Remember 19 Mai 2007: Civic Media sare in ajutorul romanilor de pretutindeni

PRIORITATE – Referendumul national din 19 mai

LA VOT PENTRU ROMANIA!

Cititi mai jos si semnati Petitia online pentru asigurarea dreptului de vot al cetatenilor romani din diaspora – Petition for voting rights or Romanian citizens living abroad – ca si o scrisoare-tip de atentionare care poate fi inaintata autoritatilor romane de catre asociatiile romanilor de pretutindeni.

ROMANII DIN CANADA: „Basescu la Palat, Parlamentul dizolvat!”

Organizatorii mitingului de sustinere a presedintelui Traian Basescu care s-a desfasurat duminica, 13 mai, in fata Consulatului Romaniei de la Montreal, Canada, propun folosirea sloganului „Basescu la Palat, Parlamentul dizolvat!” la toate manifestatiile de sustinere a presedintelui Basescu.

Redam aici pozitia acestora: Credem ca repunerea lui Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei, acolo unde a fost votat de romani in 2004, este doar prima etapa a procesului de schimbare necesar in Romania, proces ce va trebui continuat prin organizarea de alegeri anticipate.

Consideram ca parlamentarii care populeaza astazi Parlamentul Romaniei nu mai au sustinerea populatiei si singura modalitate de a solutiona grava criza politica prin care trece tara este organizarea de urgenta de alegeri anticipate.

Reamintim ca romanii din Montreal au organizat in septembrie 2004 un amplu protest impotriva prezentei lui Ion Iliescu, pe atunci presedinte al Romaniei, la Montreal, iar raspunsul puterii de atunci, prin ministrul Culturii Razvan Theodorescu, a fost sa-i trateze pe protestari drept „lumpeni, nespalati, pegra, ratati sau scursuri ale societatii”.

Romania are nevoie de reforme profunde iar ele nu pot fi facute decat de politicienii care au sprijinul populatiei. Traian Basescu a facut dovada determinarii sale de a rupe Romania de un trecut compromis si de a o integra intr-o Uniune Europeana democrata, libera, cu respect al legilor si a vointei cetatenilor.

Romania nu este tara unui grup restrans de oligarhi imbogatiti peste noapte prin privatizari ilegale, prin devalizarea unor banci sau prin insusirea banilor din conturile in valuta ale fostei Securitati, ci a celor 22 de milioane de oameni care trudesc fara speranta unui viitor mai bun.

Pe 19 mai 2007, putem face dovada unei vointe comune de a schimba ceva in Romania: Spuneti NU Demiterii Presedintelui Romaniei!

Organizatori:

Forumul de Integrare Multiculturala Québec

Publicatia Pagini Romanesti

Emisiunea de radio Marca-Ro

Zig-zag Roman Canadian

Quebec.ro

Asociatia Culturala Romana (ACR)

sprijiniti din tara de Civic Net – Piata Universitatii

Scrisoarea de atentionare a MAE

Domnului Adrian Cioroianu

Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei

Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1

Domnule Ministru,

In conformitate cu prevederile Legii 544/2001 si ale art 23 din Legea Electorala, nr. 373/2004, avand in vedere obligatia prevazuta de paragraful 3 al art 23, va rugam sa ne comunicati care sunt Sectiile de Votare organizate pe langa oficiile consulare si misiuniile diplomatice ale Romaniei, inclusiv consulate onorifice.

Va rugam sa aveti in vedere, ca si in precedent, organizarea unor Sectii de votare pe langa centrele comunitatilor romanesti din diaspora dar si din Basarabia si Bucovina (Republica Moldova si Ucraina), unde se afla un numar important de cetateni romani.Aflam cu ingrijorare ca deschiderea celor 13 sectii suplimentare in localitatile in care exista comunitati numeroase de romani, promise de Ministerul Afacerilor Externe pentru euroalegeri, este pusa serios la indoiala in cazul Referendumului, dupa cum informeaza jurnalista Anca Simina in Evenimentul Zilei din data de 1 mai 2007. Mai mult, acelasi ziar observa faptul ca “la doua saptamani pana la plebiscitul pentru demiterea presedintelui, site-urile MAE sau ale reprezentantelor diplomatice nu gazduiesc informatii despre scrutinul din 19 mai“.

In acelasi context, fata de informatia publica difuzata de Directorul Directiei de Comunicare a MAE, Corina Vintan, in briefingul MAE de saptamana trecuta, potrivit careia Minisetrul Afacerilor Externe nu mai are timp sa infiinteze Sectii de votare, tinem sa va comunicam:

Informatia ne-a surprins prin caracterul ei ilegal, discretionar si abuziv, avand in vedere ca impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu, a dreptului de participa si a-si exprima optiunea prin vot in legatura cu problema supusa spre Referendum, constituie infractiune, care se pedepseste cu inchisoarea, potrivit art.52 din Legea nr.3/2000, indiferent de faptuitor, actiunea penala fiind pornita din oficiu.

Mentionam ca in acest caz, in vederea respectarii legii, am atentionat deja Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Prin urmare, va solicitam domnule Ministru, sa asigurati toate masurile pentru buna desfasurare a Referendumului national in sectiile de votare extra-teritoriale, inclusiv prin folosirea urnei mobile acolo unde comunitatile romanesti pot organiza procesul de vot.

De asemenea, va rugam sa determinati si sa asigurati contorizarea separata a voturilor din strainatate, intr-o circumscriptie distincta pentru romanii de pretutindeni, a 43-a, pe care Guvernul o poate organiza simplu, printr-o Ordonanta de Urgenta – acesta fiind unul din cazurile in care se justifica adoptarea unei ordonante de urgenta.

Totodata, va aducem la cunostinta ca in randurile organizatiilor romanilor de pretutindeni se manifesta o larga disponibilitate de a contribui la organizarea Referendumului in sensul celor aratate, aspect de care misiunile diplomatice ale Romaniei cat si Centrala MAE deja il cunosc si de care, asadar, trebuie sa se tina cont.

Cu deosebit respect,

Victor Roncea

Coordonator Asociatia Civic Media

1 mai 2007

SESIZARE

Catre

Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

CURTEA CONSTITUTIONALA

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Economiei si Finantelor

Guvernul Romaniei

Va aducem la cunostinta ca in “briefingul de presa” al Directorului de Comunicare al MAE, Corina Vintan, desfasurat pe 25 aprilie a.c., aceasta a afirmat ca nu crede ca Ministerul de Externe are timp sa organizeze Sectii de votare pentru cetatenii romani aflati astazi in afara frontierelor Romaniei. Aceasta nu era o pozitie personala ci din pacate, prin comunicatorul public este una oficiala si probabil studiata, ca sa nu spunem premeditata – aspect pe care va rugam sa il analizati din ratiuni preventive –avand in vedere ca dreptul de vot este un drept fundamental protejat in aranjamentul european in care ne-am integrat.

Atragem insa atentia ca acest fapt ar incalca Legea Referendumului, nr.3/2000, si ca impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu, a dreptului de participa si a-si exprima optiunea prin vot in legatura cu problema supusa spre Referendum, constituie potrivit legii nr.3/2000 infractiune, care se pedepseste cu inchisoarea, indiferent de faptuitor, actiunea penala fiind pusa in miscare din oficiu, iar tentativa se pedepseste.

Va rugam sa luati masurile care se impun pentru respectarea legii, impiedicand orice act abuziv de ingradire a exercitiului dreptului de vot – acest prim scrutin de dupa 1 Ianuarie 2007 trebuind sa se desfasoare dupa standardele din Uniunea Europeana.

Cu deosebita stima,

Victor Roncea,

Coordonator Civic Media

SCRISOARE PENTRU SUSTINEREA DREPTULUI LA VOT DE CATRE ROMANII DE PRETUTINDENI

Catre

Ministerul Afacerilor Externe

Fax Cabinet Ministru: +4021-319-2226; e-mail: mae@mae.ro; www.mae.ro

Autoritatea Electorala Permanenta

Fax: +4021-310-1386; e-mail: office@roaep.ro; www.roaep.ro;

Guvernul Romaniei

Fax Cabinet Prim Ministru: +4021-313-4952; e-mail: alina.ban@gov.ro; www.gov.ro

Curtea Constitutionala a Romaniei

Fax: +4021-312-4359; e-mail: ccr@ccr.ro; wwwccr.ro

Am luat nota cu maxima ingrijorare de restrangerea drepturilor cetatenilor romani si a comunitatilor romanesti din afara tarii in contextul Referendumului national programat pentru 19 mai a.c. Va atragem atentia ca micsorarea semnificativa a numarului de sectii de votare in comparatie cu alegerile precedente, indiferent de pretextele invocate, poate cadea sub incidenta Legii penale.

In temeiul dispozitiilor Legii nr 3/2000 pentru organizarea Referendumului national va rugam sa facilitati desfasurarea procesului de votare liber in mijlocul tuturor concentrarilor de romani din afara granitelor.

In temeiul aceleiasi Legi va solicitam sa asigurati desfasurarea procesului de votare si in afara sectiilor extra-teritoriale prin trimiterea de delegati cu urne speciale, in comunitatile romanesti situate la mare distanta de misiunile diplomatice si oficiile consulare, asociatia/comunitatea noastra fiind dispusa sa-si ofere sprijinul organizatoric necesar.

Prin urmare, vazand ca dispozitiile Legii Referendumului sunt permisive in acest sens oferim posibilitatea ca prin implicarea noastra cu resurse umane si materiale incat procesul de votare sa poata fi posibil in aceste zone indepartate, va rugam sa sprijiniti initiative comunitatii/asociatiei noastre prin toate mijloacele Guvernului si a celorlalte autoritati implicate.

Prin prelungirea duratei de votare, pentru cateva ore duminica 20 mai 2007, in anumite circumscriptii, s-ar putea asigura si dreptul de vot respectandu-le si optiunea religioasa in cazul persoanelor care au obiectat asupra desfasurarii referendum-ului in ziua de sambata.

Asteptam urgent un raspuns impreuna cu schimbarea politicii guvernamentale in privinta romanilor de pretutindeni, prin delegarea misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare in vederea respectarii drepturilor tuturor cetatenilor romani, indiferent de locul in care se afla.

Comunitatea romaneasca/Asociatia

Petitie adresata Ministerului Afacerilor de Externe al Romaniei, Primului Ministru precum si Parlamentului Romaniei

To: Ministerului Afacerilor de Externe al Romaniei; Primului Ministru al Romaniei; Parlamentului Romaniei / Romanian Foreign Affairs Department; Romanian Prime Minister’s Office; Romanian Parliament

Versiunea in limba romana (Romanian language version):

In numele a peste 4 milioane de cetateni romani cu drept de vot ce locuiesc in afara granitelor Romaniei solicitam Ministerului Roman al Afacerilor Externe precum si Primului Ministru al Romaniei si Parlamentului Romaniei gasirea rapida de solutii practice care sa permita tuturor romanilor aflati peste hotare sa voteze in cadrul Referendumului din 19 Mai 2007.

Va atragem atentia ca numarul sectiilor de votare anuntate ca fiind disponibile pentru Referendumul din 19 Mai este absolut insuficient pentru ca toti romanii sa poata vota! Sunt comunitati mari de romani care nu au acces nici macar la o singura sectie de votare! Este imperativa gasirea unei solutii legislative care sa remedieze aceasta deficienta GRAVA!

Cererea noastra este intemeiata pe urmatoarele articole din Constitutia Romaniei:

Articolul 7

Statul sprijina intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor tarii si actioneaza pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase, cu respectarea legislatiei statului ai carui cetateni sunt.

Articolul 17

Cetatenii romani se bucura in strainatate de protectia statului roman si trebuie sa-si indeplineasca obligatiile, cu exceptia acelor ce nu sunt compatibile cu absenta lor din tara.

Articolul 34

(1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.

(2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Solicitam totodata Parlamentului European si Comisarului European pentru Justitie, Libertate si Securitate sa ia act de aceasta situatie absolut neacceptabila pentru un stat membru al Uniunii Europene. Le solicitam totodata sprijinul in rezolvarea acestei situatii!

Reamintim politicienilor de la Bucuresti ca NU suntem cetateni de rang inferior ai Romaniei si ca in mod cert NU vom accepta sa fim tratati in acest fel!

Avem convingerea ca Guvernul Romaniei va cauta solutii rezonabile, legale, care sa poata permite tuturor cetatenilor romani aflati in afara Romaniei sa voteze.

Votul, domnilor guvernanti, este un DREPT nu un PRIVILEGIU!

Votul este ESENTA democratiei!

Romanii din diaspora s-au manifestat intotdeauna (in imensa lor majoritate) ca buni cetateni ai Romaniei. Anual, contribuim cu peste 4 miliarde de euro la refacerea economiei romanesti. Va cerem sa ne respectati dreptul nostru democratic de a VOTA!

Totusi, in eventualitatea in care Guvernul Romaniei va alege sa nu creeze conditii decente in care romanii din diaspora sa isi poata manifesta preferinta in cadrul Referendumului din 19 Mai, va avertizam ca va vom actiona in instanta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului!

English language version:

Petition to the Romanian Foreign Affairs Department, Romanian Prime Minister’s Office as well as Romanian Parliament

In the name of over 4 million Romanian citizens eligible to vote that live abroad, we ask the Romanian Foreign Affairs Department as well as the Romanian Prime Minister and the Romanian Parliament to urgently find practical solutions that will allow the Romanians living abroad to cast their vote in the upcoming National Referendum on May the 19th.

We draw your attention on the fact that the number of polling stations available for the May 19th Referendum is utterly insufficient to allow for all Romanians living abroad to vote! There are big communities that do not have access to even a single polling station! It is imperative to find a legislative solution to remedy this GRAVE deficiency!

Our request is based on the following articles of the Romanian Constitution:

Article 7

The State shall support the strengthening of links with the Romanians living abroad and shall act accordingly for the preservation, development and expression of their ethnic, cultural, linguistic and religious identity, under observance of the legislation of the State of which they are citizens.

Article 17

Romanian citizens while abroad shall enjoy the protection of the Romanian State and shall be bound to fulfill their duties, with the exception of those incompatible with their absence from the country.

Article 34

(1) Every citizen having attained the age of eighteen by or on the election day shall have the right to vote.

(2) Mentally deficient or alienated, laid under interdiction, as well as persons disenfranchised by a final decision of the court cannot vote.

We also kindly ask the European Parliament as well as the European Commissioner for Justice, Freedom and Security to take note of this unacceptable situation for a member state of the European Union. We ask for your support in solving this situation!

We remind the politicians in Bucharest that we are NOT second rank citizens and that for sure we shall NOT accept to be treated as such!

We strongly believe that the Romanian Government will seek reasonable, legal solutions that will entitle all Romanians from abroad to vote.

The VOTE, dear politicians, is a RIGHT not a PRIVILEGE!

The VOTE is the very FOUNDATION of Democracy!

The Romanians from abroad have always been (in their vast majority) good citizens of Romania. Every year we contribute with roughly 4 billion euros to Romania’s economical recovery. In return, we ask you to respect our right to VOTE!

However in case our Government will choose not to create decent conditions so that the Romanians from abroad can cast their vote in the National referendum from May the 19th we warn you that we are prepared to take this case to the European Court for Human Rights!

Sincerely,

The Undersigned

http://www.petitiononline.com/livium01/petition.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.