Societatea Civila da din coada la Cotroceni!

de Ion Cristoiu

Ne intrebam, totusi, de cand si pana cand cateva ONG-uri constituie Societatea Civila din Romania? Orice manual de politologie spune clar ca Societatea Civila dintr-o tara nu poate fi redusa la ONG-urile cu preocupari politice, iar ONG-urile cu preocupari politice sunt in Romania de azi infinit mai multe decat cele zece.

Un Comunicat de presa venit, voios, in redactii, ne-a informat ca: “Presedintele Romaniei s-a intalnit astazi, 26 februarie a.c., la Palatul Cotroceni cu reprezentantii societatii civile, tema centrala a discutiilor fiind introducerea votului uninominal”. Spre deosebire de poeme, de roman si chiar de cimilituri, Comunicatele Administratiei prezidentiale nu sunt iscalite. Vor intra, in istorie, alaturi de zicala, Capra b… si oaia trage ponoasele, ca avand autor anonim. Chiar daca nu dispunem de un autor pe care sa-l mustram, nu ne vom da in laturi de la a sustine, sub semnatura, ca textul e produsul unei inteligente de rata. Nu de alta, dar, spre deosebire de om, rata nu se supune logicii clasice.

In finalul textului ni se dezvaluie ca la Cotroceni au fost doar zece ONG-uri. Nu ne intrebam pe ce criterii au fost alese respectivele ONG-uri. E de ajuns sa remarcam ca lipseste Clubul Roman de Presa. A fost prezent, prin anonima Ioana Avadani, Centrul Pentru Jurnalism Independent. Explicatia? Clubul Roman de Presa s-a straduit si se straduieste sa ramana echidistant in batalia politica interna, Centrul Pentru Jurnalism Independent s-a manifestat, din plin, ca punct de lucru al Sectiei de Presa si Propaganda de la Cotroceni.

Ne intrebam, totusi, de cand si pana cand cateva ONG-uri constituie Societatea Civila din Romania? Orice manual de politologie spune clar ca Societatea Civila dintr-o tara nu poate fi redusa la ONG-urile cu preocupari politice, iar ONG-urile cu preocupari politice sunt in Romania de azi infinit mai multe decat cele zece.

Smecheria de a prezenta drept Societatea Civila din Romania doar o parte infima a acesteia ar avea o explicatie in cazul lui Traian Basescu. Invitarea tuturor organizatiilor care constituie Societatea Civila i-ar fi adus la Cotroceni si personalitati pe care nu le suporta: Renate Weber, Cristian Tudor Popescu, Victor Roncea. Dand curs indicatiilor sefului sau, consilierul prezidential Teodor Baconski considera Cotrocenii ca un fel de sufragerie a familiei Traian Basescu. Si cum in casa la tine, daca vrei, ai dreptul sa nu-i inviti pe cei care te supara, organizatorul ciulamalei de la Cotroceni a ras cu manuta lui toate organizatiile care ar fi putut rani sensibilitatea Celui mai iubit fiul al poporului roman.

Inexplicabila ramane insa atitudinea celor chemati la Cotroceni ca intruchipand Societatea Civila. Normal ar fi fost ca ei sa protesteze fata de tratamentul incorect carora le-au cazut victime colegii lor de breasla. Ar fi fost normal intr-o tara normala. Una in care functioneaza solidaritatea. Romania nu e o tara normala. Nici ieri si nici azi nu si-a spus cuvantul in aceasta tara solidaritatea. Si profitand de asta, toti aventurierii, de la Carol al II-lea pana la Ana Pauker, au tocat marunt institutiile democratice, razgaind nevoia romanilor de a se fuduli ca ei sunt cei alesi. Aceasta nevoie si-a spus cuvantul la Cotroceni nu numai in acceptul celor zece organizatii de a fi tratate ca reprezentand intreaga societate civila, dar si in slugarnicia manifestata de cei invitati. Transcriptul reuniunii ne dezvaluie lingusirea incredibila, cum ar fi, de exemplu, cea a reprezentantilor LADO. Bravul sol al Societatii Civile i-a solicitat presedintelui sa se implice in campania de informare a populatiei alintandu-l dulce: sunteti popular! In scadere in sondaje! a replicat Traian Basescu in chip ironic fata de sondaje, domnia sa stiind – cum a marturisit in discurs – ca oamenii din Obor il iubesc.

Prin fericirea de a fi alesi sa stea la cateva metri de statuia vie a Salvatorului neamului se explica si lipsa de reactie a ONG-urilor ce se pretind democratice (una se intituleaza chiar Pro Democratia) la exercitiul, noul exercitiu de antidemocratie, al celui ce-si zice seful statului de drept din Romania de azi. Dat fiind ca la Cotroceni se aflau asa-zisii reprezentanti ai asa-zisei Societati Civile, Traian Basescu a contrapus Societatea Civila Parlamentului, partidelor, presei. Iar Societatea civila, prezenta prin alesi pe spranceana de Administratia Prezidentiala, a dat din coada, fericita ca, alaturi de Popor, a fost chemata in oastea de stransura a lui Traian Basescu impotriva Parlamentului, a partidelor, a presei.

Fara sa tina cont ca una dintre misiunile Societatii Civile e sa apere democratia de tendintele autoritariste, in genul celor manifestate de Traian Basescu.

28 Februarie 2007 | Jurnalul National

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.