CNSAS blocheaza deconspirarea formatorilor de opinie


Dupa cum va informam, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ne-a transmis recent ca nu poate cerceta 239 de personalitati de pe lista Voci Curate pentru ca nu le-am fi “precizat functiile detinute”. (Vezi CNSAS “nu cunoaste” 239 de personalitati din lista “Voci curate”.) Majoritatea acestora fac parte din randul editorialistilor si analistilor consacrati, asa zisa crema a listei Voci Curate I.

Cititi mai departe “lista necunoscutilor CNSAS”!

Prezentam extrasul din Legea CNSAS, necunoscut de catre autorul scrisorii semnate de presedintele Colegiului CNSAS Claudiu Secasiu:

ART. 2 – Pentru a asigura dreptul de acces la informaÅ£iile de interes public, orice cetăţean român cu domiciliul în Å£ară sau în străinătate, precum ÅŸi presa scrisă ÅŸi audiovizuală, partidele politice, organizaÅ£iile neguvernamentale legal constituite, autorităţile ÅŸi instituÅ£iile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, în legătură cu calitatea de agent sau de colaborator al organelor securităţii, ca poliÅ£ie politică, a persoanelor care ocupă sau candidează pentru a fi alese ori numite în următoarele demnităţi sau funcÅ£ii:

n) membru în consiliile de administraţie ale societăţilor publice de radio şi de televiziune, patron, director, redactor-şef, redactor în serviciile publice sau private de televiziune, radio sau presă scrisă, analişti politici şi asimilaţii acestora, după caz;

Mai mult, intre acesti analisti si comentatori recunoscuti au fost strecurati si membrii Comisiei prezidentiale pentru cercetarea crimelor comunismului. Civic Media a depus o lista separata pentru membrii ambelor comisii: Prezidentiala si Guvernamentala. Aceasta a fost primita de CNSAS cu multumiri pentru ca am tinut sa ajutam cercetatorii CNSAS si am oferit inclusiv datele de nastere ale membrilor Comisiilor (Vezi Comisiile pentru cercetarea comunismului si Colegiul CNSAS, cu dosarele pe masa).

Pentru a constata intentia clara a CNSAS de a obstructiona deconspirarea principalilor formatori de opinie din Romania, va oferim mai jos o serie din persoanele respinse de la cercetare de catre CNSAS. De remarcat ca pe aceast lista a “respinsilor” de catre CNSAS sunt prezenti membri ai Grupului pentru Dialog Social si chiar si doi deconspirati deja – Cornel Ivanciuc si Iustin Marchis. Ca o nota macabra si Virgil Ierunca a fost trecut in lista “necunoscutilor” pentru a fi cercetati de catre CNSAS desi acesta a decedat la data de 28 septembrie 2006 la Paris. In cazul lui Silviu Brucan, de pe aceeasi lista Voci Curate, acest lucru nu s-a uitat dupa cum s-a aflat si “functia” sa, asa cum o prezinta acelasi CNSAS “necunoscator”: “Comentator, analist”.

Consideram ca aceasta actiune se alatura multor altor incalcari ordinare ale Legii CNSAS de catre chiar functionarii si membrii Colegiului CNSAS , motiv pentru care se impune de urgenta controlarea acestei institutii atat de catre Comisia Speciala a Parlamentului cat si de catre Parchet.

Referitor la declaratia de presa a lui Constantin-Grigore (Ticu) Dumitrescu de azi, 15 ianuarie 2007, difuzata in direct de mai multe televiziuni, conform careia 1. nu stie “ce e asta Civic Media” si 2. “n-a auzit” de Victor Roncea, Asociatia Civic Media se vede obligata sa-i improspateze memoria membrului Colegiului CNSAS:

1. Cererea Civic Media a fost discutata de mai multe ori in Colegiul CNSAS, dupa cum au transmis public mai multi membrii ai Colegiului, inclusiv, cel mai recent, secretarul Colegiului CNSAS, intr-un interviu pentru ZIUA. Sa intelegem ca domnul Constantin Ticu Dumitrescu nu stie “ce e asta Civic Media” pentru ca nu a frecventat sedintele CNSAS, de unde primeste salariul si beneficiile unui secretar de stat?

2. Cand a intervenit pentru a impiedica dezvaluirile lui Roncea despre colaborarea cu Securitatea a lui Iustin Marchis, “auzise” de Victor Roncea?

Constantin Buchet, secretarul Colegiului CNSAS, pentru ZIUA:

Puteti sa-mi spuneti daca aveti dosare la care lucrati? Si in context, ati terminat verificarea parlamentarilor?

Pai avem temele acestea, sigur, cu verificarea parlamentarilor, a administratiei guvernamentale, Ministerul de Externe, magistrati. Si nu in ultimul rand, lista lui Victor Roncea, lista Civic Media care s-a dat spre verificare. Cam astea sunt. Sunt chestiuni la care acum lucram. Cei care sunt verificati din oficiu sau la cerere li se transmit raspunsurile sau, daca e necesar, invitatii la audieri. Nu neaparat cel care vine la audiere are probleme majore. Uneori e chiar bine sa se explice si sa vedem pe viu cum se dovedeste documentul. (Carmen EPURAN/ZIUA/15.01.2007).

O parte din necunoscutii CNSAS

Andreescu Gabriel

Baconsky Teodor

Banus Max

Bendovski Carmen

Berindei Mihnea

Boda Iosif

Boerescu Dan Silviu

Boiangiu Magdalena

Braia Doru

Brates Teodor

Carneci Magda

Calinescu Florin

Cartarescu Mircea

Celac Mariana

Chirovici Eugen

Cioroianu Adrian

Codita Cornel

Comaroni Bogdan

Cornea Andrei

Corneanu Nicolae

Cosasu Radu

Cosarca Radu

Cristea Radu Calin

Deletant Dennis John

Diaconu Mircea

Fati Sabina

Garbea Horia

Gergely Dezideriu

Haulica Dan

Iliesiu Sorin

Ionescu Mihail Razvan

Ionescu Victor

Ionita Sorin

Ivanciuc Cornel

Kligman Gail

Lefter Ion Bogdan

Lembru Ana Maria

Liiceanu Gabriel

Lovinescu Monica

Macovei Monica

Marchis Iustin

Mihaiu Liviu

Mihaies Mircea

Morar Ion

Munteanu Neculai Constantin

Nahoi Ovidiu

Oroveanu Cristina

Petre Zoe

Popescu Razvan

Radu Ioanid

Ratesh Nestor

Rosianu Cornelius

Shafir Michael

Stan Valentin

Sandor Dorel

Tapalaga Dan

Tismaneanu Vladimir

Totok William

Ungureanu Traian

Voinescu Sever

Asociatia Civic Media

15 Ianuarie 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.