PROTESTE MEDIA si raspunsul MAE in cazul agresarii de catre Ambasada Ungariei a unui jurnalist roman

NOU! Dupa FederaÈ›ia Română a JurnaliÅŸtilor MediaSind si Asociatia Civic Media, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania – UZP – intervine public si cere scuzele oficiale ale Ambasadei UNGARIEI fata de jurnalistii romani si indepartarea diplomatului-agresor. VEZI MAI JOS comunicatul UZP, un VIDEO cu atasatul-derbedeu JANOS TIBOR BARABAS si reactiile din presa ungara

ROMANIA

Ministerul Afacerilor Externe

Direcţia Purtător de Cuvânt

A8/3226

31 octombrie 2008

În legătură cu situaţia gravă pe care ne-a semnalat-o ziarul „Curentul”, de care ne-aţi sesizat şi prin scrisoarea dumneavoastră, vă informăm că ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkár Füzes, a fost invitat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la 30 octombrie 2008. I s-a adus la cunoştinţă preocuparea MAE faţă de problema sesizată de dumneavoastră, subliniindu-se, în context, importanţa deosebită a înscrierii conduitei oricărui diplomat în rigorile corespunzătoare statutului diplomatic.

Ambasadorul Oszkár Füzes a dat asigurări că, în urma verificărilor ce vor fi întreprinse, vor fi luate măsurile care se impun.center

Cu stimă şi toate cele bune,

Cosmin Boiangiu

Purtător de cuvânt

uzp janos barabas ambasada ungariei curentul iulia nueleanu.jpg
***

UNIUNEA ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMÂNIA

Casa Presei libere , corp C, etaj 1, 128 , sector 1, Bucuresti Tel/fax.317 92 25, www.uzp.org.ro

CENZURA UNGUREASCA ÎN PRESA ROMÂNEASCA

Dupa publicarea unei opinii a unui cititor referitor la reconsiderarea istorica a unui criminal maghiar din timpul celui de al doilea razboi mondial, al carui nume odios evreilor, rom̢nilor si rromilor din Transilvania nu trebuie sa fie nici macar scris undeva, atasatul de presa al Ambasadei Ungariei la Bucuresti РJanos Barabas Рa telefonat doamnei Iulia Nueleanu, redactor sef al ziarului CURENTUL, a insultat-o si a amenintat-o ca va actiona pentru a fi data afara din serviciu. Faptul s-a ̨nt̢mplat pe data de 29 octombrie a.c.

De când îsi permite un atasat, fie el si de presa, o asemenea atitudine în tara în care este acreditat? Unde s-a mai întâmplat asa ceva ? Chiar îsi închipuie J. Barabas ca-si poate face jocurile subterane în detrimentul presei românesti în România? Se crede poate peste Tisa si nu-si da seama ca aici, la Bucuresti, politetea si diplomatia ar trebui sa caracterizeze activitatea unui „atasat”.

Ne alaturam colegilor de la MediaSind si Civic Media si solicitam Ministerului Afacerilor Externe al României sa ceara Ambasadei Ungariei retragerea „atasatului” din Bucuresti.

Solicitam solidarizarea tuturor asociatiilor de presa din Conventia Organizatiilor de Media, inclusiv AZMR, la demersul nostru.

Avertizam colegii ziaristi din Ungaria asupra acestui personaj, si daca este cumva acreditat la Budapesta ca jurnalist, propunem discutarea atitudinii sale în Colegiul de onoare.

Suntem surprinsi ca nici pâna acum ambasadorul Ungariei nu a cerut scuze oficiale doamnei Nueleanu si ziarului CURENTUL. De ce oare ?

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România va sesiza toate organizatiile internationale la care este parte asupra acestui fapt nemaiîntâlnit în relatiile dintre diplomati si presa.

Prof. dr. Mihai Miron

Presedinte UZP

* * *

MEDIASIND: Cerem scuzele oficiale din partea Ungariei si indepartarea de la post a diplomatului-agresor

Către: Ministerul Afacerilor Externe al României

În atenția domnului Ministru Lazăr Comănescu

Domnule Ministru,

FederaÈ›ia Română a JurnaliÅŸtilor MediaSind, organizaÅ£ie reprezentativă la nivel de ramură mass-media, ce cuprinde peste 8000 de membri din radio, televiziune, agenÅ£ii de presă, presă scrisă, edituri ÅŸi tipografii, membru cu drepturi depline al FederaÈ›iei InternaÈ›ionale a JurnaliÅŸtilor, al FederaÈ›iei Europene a JurnaliÅŸtilor, a luat act cu profundă îngrijorare de recenta agresiune la adresa redactorului ÅŸef al cotidianului “Curentul”, Iulia Nueleanu, venită din partea ataÅŸatului de presă al Republicii Ungaria, Janos Tibor Barabas.

Concret, saptămâna trecută, colega noastră a fost ameninÈ›ată verbal cu “eliminarea din presă” ÅŸi insultată grosolan, ca urmare a unui articol de informaÈ›ie privind recrudescenÈ›a revizionismului maghiar în România.
Ne solidarizăm cu apelul făcut de redacÈ›ia “Curentul”, AsociaÈ›ia Civic Media ÅŸi alte organizaÈ›ii din mass-media ÅŸi solicităm îndepărtarea de la post a acestui funcÈ›ionar care dezonorează statul ungar ÅŸi comunitatea diplomatică din România.

Considerăm că un astfel de gest, rămas nesancționat, poate duce la atacuri similare la adresa ziariştilor români din partea unor alți diplomați cu sechele totalitariste şi lipsă de bun simț.

Cerem totodată Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să facă tot posibilul pentru ca MAE de la Budapesta să prezinte scuzele oficiale ale Ungariei la adresa colegei noastre şi a breslei jurnaliştilor români.
Aşteptăm cu încredere ca acest diplomat să fie sancționat, iar scuzele oficiale să parvină în scurt timp, pentru a nu fi nevoiți să recurgem la alte măsuri de protest specifice cadrului democratic al României europene, alături de alte organizații de apărare a drepturilor jurnaliştilor şi libertății presei.

PreÅŸedinte FRJ MediaSind,

Cristi Godinac

Membru supleant în Comitetul de Conducere al Federației Europene a Jurnaliştilor

* * *

Protest adresat MAE Roman de catre Civic Media

Ambasada Ungariei vrea sa conduca Ministerul Adevarului in Romania

Ziarista Iulia Nueleanu de la “Curentul” agresata de un diplomat maghiar in numele criminalului de razboi antisemit si anti roman Wass Albert

Motto: “Netrebnico, o sa te dau afara din presa!”

Janos T. Barabas

diplomat maghiar

In atentia Excelentei Sale, domnul Ministru de Externe al Romaniei, Lazar Comanescu

Domnule ministru,

Va aducem la cunostinta un incident grav ce implica un diplomat al Ambasadei Ungariei, respective atasatul de presa Barabas Tibor Janos (foto stanga), care si-a depasit grosolan prerogativele si a comis un act de agresiune la adresa libertatii presei din Romania.

Va solicitam atentionarea corespunzatoare a ambasadei Ungariei, respectiv chemarea de urgenta a ambasadorului Oszkar Fuzes (foto dreapta jos) pentru a da relatii la sediul MAE roman si a i se inmana o Nota oficiala de protest catre Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta. Ne exprimam indoiala ca agresorul cu statut de diplomat reprezinta in mod real interesele diplomatice ale statului vecin. Faptele sale dezonorante il exclud automat din randurile acestei comunitati si consideranm ca aceasta trebuie sa fie solicitarea MAE roman fata de statul ungar, de la care asteptam, de asemenea, scuzele oficiale adresate intregii bresle a presei romane.

Diplomatul ungar Barabas Janos a insultat si amenintat un ziarist, respectiv chiar pe redactorul sef al publicatiei Curentul, doamna Iulia Nueleanu. Incidentul a avut loc in data de 29 octombrie, Barabas Janos fiind cel care a solicitat, in calitate oficiala, legatura telefonica cu sefa redactiei Curentul. La “convorbirea” injurioasa au asistat si alti ziaristi, prezenti in biroul redactorului sef. Diplomatul maghiar Barabas Janos a trecut direct la insulte si amenintari, fara a fi trimis anterior vreun Drept la replica, fara a solicita un punct de vedere, in general fara a proceda la vreun demers specific unei normalitati civilizate. Enervarea sa a plecat se pare de la un material publicat intr-o editie anterioara a cotidianului Curentul, cu privire la manifestarile legate de cultul criminalului de razboi Wass Albert, sponzorizate direct de Ambasada Republicii Ungare la Bucuresti, in pofida faptului ca o decizie definitiva si irevocabila a Tribunalului Cluj consfintea realitatea istorica si condamnarea anterioara a criminalului maghiar pentru activitatile sale de instigator la uciderea romanilor si evreilor din Ardeal.

Textul aparut in publicatia Curentul a plecat de la o petitie care a fost trimisa initial pe adresa MAE al Romaniei de catre un tanar ardelean din Covasna, Dan Tanasa. Dumneavoastra, respectiv MAE al Romaniei, l-ati redirectionat pe petitionar catre Ambasada Ungariei, iar petitia sa a fost reluata partial si in publicatia Curentul. Din acest motiv a fost injurata si amenintata Iulia Nueleanu, colega noastra, de colegul Dvs maghiar in ale diplomatiei, dl. Barabas Janos.

Chiar daca ar fi avut ceva de reprosat cu privire la textul din ziar, acesta a incalcat, in opinia noastra, orice reguli de bun simt si deasemenea orice eticheta diplomatica de adresare, manifestandu-se cu badaranie incalificabila la adresa unei doamne, si procedand totodata la amenintari directe.
In editia ziarului Curentul din data de 30 octombrie este descris intreg incidentul, in articolul intitulat “Ambasada Ungara ataca la baioneta publicatia Curentul”. Nu cunoastem nici o alta situatie similara de acest tip si ca atare, neexistand un precedent in Romania democratica nu stim cum ar trebuie reactionat intr-o astfel de situatie. Sa organizam un pichet de protest in fata Ambasadei ungare? Sa sunam si noi la MAE al Ungariei si sa luam la injurat pe rand pe toti angajatii locantei?
Stim ca diplomatii acreditati la Bucuresti au un statut confirmat prin acorduri bilaterale si reciproce, reglementat cu precizie de normele diplomatice. Consideram ca acest pseudo-diplomat a incalcat grosolan aceste reguli si va cerem oficial respingerea si rejectarea atasatului ungar Barabas Tibor Janos de la postul din Romania.

Incalificabila comportare a diplomatului Ambasadei Ungare trimite la practici specifice regimurilor comuniste si constituie o sfidare la adresa presei libere si a cetatenilor Romaniei. A nu solicita sanctionarea activitatii lui Barabas Tibor Janos ar insemna a incuraja comportamente discriminatorii la adresa unei femei si atacuri similare la adresa reprezentantilor presei.

In Declaratia comuna de la Szeged semnata si de Dvs si de omolugul Dvs de la Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, din data de 21 octombrie, se face vorbire (in limba engleza) despre “armonioasa cooperare” si cresterea nivelului de calitate a serviciilor consulare si diplomatice reciproce.
Daca semnarea unor astfel de documente comune are drept efecte manifestari din partea Ungariei de tipul celor consemnate de noi, ne intrebam pe cand vor urma telefoane de amenintare si injurii si la adresa Dvs. si a angajatilor MAE al Romaniei.

Nu cumva prezenta in exces a steagurilor Ungariei si ale “secuimii” pe cuprinsul Romaniei ii face sa creada pe diplomatii ungari ca se afla pe teritoriul lor, al “Ungariei Mari”?

Asociatia Civic Media va anunta toate forurile europene si internationale implicate in protectia jurnalistilor si vom atentiona la randul nostru Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta pentru a lua masuri impotriva angajatului de la Bucuresti, deoarece astfel de “afaceri” nu fac cinste statului vecin. In cazul in care acest lucru nu se va intampla de urgenta, ceea ce este valabil si pentru asteptatele scuze oficiale, ne rezervam dreptul de a reactiona public prin toate formele de protest democratic.

Asteptam de la Dvs un raspuns prompt si, mai ales, masurile care se impun cu privire la pseudo-diplomatul al carui nume a devenit semnificantul maghiar al mitocaniei si agresiunii la adresa presei libere si a statului Roman.

0

Asociatia Civic Media

30 Octombrie 2008

Domnului Ministru

al Afacerilor Externe

Lazar Comanescu

Detalii

www.curentul.ro

Amiralul de Balaton Miklos Horthy si Adolf Hitler (foto) sunt idolii Garzii Maghiare

VIDEO: Janos Barabas intervievat de jurnalista Stela Popa despre independenta Moldovei

Magyar Hirlap & Kronika relateaza despre scandalul Curentul-Wass-Ambasada Ungariei:Román lap kontra magyar követség – Támadják a magyar nagykövetséget

Román lap kontra magyar követség

Azzal vádolja a Curentul című román napilap a bukaresti magyar nagykövetség sajtóattaséját, hogy a külképviseleti alkalmazott kirúgással fenyegette meg az újság főszerkesztőjét. A történtek miatt a román külügy bekérette Füzes Oszkár magyar nagykövetet is. A Bem rakparton más történetet ismernek.

Wass AlbertrÅ‘l akarta Sólyom László véleményét hallani a magyar köztársasági elnök székelyföldi látogatásán egy román fiatalember. Dan Tanasa arra volt kíváncsi, miként vélekedik a magyar állam a Romániában háborús bűnösnek tartott íróról. A Kovászna megyében élÅ‘ fiatalember azt kifogásolta, hogy az októberben a Wass Albert emlékére rendezett ünnepségeket népszerűsítÅ‘ szervezet plakátjain megjelent a Magyar Köztársaság Sepsiszentgyörgyön működÅ‘ kulturális koordinációs központjának a logója is. Miután Dan Tanasa akciójáról beszámolt a Curentul című román napilap, az újság állítása szerint a bukaresti magyar nagykövetségrÅ‘l október 29-én fenyegetÅ‘ telefonhívást kapott a sajtóorgánum fÅ‘szerkesztÅ‘je, Iulia Nueleanu. A Curentul szerint a fÅ‘szerkesztÅ‘t Barabás T. János sajtóattasé hívta fel, aki a magyar nagykövetség diplomatájaként mutatkozott be. “Gondom lesz önre, elintézem, hogy kirúgják, s azt is, hogy soha ne kapjon a sajtóban munkát. Éhen fog halni az utcasarkon, maga semmirekellÅ‘!” – egyebek mellett a lap szerint ezt mondta Barabás T. János a román lap szakmai vezetÅ‘jének. A Curentul a román külügytÅ‘l fegyelmi eljárás megindítását kérte Barabás ellen, majd október 30-án be is kérették a külügyminisztériumba Füzes Oszkárt, Magyarország romániai nagykövetét, és felhívták a figyelmét a diplomatákra vonatkozó szabályok betartására. A nagykövet a történtek kivizsgálását és a szükséges intézkedések meghozatalát ígérte. A román lap azóta is bocsánatkérést vár a nagykövetségtÅ‘l. Lapunknak tegnap Füzes Oszkár megerÅ‘sítette, hogy bekérették a román külügyminisztériumba, de azt mondta, nem nyilatkozik a történtekrÅ‘l, s erre kérte Barabás T. Jánost is. Budapesten, a Bem rakparton egészen más történetet ismernek. Szelestey Lajos külügyminisztériumi szóvivÅ‘ szerint a sajtóattasé valóban felhívta a román lapot, de azt kifogásolta, hogy Füzesnek tulajdonították egy cikkben azt a kijelentést, hogy Wass Albert háborús bűnös lenne. “Barabás úr lépésérÅ‘l a román lap tájékoztatta a román külügyminisztériumot, amely konzultálni kívánt Füzes Oszkárral a történtekrÅ‘l. A nagykövet úr a tárgyaláson elmondta, hogy Magyarország tiszteletben tartja a demokratikus jogokat és a sajtószabadságot, de ettÅ‘l eltekintve a lap valótlan kijelentést tulajdonított Füzes Oszkárnak. Ha majd csitulnak a kedélyek, a nagykövet úr levélben szeretné tisztázni, mire alapozta a Curentul az általa leírtakat” – mondta Szelestey Lajos.

http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&what=25978

Támadják a magyar nagykövetséget

2008-11-10

Bocsánatkérést és Barabás T. János, a bukaresti magyar nagykövetség sajtóattaséjának hazahívását követelik bukaresti médiaszervezetek a magyar Külügyminisztériumtól.

A Curentul napilap szerint a magyar diplomata alpári hangnemben felelősségre vonta, és kirúgással fenyegette Iulia Nueleanu főszerkesztőt amiatt, hogy az újság azt állította: a nagykövetség támogatta az erdélyi Wass Albert-megemlékezéseket. A Curentul a sepsiszentgyörgyi Dan Tănasă által a román külügyminisztériumhoz, majd a bukaresti magyar diplomáciai képviselethez eljuttatott panasz alapján arról cikkezett, hogy a Romániában háborús bűnösként nyilvántartott író emlékére rendezett ünnepségeket népszerűsítő plakátokon megjelent a Magyar Köztársaság sepsiszentgyörgyi kulturális koordinációs központjának logója is. A lap szerint Barabás T. János a cikket kifogásolva fenyegette meg a főszerkesztőt, emiatt pedig a MediaSind és a Civic Media Egyesület panaszt tett a román külügyminisztériumnál. A történtek nyomán nemrég Füzes Oszkár bukaresti nagykövetet bekérették a tárcához, és felhívták a figyelmét a diplomatákra vonatkozó szabályok betartására. Füzes Oszkár különben a hétvégén az MTI-nek úgy nyilatkozott: a nagykövetség sajtóattaséja nem fenyegette meg a Curentul főszerkesztőjét, csak emelt hangon kifogásolta az újság egyik korábbi közlését. Hozzátette: sem ő, sem a nagykövetség nem foglalkozik Wass Albert irodalmi megítélésével és esetleges rehabilitációjának jogi folyamatával.

Szerzo: Rostás Szabolcs

http://www.blogger.com/

Scrisoarea Uniunii Ziaristilor Profesionisti catre Ambasada Ungariei a fost tradusa in ungureste ca sa inteleaga si ei ca presa trebuie respectata

A MAGYAR CENZÚRA A ROMÁN SAJTÓBAN

Egy olvaso velemenyenek nyilvanos kozlese utan, egy a masodik vilaghaboru idejebol valo magyar gyilkosrol amely neve, az Erdelyi zsidok, romanok es rromak szamara utalatos , nem kellene sehol szerepelnie, meg irasban sem; Barabas Janos a Bukaresti Magyar Nagykovetseg sajto attaseja, egy serto telefonbeszelgetes soran, Nuleanu Iulia-t a “Curentul” ujsag foszerkesztojet, fenyegette hogy kozben fog jarni a kidobjak a munkahejerol. Ez 2008 october 29. tortent.

Miota enged meg maganak ilyen viselkedest egy attase az orszagban amelyikben akkreditalva van? Meg hol tortent ilyen dolog? Barabas Janos tenyleg kepzeli, hogy tudja majd jatszani a fekete jatekait a roman sajtoban, Romaniaban?

Lehet, hogy a Tiszan tul erzi magat es nem jon ra, hogy itt van Bukarestben, az udvariassag es a diplomacia kellene jellemezze egy attase tevekenyseget!

Csatlakozunk a Media Sind es Civic Media kartarsainkhoz es kerelmezzuk a Romaniai Kulugy Ministeriumot, hogy kerje a Magyar Nagykovetsegetol az attase visszavonulasat Bukarestbol. Kerjuk az osszes sajto es media egyesuletek egyetemleges osszetartasat az altalunk inditott mozgalomra.

Figyelmeztetjuk a Magyarorszag-i ujsagiro tarsainkot errol az alakrol, es ha veletlenul Budapesten ujsagirokent akkreditalt, javasoljuk magatartasanak targyalasat!

Csodalkozunk, hogy meg a mai napig sem kert hivatalosan bocsanatot a Magyar Nagykovet Nuleanu Iulia-tol es a “Curentul” ujsagtol. Vajon miert?

A Romaniai Professzionista Ujsagirok Egyesulete ertesiteni fogja az osszes nemzetkozi szervezetet akinek koze lehet ehez az esethez a diplomatak es a sajto kozotti kapcsolatban.

Prof Dr Mihai Miron

Romaniai Professzionista Ujsagirok Egyesulete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.