Ministerul Educatiei si Cercetarii da dreptate Coalitiei, elevilor, parintilor si profesorilor tarii

Asociatia Civic Media apreciaza pozitia echidistanta a Ministrului Educatiei si Cercetarii prin care sunt aparate practic drepturile constitutionale ale comunitatile locale, elevilor si parintilor Romaniei in cazul pastrarii simbolurilor religioase in scolile romanesti, dupa cum a solicitat si Coalitia pentru respectarea sentimentului religios.

Coalitia pentru respectarea sentimentului religios multumeste Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru apararea Icoanelor

Asociatia Civic Media apreciaza pozitia echidistanta a Ministrului Educatiei si Cercetarii prin care sunt aparate practic drepturile constitutionale ale comunitatile locale, elevilor si parintilor Romaniei in cazul pastrarii simbolurilor religioase in scolile romanesti, dupa cum a solicitat si Coalitia pentru respectarea sentimentului religios, care reprezinta peste 150 de institutii si organizatii neguvernamentale – inclusiv sindicatele din invatamant – si mii de academicieni, profesori, studenti, elevi, jurnalisti si alte personalitati ale tarii (detalii la www.civicmedia.ro).

Ministerul Educatiei si Cercetarii confirma astfel ca Hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sustinuta de Centrul pentru Resurse Juridice, Asociatia Pro Democratia si Libertatea Constiintei, printre alte organizatii retelare, este abernata si trebuie urgent revocata dupa cum se cere si in Plangerea depusa de Asociatia Civic Media la CNCD. Contestarea Hotararii CNCD continua pana la revocarea acesteia.

Civic Media solicita de altfel Parlamentului si Guvernului sa cerceteze posibilele conflicte de interese al membrilor Colegiului CNCD cat si capabilitatile juridice si standardele lor morale tinand cont de greselile majore din cadrul Hotararii 323 din 21.11.2006.

Membrii Coalitiei multumesc Ministerului Educatiei si Cercetarii care, prin aceasta decizie, a demonstrat ca in momente de agresiune asupra culturii, civilizatiei si identitatii romanesti poate confrunta un alt organsim al Guvernului -aflat in crasa eroare -, pentru apararea drepturilor majoritatii credincioase a Romaniei.

Asociatia Civic Media
www.civicmedia.ro
13.12.2006

ROMÂNIA

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII
Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice

Str. Spiru Haret 10, Bucureşti, Tel./Fax: 315.04.21

12.12.2006

Aceste informaţii sunt disponibile si pe Internet la adresa www.edu.ro

(comunicate de presă)

Prezenţa simbolurilor religioase în şcoli trebuie să fie decisă de comunitate, de părinţii elevilor şi nu în ultimul rând, de şcoală

Ministerului Educaţiei şi Cercetării i-a fost transmisă Hotărârea nr. 323/21.11.2006 a Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării privind elaborarea şi implementarea unor norme interne, care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase în instituţiile de învăţământ public din România. Anterior primirii acestui document, MEdC şi-a exprimat dorinţa de a iniţia o dezbatere pe această temă în Comisiile de învăţământ din Parlamentul României, precum şi cu Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi. Cu toate acestea, M.Ed.C. a fost acuzat că „se spală pe mâini”, motiv pentru care se impun următoarele precizări:

1. Ministerul Educaţiei şi Cercetării tratează această problemă cu maximă responsabilitate şi apreciază că poporul român este un popor credincios, care a reuşit, graţie credinţei, să depăşească 50 de ani de interdicţii.

2. Intervenţia Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru înlăturarea simbolurilor religioase din sălile de clasă ar fi total deplasată şi ar restricţiona libera opţiune. În plus, atât petiţionarul, cât şi emitenţii deciziei omit un aspect important: prezenţa icoanelor în unităţile de învăţământ nu este consecinţa unui ordin ministerial, ci o hotărâre a societăţii civile. Prin urmare, trăind într-o societate democratică, decizia trebuie să aparţină tot părinţilor, comunităţii locale şi nu în ultimul rând şcolii.

3. În virtutea principiilor democratice, considerăm că există prerogative naturale ce nu trebuie îngrădite de acte normative. În consecinţă, dorim ca într-o unitate şcolară normele interne care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase să fie stabilite de comunităţile locale şi suntem de acord cu o abordare diversificată, funcţie de apartenenţa religioasă a populaţiei. Cu o singură condiţie: respectarea Legii învăţământului care interzice prozelitismul religios în şcoli.

Director,

Mircea MUREŞAN

e-mail: mircea_muresan@mec.edu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.