Totul despre emisiunea Nasul cu Basescu: de la Patriciu – Vantu la cazul spionul Rudas – Tariceanu


Fiecare politician are valorile lui * Ce vrea Frunda de la presedinte? * Optiunea Parvulescu – Tariceanu ii favorizeaza pe “listaci” * Batalia cu 322 merge mai departe * Ministrii, telefonul, traficul de influenţă si cum se ajunge cu plicul cu bani * ReacÅ£ia unor ziariÅŸti la adresa ziariÅŸtilor * 28 de generali de la SRI trecuti in rezerva * Pe vremea lui Constantinescu a fost presedinte tot Iliescu * Ofiterii de informatii ostili sunt angajati la Patriciu si la domnul Vantu * Compromisurile lui Parvulescu si cei 322 indragostiti de Pro Democratia * Ne batem joc de banii contribuabilului * Noua generatie nu are locomotiva * Bătălia Traian Băsescu – Călin Popescu Tăriceanu ii enerveaza pe oameni * Alianta Tariceanu-Iliescu-Hrebenciuc * Clientela Fenechiu si “tanarul mafiot obraznic” ajuns ministru al Justitiei * Românii nu mai pot fi păcăliÅ£i cu mici ÅŸi bere * Lacheul Orban * “Compromisurile sunt permise dacă sunt în interes public, dar nu în interes de gaÅŸcă” * “UDMR nu mă mai poate păcăli pentru nimic în lume” * Grofii Attila Verestoy ÅŸi de Marko Bela * Cazul spionului Rudas Erno si primul ministru al Romaniei * Referendumuri pe banda * Alegeri simultan cu europarlamentarele în 9 ţări * Interzis la TVR * Analistii si problemele cu Ucraina * Privatizarea Krivoi Rog este stopata * E inadmisibil ce facem cu tinerii basarabeni si cetateniile * “Voronin trebuie să facă un joc între a-ÅŸi păstra Transnistria ÅŸi a se îndrepta către Occident” * Efectul Steaua * “România are limite în a accepta să fie deranjată” de Ucraina * Televiziunea PSD-isto – liberală * Decoratii pentru valorile Romaniei * “Am comunicat ÅŸi cu Preafericitul Teoctist” * Nu aÅŸ accepta ideea că poate fi o lege numai pentru români in Italia * Elena. Elena Basescu * Nu cred ca Iranul va face arme nucleare * Sistemul a fost preluat cu aroganţă de un alt arogant care îl continuă * Renate Weber a plecat plangand din biroul meu



Radu Moraru: Bună seara, bun găsit la Naşul, sunt Radu Moraru, şi după mult timp, după aproape 3 ani de zile, Traian Băsescu e din nou pe Calea Victoriei. Chiar dacă ne-am întâlnit de câteva ori în alte emisiuni, a fost ba Washington, ba un teatru, iată că Traian Băsescu se întoarce pe Calea Victoriei la Naşul. Bună seara.

Traian Băsescu: Bună seara, bine v-am regăsit.

Radu Moraru: Sunteţi la fel ca în campanie, ceea ce înseamnă că aveţi un tonus bun, deşi toată ziua sunteţi în bătălii, toată ziua sunteţi în tot felul de demersuri pe care le încercaţi. Dar eu vreau să vă întreb, că aţi lipsit o lună motivat de la Cotroceni. Când v-aţi întors, aţi găsit umblat prin lucruri?

Traian Băsescu: Nu. Trebuie să spun că domnul Nicolae Văcăroiu a fost absolut decent. Nu s-a umblat nici măcar într-un dosar. Eu am lăsat absolut toată arhiva în birou, plus ce era depozitat în arhivă. Nu a mişcat o hârtie. Am găsit biroul aşa cum l-am lăsat. Dânsul de altfel a utilizat un alt birou, nu biroul preşedintelui.

Radu Moraru: Deci practic e ca şi cum nu aţi lipsit de la Cotroceni.
Traian Băsescu: Nu e chiar ca şi cum n-am lipsit. Că totuşi întreruperea mandatului unui preşedinte nu e puţin lucru ca semnificaţie.

Radu Moraru: E adevărat. Ca semnificaţie. Dar în fapt s-a întâmplat ceva grav în perioada de o lună?

Traian Băsescu: Nimic. Mai mult, o serie de măsuri pe care le spera PNL-ul, PSD-ului, spre a fi trecute prin CSAT, preşedintele interimar domnul Nicolae Văcăroiu a refuzat să le ia.

Radu Moraru: Frumos din partea lui.
Traian Băsescu: A spus, să vină titularul.

Radu Moraru: Am înţeles. Luăm o scurtă pauză. Traian Băsescu e în direct şi o să îl rog pentru prima oară de când e preşedinte, să şi răspundem poate unor întrebări sau mesaje de la telespectatori, pe care să le primim prin email. Şi chiar vă rog aşa cum faceţi seară de seară să ne daţi email-uri. Vom încerca în măsura timpului pe care îl avem să şi răspundem. Sper să fie de acord domnul preşedinte. Ne întoarcem în câteva clipe.

Ce vrea Frunda de la presedinte?

Radu Moraru: Am revenit. Suntem în direct, aşteptăm mesajele şi întrebările dumneavoastră pentru domnul preşedinte. Nu vom avea timp să răspundem chiar la toate, dar domnul preşedinte mi-a promis că le ia pe toate şi va încerca să răspundă pe parcursul următoarelor zile. Voiam să vă întreb, aţi fost acuzat recent şi foarte dur, de domnul Frunda, că nu aveţi deontologie politică pentru că aţi programat referendumul în ziua euroalegerilor.

Traian Băsescu: Fiecare politician are valorile lui şi nu aş vrea să discut despre valorile văzute şi nevăzute ale domnului Frunda. Certitudinea este că eu am urmat o cadenţă a angajamentului public legat de votul uninominal. Dacă vă aduceţi aminte în februarie m-am dus în faţa Parlamentului. Unul din mesajele principale a fost că suntem în faţa unei clasa politice depăşite şi incapacitatea de autoreformare a partidelor mă face să gândesc la un referendum pentru introducerea votului uninominal. Au urmat pe urmă discuţiile cu partidele în mai 2007, în care partidele au convenit că până la sfârşitul lunii iunie vom avea legea votului uninominal. În august, am atenţionat partidele că ar trebui să înceapă cu legea votului uninominal pentru că altfel pun în aplicare articolul constituţional care îmi dă dreptul să lansez un referendum. Iar în octombrie am făcut-o şi am făcut-o încercând să corelez un eveniment de genul alegeri europarlamentare care au fost amânate, nu s-au mai făcut în luna mai, cu referendumul. Din mai multe motive. Unul esenţial a fost că referendumul poate fi un stimul de a aduce oamenii la vot.

Radu Moraru: Să fie o miză în plus.

Traian Băsescu: O miză în plus. Pentru că dacă vă uitaţi, campania europarlamentarelor e relativ puţin atractivă pentru electorat. În al doilea rând, am considerat că alăturarea celor două evenimente politice pune în valoare capacitatea de a diminua cheltuielile Guvernului. Acum văd că refuză pur şi simplu o diminuare a cheltuielilor. Şi nu în ultimul rând, mi s-a părut că prin lansarea referendumului dezbaterea despre clasa politică şi votul uninominal poate fi făcută în context european. Nu fac nici un secret din a vă spune că la fel de bine am înţeles că lansarea referendumului simultan cu alegeri europarlamentare e de natură să se constituie într-un sprijin de partidele care mă susţin, fie că vorbim de PD, fie că vorbim de PLD. Pentru că eu nu sunt un preşedinte în situaţia să privească detaşat toate partidele pentru simplul motiv că în Parlament s-a realizat o puternică coaliţie antiprezidenţială.

Radu Moraru: E firesc acest suport? Adică e constituţional în primul rând?

Traian Băsescu: Dacă privim la hotărârea Curţii Constituţionale care face un singur lucru, nu îi permite preşedintelui să fie membru al unui partid, dar îi permite să îşi manifeste opţiunea politică. Opţiunea pentru o doctrină, pentru o soluţie politică.

Optiunea Parvulescu – Tariceanu ii favorizeaza pe “listaci”

Radu Moraru: Vreau să îmi spuneÅ£i mai direct. De ce s-a tergiversat? Că aici e clar un meci. Dacă se ajunge la referendum să se hotărască votul uninominal aÅŸa cum îl propuneÅ£i dumneavoastră, unii pierd, alÅ£ii câştigă. E adevărat că pierd cei de la PNL, cei de la UDMR…

Traian Băsescu: De ce plecaţi de la această premisă?

Radu Moraru: Pentru că nu văd de ce s-a amânat atât de mult, şi doar acum când aţi scos arma cu referendumul, imediat în 3 zile s-a adoptat ceva ce nu s-a adoptat în luni de zile. E clar că a fost un meci aici. V-au aşteptat să vadă.

Traian Băsescu: Nu, ca întotdeauna majoritatea antiprezidenţială PNL-PSD-UDMR-PRM, prin exponentul Executiv, care e premierul Călin Popescu Tăriceanu, încearcă să compromită orice iniţiativă. În al doilea rând, soluţia lor a venit ca o soluţie a disperării. Pentru că ea îi salvează pe listaci. Ştiţi ce sunt ăia listaci?

Radu Moraru: Cei care trebuie să ia aprobarea de la partid ca să fie pe liste.

Traian Băsescu: Listacii sunt cei pe care îi vedeţi acum în Parlament, care niciodată nu s-au confruntat cu votul direct al electoratului.

Radu Moraru: Dar va fi chiar aÅŸa, în sensul că orice om din Parlament va fi după o bătălie cu un altul…

Traian Băsescu: Cu mai mulţi.

Radu Moraru: Electoratul va hotărî cine va fi acolo?

Traian Băsescu: Propunerea mea e să se procedeze la alegerea deputaţilor şi senatorilor exact ca la alegerea primarilor. Lucru care mi se pare corect şi are câteva avantaje sigur că are şi dezavantaje. Propunerea Pro Democraţia, care dacă domnul Pârvulescu ar fi cinstit, ar spune că sunt multe puncte în care nu mai seamănă cu ceea ce dânsul a propus partidelor, s-au făcut nişte compromisuri care au făcut din această lege a Pro Democraţia, o lege cu un mecanism care nu se aplică nicăieri în lume. Reţineţi. Inovăm în 2007 un sistem electoral care pe fiecare pagină are înscris nevăzut cuvântul protecţie pentru listaci, pentru corupţi. Pentru că sistemul propus de domnul Pârvulescu îi aduce în Parlament pe toţi de care România ar trebui să scape din a-i avea ca reprezentanţi ai poporului.

Batalia cu 322 merge mai departe

Radu Moraru: Acum mă întorc la ce aveţi dumneavoastră în această bătălie cu Guvernul care a propus o altă formulă.

Traian Băsescu: Nu e o bătălie cu Guvernul, e o bătălie cu cei 322 din Parlament. Călin Popescu Tăriceanu e doar exponentul celor 322. Care reprezintă clasa politică depăşită.

Radu Moraru: Dar aveţi nevoie aici de un suport popular foarte mare.

Traian Băsescu: Aşa este.

Radu Moraru: Mai mare decât la referendum. Cum o să îi scoateţi pe români din casă? Faţă de momentul referendumului, unde miza era mai mare, domne, ni-l iau pe Traian Băsescu.

Traian Băsescu: Bun. Nu ştiu dacă miza era mai mare în mod real. Era emoţional o miză mai mare.

Radu Moraru: Era un derby atunci dacă vreţi.

Traian Băsescu: Da, preşedintele faţă în faţă cu 322 de parlamentari. Şi acum bătălia e aceeaşi, domnul Radu Moraru.

Radu Moraru: Dar cu ce secrete veţi reuşi să câştigaţi această bătălie? Pentru că dacă nu, va fi o înfrângere, zic eu.

Traian Băsescu: Da, eu mi-am asumat acest risc. Nimeni nu trebuie să creadă că sunt un politician naiv. Îmi dau seama cât e de greu să scoţi la referendum jumătate plus unu.

Radu Moraru: Adică să o câştigaÅ£i ÅŸi pe asta, o să zică ceilalÅ£i, domne nu se poate, chiar aÅŸa…

Traian Băsescu: În acelaşi timp, domnul Radu Moraru, eu am făcut o promisiune românilor, iar dacă eu nu lansam referendumul în aşa fel încât să fie timp ca legea să fie scrisă aşa cum vrea poporul cu vot uninominal în două tururi, dacă nu lansam acest referendum, mi s-ar fi reproşat că nu mă ţin de cuvânt. Şi am preferat să îmi asum riscul unei nevalidări a referendumului, dacă poporul nu va confirma că este interesat de reformarea clasei politice.

Radu Moraru: Câţi români trebuie să iasă? Peste 9 milioane?

Traian Băsescu: Nu, a fost un fals utilizat la referendumul din luna mai, pentru demiterea mea. ÃŽn realitate cifrele statistice arată că avem 17,5 milioane de votanÅ£i. E situaÅ£ia statistică de la 1 iulie. Se Å£ine evidenÅ£a deceselor, plecărilor, naÅŸterilor, a tinerilor care împlinesc 18 ani…

Radu Moraru: Deci 17,5 milioane.

Traian Băsescu: Da, nu e cifra exactă, e pe undeva pe aici, 17,5 milioane. Deci ar trebui să iasă la vot circa 8 milioane 750 de alegători.

Radu Moraru: Deci aveţi un pariu, să convingeţi împreună cu susţinătorii dumneavoastră să iasă peste 8,7 milioane de români la vot.

Traian Băsescu: Nu e atât un pariu, cât o chestiune de onoare pentru mine, şi de respectare a unui angajament. Asta poate duce la un eşec al meu. Dar nu aveam dreptul să nu-mi asum ceea ce am promis.

Radu Moraru: Da, dar eu cum vă cunosc de atâţia ani dumneavoastră trebuie să aveţi nişte arme secrete, că nu vă aruncaţi în bătălii pe care ştiţi că le pierdeţi. Până acum aţi pornit bătălii pe care le-aţi câştigat.

Traian Băsescu: Să ştiţi că nu întotdeauna eu am pornit bătăliile. Am fost nevoit să le câştig, şi atunci când le-au pornit alţii.

Radu Moraru: E adevărat. Dar le-aÅ£i câştigat până acum. Trebuie să aveÅ£i ceva, o armă secretă… un as în mânecă.

Traian Băsescu: Domnul Radu Moraru, doar să am 5 milioane de români ascunşi la mine în apartament, să îi duc la vot. Ce să am? Aici am o singură mare armă. Încrederea pe care o am în dorinţa românilor de a reforma clasa politică. Pentru că alternativa e un fals. Un fals care dacă se produce, adică ratarea referendumului şi intrarea în vigoare a acestei legi, nu se va întâmpla nimic în clasa politică. Nu vreau să discut dezavantajele legii propuse de Pro Democraţia, şi schimonosită în negocierile cu partidele, pentru că am promis că o voi comenta în momentul în care ajunge la promulgare. Dar e o lege care nu rezolvă nimic. Rămânem cu listaci, cu posibilitatea de a băga în Parlament toată zgura partidelor, şi rămânem cu clienţii şefilor de partide prezenţi şi gata de intrare în Parlament, iar în unele situaţii nici măcar cu lista votată.

Radu Moraru: Da, că se mai pot retrage, vin alţii.

Traian Băsescu: Nu. Se depune şi o listă la BEC, se face publică, pe care sigur vor fi clienţi politici consistenţi, şi vor fi unele partide care îşi introduc în Parlament oameni din listă, o listă care nu se pune pe buletinul de vot. Deci e mai rău decât acum. Măcar oamenii citeau pe buletinul de vot lista. E un sistem neaplicat nicăieri şi care face posibil ca în Parlament pentru unele partide să intre şi oameni nevotaţi. Dar voi discuta sistemul când ajunge legea.

Ministrii, telefonul, traficul de influenţă si cum se ajunge cu plicul cu bani

Radu Moraru: Să ne întoarcem la popor. În bătăliile astea pe care le duceţi, că vreţi sau că nu vreţi, mai ştiţi ce vrea poporul? Mai aveţi timp să aflaţi ce vor românii, ce gândesc, ce mai vor? Au vrut, de exemplu, caltaboş şi palincă la TV. Toţi românii s-au bucurat când au văzut acele imagini cu acel ministru şi cu un fost ministru la TV.

Traian Băsescu: Da, domnul Radu Moraru, şi impactul a fost extraordinar, pentru că deşi românii ştiu că mulţi dintre politicieni sunt corupţi, nu au avut niciodată până acum ocazia să vadă corupţia în realitate.

Radu Moraru: Cam cum se face.
Traian Băsescu: Telefonul, traficul de influenţă, cum se ajunge cu plicul cu bani, cum se lucrează. Au văzut un mecanism.

Radu Moraru: V-au şocat acele imagini? Că sigur le-aţi văzut.

Traian Băsescu: Văzusem încă de la depunerea dosarului lucruri mult mai complete…

Radu Moraru: Acele lucruri mai tentante de care vorbeaţi?

Traian Băsescu: Da, şi probe mai puternice. Probe scrise, probe zguduitoare la adresa unui ministru.

Radu Moraru: Se vedeau banii?

Traian Băsescu: Nu de bani e vorba. Sunt lucruri mai grave…

Radu Moraru: Mai grele decât banii?

Traian Băsescu: Da. SoÅ£ii care spun ce au trebuit să facă să…

Radu Moraru: Incredibil.

Traian Băsescu: Da. Deci dosarul e cu elemente limpezi. Dar pe mine altceva m-a şocat. Pentru că asta nu mă putea şoca, văzusem lucruri mai rele în dosar. M-a şocat reacţia vizavi de ziarişti. Şi aici nu discut de doamna Culcer, pentru că dânsa e o directore. Acolo au lucrat la prezentare nişte ziarişti. M-a şocat ce s-a întâmplat. Adică exact ceea ce am estimat. Un politruc numit în fruntea televiziunii care să servească interesele celor care l-au trimis acolo, PSD şi PNL, şi pur şi simplu pulverizarea grupului de ziarişti care şi-a permis să difuzeze materialul.

Reacţia unor ziarişti la adresa ziariştilor

Radu Moraru: Dar pe mine m-a şocat altceva, nu asta. Că asta e de înţeles, la TVR e o situaţie. Pe mine m-a şocat reacţia unor ziarişti la adresa ziariştilor. Nu v-a şocat? Mi se pare de speriat.

Traian Băsescu: Nu. Uitaţi. Aveţi surprize mari cu mine. Nu m-a şocat pentru că eu ştiu şi mecanismul care funcţionează, buna convieţuire şi înţelegere, înţelegerile de tip mafiot, spre exemplu, care sunt între oameni politici şi unii ziarişti.

Radu Moraru: Înţelegeri mafiote ar însemna şi ceva puşcărie, după cum sună.

Traian Băsescu: Nu, când vorbesc despre înţelegeri de tip mafiot, vorbesc de înţelegeri pentru a distruge şi discredita o instituţie. Ştiu situaţii în care director de ziar, om de afaceri, om politic, stabilesc, pornim campanie pe instituţia x. Şi sunt două instituţii în care ştiu foarte bine mecanismul care face ca om de afaceri-politician-director de ziar să genereze o politică de denigrare a unei instituţii. Şi mai e un alt ziar cu altă televiziune care are de asemenea ţintă o instituţie.

Radu Moraru: Acuzaţiile sunt grele de tot.

Traian Băsescu: Sunt realităţile noastre, domnul Radu Moraru, şi eu sunt dispus să le arăt românilor aşa cum arată mizeria la noi. Problema e că în politică nu am evoluat fiind parte a unui astfel de sistem mai mic sau mai mare. Ticăloşia e transpartinică şi din păcate sunt destui importanţi oameni de presă care sunt parte a sistemului. Vă dau un exemplu care mă vizează ca să înţelegeţi foarte bine la ce mă refer. Spre exemplu dacă aţi văzut, a fost o campanie masivă, cum cei 3 asfaltatori, regi, prinţi ai asfaltului cum se numesc, Căşuneanu, Umbrărescu şi Besciu, despre toţi s-a spus oamenii cu care Traian Băsescu a lucrat când era ministru al transporturilor. E, nimeni n-a spus, mă fraţilor, nici una din aceste firme n-a lucrat cu Ministerul Transporturilor cât timp Traian Băsescu a fost ministru. Dacă vă aduceţi aminte campaniile erau cu aceste firme că lucrau în timpul lui Mitrea. Sistemul mafiot a generat următoarea chestiune. Ne acuză el că suntem mafioţi şi ştie multe, că dacă e preşedinte ştie destule. Ia să îi construim şi noi aura că tot asfaltul şi bordurile din România asta sunt legate de el.

Radu Moraru: Dar aici sunt niÅŸte regizori care construiesc aceste campanii?

Traian Băsescu: Domnul Radu Moraru, s-au construit tandemuri: comunitate de afaceri, oameni politici şi conducători de media, care funcţionează perfect în procesul de denigrare. Deci sunt legaţi, şi dacă vă uitaţi la cei bogaţi din presă o să şi ştiţi de cine e vorba. Cum, de asemenea, nu aş vrea să se facă o confuzie. Sunt ziarişti care, aici pot să dau nume, că nu am nici o reţinere. Cum e Cristoiu. Pe Cristoiu nu poţi să îl suspectezi de nimic. El are răutatea şi orgoliile lui, şi cu asta bună ziua. Deci n-ai ce să faci.

Radu Moraru: Şi-a creat o emisiune acolo. Toată ziua e Traian Băsescu acolo.

Traian Băsescu: Dar pe el nu poţi să îl suspectezi că e bucată dintr-o structură cu aranjamente. E, când te uiţi la alte ziare şi ştii, pentru că, repet, acesta e avantajul preşedintelui. Dar se ştiu foarte bine şi ei între ei, ziariştii.

Radu Moraru: Dar nu sunt şi orgoliile ziariştilor? Că dumneavoastră aţi atacat presa.

Traian Băsescu: Deci la orgolii vorbesc de Cristoiu. El e orgolios. Nu ai vorbit cu Cristoiu să îi explici, te lasă o săptămână două-trei după care o să te toace până la sfârşitul mandatului. Nu ai ce să îi faci lui Cristoiu, acesta e el. Dar n-am să o fac niciodată pentru un motiv simplu. N-am să uit când l-a umilit la TV pe Emil Constantinescu. Când a spus, păi înainte să fie preşedinte făcea anticameră la mine la EvZ. Şi după ce a fost preşedinte, nu l-a pus director la TVR sau ce înţelegeri o fi fost sau ce aspiraţii or fi fost. Faptul că a spus pe post că Emil Constantinescu făcea anticameră la el la EvZ mi-a arătat puţin şi caracterul dânsului, şi din acest motiv am spus, niciodată nu voi vorbi cu acest om cât timp sunt preşedinte al României.

Radu Moraru: AÅ£i spus ceva de Emil Constantinescu. Omul s-a declarat înfrânt la sfârÅŸitul mandatului său de către sistem. Eu nu ÅŸtiu nici astăzi cine e acel sistem. Dumneavoastră v-aÅ£i simÅ£it la un moment dat în pericol de a fi trădat, să nu funcÅ£ioneze niÅŸte lucruri… ca să fiÅ£i ajutat să rămâneÅ£i singur ÅŸi să nu mai aveÅ£i nici o putere în România?

Traian Băsescu: Domnul Radu Moraru, eu mă bat cu sistemul. Åži aici să ne înÅ£elegem foarte bine. Eu puteam să am un mandat extraordinar de liniÅŸtit cu o economie care merge, nu mai suntem în timpul lui Emil Constantinescu, cu o economie vai de capul ei. O economie care merge. Åži să mă credeÅ£i, mi-am făcut această evaluare. Domne economia creÅŸte, capitalul privat îşi face treaba, independent de politicieni, se fac investiÅ£ii… am dreptul să am un mandat liniÅŸtit să spun, în timpul meu a crescut economia, s-au mărit pensiile, s-au mărit alocaÅ£iile…

28 de generali de la SRI trecuti in rezerva

Radu Moraru: Dar eu cred că v-aţi fi plictisit.

Traian Băsescu: Nu, nu… îţi găseÅŸti de lucru foarte mult. Marea problemă e că din această funcÅ£ie vezi sistemul. Acela despre care domnul Emil Constantinescu spunea că l-a înfrânt. Păi bătălia e cu acest sistem. Numai că spre deosebire de perioada mandatului domnului Constantinescu, eu am avut o ÅŸansă în plus. Åžansa de a avea un SRI mult mai reformat decât cel din timpul dânsului, ÅŸi recunosc că am avut ÅŸi grijă ca imediat după ce am venit, să trec în rezervă foarte mulÅ£i generali, sunt vreo 28, plus ÅŸefi de secÅ£ie, oameni care nu erau figuri ai unei structuri moderne de informaÅ£ii. SRI e foarte tânăr. Ceea ce nu înseamnă că e ÅŸi loializat. El e loializat activităţii lui. Dar e mare lucru să nu poată fi manipulat. Aici poate intrăm în profunzimea unei realităţi. Emil Constantinescu a avut mandatul ratat în primul rând pentru că n-a avut curajul să intre frontal în SRI, ÅŸi în al doilea rând, pentru că în opoziÅ£ie a avut oameni care l-au manipulat direct ÅŸi pe dânsul, dar ÅŸi prin serviciile de informaÅ£ii. Åži aici vă aduc un argument elementar. Cum vă explicaÅ£i că în timpul lui Emil Constantinescu nu s-au deschis arhivele SRI?

Radu Moraru: Pentru că era mai puternic SRI-ul ÅŸi alÅ£ii decât….

Pe vremea lui Constantinescu a fost presedinte tot Iliescu

Traian Băsescu: Domnul Radu Moraru, Ion Iliescu a fost atât de puternic în timpul său de opoziÅ£ie, ca preÅŸedinte al PSD, încât Emil Constantinescu nu ÅŸi-a dat seama că nu era preÅŸedinte. Åži-a dat seama la sfârÅŸit că l-a înfrânt cineva, dar n-a înÅ£eles cine. L-a înfrânt Ion Iliescu. Dacă Ion Iliescu acum n-a mai putut manipula serviciile de informaÅ£ii să îl dezinformeze pe preÅŸedinte, să refuze să dea drumul la arhive spunându-i că nu ÅŸtiu ce bazaconii se întâmplă dacă deschidem arhivele alea ale SRI. Dacă nu a mai putut manipula preÅŸedintele prin servicii, a încercat să îl blocheze realizând în Parlament, bazat ÅŸi pe slăbiciunea lui Călin Popescu Tăriceanu, ÅŸi pe foamea ÅŸi corupÅ£ia din UDMR, ÅŸi pe umorile lui Corneliu Vadim Tudor, a realizat o majoritate parlamentară antiprezidenÅ£ială. Ion Iliescu a fost vectorul…

Radu Moraru: Deci dumneavoastră spuneţi că a fost preşedinte şi peste mandatul lui Emil Constantinescu?

Traian Băsescu: Da. Deci şeful real al statului şi în timpul lui Constantinescu a fost tot Ion Iliescu. A vrut să fie şi acum, dar nu merge. Pentru că eu am avut grijă să curăţ serviciile de informaţii, pe de o parte, de oameni care nu erau locali nu mie, ci la ceea ce înseamnă democraţie. Oameni care nu neapărat mi-au adus probe în acest sens imediat ce am venit, dar nu am vrut să am riscuri. Şi am pensionat cât de mulţi generali am putut şi şefi de secţii.

Ofiterii de informatii ostili sunt angajati la Patriciu si la domnul Vantu

Radu Moraru: Dar ei nu vă sunt astăzi duşmani?

Traian Băsescu: Da. Dar ei sunt angajaţi ba la Patriciu, ba la domnul Vântu. Sigur că îmi sunt ostili. Dar ei nu mai sunt într-un serviciu care trebuie să servească interesele ţării, ci sunt în afară. Sunt angajaţi în firme, sigur că lucrează pentru aceste firme, dar nu mai sunt în structurile statului, cea mai mare parte dintre ei. Or mai fi pe ici, pe colo.

Radu Moraru: SRI-ul să zicem că aţi avut grijă. Dar uitaţi, că era să fiţi suspendat de tot. Spuneţi că aceste încercări sunt pentru că n-a ieşit altfel?

Compromisurile lui Parvulescu si cei 322 indragostiti de Pro Democratia

Traian Băsescu: Pentru că nu s-a putut altfel. Şi atunci au mers la măsura constituţională dar aplicată neconstituţional. Pentru că n-a existat nici o încălcare a Constituţiei. A fost un abuz al celor 322. Sunt aceiaşi care acum sunt îndrăgostiţi de această lege a referendumului propusă de Pro Democraţia, şi poate că domnul Pârvulescu ca figură proeminentă a societăţii civile ar trebui să fie cinstit şi să spună în primul rând nu că nu e bună propunerea mea, ci ce compromisuri a făcut ca să facă această lege să fie acceptată de partide.

Radu Moraru: Mi-aţi făcut o mărturisire acum câteva luni, atunci când era referendumul pentru demiterea preşedintelui. În care spuneaţi că domne, când am venit, nici eu nu ştiam foarte multe despre aceşti oameni care au probleme cu dosarele, şi de asta am vrut să dăm drumul la dosare.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Acum că sunteţi preşedinte şi deja aveţi un mandat destul de lung, ştiţi mai multe despre oameni? Aţi descoperit lucruri noi? Că vorbeaţi de ziarişti, de analişti, oameni de afaceri.

Traian Băsescu: Domnul Radu Moraru, aş vrea să ne înţelegem cu următorul lucru: pe la mine nu trece nici un dosar. Eu am avut voinţa să cer directorului Timofte şi trebuie să vă spun că oricât ar părea de ciudat, directorul Timofte nu a refuzat acest proces.

Radu Moraru: Putea să refuze?

Traian Băsescu: De ce nu s-o fi întâmplat în timpul domnului Ion Iliescu, atunci e explicabil, n-ar vrut domnul Ion Iliescu, dar în timpul domnului Emil Constantinescu? Avându-l pe domnul Georgescu la SRI. Nu s-a întâmplat acest proces, pentru că au fost păcăliţi şi unul şi altul, domne se prăbuşeşte siguranţa naţională dacă umblăm în dosare. E, nu s-a prăbuşit nimic. Nici lumea politică, nici ţara, nici reţelele de informaţii ale serviciilor, nici biserica. Dar e un lucru făcut şi închis.

Radu Moraru: Dar credeţi că ne aşteaptă mari surprize?

Traian Băsescu: În continuare?

Radu Moraru: O să aflăm lucruri spectaculoase despre oameni importanţi din ţara asta?

Nu ştiu ce s-a întâmplat cu această arhivă până in 2004

Traian Băsescu: Ce a fost de văzut, s-a văzut. Acum eu am de spus un lucru. Eu am făcut să plece arhiva aşa cum s-a găsit când am venit în fruntea statului. Eu nu ştiu ce s-a întâmplat cu această arhivă până când eu am venit în funcţia de şef al statului. Ce îmi asum e faptul că n-am cerut nici un dosar, nu am cerut să dispară nici o foaie de hârtie, nu am cerut să se utilizeze public de către servicii nici un dosar. Şi nu sunt omul care să se pună mâna cuiva pentru a-şi rezolva o problemă personală. Ce am cerut înainte de a lua decizia, în CSAT să se pună la dispoziţie toate dosarele, a fost ca acest lucru să se facă sub supravegherea CNSAS, şi nu să fie o operaţiune pe care o face strict SRI-ul şi să nu se vadă ce se întâmplă. Cu acces la microfilme, cu transferul imediat al dosarelor, şi am mai descoperit că e şi o arhivă de scrisori acolo.

Radu Moraru: Asta nu o ştiaţi.

Traian Băsescu: Aflasem ceva, m-am interesat, e o arhivă mare.

Radu Moraru: Ce scrisori, oameni care au scris către Securitate?

Traian Băsescu: Probabil că sunt ÅŸi niÅŸte scrisori către indivizi. Unul care scria de afară în Å£ară, oameni care scriau Securităţii. Åži am spus, luaÅ£i-le, daÅ£i-le ÅŸi pe astea la CNSAS. Ce va fi extrem de interesant, important din această arhivă, cred că va fi de studiat modul cum a acÅ£ionat Securitatea în perioade grele. ÃŽn perioada colectivizării, în perioada anilor ’50-’60, pentru că atunci Securitatea a fost mult mai agresivă în aÅŸezarea sistemului comunist, în zăgazul lui. Pe urmă, aceeaÅŸi Securitate a generat ÅŸi extraordinar de multă maculatură. ÃŽn cele 1,6 milioane de dosare care s-au predat trebuie să fiÅ£i convins că e ÅŸi maculatură de…

Ne batem joc de banii contribuabilului

Radu Moraru: Mai avem hârtie de ziar ani de zile, la topit când s-or topi. Vreau să vă întreb ceva, că aÅ£i adus aminte de CSAT. Urmăream imagini de ieri în CSAT ÅŸi mă uitam acolo, nu prea mai aveaÅ£i prieteni. Cum decurg discuÅ£iile, omeneÅŸte vă întreb, instituÅ£ional…?

Traian Băsescu: Instituţional foarte bine. Ce e deranjant: Vă dau exemplu cu Ministerul Apărării. Am constatat că una din probleme, şi am cerut să urgenteze programul, de achiziţie a maşinilor de luptă cu care să înlocuim taburile astea pe care le avem în Irak, şi în Afganistan, şi pentru că ele au o mare problemă. Au blindaj pentru foc direct în ele, dar nu au blindaj consistent pe dedesubt. Şi din cauza asta am pierdut foarte mulţi oameni. Or, noua maşină de luptă care e şi contractată are o întârziere în furnizare. Am cerut să fie finanţat acest program ca să înlocuim maşinile de luptă din Afganistan şi Irak.

Radu Moraru: O să se suplimenteze bugetul apărării, cum ar veni. Şi ce v-a deranjat?

Traian Băsescu: Deci am discutat. S-a stabilit omeneÅŸte. Åži eu am înÅ£eles foarte bine. N-am putut să alocăm decât 1,92 din buget. Åži am spus, mă oamenii buni, aveÅ£i OrdonanÅ£a numărul 111 pe 2006, care permite angajarea de credite pentru dotare. Până la atingerea procentului de 2,38 din PIB, aÅŸa cum ne-am angajat în acordul de intrare în NATO. Toată lumea a fost de acord. Pentru ca astăzi încă s-a stabilit, ca domnul Varujan Vosganian să propună un amendament…

Radu Moraru: Deci acolo la masă toţi eraţi de acord.

Traian Băsescu: Da, şi de fiecare dată se încearcă, mă duc la Palatul Victoria, că acolo se discută logic, şi în CSAT nu poţi să mai faci politică, nici ca la sediul PNL, nici ca la sediul PD. Acolo sunt lucruri serioase care se discută. Nu e nici şedinţă de Guvern să spui, ştii, vreau să mă mai documentez, să vii cu documentele fără semnături. Acolo există un standard. Acesta e specificul instituţiei. Am rugat să se întâmple acest lucru. Ministerul Finanţelor a spus, de acord introducem asta, şi dacă ei vor reuşi să cheltuiască sumele alocate în buget şi va fi nevoie de mai mult de 1,92 numai dacă e vorba de înzestrare, punem şi această prevedere în buget că pot beneficia de facilităţile Ordonanţei de urgenţă 123 pe 2006.

Radu Moraru: Dar s-a schimbat.

Traian Băsescu: Se duce la Palatul Victoria şi începe povestea: noi dăm bani la sănătate, noi dăm bani la educaţie, nu dăm bani la apărare. E ridicol. Pentru că aici poţi să întrebi foarte uşor. Mă frate, ai dublat bugetul de la sănătate. Dar cât se fură în acest sistem dacă situaţia spitalelor e mai rea decât înainte să dublezi banii?

Radu Moraru: Aveţi aceste date?

Traian Băsescu: Păi ce explicaţie să am, domnul Radu Moraru, dacă s-a dublat bugetul la sănătate şi spitalele o duc din rău în mai rău? Bolnavii merg cu medicamente de acasă. Deci nu am o altă explicaţie decât că ne batem joc de bani. Dar aş reveni însă la ceea ce mi se pare extrem de important. Marea mea speranţă e că românii îmi vor rămâne parteneri. Pentru că eu am spus şi în campania de referendum, clasa politică refuză să se modernizeze, refuză să se reformeze şi nu o putem face decât împreună, în ciclul electoral care urmează, adică euroalegeri, alegeri locale, alegeri parlamentare în 2008. Dar trebuie să punem şi instrumentul de curăţare a clasei politice.

Noua generatie nu are locomotiva

Radu Moraru: Dar şi dumneavoastră trebuie să arătaţi că ştiţi ce vor românii. Dacă românii poate nu îi mai interesează deloc politica.

Traian Băsescu: Nu ştiu dacă îi interesează politica sau nu. Dar românii trebuie să ştie că în mod fundamental viitorul acestei ţări depinde de clasa politică. Dacă vom avea o clasă politică ce va fi capabilă să valorifice calitatea noastră de membru al Uniunii Europene, României îi va merge bine. Dacă vom rămâne cu această clasă politică generată de tranziţie, o clasă politică incapabilă, şi o spun cu toată responsabilitatea, incapabilă să stabilească şi să atingă obiectivele următoare ale României. Această clasă politică creată în tranziţie şi-a terminat misiunea. A dus ţara în cele două organizaţii vitale pentru România: NATO din punct de vedere al securitaţii, Uniunea Europeană din punct de vedere al evoluţiei economice, sociale, a bunăstării.

Radu Moraru: Deci dumneavoastră cereţi schimb de generaţii. Avem ţară, avem echipă, nu avem jucători. Cam asta.

Traian Băsescu: Nu avem locomotivă, domnul Radu Moraru.

Radu Moraru: Dar eu vă spun ceva tehnic. Când aţi câştigat la primărie ştiaţi exact ce vor bucureştenii ca să vă aleagă, şi o spuneaţi. Când aţi vrut să fiţi preşedinte şi aţi candidat, la fel aţi spus românilor exact. Astăzi care sunt, de asta vă întreb, dacă din sferele înalte, mai vedeţi, ce vor românii? Vor pâine, sănătate, ce vor?

Traian Băsescu: Domnul Radu Moraru, cred că stau cel mai mult printre români dintre oamenii politici, ÅŸi asta ÅŸi deranjează. Se spune, băi de mulÅ£ime, se duce, face campanie… stau foarte mult printre oameni.

Radu Moraru: Ce vă spun oamenii, domnul preşedinte, vrem ce?

Traian Băsescu: În esenţă, vor să le crească bunăstarea. Să le crească bunăstarea înseamnă: să le crească salariile, să le crească pensiile, să avem autostrăzi, să modernizăm economia, să scadă şomajul în zonele în care avem şomaj, şi foarte mulţi spun, creaţi-ne condiţii să ne întoarcem acasă: cei care lucrează în Spania, Italia. Cea mai mare teamă în momentul de faţă e legată de creşterea preţurilor, spre exemplu. Şi aici e corelat cu creşterea veniturilor. E cel mai important lucru pe care îl vor românii, creşterea veniturilor. Fie că vorbim de pensii sau de salarii. Problema corupţiei e cam pe locul 4 în urgenţele românilor.

Bătălia Traian Băsescu – Călin Popescu Tăriceanu ii enerveaza pe oameni

Radu Moraru: Dar bătălia Traian Băsescu – Călin Popescu Tăriceanu, care e reflectată zilnic de presă, îi interesează?

Traian Băsescu: ÃŽi enervează. Pentru că foarte mulÅ£i au căzut în capcana media n care orice lucru pe care în spun, în loc să primească un răspuns de genul, domnul preÅŸedinte, ne-aÅ£i spus asta, analizăm ÅŸi vă spunem dacă se poate sau nu. Trebuie să îţi iasă tot soiul de… uneori neica nimeni, politicieni care s-au mutat, a fost deputat de Tulcea, ÅŸtia că nu îl mai votează nimeni, a fost mutat să candideze la BucureÅŸti, dar gură cât cuprinde la ei. Åži îţi scoate câte un tupeist de acesta mic cu gură mare care trebuie să îi dea replici preÅŸedintelui. Nu aÅŸa pot lucra instituÅ£iile. Pe de altă parte trebuie să vă spun că ÅŸi reacÅ£iile mele sunt ca urmare a refuzului repetat al Guvernului de a da curs unor solicitări care vin din realitate. Singurul moment în care m-am implicat pentru bani a fost la educaÅ£ie, dacă vă aduceÅ£i aminte în 2005, când am cerut să facă 5% ÅŸi pe urmă 6%, în rest am lăsat Guvernul să stea în atribuÅ£iunile lui.

Radu Moraru: Dacă Călin Popescu Tăriceanu nu ar fi fost sau l-aţi fi dat jos, sau li-ar fi dat demisia, credeţi că ar fi mers mai bine colaborarea dintre dumneavoastră şi guvern?

Traian Băsescu: Categoric da, însă premierul Călin Popescu Tăriceanu este tributar grupului Dinu Patriciu, e dependent de el, de relaţia cu PSD-ul, dependent de relaţia cu Ion Iliescu, pe care nu o spune nimeni, dar este şi e una foarte puternică.

Radu Moraru: Asta cum e?

Alianta Tariceanu-Iliescu-Hrebenciuc

Traian Băsescu: În programul anti-Traian Băsescu. E grupul Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc care construiesc această relaţie în programul antiprezidenţial.

Radu Moraru: Asta e nouă. Împreună cu Tăriceanu?

Traian Băsescu: Sigur că da. Ion Iliescu a discutat repetat cu premierul Călin Popescu Tăriceanu în diverse momente şi legate de moţiune şi de multe altele. Deci lucrurile sunt mult mai complicate decât par, iar eu nu am optat pentru un mandat liniştit văzând realităţile.

Radu Moraru: Dar şi Călin Popescu Tăriceanu mută. Ştiţi de ce vă întreb, pe mine mă miră relaţia dumneavoastră cu ministrul justiţiei. Cum vă răspunde ministrul justiţiei, ce spuneţi dumneavoastră despre ministrul justiţiei. Dumneavoastră aţi spus că e o pavăză pentru infractori.

Clientela Fenechiu si “tanarul mafiot obraznic” ajuns ministru al Justitiei

Traian Băsescu: Domnule, în nici un stat din lume acest om care a avut acţiuni care s-au manifestat în ordonanţe şi legi, acest om nu ar mai fi fost ministru. El lucrează acum în numele grupului Fenechiu, obiectivul, dacă vă aduceţi aminte la câteva zile după ce a venit, a fost schimbarea procurorului şef al Secţiei a II-a, Ţuluş. Eu nu l-am văzut pe omul acesta niciodată, pe acest domn procuror Ţuluş, dar ştiu un singur lucru, că are un mandat pe 3 ani şi că un ministru venit din grupul Fenechiu, luat în braţe de premierul Călin Popescu Tăriceanu, nu are nici o justificare să ceară o asemenea schimbare.

Radu Moraru: Dar pare puternic acest tânăr, de ce? Pentru că răspunsurile pe care le dă sunt uşor superioare, spune i-am luat jucăria preşedintelui.

Traian Băsescu: Nu, nu confundaţi puterea cu obrăznicia. E un tânăr mafiot obraznic. Acesta e ministrul justiţiei al României. Repet, un tânăr mafiot.

Radu Moraru: Dar mă sperii să am o ţară în care ministrul justiţiei este un tânăr mafiot.

Traian Băsescu: Da, este un tânăr mafiot obraznic, pentru că şi aici nu vreau să se înţeleagă neapărat că acest domn este un domn care organizează lovituri la bănci sau nu ştiu ce. Dar el serveşte o clientelă, a fost juristul lui Fenechiu, l-a pus Fenechiu ministru al justiţiei în baza subordonării pe care Călin Popescu Tăriceanu o are faţă de grupurile de interese, pentru că Tăriceanu nu ar fi pus un astfel de ministru al justiţiei dacă era dezlegat. L-a pus şi acesta la 3 zile şi-a făcut datoria pentru că DNA anchetează oameni apropiaţi lui Fenechiu, oameni apropiaţi acestui Tudor Chiuariu, a cerut schimbarea procurorului şef. Vă asigur că eu nu îl cunosc pe Ţuluş, dar ştiu un singur lucru, că are un mandat de 3 ani, ştiam foarte bine că raportul CSM cu privire la activitatea DNA a fost un raport care în acel tandem de tip mafiot, de tip oligarhic, oamenii din economie, oameni politic şi directori de ziare, a fost făcut să iasă în presă cu ştiinţa lui Tudor Chiuariu. Să ştiţi că partea care viza secţia a doua condusă de Ţuluş a ieşit pe tandemul oameni de afaceri, oameni politici, ministrul justiţiei, director de ziar şi cuplat cu un domn de la o televiziune de nişă, care făcea promovarea împreună cu ziarul. El a organizat toată această mascaradă, această luptă împotriva instituţiei. Sigur că eu ca şef de stat nu puteam să cad în această capcană. Am privit la modul cum a apreciat activitatea procurorului şef Ţuluş, CSM.

Românii nu mai pot fi păcăliţi cu mici şi bere

Radu Moraru: Dar ştiţi ce e grav, pe mine CNA mă pune să vă întreb dacă aveţi probe, dar nu pot să vă întreb pentru că mă gândesc că preşedintele României este cel mai informat.

Traian Băsescu: Vorbeşte şeful statului.

Radu Moraru: Păi mă sperie când după ce spuneţi astfel de lucruri în ţara asta nu se întâmplă nimic. Ar trebui să plece măcar premierul cu ministrul.

Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, trebuie să ne înÅ£elegeÅ£i că ăsta e sistemul ÅŸi pentru că nu am reuÅŸit să fac un tandem cu Guvernul, după 6 luni premierul s-a răzgândit, a intrat înapoi în sistemul din care venea ÅŸi din care eu speram că a plecat ca din …… premierul acestei ţări. Eu nu am altă soluÅ£ie decât să vorbesc ÅŸi oamenii să ÅŸtie pentru că altfel aceste realităţi vor rămâne acoperite, nu le va ÅŸti nimeni ÅŸi o să ni se pară că suntem într-un stat democratic. De aceea eu insist ca românii să-ÅŸi creeze instrumentul cu care să cureÅ£e ei clasa politică ÅŸi îl pot face asta dacă vor merge la referendumul din 25 noiembrie, pentru că partidele sunt incapabile să-ÅŸi creeze sisteme.

Radu Moraru: Dar credeţi că scăpăm de un sistem mafiot dacă ieşim la vot şi dacă votăm uninominal politicienii, scăpăm de sistemul mafiot?

Traian Băsescu: Da, eu cred că da pentru că românii nu mai pot fi păcăliţi cu mici şi bere, nici măcar cu vă măresc pensiile, vă măresc salariile. Nu mai pot fi păcăliţi. A trecut această etapă în care îi dădeai mici şi bere şi îi trimiteai la vot. Nu mai pot fi păcăliţi românii. Or să ai şi pensiile şi salariile şi ce măriri mai dăm acum.

Radu Moraru: Trebuie să luăm o mică pauză, să-i speriem pe oameni încă o dată să spunem că şeful statului a făcut nişte atenţionări, nu ştiu cum să le spun.

Traian Băsescu: Este o discuÅ£ie ÅŸi este păcat…

Radu Moraru: Ştiu, dar e ministrul justiţiei, dacă era ministru la 3 furturi şi o panseluţă da, dar e ministrul justiţiei.

Traian Băsescu: Domnule, nu s-a limitat doar la a face jocul împotriva unei instituţii care a încercat să lupte. Vreţi să vă aduc aminte ordonanţa de urgenţă?

Radu Moraru: Domnule preşedinte, eu am un proces de un milion de euro, mie statul român, prin Ministerul de Finanţe, îmi cere un milion de euro, dacă dumneavoastră îmi spuneţi că ăsta, ministrul justiţiei, eu ce să fac, hai să scot milionul de euro, îl dau direct, să nu mă mai judec.

Traian Băsescu: Nu, domnule Radu Moraru, trebuie să-i spunem să plece acestui ministru al justiţiei.

Radu Moraru: Eu mi-am răcit gura până acum, o spuneţi şi dumneavoastră de atâta timp şi întrebarea este, domne, dar nu pleacă, sunt agăţaţi de noi, de ţară. Luăm o scurtă pauză, ne întoarcem în câteva minute în direct cu preşedintele României. Avem deja mesaje, o să citim câteva după ce revenim.

Lacheul Orban

Radu Moraru: Am revenit, suntem în direct. Chiar făceam o glumă amară în pază, spuneam că la Loterie au scăpat toţi, şi Copos nu mai e, am rămas numai eu până la urmă, cu milionul de euro, dar nu le dau milionul de euro. Multe mesaje, nu le mai socotesc pe astea de apreciere, dar sunt frumoase, oamenii vă scriu din suflet, mai ales cei care scriu, spre exemplu, un cetăţean care a făcut o poză cu dumneavoastră la Mamaia. Deci cei din băile de mulţime, i-aţi cucerit. Spuneaţi de acest sistem, că asta spun, nu vorbim de un minister oarecare, vorbim de justiţie.

Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, aşa ceva veţi găsi şi în jurul lui Orban, Orban de la transporturi. Au fost nişte imagini care dacă s-ar fi întâmplat cu mine exploda toată presa, fugea ca un lacheu, când i-a spus Umbrărescu au să-mi dea bani, fugea ca un lacheu, suna la Administraţia Naţională a Drumurilor, să-i daţi imediat banii lui Umbrărescu, ca şi cum alţi constructori nu aveau de luat bani. Se întâmplă şi la alte ministere. Marea problemă este că deşi ştii, în lipsa unui act al justiţiei nu poţi să faci mare lucru şi atunci eu îmi o asum responsabilitatea de a vorbi, domnule Radu Moraru. Iar ceea ce vă spun, de la justiţie, domnul Orban se poate să aibă surprize, de la transporturi, de la Guvern în general este oglinda a ceea ce vă spuneam, oligarhia, iar acum la noi este reprezentată şi matematic. Oligarhia înseamnă un grup mic care conduce nelegitim o populaţie de 22 de milioane. Avem 20% susţinere în Parlament, doar, doar câţiva şmecheri, oligarhia transpartinică îi susţine pentru că nu le convine să funcţioneze democraţia cu 50%+1.

“Compromisurile sunt permise dacă sunt în interes public, dar nu în interes de gaşcă”

Radu Moraru: Dar când vă întâlniţi nu le spuneţi, de exemplu, premierului, când sunteţi unul lângă altul la CSAT, discutaţi, îi spuneţi, Căline, ce faceţi frate că uite, e nasol, populaţia fierbe.

Traian Băsescu: Le-am spus şi cu agricultura şi când le-am spus-o public a sărit toată presa, ce spune Traian Băsescu, se bagă, atacă Palatul Victoria şi o spusesem înainte să înceapă efectele secetei, când încă se putea salva ceva cu irigaţii. Am văzut rezultatele, am cerut într-un CSAT analiză pe agricultură. A venit cu nişte documente penibile şi am spus, domnule premier, dacă asta ţi-a produs Ministerul Agriculturii, te păcălesc. Astea sunt scrise de funcţionari din ăia care erau dinainte de ’89 prin Ministerul Agriculturii, pleacă cu ele de aici.

Radu Moraru: Şi asta e o problemă că în multe ministere sunt oameni încă de pe vremuri.

Traian Băsescu: Bun, dar domnule Radu Moraru, este o realitate, avem o clasă politică putredă, reţineţi, o spun cu responsabilitatea şefului de stat, o clasă politică putredă, gata oricând să facă compromisuri şi o să vedeţi mari analişti care spun, domne păi fac compromisuri, asta e politica, arta compromisului. Iar eu spun nu, compromisurile sunt permise dacă sunt în interes public, dar nu în interes de gaşcă.

Radu Moraru: Dar aceÅŸti analiÅŸti, vreau să vă întreb, am o problemă cu aceÅŸti analiÅŸti, credeÅ£i că se apasă pe un buton, fac ÅŸi ei parte din reÅ£eaua asta? De ce unii susÅ£in chiar ÅŸi aberaÅ£ii la TV? Eu nu mi-am explicat niciodată care-i… de ce credeÅ£i? Sunt mână în mână, câştigă ÅŸi ei un bănuÅ£?

Traian Băsescu: Sigur că au ÅŸi ei stăpânul care îl plăteÅŸte până la urmă ÅŸi trebuie să-l servească. Deocamdată Cotroceniul nu poate plăti nici una analist ÅŸi dacă ar putea nu ar plăti. Nu am plătit niciodată nici când eram ministru, nici când eram primar, nici când eram ÅŸef de partid, nu os-i plăti acum la bătrâneÅ£e lachei care să…

Radu Moraru: Am înţeles. Dar de ce nu curmaţi, sancţionaţi derapajele acestui Guvernări, vă întreabă Mircea Olaru.

Traian Băsescu: Cum să o fac? instituţional nu pot, nu există nici un mod de a controla Guvernul de la nivelul preşedinţie pentru că şi preşedinţia este parte a Executivului. Conform Constituţiei, cel care controlează Guvernul este Parlamentul. O să vă dau un exemplu, s-au năpustit toţi listacii, s-au năpustit toţi listacii la TV să critice ceea ce eu propun românilor la referendum, vot uninominal, curat, în două tururi, ca la primar. Unul nu a spus un cuvânt despre legea pe care Guvernul şi-a sumat răspunderea, pentru că dacă te uiţi în ea te îngrozeşti, este o falsă pentru români. Sau vedeţi înverşunarea UDMR.

Radu Moraru: De ce credeţi că sunt atât de porniţi? Chiar aţi fost atacat, că atunci spuneam de lideri importanţi.

“UDMR nu mă mai poate păcăli pentru nimic în lume”

Traian Băsescu: Eu am spus-o ÅŸi când am fost în Covasna, iar acum UDMR nu mă mai poate păcăli pentru nimic în lume, despre ce sunt ei pentru minoritatea maghiară din România ÅŸi din Covasna ÅŸi Harghita în mod deosebit. AceÅŸti oameni sunt echivalentul lui Ion Iliescu din maghiarime. NereformaÅ£i, au ÅŸtaif, eleganÅ£i…

Radu Moraru: Aşa îi cred şi maghiarii?

Traian Băsescu: E, din păcate aşa îi văd, cum vi-i spun eu, îi văd ca pe lideri politici din vremea de dinainte de revoluţie şi care s-au perpetuat, sunt partenerii de abordare politică a lui Ion Iliescu. Şi de ce se tem ei cel mai tare de uninominalul propus de mine? Acesta nu îi exclude de la guvernare, e o minciună. În primul rând minorităţilor le garantează Constituţia, articolul 62 prezenţa în Parlament, dacă cumva nu sunt un partid sau o asociaţie care să intre. Dar de ce se tem ei? Credeţi că secuii nu şi-ar dori să-l poată vota pe Verestoy, să vadă dacă Verestoy mai merge în Parlament, trimis de ei, eu vă dau scris că secuii nu l-ar mai trimite în Parlament nici pe Attila Verestoy, pentru că i-am auzit cu urechile mele cum vorbesc despre ei.

Grofii Attila Verestoy ÅŸi de Marko Bela

Radu Moraru: Dar credeţi că îi vor mobiliza? Totuşi aţi văzut ce acuzaţii, ce declaraţii dure fac? Că vor pământul înapoi, că steagul, că patria s-a pierdut în 1918, a spus Marko Bela.

Traian Băsescu Sunt într-o efervescenţă în încercarea disperată de a-şi recupera electoratul care nu mai crede în ei. Am stat 10 zile în total, 8 consecutiv şi alte două, 10 zile în total acolo şi nu am avut decât un obiectiv să vorbesc cu oamenii de acolo. Credeţi că ungurii din România, din Covasna şi Harghita, nu ar vrea să fie reprezentaţi de alţi oameni decât de Attila Verestoy şi de Marko Bela? Pe care de multe ori spun despre ei că sunt ca nişte grofi.

Radu Moraru: Aşa este, am primit şi eu mesaje. Ştiţi care e problema, ei sunt de 17 ani acolo.

Traian Băsescu: Deci trebuie şi minoritarii maghiari sunt interesaţi să aibă posibilitatea să-şi voteze, pentru că acolo vor câştiga reprezentanţi ai maghiarilor, dacă se introduce vot uninominal şi în Covasna şi în Harghita, probabil un singur loc ar putea fi câştigat de un reprezentant al unui partid românesc. Dar vă dau scris că ungurii şi-ar dori alte reprezentat decât Attila Verestoy sau Marko Bela, foarte mulţi dintre ei.

Radu Moraru: Da, ne-au scris şi nouă foarte mulţi, oameni simpli.

Traian Băsescu: Or, ei ştiu asta şi vin cu minciuna, stai măi, vai nu vom mai fi în Parlament! Ba da, minoritatea maghiară va fi reprezentată în Parlament corespunzător numărului ei şi în condiţiile de vot uninominal, cu număr de mandate atât câte voturi vor primi de la maghiari.

Cazul spionului Rudas Erno si primul ministru al Romaniei

Radu Moraru: vreau să vă între ceva, că suntem la capitolul acesta. Noi am avut două emisiuni unde iar era să mă larg cu un proces, un proces şi din partea premierului, firmei premierului, am fost ameninţat de una din firmele premierului că o să fiu dat în judecată şi e şi un mesaj de la Camelia B , spune domnule Radu Moraru, vă rog să aveţi amabilitatea de a-l întreba pe domnul preşedinte dacă a aflat despre afacerile pe care premierul le-a făcut timp de doi ani cu Rudaş Erno? Noi am descoperit, iniţial s-a dezminţit că a fost asociat premier, firma premierului cu un cetăţean numit Rudaş Erneo, care avea un trecut.

Traian Băsescu: Nu aş vrea să comentez acest aspect, nu pot însă să nu dau un răspuns. Informaţiile pe care le-am primit eu despre domnul Erno le-a primit şi domnul premier, Călin Popescu Tăriceanu. Dacă a dorit să se asocieze şi în afaceri asta a fost opţiunea dânsului.

Radu Moraru: Mie mi-aţi dat un răspuns incredibil de clar, să vedem dacă şi domnul premier ne va da un răspuns. Vă rog din toată inima să faceţi imposibilul ca liderii UDMR să nu aibă atâta influenţă politică în judeţele Covasna şi Harghita, spune un maghiar din judeţul Covasna.

Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, vreau să fiu foarte clar, sigur când e vorba de o minoritate, minorităţile sunt solidare în jurul liderilor lor şi nu e interesul nimănui să scoată reprezentanţii UDMR din Parlament. În acelaşi timp este dreptul minorităţii maghiare să-i aibă ca reprezentanţi pe cei pe care şi-i doreşte şi nu oligarhie a minorităţii maghiare care de mai bine de 17 ani îi minte şi îi ţine în cât mai mult izolare de restul ţării.

Referendumuri pe banda

Radu Moraru: Ar fi interesant să vedem ce vor maghiarii, pe cine ar vrea ei lider dacă ajungem la uninominal. Suntem alături de dumneavoastră, trup şi suflet, dar ce se întâmplă dacă nu o să iasă referendumul cu varianta propusă de dumneavoastră?
Traian Băsescu: Pot să vă spun un lucru care o să vă şocheze poate, o să-l repet, domnule Radu Moraru.

Radu Moraru: Interesant.

Traian Băsescu: Şi vă rog să aveţi în vedere că voi mai genera referendumuri în anul 2008, pentru că sunt probleme pe care clasa politică nu vrea să le rezolve, ele trebuie rezolvate şi voi consulat poporul şi în alte probleme.

Radu Moraru: Dar să iasă şi poporul. Nu ştiu dacă nu o să ne iritaţi cu prea multe referendumuri. Adică să ieşim la vot o dată la 3 luni, la 5 luni, sau constituiţi o serie de chestiuni?

Traian Băsescu: Din păcate nu pot să pun conform legii decât o singură întrebare la un referendum, pentru că ar trebui să pot să consult poporul pe 2-3 întrebări, poate s-o modifica legea, dar dacă se ratează acest referendum îl voi repeta.

Alegeri simultan cu europarlamentarele în 9 ţări

Radu Moraru: Mulţumesc. Domnule preşedintele, întreabă Costi Andreescu, care consideraţi că este logica premierului de a organiza referendumul la alte secţii de votare decât cele unde se desfăşoară scrutinul?

Traian Băsescu: Nu este decât o singură logică, dispreÅ£ul pentru electorat, care este efect al faptului că este în mintea celor de la PNL, că dacă o să-l pună pe român să urce la etaj pentru referendum, românul nu se va duce să voteze pentru referendum. Ei îi asigur că românul se va duce ÅŸi dacă pun la etaj secÅ£ia de votare, dar arată cât de pueril gândesc. Aici i-ai dat ocazia să vă mai spun un lucru ÅŸi aÅŸ vrea să fie foarte precisă informaÅ£ia pe care o dau telespectatorilor dumneavoastră. Spre exemplu, la ultimele alegeri pentru Parlamentul European pentru statele membre la acea dată, deci în 2004, au avut loc referendumuri… au avut loc ÅŸi alte alegeri simultan cu europarlamentarele în 9 ţări ÅŸi vreau să le citesc: „Marea Britanie, unde au avut loc alegeri locale în multe circumscripÅ£ii, inclusiv în Londra, Irlanda unde simultan cu europarlamentarele au avut loc ÅŸi alegeri locale, Malta, alegeri locale simultan cu europarlamentare, Italia, alegeri administrative, Belgia, alegeri regionale simultan cu europarlamentare, Germania, alegeri locale în mai multe landuri, simultan cu europarlamentarele, Lituania, alegeri pentru preÅŸedinÅ£ie. Pentru funcÅ£ia de preÅŸedinte, simultan cu europarlamentare ÅŸi Luxemburg, de asemenea alături de multe alte stat, fondator al Uniunii Europene, alegeri parlamentar. Cred că nicăieri în aceste stat s-au făcut două comisii de votare”.

Radu Moraru: Nu, dar e o panaramă acum sincer… e evident că ar trebui în acelaÅŸi timp…

Traian Băsescu: Cu o ordonanţă de urgenţă se puteau unifica comisia, îi făcea acelaşi număr şi punea lângă urna pentru europarlamentare, punea şi urna pentru referendum. La fel ca pentru prezidenţiale. Îţi pune urna pe votul la preşedinte, urna pentru Senat, pentru Camera Deputaţilor. Şi în mod categoric este cu totul alt scrutin decât cel de la preşedinţie.

Radu Moraru: Dar e clar că el alt meci. Ştiţi ce mă sperie pe mine? Că meciurile astea nu sunt meciuri pe idei, sunt meciuri, de exemplu, vor să vă şicaneze, să vă dau un exemplu din presa de ieri. Ministrul justiţiei sau premierul a numit secretar de stat pe un domn Mocuţa, care evident, primul lucru ce a scris presa, este cel care l-a hăituit, alergat pe Traian Băsescu atunci când era ministru. Nu vedeţi câte mutări din astea?

Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, nu mă deranjează, că unul în plus, în minus dintre cei care m-au hăituit, unde e problema.

Radu Moraru: Ştiu, dar e deranjant pentru mine ca cetăţean, ce facem domne sus la vârful ţării, jucăm table, şah?

Interzis la TVR

Traian Băsescu: Poate i-au descoperit calităţi lui Mocuţa. Nu ştiu, chiar nu m-a deranjat şi nu mi-a atras atenţia. Aş vrea să vă mai spun de o chestiune absolut inadmisibilă, dacă vorbim de un stat democratic, dincolo de tipul acesta de oligarhie, 20% dar nu îmi pasă, eu conduc ţara cum vreau, modific ordonanţe, mă apăr chiar pe mine, ministrul Tudor Chiuariu cu ordonanţă să nu mai poţi să dai avize de anchetare a miniştrilor din cabinet. Dincolo se asta mă uitam la ce face Parlamentul, aceeaşi majoritate 322, s-a emis decretul pentru organizarea referendumului. Au ajuns al concluzia că nu discută despre timp de antenă, am făcut pentru că simt responsabilitatea faptului că i-am chemat pe români la un referendum. Am cerut departamentului de specialitatea să ai legătura cu TVR. Măi fraţilor, cereţi permisiunea să merg, sunt şeful satului, să merg o oră la televiziune, să explic. A, nu se poate.

Radu Moraru: Incredibil, cine v-a spus asta?

Traian Băsescu: Aşa s-a transmis de la directorul TVR, de la domnul Sassu, prin Valeriu Turcan, nu se poate că nu s-au stabilit timpi de antenă.

Radu Moraru: Dar şeful statului are nevoie în România, ar trebui oriunde dacă sună, nu să fie primit, să se poată adresa.

Traian Băsescu: La TVR, într-un moment în care eu consider că am obligaţia să dau, să informez pe cetăţeni pentru că eu am lansat referendumul, poate am de comunicat şi altele, spre exemplu, minciunile pe care le spun tot soiul de analişti, fie ei mai competente, mai pretinşi analişti militari legate de ce am semnat cu Victor Iuşcenko.

Radu Moraru: Ia uite, vă întreabă chiar telespectatorii.

Traian Băsescu: O să răspund dacă am timp. Vreau să spun că în momentul de faţă preşedintele României a cerut să aibă o apariţie la TVR şi i-a fost refuzată. Deci asta e ţara în care oligarhia a ajuns să dicteze dezinformarea românilor. Au acces pe toate televiziunile, în schimb toţi cei care spun cât de proastă este soluţia propusă de preşedintele Traian Băsescu, dar nici unii nu vorbeşte că soluţia Pro Democraţia este un compromis care are destinaţia să-i păcălească pe români şi să-i ţină pe listaci.

Analistii si problemele cu Ucraina

Radu Moraru: Ştiu că aveţi ideea asta, dar cel mai grav este ca şeful statului, preşedintele statului, singurul om ales de români să nu se poată adresa. TVR, de aia o şi plătim toţi, ca în caz de ceva acolo să se poată adresa nu ştiu, forţele armate.

Traian Băsescu: Sau să-i informeze pe români ce vrei de la acest referendum, să explici de ce ia generat acest referendum. Rămâne să explice toată armata de supuşi, de trompete ale celor care nu îl vor.

Radu Moraru: De ce suntem atât de supuşi în relaţia cu toată lumea. Ucraina este atât de importantă pentru noi astfel încât să fim atât de delicaţi cu ea? întreabă Sorin Patriche.
Traian Băsescu: Daţi-mi voie să vă răspund, ce a inventat este un aşa-zis analist militar Radu Tudor, plus celălalt, Chirieac.

Radu Moraru: Bogdan Chirieac?

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Domne, ei erau pertinenÅ£i, adică nu au…

Traian Băsescu: Da, dar aici sunt mincinoşi. În ceea ce au informat pe români, care în scris, care în emisiuni televizate. Sunt mincinoşi pentru că habar nu au despre ce s-a semnat şi eu o să vă spun că este pentru prima dată în acest moment când Ucraina la nivel de şef de stat acceptă să recunoască că avem o problemă bilaterală, Krivoi Rog, că avem o problemă bilaterală legată de canalul Bâstroe şi o problemă bilaterală legată două minorităţi. Este recunoscut în scris.

Radu Moraru: Dar dumneavoastră parcă aţi avut o lipsă de reacţie, nu aţi vrut să interveniţi. Nu e politicos. Nu e diplomatic? Părea uşor arogant preşedintele ucrainean.

Traian Băsescu: Cred că a făcut declaraţii în primul rând pentru presa ucraineană. Şi atâta timp cât proces aromână nu mi-a pus o întrebare care e poziţia mea cu privire la Bâstroe, pentru că eu aş fi spus exact ceea ce este scris aici.

Radu Moraru: La ora ceea dumneavoastră aveaţi deja documentul semnat?

Traian Băsescu: Era semnat documentul şi vă pot spune că acest articol 3 legat de Bâstroe a fost cel care a blocat semnarea timp de circa 2 ore, s-au prelungit discuţiile.

Radu Moraru: Interesant.

Traian Băsescu: Pentru a se ajunge aici al o formulare corectă. Şi vă citesc de aici, fără să încerc să schimb nimic. „Luând în considerare angajamentele şi recomandările internaţionale, în domeniu, o atenţie parte a fost acordată aspectelor privind proiectul ucrainean al canalului de navigaţie Bâstroe. Părţile au subliniat necesitatea îndeplinirii prevederilor convenţiei ESPOO cu luare în considerare a recomandărilor Comisiei Internaţionale de anchetă. Părţile au menţionat necesitatea stabilirii unei reţele armonizate de monitorizare a mediului din întreaga Deltă a Dunării, luând în considerare a angajamentele şi recomandările internaţionale în domeniu”. Este prima dată când partea ucraineană spune da, om fi noi suverani dar este o convenţie internaţională, ESPOO, care generează comisii de anchetă. Ne angajăm să respectăm convenţia ESPOO şi concluziile comisie de anchetă.

Radu Moraru: Ceea ce e bine, pentru că aceste comisii până acum s-au pronunţat în favoarea noastră, să spun aşa.

Traian Băsescu: Sunt singurele lucruri din acest tratat, din acest document semnat de mine şi preşedintele Iuşcenko cu privire la canalul Bâstroe. Şi vă rog să mă credeţi eu nu consider că este o victorie a părţii române că sub semnătura statului ucrainean se recunoaşte, Convenţia ESPOO şi necesitatea respectării concluziilor comisiilor de anchetă care au fost generate.

Radu Moraru: Deci e ceva normal.

Traian Băsescu: Este normal şi e prima dată când partea ucraineană nu spune fac ce vreau, este teritoriul ucrainean, sunt suveran. Sigur în declaraţii poţi să spui ce vrei.

Radu Moraru: Dar ei sunt suverani, pot să facă ce vor acolo cu condiÅ£ia să respecte …

Traian Băsescu: Convenţiile internaţionale şi regulile de mediu. Ori acest lucru l-a semnat preşedintele Iuşcenko.

Radu Moraru: Dar cu Krivoi Rog-ul sunt de acord să primim despăgubirile? Cam un miliard de euro este suma.

Privatizarea Krivoi Rog este stopata

Traian Băsescu: Nu, cu Krivoi Rog-ul s-a recunoscut că este o problemă şi s-a stabilit comisia care să negocieze finalizarea ei. Este prima dată când avem şi în acest sens un document.

Radu Moraru: Noi ce vrem să recuperăm bani de acolo?

Traian Băsescu: Vrem să recuperăm bani, dar asta e treaba Guvernului de acum înainte şi a miniştrilor care sunt într-o subcomisie, e ministrul economiei şi finanţelor din partea română, omologul său ucrainean, care timp de doi ani, atât este termenul acordat rezolvării tuturor acestor probleme va trebui să dea o soluţie corectă. Vă pot spune că din punct de vedere al combinatului Krivoi Rog preşedintele Iuşcenko a făcut un lucru important. În baza atribuţiunilor constituţionale pe care le are, în condiţiile în care Guvernul Ianucovici vrea să privatizeze Krivoi Rog fără a antrena pe toţi ceilalţi contributori, a emis decret prin care stopat procesul de privatizare al Krivoi Rog-ului.

Radu Moraru: Ce înseamnă asta, privatizare doar după ce se va ţine cont şi de noi?

Traian Băsescu: De noi, de cehi, de Germania, că a fost şi RDG-ul contributor. Deci e o chestiune mult mai largă.

Radu Moraru: Dar dumneavoastră de ce vă miraţi că uneori se speculează sau se aduc lucruri, că aşa e bătălia în care sunteţi angajat. Se spun şi multe lucruri neadevărate de dumneavoastră, dar asta e bătălia pe Dâmboviţa.

Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, accept această bătălie de la un om politic, dar de la un ziarist care vrea să fie credibil, care nu cunoaşte un document, mai ales că e un document în care prima dată noi obţinem un succes în discuţiile cu Ucraina, care recunoaşte că va respecta convenţia de la ESPOU şi concluziile comisiilor de anchetă care lucrează. Vă pot spune că în acest moment lucrările sunt sistate pe Bâstroe.

Radu Moraru: Dar ministrul de externe al României vă susţine acest punct de vedere, că este o victorie?

Traian Băsescu: Dar eu nu ÅŸtiu, poate am folosit greÅŸit cuvântul victorie, poate este corect să spunem că este o soluÅ£ie echitabilă, având în vedere că lucrările de pe Bâstroe pot afecta Delta Dunării partea ucraineană a acceptat să discute cu partea română, să avem un principiu în baza căruia lucrează o comisie mixtă româno-ucraineană, ÅŸi anume convenÅ£ia de la ESPOO ÅŸi în acelaÅŸi timp să recunoaÅŸtem concluziile comisiilor de anchetă. AÅŸ vrea să ne înÅ£elegem foarte bine, preÅŸedintele IuÅŸcenko a fost extrem de clar, pe mine dacă m-aÅ£i întreba de ce aÅ£i făcut canalul Dunăre – Marea Neagră, de ce luaÅ£i apă din Dunăre ÅŸi micÅŸoraÅ£i debitul mai jos de Cernavodă, uite că aveÅ£i ÅŸi centrală nucleară la Cernavodă, luaÅ£i apa pentru răcire, aÅŸ spune că domne suntem un stat suveran, facem ce vrem pe teritoriul nostru, respectând convenÅ£iile, pentru că aici a fost elementul la care Ucraina s-a aliniat acum. Cu evoluÅ£iile de la Cernavodă, cu punerea în funcÅ£iune a celui de-al doilea reactor, cu construcÅ£ia reactorului 3 ÅŸi 4, din baza acestei convenÅ£ii România ÅŸi informează toÅ£i vecinii, supune observaÅ£iei internaÅ£ionale ce se întâmplă. UitaÅ£i-vă la noi la RoÅŸia Montană, da? Avem un întreg set de instituÅ£ii internaÅ£ionale care privesc la acest proiect. Era firesc iar convenÅ£ia ESPOO obligă la cooperare între vecini. Noi de aceea cu RoÅŸia Montană am informat guvernul maghiar, sârb, ucrainean, cu Cernavodă, toate aceste guverne, ei în sfârÅŸit am ajuns în discuÅ£iile cu ucrainenii, ca ÅŸi ei să facă ceea ce e firesc să facă, să-Å£i informezi vecinul ÅŸi în acelaÅŸi timp având în vedere că poÅ£i produce efecte pe teritoriul lui să se respecte concluziile concluziilor de anchetă.

Radu Moraru: M-aţi cucerit, cu Ucraina stăm bine, dar cu Moldova stăm mai rău, pentru că am găsit tot aşa, frânturi în presă cum că dumneavoastră vreţi să unificaţi Moldova cu România, din surse SRI, că nu ştiu ce vreţi să-i faceţi preşedintelui moldovean.

E inadmisibil ce facem cu tinerii basarabeni si cetateniile

Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, eu fac ce trebuie să facă orice ÅŸef de stat român, am încercat să promovez o politică de bună vecinătate cu Republica Moldova, lucru care pe fond nu e ÅŸtirbit de nimic, că nu avem raniÅ£e închise, embargo pe mărfuri, nu avem… deci se desfăşoară normal. ÃŽn acelaÅŸi timp am încercat să răspund aspiraÅ£iilor cetăţenilor Republicii Moldova. Acelei aspiraÅ£i de a se apropia de România ÅŸi de a beneficia de avantajul că România este în Uniunea Europeană.

Radu Moraru: De asta vor cetăţenie mulţi, ca să poată călători liberi în Uniunea Europeană.

Traian Băsescu: În Uniunea Europeană, da. Or, mie mi se pare o inabilitate a Guvernului pe care îl rog de mai bine de un an jumătate să emite o lege a cetăţeniei române extrem de simplă de care să poată beneficia în mod deosebit tinerii din Republica Moldova, că cei în vârstă nu mai pleacă de acolo. Dar avem anul acesta, în fiecare an avem 7 mii de tineri la studii în România. Copiii ăştia termină ori liceul, ori şcoli post-liceale, ori facultatea şi nu primesc cetăţenie română. Nu vi se pare ridicol?

Radu Moraru: Sunt mult lucruri ridicole, dar nu vreau să intrăm în …

Traian Băsescu: România are criză de forţă de muncă în foarte multe domenii şi Moldova nu are o economie care să absoarbă cu atâta uşurinţă forţa de muncă. Nu le dăm cetăţenii, o să lucrăm cu chinezi, cu pakistanezi, că pentru ei se pare că suntem mai pasionaţi să le dăm posibilitatea să lucrez în România decât celor din Republica Moldova… e inadmisibil ce facem. Or, aici este insistenţa mea.

“Voronin trebuie să facă un joc între a-şi păstra Transnistria şi a se îndrepta către Occident”

Sigur cu preşedintele Voronin lucrurile uneori sunt mai bune, alteori mai aspre, dar de foarte puţine ori am reacţionat la reacţiile preşedintelui Voronin, dintr-un motiv simplu, nu aş vrea să fiu în situaţia lui. Preşedintele Voronin trebuie să facă un joc între a-şi păstra Transnistria şi a se îndrepta către Occident. Vă rog să mă credeţi că mi-ar fi foarte greu dacă aş fi în locului lui, sunt convins că la fel de greu îi este şi lui să poţi să dialoghezi în mod egal şi cu Moscova, pentru Transnistria şi cu Tiraspolul, şi cu Bruxelles şi cu Bucureşti şi cu Kiev.

Radu Moraru: Bun. Suntem ţară mică, dar multe pe cap.

Traian Băsescu: De aceea am fost de multe ori reţinut în a reacţiona.

Efectul Steaua

Radu Moraru: Trebuie să mai luăm o scurtă pauză, dar am o întrebare rea înainte de pauză şi am s-o adresez. L-aţi sunat pe Gică Hagi în episodul Steaua?

Traian Băsescu: Da. O nu a avut nici o legătură cu plecarea lui, cum l-am sunat şi pe Piţurcă. Dacă aţi observat am renunţat să mai discut cu patronii de cluburi.

Radu Moraru: De ce?

Traian Băsescu: Pentru că am văzut efectele. Dacă vorbeÅŸti cu unul, dacă te duci într-o tribună, a fost eroarea pe care am făcut-o cu Gigi Becali, de m-am dus la restaurant, după ce câştigase Steaua, nu a mai vrut să vină Rapidul. S-a creat impresia că…

Radu Moraru: Nu vreÅ£i să vă mai alăturaÅ£i de…

Traian Băsescu: Nu. Dar nu am putut să nu-l sunt pe Gică Hagi cu o oră înainte de începerea meciului cu Slavia Praga să-i doresc succes. Nu am putut să nu-l sunt pe Piţurcă înaintea meciului naţionalei de la Luxemburg, că dincoace fusesem, l-am felicitat a doua zi că am fost la stadion la meciul cu Olanda.

Radu Moraru: Dar care e imboldul, o faceţi omeneşte, ca microbist, ca preşedinte?

Traian Băsescu: ÃŽi ÅŸi ÅŸtiu, îi ÅŸtiu pe toÅ£i. Åži pe Hagi ÅŸi pe PiÅ£urcă, nu mă… ÅŸi până la urmă fiind vorba de echipa naÅ£ională sau de un meci internaÅ£ional, mi s-a părut că poate e important dacă ÅŸeful statului transmite prin antrenor că le doreÅŸte noroc. Poate. Poate fi o eroare a mea, dar nu vă gândiÅ£i că am discutat cu Gică situaÅ£ia din … cred că discuÅ£ia a fost 30 de secunde, Gică succes, ca ÅŸi lui PiÅ£urcă, PiÅ£urcă, mult succes. Sănătate!

Radu Moraru: Dar la TV vă mai uitaţi seara? Mă gândesc la emisiuni, sau aveţi un laborator care vă spun ce se discută?

Traian Băsescu: Îmi spun aproape extrem de fidel, spre exemplu, la instituţia prezidenţială primesc o sinteză de presă cu o fidelitatea extraordinară şi extrem de concentrată. A rămas o şcoală acolo în a pregăti sinteza de presă pentru preşedinte. Sigur că dimineaţă când vin la birou o mai citesc.

Radu Moraru: Trebuie să ai luăm o scurtă pauză, ne întoarcem în câteva minute că ne-am lungit cu vorba, dar eu vă spun ceva, cu toate consecinţele, pe mine mă onorează prezenţa preşedintelui în această seară în studioul Naşului care împlineşte şi el acum 7 ani. Ne întoarcem în câteva minute.

Radu Moraru: Am revenit, suntem în direct. PreÅŸedintele a promis că va lua toate mesajele pe care le-am primit în această seară. Åži aÅ£i primit domnule preÅŸedinte foarte multe. Vi le transmitem pachet pe email. Multe întrebări de astea uÅŸurele…

“România are limite în a accepta să fie deranjată” de Ucraina

Traian Băsescu: Domnul Radu Moraru, înainte să trecem la întrebări, aÅŸ vrea să clarific foarte bine chestiunea cu Ucraina. Statul ucrainean face o construcÅ£ie hidrotehnică în apele lui teritoriale ÅŸi pe teritoriul său naÅ£ional. Nimeni nu se poate opune acestui lucru. Singurul lucru pe care trebuie să îl respecte, ÅŸi aici e bătălia părÅ£ii române, trebuie respectate condiÅ£iile convenÅ£iilor internaÅ£ionale în aÅŸa fel încât această construcÅ£ie să nu aibă efecte…

Radu Moraru: Să nu ne lezeze practic.

Traian Băsescu: În a deranja echilibrul ecologic în delta Dunării. Şi sunt convins că acum am ajuns la acest mod de abordare de ambele părţi. Şi România şi Ucraina vor coopera în a găsi soluţiile tehnice corecte. Pentru că aici trebuie să mai ştiţi un lucru. Şi România are limite în a accepta să fie deranjată. Sigur că are limite. Dacă nu s-ar produce o construcţie care să nu ne afecteze ecosistemul din Delta Dunării, România are variante. Pentru că spre şansa noastră Dunărea începe mai de sus de canalul Bâstroe, şi apa din Dunăre se duce la mare pe 3 braţe. Şi mare parte din apa asta trece întreagă pe la noi. Şi se pot face construcţii hidrotehnice şi în zona în care România e singură deţinătoare a malurilor Dunării.

Radu Moraru: Deci pe teritoriul nostru suveran.

Traian Băsescu: Da.

Televiziunea PSD-isto – liberală

Radu Moraru: Foarte multe mesaje vin din străinătate. Românii de exemplu vă aÅŸteaptă în Spania…

Traian Băsescu: Mă duc. Am vizită de stat la invitaţia regelui Juan Carlos, şi voi dedica o zi românilor. Madrid, Castellon.

Radu Moraru: Chiar Alexandru Petrescu, ziarist spaniol de origine română, ziarul El Mundo, ne-a trimis această întrebare. „Ce trebuie să facem noi studenţii, tinerii, generaţia care va susţine pe umeri greutăţile ţării în următorii ani, pentru a scăpa de această urmă de comunism cu care e împânzit mediul politic românesc?”

Traian Băsescu: Un lucru esenţial este să venim să schimbăm sistemul de alegere a oamenilor politici. Listacii nu mai sunt o soluţie. Votul uninominal. Deci îi rog pe tineri ca de altfel pe toţi românii, să vină pe 25 la vot, să voteze pentru referendum, pentru schimbarea sistemului electoral în România.

Radu Moraru: Cuvântul preÅŸedintelui trebuie auzit, zice Liviu Popovici, în condiÅ£iile în care suntem obligaÅ£i să plătim abonamentul TV. Dacă avem ceva de spus spuneÅ£i-o că o faceÅ£i pe banii noÅŸtri. Interesant aici ce spun telespectatorii. Poporul plăteÅŸte, dumneavoastră în mod normal ar trebui să fiÅ£i… nu trebuie să cereÅ£i voie.

Traian Băsescu: Vă rog să socotiţi. Anul acesta am avut două aprobări ca să ajung la TVR.

Radu Moraru: E ciudat că trebuie şeful statului să aibă aprobări.

Traian Băsescu: Au fost momente în care… ÅŸi de fiecare dată s-a lăsat cu destituiri de câte ori m-am dus, pentru că realizatorul de ce mi-a permis să vorbesc?

Radu Moraru: Aoleu, m-or destitui şi pe mine mâine.

Traian Băsescu: AduceÅ£i-vă aminte interviul cu Rodica Culcer, când au demolat-o pe urmă cu criticile. Giurgiu o introdusese în procedura de destituire din funcÅ£ie, pentru emisiunea pe care a făcut-o cu mine. Åži a mai fost emisiunea cu un alt realizator, ÅŸi am avut o invitaÅ£ie la referendum, deci de 3 ori, dar una la referendum. Ca ÅŸef al statului mi s-a permis de foarte puÅ£ine ori să ajung la TVR. Nu se permite reprezentanÅ£ilor ÅŸefului statului în consiliul de administraÅ£ie, nu îi votează Parlamentul, deÅŸi legea îmi dă dreptul să am un reprezentant acolo. Dar dacă tot nu au vrut să schimbe legea, Parlamentul nu a vrut să aprobe…

Radu Moraru: Dar asta nu mi se pare normal, ca şeful statului să nu poată vorbi oricând vrea.

Traian Băsescu: Deci este televiziunea PSD-isto – liberală cu politrucul Sassu în fruntea ei. Inclusiv astăzi s-a încercat obÅ£inerea unei emisiuni pentru preÅŸedintele României la TVR.

Radu Moraru: Trebuie să le spunem românilor că e ceva în neregulă aici. În mod normal dacă preşedintele ar fi neinteresant nu s-ar uita lumea. Nu ar putea să îşi facă o campanie electorală pentru că oamenii nu s-ar uita. Nu poţi să obligi oamenii să se uite. Eu cred că şeful statului, premierul, dacă vrea la TV, ar trebui să fie lăsaţi oricând. E aberant.

Traian Băsescu: Bun, nu poţi să faci abuz. Dar eu nu am fost un om care să facă abuz de solicitări de a fi prezent la televiziune.

Radu Moraru: Nu o fi cazul să prezentaţi ştirile în fiecare zi.

Traian Băsescu: Nu, că mă prezintă ei la ştiri.

Decoratii pentru valorile Romaniei

Radu Moraru: Ştiţi ce m-a rugat Rică Răducanu, că am făcut o emisiune nu tristă.

Traian Băsescu: Şi la el ţin mult, la Rică.

Radu Moraru: V-a rugat, tăticu’, daţi-mi şi mie o decoraţie până plec, că după, zice, nu mă mai încălzesc.

Traian Băsescu: Funcţia şi problemele pe care le ai te prind şi te duci cu activitatea de zi cu zi. Dar acum când s-a întâmplat drama cu Dobrin, mi-a părut tare rău că n-a fost cineva să îmi spună, măi omule, decorează pe cei care mai trăiesc din cei care au fost la Guadalajara.

Radu Moraru: V-am spus eu, domnul preÅŸedinte, aveÅ£i grijă, decoraÅ£i-i cât sunt în viaţă. Că săracul Rică ceruse ÅŸi un cântec de ăla frumos, după ce a plecat, mă, mie, face-Å£i-mi-l în avans, adică i-a plăcut. A fost un moment emoÅ£ionant. Câtă lume, ÅŸi câte iubire…

Traian Băsescu: Da, da.

“Am comunicat şi cu Preafericitul Teoctist, Dumnezeu să îl ierte”

Radu Moraru: E un mare secret care circulă, că i-aţi fi spus ceva la ureche Patriarhului. Eu sunt mort de curios, ce i-aţi spus Patriarhului la ureche?

Traian Băsescu: Când?

Radu Moraru: La un moment dat.

Traian Băsescu: Nu. Probabil am vrut să îi comunic ceva, dar nu e esenţial.

Radu Moraru: Nu e un secret?

Traian Băsescu: Nu, n-am….

Radu Moraru: E uzanÅ£a asta să se comunice între ÅŸeful statului, ÅŸefii bisericii ortodoxe, anumite secrete…

Traian Băsescu: Cel puţin în mandatul meu am comunicat şi cu preafericitul Teoctist, Dumnezeu să îl ierte.

Radu Moraru: Dar şi secrete, lucruri de interes naţional?

Traian Băsescu: Uneori da. Păi Patriarhul României are întâlniri cu ÅŸefi de state, cu ÅŸefi de culte. Dumneavoastră credeÅ£i că eu dacă mă duc în Serbia, nu vreau să ÅŸtiu punctul de vedere al BOR cu privire la modul cum este susÅ£inută Biserica Ortodoxă Română din Serbia? Sau dacă mă duc în Germania, nu vreau să ÅŸtiu care e relaÅ£ia BOR cu ortodocÅŸii români care se află în Germania? Sau în Statele Unite, sau… avem mitropolii în multe locuri.

Nu aş accepta ideea că poate fi o lege numai pentru români in Italia

Radu Moraru: Dar ce facem cu românii de afară? Uitaţi că Italia ia foc. Sunt români care spun domne, semnalăm instituţiile statului de ani de zile problemele care le avem cu românii. Trebuie să admitem că noi avem români infractori periculoşi.

Traian Băsescu: Aşa este.

Radu Moraru: Åži la Roma ÅŸi peste tot.

Traian Băsescu: Aşa este.

Radu Moraru: Ce se poate face?

Traian Băsescu: Ce nu e de admis, o măsură împotriva românilor din Italia. E de admis o lege care i vizează pe toţi cei care săvârşesc infracţiuni cu măsuri pe care stratul şi le ia ca să îşi protejeze cetăţenii. Dar dacă ar fi o lege care să îi vizeze strict pe cetăţenii români, ar fi inadmisibil. Şi sper ca Guvernul italian să nu dea o lege dedicată românilor, ci un set de reguli de condiţii de expulzare de pe teritoriul Italiei, a oricărui cetăţean al unei ţări membre a Uniunii Europene. Nu aş accepta ideea că poate fi o lege pentru români. Şi sigur, oricine se poate aştepta la reciprocitate.

Radu Moraru: Corect. Rămânem la externe. Chiar a fost în pericol să nu se ţină Summit-ul NATO la Bucureşti? A fost acel zvon, cu suspendarea. Dacă nu o să mai fiţi preşedinte nu o să se mai ţină Summit-ul NATO. Sau am fost manipulaţi?

Traian Băsescu: Au fost discuţii pe tema asta şi problema pe care au pus-o oficialii NATO a fost dacă, avem stabilitate politică pentru ca summit-ul să poată fi organizat. Dar nu s-a pus problema unei decizii, toată lumea a aşteptat să vadă ce se întâmplă pe 19 mai.

Radu Moraru: Dar stabilitate politică însemna şi că trebuie să rămână acelaşi Guvern?

Traian Băsescu: Nu, în primul rând să ai preşedinte. Pentru că vin şefii de stat.

Elena. Elena Basescu

Radu Moraru: Vreau să vă mai întreb altceva şi demult. Fiica dumneavoastră se implică în politică. Cum priviţi acest lucru? E vorba de Elena.

Traian Băsescu: Nu o încurajez. Pentru că ÅŸtiu ce înseamnă politica. Este … dacă intri în ea, trebuie să o faci, dar e păcat să intri în politică înainte de a fi ceva. Mă înÅ£elegeÅ£i? ÃŽnainte de a fi ceva.

Radu Moraru: De a fi meseriaş într-un domeniu.

Traian Băsescu: Să ştii că eşti foarte bun într-un domeniu şi abia pe urmă fă şi politică, fă şcoli. Poate gândeşti, mai ales din respect pentru ideea de politician, că e bine să fi întâi consilier, şi nu direct deputat sau senator. Deci n-o încurajez să plece pe acest drum în Parlament. Sunt structuri politice mai mici, unde înveţi. Eu vă pot spune că aş fi fost un ministru mult mai bun dacă înainte de a fi ministru aş fi fost primar. Administraţia locală te învaţă foarte multe, şi în primul rând te învaţă să dai prioritate opţiunilor comunităţii.

Radu Moraru: ÅžtiÅ£i de ce vă întrebam de Elena? Că e vulnerabilă din cauza dumneavoastră. Fiind om politic, fiind preÅŸedinte, fiind atât de atacat, nu vă doare sufletul că s-ar putea … ÅŸi ea e deja uÅŸor atacată prin faptul că a intrat în politică. SunteÅ£i tată.

Traian Băsescu: Deci ÅŸi de asta n-o încurajez. Mai ales la gândul că… i-am văzut declaraÅ£iile, că n-am discutat cu ea subiectul, că ar vrea să candideze pentru Parlament. Eu cred că mai ales fiica mea, dacă vrea să facă politică, bun, la partid face, se duce, poate se gândeÅŸte să înceapă politica fiind întâi consilier. Åži dacă poate să fie consilier, după un mandat să aspire ÅŸi mai mult.
Radu Moraru: Dar vă ascultă aşa? Nu prea vă ascultă, cam independentă.
Traian Băsescu: După ce a împlinit 18 ani n-am mai avut nici o pretenţie.

Radu Moraru: Ştiţi de ce vă întreb. Are şi ea un iubit. Acum, ce vină are iubitul ei că e fiul lui Viorel Hrebenciuc, adversarul dumneavoastră politic? E greu să fii tată.

Traian Băsescu: Greu să fii tată de fete mai ales.

Nu cred ca Iranul va face arme nucleare

Radu Moraru: Trec la o chestiune serioasă. Pe mine m-a înfiorat ce a spus preşedintele Bush, că şi România poate deveni o ţintă pentru Iran.

Traian Băsescu: Bun. Eu nu pot aborda lucrurile în acest diapazon. Sunt unul dintre politicienii care speră că mai devreme sau mai târziu se vor clarifica lucrurile legate de Iran, dacă într-adevăr se pregăteÅŸte să facă arme nucleare… dacă vreÅ£i o părere absolut personală…

Radu Moraru: Puteţi să aveţi păreri personale?

Traian Băsescu: Pot să am, dacă mi le bazez pe ceva. Nu cred că vor face arme nucleare până la urmă. Dar există o altă realitate şi sigur, eu nu ştiu cum o apreciază preşedintele Bush, pentru că nu am discutat subiectul, dar ştiu cum o apreciez eu. În momentul de faţă foarte multe state membre NATO sunt protejate de scutul antirachetă. E un element de siguranţă în plus pentru orice stat membru anto protejat de un scut antirachetă. România nu e parte a programului de protecţie antirachetă. Ce mi-aş dori, să nu fim într-un program bilateral. Eu aş vrea ca România să fie parte a sistemului de protecţie a NATO. Şi va fi unul din subiectele pe care le vom discuta la Bucureşti, la summit, şi la care noi lucrăm. Vreau ca România să fie la fel de protejată ca Franţa, ca Germania, ca Belgia, ca Olanda. Dar repet, nu în cadrul bilateral, ci în cadrul sistemului NATO.

Radu Moraru: Să fim egali cu ceilalţi.

Traian Băsescu: Da.

Sistemul a fost preluat cu aroganţă de un alt arogant care îl continuă

Radu Moraru: Câteva întrebări de final. V-aţi întâlnit cu Dinu Patriciu la summit-ul de energie din Lituania. Cel puţin aşa am aflat noi. Aţi vorbit?

Traian Băsescu: Nu am discutat cu Dinu Patriciu. Am şi fost în primul rând pentru că aveam de dat mesajul României, fiind vorba de un summit al şefilor de stat din regiune, dar am stat foarte puţin. Mi-am rostit discursul, a fost poza de familie şi m-am urcat în avion şi am plecat înapoi pentru că aveam probleme acasă, nu am putut să stau tot summit-ul.

Radu Moraru: Åži mai am două întrebări grele. Nu vă e dor uneori de modul lui Adrian Năstase de a face politică, de a se comporta? Pentru că pare un model uÅŸor diferit de alte modele propuse în Guvernul de astăzi. Vorbesc de o eleganţă, de o ironie…

Traian Băsescu: De Adrian Năstase poate să îţi fie dor ca om, dar ca om care a consolidat un sistem oligarhic de conducere a României, nu-mi poate fi dor. Din păcate sistemul a fost preluat cu aroganţă de un alt arogant care îl continuă. Am crezut că va fi partenerul meu şi a preferat să fie partenerul oamenilor lui Adrian Năstase. Asta e viaţa, mai greşeşte omul.

Renate Weber a plecat plangand din biroul meu

Radu Moraru: Cum vă simţiţi când vedeţi oameni care au lucrat lângă dumneavoastră şi cu dumneavoastră, chiar ani mulţi, iar acum nu că nu mai lucrează, dar că vă şi atacă?

Traian Băsescu: Daţi-mi un exemplu.

Radu Moraru: Mi s-a părut Renate Weber, de exemplu.

Traian Băsescu: Şi pentru mine a fost un şoc comportamentul ei. Mai ales că ne-am despărţit într-o relaţie extraordinară şi cu ea plângând. În biroul la mine.

Radu Moraru: Incredibil. Iar de soţii Săftoiu cum vi se pare, vi se pare că vă atacă?

Traian Băsescu: Nu. Ei sunt ziarişti, analişti. Sigur că asta e meseria lor şi nu văd de ce ar rămâne să fie în continuare un element de susţinere a preşedintelui pentru că nu mai au relaţia de serviciu cu preşedintele. Cât au fost salariaţi la Preşedinţie au avut acel angajament de loialitate pe care îl depune şi îl semnează conform legii orice salariat la Preşedinţie. Sigur, depinde până unde se întinde. Dacă te mai urmăreşte acest angajament şi după. Dar eu consider că loialitatea e obligatorie în timpul serviciului.

Radu Moraru: Vă mulÅ£umesc mult, domnul preÅŸedinte. Voiam să vă întreb ceva, cine v-a ales cravata, e foarte frumoasă, sunt invidios. La cravată nu stăteaÅ£i bine, dar acum aÅ£i venit cu o cravată…

Traian Băsescu: Potrivită. Da, să o felicit pe Maria, pe soţia mea.

Radu Moraru: Vă mulţumim mult pentru prezenţa în emisiune.

Traian Băsescu: Pot să vă întreb ceva? Mergeţi la vot pe 25 noiembrie?

Radu Moraru: Merg, domnul preÅŸedinte.

Traian Băsescu: Hai să mergem.

Radu Moraru: Aceasta a fost o seară interesantă cu preşedintele României. N-am vrut să îl bag nici în corzi, nici să îl laud. Am vrut pur şi simplu să îl aud, ca pe un să zicem, amic vechi, care venea pe vremuri aici pe Calea Victoriei la Naşul când nu era preşedinte, când nu era nici primar, când nu era nici primit la alte televiziuni. Uneori trecea pe aici să salute telespectatorii B1TV în drum spre primărie. N-a mai fost de atâta timp şi chiar mi-a făcut plăcere după 3 ani şi ceva să îl întâlnesc din nou aici la Naşul pe Calea Victoriei. Ne revedem mâine seară la 10 fix.

31.10.2007

Multumiri realizatorilor emisiunii “Nasul” si postului B1TV

VIDEO – Preluarea Realitatea TV de la B1TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.