MIRCEA DINESCU urma sa fie deferit Justitiei de Cezar Ivanescu

FOTO DOCUMENT mai jos: Secretarul UTC al USR Mircea Dinescu, dupa stagiul de la Securitate si absolvirea Scolii de cadre a PCR “Stefan Gheorghiu”, intampinandu-l cu pixul in mana pe seful Partidului, Nicolae Ceausescu… Azi, “poetul-portofel” taie si spanzura la CNSAS!

VEZI SI: Cezar Ivanescu il acuza pe Dinescu de complicitate in cazul mortii lui Marin Preda

Intr-o editie fulminanta a emisiunii Nasul de la B1Tv, a carei transcriere o prezentam integral mai jos, poetul Cezar Ivanescu demasca fata mai putin vazuta a lui Mircea Dinescu, supranumit de fostul sau coleg de redactie Cristian Tudor Popescu “poetul-portofel”.

Intr-un evident conflict de interese si incalcand grav legea, se pare ca membrul Colegiului CNSAS Mircea Dinescu a livrat presei “pe surse” dezinformarea ca poetul si scriitorul de prestigiu Cezar Ivanescu ar fi colaborat cu Securitatea. Conform declaratiilor lui Ivanescu si a evidentei, “sursa scurgerii s-a autodivulgat singură”. “Vineri, 1 februarie, la emisiunea de pe Realitatea TV a lui Stelian Tănase, fostul activist PCR”, Dinescu a declarat despre Ivanescu in direct: “a fost securist şi a semnat angajament în 1961 cu Securitatea”. Hopa! Conform mai multor legi care ar trebui sa guverneze prin tara asta, inclusiv a regulamentului CNSAS, chiar daca “informatia”, aruncata fara nici un fel de proba (atentie CNA si Stelian Tanase), ar fi fost adevarata, transmiterea ei in public atrage consecinte penale. Totodata, Cezar Ivanescu, care a anuntat actiune in Justitie impotriva agentului dezinformator, mai atrage atentia in privina lui Mircea Dinescu ca “legea de funcţionare a CNSAS nu îi permitea unui fost PCR-ist, fost secretar de UTC al Uniunii Scriitorilor, absolvent al Academiei marxist staliniste Ştefan Gheorghiu si soldat fruntaş la Securitate, cum singur s-a numit, să facă parte din Colegiul CNSAS”.

Mai mult: de cateva zile, fostul poet a anuntat in “Cotidianul”, citat de HotNews si de Ciutacu.ro, ca face parte din noul Consiliu Editorial al acestui ziar, alaturi de recuperatii Adrian Ursu si Emil Hurezeanu. Conform Regulamentului CNSAS, calitatea de membru al CNSAS “este incompatibila cu exercitarea altei functii” iar in cazul incalcarii acestei prevederi “membrii Colegiului CNSAS vor fi revocati de Parlamentul Romaniei”. Pentru ca incompatibilitatile si conflictele de interes fac parte din marea familie a coruptiei care domneste in Romania, Transparency International, remarca in studiul Prevenirea conflictelor de interese – principii de bază – Principiile de bază pentru o politică publică anticorupÅ£ie dedicată AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Integritate – Romania ca: “SancÅ£iunile aplicabile pentru nerespectarea prevederilor privind conflictele de interese se împart pe două categorii: nulitatea absolută a actului încheiat în conflict de interese ÅŸi demiterea ori eliberarea din funcÅ£ie a persoanei care a încălcat legea”. Iar Institutul pentru Politici Publice, sublinia, intr-o cercetare sprijinita de Fundatia pentru o Societate Deschisa – Conflictul de interese în administraÅ£ia publică locală – perspectivă regională reglementări ÅŸi mecanisme de control în aplicarea legislaÅ£iei –, ca: “În faÅ£a unei provocări atât de importante, ÅŸi de la care decurg consecinÅ£e capitale pentru revigorarea societăţii româneÅŸti, cum este cazul luptei împotriva corupÅ£iei, societatea civilă trebuie să se implice hotărât, să monitorizeze aplicarea legii, să
atragă atenţia asupra tuturor deficienţelor, să pregătească cetăţenii să acţioneze
civic şi să nu tolereze nici un act de corupţie în comunitatea lor”.

Chemam asadar “societatea civila”, Parlamentul Romaniei si Parchetul General sa intervina pentru aplicarea Legii in cazul Mircea Dinescu. Totodata, ii solicitam respectuos Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ca cel mai inalt reprezentant si for al tarii care a condamnat comunismul, sa consulte “mapa profesionala” a “poetului-portofel” – preferatul membrului CPEx al CC al PCR Gheorghe “Gogu” Radulescu si (fost) latifundiar pe mosia unui proprietar pagubit de comunisti -, si sa explice natiunii daca acesta are moralitatea necesara pentru a emite decizii in numele “decomunizarii” si al “desecurizarii” dar nu si a “dekaghebizarii”.

Aproape de finalul emisiunii, Radu Moraru il intreaba pe Cezar Ivanescu: “Ce aţi simţit, văzut, atunci când primul om pe care l-aţi văzut la TV după fuga lui Ceauşescu, era Mircea Dinescu? “. Cezar Ivănescu: “Am înţeles foarte multe lucruri. Că ne aşteaptă lucruri îngrozitoare şi cumplite. Cum ne-au şi aşteptat. (…) Totul trebuie să fie controlat. Dar daţi-mi dumneavoastră răspunsul, la revoluţie câţi ani aveaţi? “. Radu Moraru: “20”. Cezar Ivănescu: “Ştiţi câţi români erau membri de partid în ’89?”. Radu Moraru: “4 milioane”. Cezar Ivănescu: “Dar mai erau 19 milioane nemembri! Sunteţi de acord? Păi e corect ca tot foştii membri de partid, şi care şi-au făcut stagiu militar la Securitate, să dea verdicte despre ceilalţi nemembri de partid? E culmea imoralităţii”. Subscriem.

EMISIUNEA B1TV NAÅžUL

Radu Moraru: Suntem în direct, poetul Cezar Ivănescu este la Naşul, discutăm despre bătălia asta în dosare de Securitate. Cezar Ivănescu e cel care a concurat pentru şefia Uniunii Scriitorilor cu Nicolae Manolescu. Un poet foarte apreciat, iubit, ajunge să fie aruncat în iureşul evenimentelor pe prima pagină a ziarelor că ar fi făcut chiar poliţie politică, sau că ar fi fost informator, turnător sau alte asemenea articole. Un om care la rândul său a aruncat în urmă cu ceva vreme nişte afirmaţii pe piaţă legate de moartea lui Marin Preda. Un om care l-a cunoscut pe Nichita Stănescu, au fost chiar prieteni. A făcut şi greva foamei, chiar în această perioadă, a încetat-o ieri la rugămintea lui Manolescu. De ce spuneţi într-un interviu că dumneavoastră trebuia să aveţi dosar la Securitate?


Cezar Ivănescu: Trebuia în primul rând pentru că bunul meu prieten, eminent cercetător în arhivele Securităţii, Mihai Pelin, mi-a livrat foarte multe ştiri.

Radu Moraru: Autorul celebrei Cărţi Albe a Securităţii, apărută în 1996.

Cezar Ivănescu: Mi-a povestit foarte multe lucruri. Eu pot acum sub jurământ să spun că nu deformez nimic din ceea ce am să spun.

Radu Moraru: Nu aţi citit dumneavoastră, v-a spus Mihai Pelin.

Cezar Ivănescu: Da. Eu locuiesc pe Mihai Silvestru, în spatele Căii Moşilor. Mihai Pelin stă pe Calea Moşilor. Şi după revoluţie, silit de anumite lucruri, am scris 2 cărţi: prima despre Marin Preda, pentru că apăruse pe piaţă o infamie semnată de un domn C. Turturică (Nota ACM: tatal lui Dan Cristian Turturica), care era o colăcăreală. Şi nu comunica nimic. Era un ambalaj care ascundea un fals. El nu ştia nimic. Lumea a cumpărat însă cartea atunci, mai ales că circulau foarte multe legende. Am citit-o şi am avut o senzaţia de dezgust, şi atunci am publicat această carte. Nu e toată publicată, pentru că anumite persoane încă trăiesc. Şi din această cauză anumite lucruri le-am autocenzurat.

Radu Moraru: Ştiţi cum a murit Marin Preda?

Cezar Ivănescu: Eu cel puţin aşa cred că ştiu. Sau în orice caz, ştiu cel mai bine. Pe deasupra, ceea ce nu ştiu foarte mulţi oameni este că în epocă, când a murit Marin Preda, au desfăşurat anchetele oficiale, cum se fac de obicei, dar lumea nu ştie faptul că odiosul, vorbesc de Ceauşescu, a ordonat şi el o anchetă de sus în jos, deci de la el pornind. Şi am fost anchetat în Bucureşti, adică am fost invitat să dau o declaraţie amplă, ce cred despre moartea lui Marin Preda. Ce cred şi ce ştiu, ce informaţii am, cine cred că e implicat şi aşa mai departe.

Radu Moraru: Era o anchetă condusă de poliţie sau de Securitate?

Cezar Ivănescu: Nici, nici. Era o anchetă condusă de cadrele de partid.

Radu Moraru: Am înţeles, deci era o anchetă a partidului.

Cezar Ivănescu: Da. Pentru că lumea vrea să uite lucruri elementare, de când a venit Ceauşescu la putere, partidul dicta Securităţii, se inversaseră rolurile.

Radu Moraru: Şi dumneavoastră pe baza acelei anchetă de partid consideraţi că sigur există dosar de Securitate.

Cezar Ivănescu: Nu. Pe baza discuţiilor pe care le-am purtat cu Mihai Pelin, care a citit mii şi mii de pagini în dosarele Securităţii. Pe mine mă interesa la acea vreme moartea lui Labiş.

Radu Moraru: Dumneavoastră aţi spus într-un interviu acum mulţi ani că aţi venit la Bucureşti de la Iaşi să răzbunaţi moartea lui Labiş.

Cezar Ivănescu: M-am considerat urmaşul lui Labiş ca poet. Eu l-am considerat pe Labiş nu ca operă, ca înzestrare, cel mai mare poet de după Eminescu. Şi m-am considerat urmaşul lui în poezia românească, şi într-un fel moral să îl continui, şi să îl răzbun. Faptul că trăiesc astăzi, deşi am fost supus la nenumărate încercări de asasinat în acest oraş criminal, care pe Labiş l-a omorât, mă face să cred că e undeva un Dumnezeu pe lumea asta care nu e de acord cu ce vor băieţii. Şi dacă tot e să trec la treabă, înseamnă că merg până la capăt.

Radu Moraru: Ce înseamnă că mergeţi până la capăt? Vreţi să spuneţi pasajele alea pe care le-aţi cenzurat din cartea despre Marin Preda?

Cezar Ivănescu: Nu acele pasaje.

Radu Moraru: LabiÅŸ cum a murit?

Cezar Ivănescu: Nici Preda n-a murit asasinat. Dar a murit „asasinat” prin nesimţirea, sau dacă vreţi, lipsa de fineţe umană, sau lipsa de adevărată iubire a celor din jurul lui. Cei care au petrecut cu el ultima noapte la Mogoşoaia nu au avut grija aia elementară, să fie atenţi când semenului lor i se face rău.

Radu Moraru: Eu ştiam că în timpul somnului.

Cezar Ivănescu: Nu, înainte de asta i s-a făcut rău acolo, în salon. Şi l-au lăsat ca pe un câine. Nu s-a dus unul să cheme o ambulanţă sau un doctor.

Radu Moraru: Dar cine erau aceia? Prieteni? Scriitori?

Cezar Ivănescu: Lumea literal-artistică.

Radu Moraru: Poate erau şi ei sub influenţa alcoolului.

Cezar Ivănescu: Erau sau nu erau, eu spun acest lucru.

Radu Moraru: Dumneavoastră pe cine acuzaţi în cartea dumneavoastră? Că sugeraţi că de pe urma acelei cărţi vi s-au tras foarte multe după aia.

Cezar Ivănescu: Păi mi s-au tras, ÅŸi de pe urma ei, ÅŸi de pe urma cărÅ£ii despre LabiÅŸ. Despre LabiÅŸ eu nu am ÅŸtiut adevărul. Åži a trebuit să vină întâmplător Mioara Cremene, colegă cu LabiÅŸ, ÅŸi mi-a povestit atât de multe lucruri, inclusiv faptul că securistul care îl avea în urmărire pe LabiÅŸ, ÅŸi care l-a lovit involuntar pe LabiÅŸ, l-a trimis involuntar sub roÅ£ile tramvaiului, a venit la LabiÅŸ pe patul de spital, când LabiÅŸ era muribund, să îi ia o declaraÅ£ie că el nu l-a lovit voluntar. Åži LabiÅŸ pe patul de moarte a făcut gestul nobil ÅŸi a dat dezminÅ£ire…

Radu Moraru: Deci există un dosar în care Labiş a semnat această hârtie care îl dezvinovăţeşte pe securistul care îl urmărea.

Cezar Ivănescu: Trebuie să existe. Şi el chiar nu era vinovat.

Radu Moraru: Dar dacă eÅŸti, de exemplu, mare general, poate nu îţi convine că… ÅŸi din greÅŸeală l-aÅ£i omorât pe LabiÅŸ.

Cezar Ivănescu: Eu o să vă dau să citiţi un text al unui mare general care încă e în viaţă. Nu cred lucrul acesta.

Radu Moraru: Aveţi numele acelui om care din greşeală l-a lovit?

Cezar Ivănescu: Numele nu-l am. Nici nu ÅŸtiu dacă se poate afla, dacă nu ÅŸi-a dat un nume din acesta, conspirativ. Ce se întâmplă? Prin toată viaÅ£a mea…

Radu Moraru: Eu nu ştiu cine era lângă Marin Preda şi ar fi putut să îl ajute?

Cezar Ivănescu: Eu în cartea mea am numit cu numele lor propriu toate persoanele care de dimineaţa din ultima zi a vieţii a lui Marin Preda au venit în contact cu el.

Radu Moraru: Dar aveţi informaţii clare că la masă cu Marin Preda în acel moment erau 7-8 persoane?

Cezar Ivănescu: Sigur că da. Pentru că în salonul de la Mogoşoaia era grupul acestor petrecăreţi, şi alături, neparticipând la cheful respectiv, Gheorghe Bucătaru, pictor, şi Aurel Gulea, sculptor. Au mai fost şi alte persoane, de exemplu, prozatorul Sorin Titel, mort şi el, şi care nu era băutor. El participa la o petrecere fără să bea.

Radu Moraru: Dar nici ei nu au pus mâna pe telefon.

Cezar Ivănescu: Da. Acestui prieten al meu, Sorin Titel, eu chiar i-am reproşat după moartea lui Marin Preda. Mă, tu care nu bei, de ce când i s-a făcut rău lui Preda, nu ai pus mâna pe telefon să suni să chemi o salvare? Şi atunci, trebuie să spun ce mi-a răspuns: a făcut un gest de lehamite din mână şi de scârbă, că aşa i se făcea rău lui Preda mereu. E, gestul ăla spunea totul.

Radu Moraru: Am înţeles. Dar dumneavoastră numind nişte oameni, vi i-aţi făcut duşmani?

Cezar Ivănescu: Unii îmi erau duÅŸmani dinainte. DuÅŸmani literali, duÅŸmani prin comportamentul lor… eu am trăit o viaţă marginalizată. Åži toate recompensele care mi s-au dat, mi s-au dat totdeauna mai târziu decât trebuia să le primesc, ÅŸi pe undeva siliÅ£i de anumite evidenÅ£e. Dar marginalizat am trăit toată viaÅ£a. Adică în sărăcie…

Radu Moraru: Dar nici nu păreaÅ£i genul de om bon viveur aÅŸa…

Cezar Ivănescu: E destul să citiÅ£i notele informative ale Securităţii, ÅŸi orice om cu scaun la cap care are o minte normală…

Radu Moraru: Deci dumneavoastră aţi aflat că evident aţi fost urmărit şi trebuie să fi avut un dosar de Securitate.

Cezar Ivănescu: Da. Îmi amintesc, eu plecam de la mine de acasă, el de la el, şi ne-am întâlnit într-o staţie de autobuz la Calea Moşilor. Eu apropiindu-mă de staţie, l-am văzut pe Mihai Pelin că se îndoaie de râs. Ş-am întrebat, ce ai păţit, domne? Am descoperit o notă a Securităţii despre tine, de ai să cazi pe jos de râs. Şi mi-a arătat nota. Nota era ceva, domne, de te îngrozeai. Eu am spus aşa, dincolo de orice fel de alte conjuncturi, şi de miile de pagini care ar trebui să existe la dosarul meu, orice om cu scaun la cap dacă a citit această notă, îşi putea da seama că puteam fi orice, numai informator al Securităţii nu. Şi uitaţi-vă cum sună această notă. Ştiţi ce era USLA pe vremuri, trupele antitero. Uitaţi Nota. Ianuarie 1987.

Radu Moraru: Sunt documente oficiale. Departamentul Securitatii Statului. Strict Secret: „Cezar Ivănescu, în vârstă de 45 de ani, e absolvent al Facultăţii de filologie din IaÅŸi, membru al Uniunii Scriitorilor, neîncadrat politic. Căsătorit, nu are copii, ÅŸi funcÅ£ionează ca redactor la revista Luceafărul. La 1 septembrie 1975 a fost avertizat de organele de Securitate pentru iniÅ£ierea unor acÅ£iuni ostile la adresa regimului nostru. A fost conducătorul cenaclului Numele poetului, care a funcÅ£ionat pe lângă redacÅ£ia revistei Luceafărul, la ÅŸedinÅ£ele căruia uneori avea manifestări negative. Este o persoană dificilă care îşi manifestă deschis nemulÅ£umirea faţă de situaÅ£ia pe care o are în redacÅ£ie, unde a creat stări conflictuale. ÃŽn mai ’86, a depus la conducerea redacÅ£iei un memoriu prin care anunÅ£a că declară greva foamei, ca acÅ£iune de protest în urma refuzului conducerii Uniunii Scriitorilor de a-i acorda un împrumut în bani, solicitând efectuarea unei anchete în acest sens. ÃŽn urma măsurilor de influenÅ£are pozitivă luate asupra sa ÅŸi a acordării împrumutului solicitat, a renunÅ£at la acÅ£iune. Faţă de situaÅ£ia operativă existentă în caz se vor realiza prioritar următoarele: cunoaÅŸterea preocupărilor literale, a intenÅ£iilor ÅŸi naturii nemulÅ£umirilor obiectivului. ÃŽn acest sens se va acÅ£iona în direcÅ£ia stabilirii conÅ£inutului manuscriselor sale ÅŸi a identificării persoanelor din anturaj care l-ar putea folosi în comiterea unor acÅ£iuni ostile. Se va urmări permanent ÅŸi conÅ£inutul articolelor care le predă spre publicare în paginile revistei, precum ÅŸi evoluÅ£ia stării de sănătate a celui în cauză. Prevenirea publicării unor lucrări literale cu conÅ£inut politic necorespunzător ori a unor articole care ar putea crea stări tensionate în mediul literal. Corectarea pasajelor deficitare din punct de vedere ideologic, sau scoaterea lor din manuscrisele pe care acesta le predă în vederea publicării la editura Cartea Românească. ÃŽndepărtarea articolelor necorespunzătoare pe care le predă pentru publicare la revista Luceafărul. Informarea organelor de partid sau CCS despre intenÅ£iile de a publica unele opere literale ce nu corespund ideologiei noastre socialiste. ÃŽmpiedicarea participării acestuia la acÅ£iuni unde este prezentă conducerea organelor de partid ÅŸi de stat, ori la alte activităţi organizate, unde prin comportarea sa, le-ar putea compromite. Prin conducerea redacÅ£iei se vor lua măsuri de îndepărtare a acestuia din locurile unde au loc acÅ£iuni publice organizate sau unde este prezentă conducerea de partid ÅŸi de stat. Asigurarea sa cu sprijinul organelor de investigaÅ£ii ÅŸi la nevoie cu cele de miliÅ£ie, pe perioada desfăşurării acÅ£iunii. Darea sa în consemn la USLA. Åži DirecÅ£ia a 5-a. IniÅ£ierea unor acÅ£iuni de temperare ÅŸi influenÅ£are pozitivă, în scopul aplanării stărilor conflictuale pe care le creează ÅŸi a determinării să renunÅ£e la intenÅ£iile sale ÅŸi să recurgă la tratament radical. Informarea conducerii CCS ÅŸi a organelor de partid despre eventualele intenÅ£ii protestatare ale acestuia…”

Radu Moraru: Dar sănătate ce?

Cezar Ivănescu: Eu tocmai făcusem o grevă a foamei de 7 zile. Åži acum să completez. Nu le redactau nici complet, nici totdeauna exact. Eu am o listă pe care am prezentat-o ÅŸi lui D.R. Popescu, care era preÅŸedintele Uniunii Scriitorilor pe acea vreme, ÅŸi la municipiul de partid, în BucureÅŸti. Am discutat cu Nicolae Croitoru…

Radu Moraru: Sunteţi o persoană dificilă. Care îşi manifestă nemulţumirea.

Cezar Ivănescu: Eu protestam şi împotriva faptului că ei îmi desfiinţau cenaclul. După 7 zile de greva foamei, m-au chemat la municipiul de partid, m-au îmbobinat, că totul va fi în regulă, şi m-au convins să mă duc la Spitalul de Urgenţă, ca să nu mor.

Radu Moraru: Dumneavoastră băgaţi mâna în foc că aceste pagini din Cartea Albă a Securităţii sunt luate din dosare veridice?

Cezar Ivănescu: Cum altfel? Mihai Pelin a fost o autoritate în materie, e primul care a intrat în aceste dosare ale Securităţii.

Radu Moraru: Am înÅ£eles. EraÅ£i periculos ca nu cumva de faţă cu CeauÅŸescu…

Cezar Ivănescu: Nu aveam voie să mă apropii la 100 de metri de Ceauşescu.

Radu Moraru: Le era teamă că eraţi imprevizibil. Dumneavoastră aveaţi o fire războinică?

Cezar Ivănescu: Nu că aveam o fire războinică, am fost învăţat să mă apăr. Am făcut sport la viaÅ£a mea ÅŸi în general am fost atacat în haită. Niciodată unul către mine. Totdeauna vreo 3-4-5. Åži fiind învăţat să mă apăr de haite…

Radu Moraru: Bun, deci de aici era. Dar cum aÅ£i ajuns din această situaÅ£ie ca CNSAS-ul să lanseze pe piaţă informaÅ£ii…

Cezar Ivănescu: Staţi. Pentru că mi s-a întâmplat un lucru îngrozitor. Staţi că n-a lansat pe piaţă CNSAS-ul. Vă lăsaţi dus în eroare.

Radu Moraru: Nu, eu m-am oprit pentru că ştiu că nu e aşa.

Cezar Ivănescu: Nu dau nume pentru că ar trebui să îi compromit. Deci după o săptămână de când prin presă dau dezminţiri, a dat şi Uniunea Scriitorilor un comunicat oficial că CNSAS nu a emis nici un verdict, nimic. E vorba de o colportare calomnioasă şi ilegală. Comisă de o persoană din cadrul CNSAS. Marţea trecută, seara la orele 16, o voce de domnişoară delicată mi-a citit ştirea şi mi-a zis cum comentezi. Fireşte nu am căzut jos să fac infarct, că altul putea să facă infarct pe loc.

Radu Moraru: Deci prima ÅŸtire pe piaţă, CNSAS-ul a dat…

Cezar Ivănescu: NewsIn, ei sunt primii care au infestat toată presa cu această informaÅ£ie ÅŸi apoi ziarele aferente. Zic domne, ce să comentez? Eu vă avertizez că nu am primit oficial nici un verdict, ÅŸi că e o scurgere, sau o scursură, de informaÅ£ii false ÅŸi calomnioase. Åži am spus, eu vă comentez că e un fals ÅŸi aÅŸa mai departe. Åži vă avertizez că veÅ£i fi în culpă. Bun. Åžtirea s-a difuzat năvalnic peste tot, a fost preluată de toată presa ÅŸi aÅŸa mai departe. Am fost supus timp de o săptămână unei încercări de linÅŸaj mediatic. Dar vreau să vă spun că după ce în sfârÅŸit am obÅ£inut după o săptămână de luptă ÅŸi greva foamei, un comunicat simplu…

Radu Moraru: Cine să dea comunicatul?

Cezar Ivănescu: Conducerea Uniunii Scriitorilor.

Radu Moraru: Şi ce aţi cerut?

Cezar Ivănescu: Ca CNSAS-ul să ne dea dosarele tuturor membrilor din conducerea Uniunii Scriitorilor şi să ni se dea nişte verdicte.

Radu Moraru: CNSAS a dat vreun comunicat oficial în care să spună dacă e adevărat sau nu?

Cezar Ivănescu: Nu. Åži după o săptămână… eu ca să obÅ£in acest comunicat din partea Uniunii Scriitorilor a trebuit să declar greva foamei.

Radu Moraru: Am două ipoteze ÅŸocante. AgenÅ£ia v-a spus dacă există cu adevărat un membru CNSAS care a făcut această…

Cezar Ivănescu: AgenÅ£ia a citat „Surse din cadrul…” Numai că ÅŸi la sursele din cadrul, eu am răspuns printr-un text foarte civilizat către domnul preÅŸedinte al Uniunii, Nicolae Manolescu. Care se afla la Paris.

Radu Moraru: Toţi erau la Paris în perioada aia.

Cezar Ivănescu: La Paris se trăieşte mai bine.

Radu Moraru: Când acest comitet a cerut CNSAS ca să vă permită accesul la dosare?

Cezar Ivănescu: Hotărârea am luat-o în 2006, iar adresele oficiale au fost în martie 2007.

Radu Moraru: Deci dumneavoastră sunteţi pe o listă comună, în care cereţi să fiţi lăsat să vă vedeţi dosarele.

Cezar Ivănescu: 67 de persoane. Să urmăm calea legală.

Radu Moraru: Bun. De ce aţi făcut acest demers?

Cezar Ivănescu: Pentru scandalul anterior, 2004, Eugen Uricariu, preşedintele Uniunii Scriitorilor. Eu nici acum nu cred în decizia CNSAS.

Radu Moraru: Când Eugen Uricariu a trebuit să renunţe la conducerea Uniunii Scriitorilor. Bun, haideţi să ajungem la ce se întâmplă. CNSAS-ul nu a făcut nimic.

Cezar Ivănescu: Nu, a dat până acum separat pe alte căi, adică domnul Manolescu, de exemplu, a fost implicat în alte funcÅ£ii oficiale ÅŸi îşi obÅ£inuse o decizie de noncolaborare, dar a făcut încă o dată… deci noi am făcut toÅ£ii.

Radu Moraru: Deci unii au primit, unii nimic.

Cezar Ivănescu: Cei care au primit sunt 9.

Radu Moraru: Să trecem la ipotezele care mie mi se par spectaculoase. Dumneavoastră în ’87 sunteÅ£i dat în consemn la Antitero ÅŸi DirecÅ£ia a 5-a pentru că sunteÅ£i considerat periculos pentru regim. Ei bine, un asemenea om ajunge astăzi să fie dat pe surse, pe 29 ianuarie 2008, ora 16. Pe 31, la două zile, joi, CNSAS-ul e spulberat. E fix joi, ca să prindă ÅŸi presa de vineri, care are tiraje dublu faţă de restul săptămânii. O primă ipoteză ÅŸocantă, mie mi se pare că dumneavoastră, că nu cred că se ÅŸtia că eraÅ£i pomenit în Cartea Albă a Securităţii… în acest context ÅŸi de decredibilizare a CNSAS, se ÅŸtia că dumneavoastră sunteÅ£i clar nevinovat, ÅŸi aÅ£i fost aruncat pe piaţă ca ulterior să vă dovediÅ£i nevinovăţia ÅŸi astfel să fie aruncată o umbră asupra CNSAS. Sau a doua ipoteză este ca după ce dumneavoastră aÅ£i fost dat la USLA, în DirecÅ£ia a 5-a, domnul greva foamei, Securitatea să fi trimis pe urmele dumneavoastră o armată care să vă sperie ÅŸi să vă determine să cedaÅ£i. Vreau să vă întreb cinstit, pentru a doua ipoteză, care e mai puÅ£in plauzibilă… aÅ£i colaborat vreodată cu Securitatea?

Cezar Ivănescu: ÃŽmi pare bine că îmi faceÅ£i această propunere, ÅŸi declar la dumneavoastră aici: Niciodată!, ÅŸi nu există nici un capăt de aţă de indiciu de colaborare la dosarul meu. Eu promit, ÅŸi asta pentru cei mai slabi de înger… pentru cei care au clacat, pentru că dintre amicii mei buni, unii au clacat.

Radu Moraru: Adică au ajuns să creadă că dumneavoastră aţi fi putut colabora?

Cezar Ivănescu: Da. Eu promit aşa: dacă vreodată mi se găseşte cel mai mic indiciu de ezitare în relaţia mea cu Securitatea, îmi fac harakiri în direct, la această oră de maximă audienţă.

Radu Moraru: Păi şi atunci de ce nici prima ipoteză, de ce nu stă în picioare?

Cezar Ivănescu: Iată ipoteza mea. De ce am revenit cu a doua scrisoare către domnul Manolescu ÅŸi mi-am radicalizat poziÅ£ia? Să vă spun pe scurt ce s-a întâmplat. Scurgerea s-a autodivulgat singură. Vineri, 1 februarie, la emisiunea de pe Realitatea TV, Tănase, fostul activist PCR…

Radu Moraru: Ce înseamnă activist?

Cezar Ivănescu: Angajat la Bucureşti, activist PCR.

Radu Moraru: Eu ştiam că a fost şi urmărit de Securitate.
Cezar Ivănescu: Şi activist şi urmărit, sigur că da.

Radu Moraru: Păcatele tinereţii. Nu ştiu dacă aveţi probe.

Cezar Ivănescu: Păi dar e notoriu. Ştie tot Bucureştiul. În această calitate l-am şi cunoscut pe Stelian Tănase.

Radu Moraru: Dar ce făcea? Serbări?

Cezar Ivănescu: Ei ştiu ce făceau. PCR avea nişte angajaţi care erau activişti de partid.

Radu Moraru: Bun, ce s-a întâmplat?

Cezar Ivănescu: La emisiunea Tănase ÅŸi Dinescu, Mircea Dinescu în direct la această emisiune, pentru care tot în direct mă adresez ÅŸi eu acum CNA-ului, m-a atacat direct. Adică, ce cutare ÅŸi cutare…. replică la comentariile mele. Că sursa din CNSAS, eu am spus că ar fi Mircea Dinescu care mă urăşte cumplit, că l-am incriminat în cartea despre Preda, dar ÅŸi în numeroase alte texte… fapt este că el mi-a răspuns… ce cutare ÅŸi cutare… : a fost securist ÅŸi a semnat angajament în 1961 cu Securitatea. Deci acuzaÅ£ie în direct. El era scurgerea, scursura, sau cum vreÅ£i să îi ziceÅ£i.

Radu Moraru: Dumneavoastră aţi semnat în ’61 vreun angajament?

Cezar Ivănescu: Nu. Asta e afirmaţia lui Dinescu. Eu vă spun că nu.

Radu Moraru: Şi cum poate el să spună anul? E posibil să se fi înşelat?

Cezar Ivănescu: Nu. Eu vă spun ce a afirmat. Asta înseamnă că a avut acces la dosarul meu… vreau să vă citez numai din declaraÅ£ia lui de la Paris, la primul anunÅ£ de presă, care sună aÅŸa: „nu am văzut dosarul, nu am votat, dar să răspundă, că a fost informator al Securităţii”. De unde ÅŸtia că am fost informator, dacă nu a văzut dosarul?

Radu Moraru: Mircea Dinescu e foarte vulcanic…

Cezar Ivănescu: Înainte de a fi vulcanic, e ilegal. Şi atrag atenţia că legea de funcţionare a CNSAS nu îi permitea unui fost PCR-ist, fost secretar de UTC al Uniunii Scriitorilor, absolvent al Academiei marxist staliniste Ştefan Gheorghiu si soldat fruntaş la Securitate, cum singur s-a numit, să facă parte din Colegiul CNSAS.

Radu Moraru: Deci dumneavoastră puneÅ£i sub semnul întrebării prezenÅ£a. Eu emit o altă ipoteză. Având în vedere câte orgolii sunt în zona asta, pentru mine a părut ÅŸi o răfuială de asta…

Cezar Ivănescu: Sunt de acord. Dar o să-l coste în instanţă.

Radu Moraru: De ce nu credeÅ£i că de fapt e ÅŸi o poveste de asta… că acum implozia CNSAS-ului e dorită de mulÅ£i? Dumneavoastră acum puteÅ£i fi o victimă că aÅ£i arătat cu probe că nu aÅ£i fost.

Cezar Ivănescu: Mie nu-mi place poziţia de victimă, şi nu vreau să mă consider o victimă, deşi în realitate am fost. Aici este o miză foarte mare.

Radu Moraru: Care e diversiunea?

Cezar Ivănescu: Eu v-am pus în faţă niÅŸte lucruri. Un om cu o biografie nepătată ca a mea, pentru care depun mărturie mii de oameni din Å£ara asta ÅŸi nu numai, ÅŸi care ÅŸtiu ce am făcut eu pentru ei sau cum i-am ajutat… ÅŸi marginalizat o viaţă, ÅŸi care a plătit, cu lipsă de carieră, cu sărăcie… ÅŸi un domn care a făcut toate compromisurile posibile pe lumea asta. Politice… a făcut Academia Åžtefan Gheorghiu, domne, că de acolo ieÅŸeau ÅŸefii PCR. Eu am să vă spun un lucru foarte clar: acest domn Mircea Dinescu e chiar omul nou creat de societatea comunistă. El e întruchiparea omului nou. ÃŽl avem în carne ÅŸi oase.

Radu Moraru: E şi o rivalitate. De ce spuneţi că el e supărat pe dumneavoastră că l-aţi pomenit în legătură cu Marin Preda?

Cezar Ivănescu: Nu doar atât. După 1989, după revoluţie, domnul Dinescu a fost ales preşedintele Uniunii Scriitorilor. De unde a plecat cu coada între picioare. Scandaluri, cu o tipografie şi cu multe altele. Deci el nu şi-a încheiat mandatul în mod normal, ci a plecat de la Uniune şi i-a continuat mandatul Laurenţiu Ulici. Eu în această perioadă cât timp Dinescu a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor, eu am atacat Uniunea Scriitorilor în presă. A revenit Ulici după Dinescu, m-a rechemat în cadrul Uniunii.

Radu Moraru: Ce aţi simţit, văzut, atunci când primul om pe care l-aţi văzut la TV după fuga lui Ceauşescu, era Mircea Dinescu?

Cezar Ivănescu: Am înţeles foarte multe lucruri. Că ne aşteaptă lucruri îngrozitoare şi cumplite. Cum ne-au şi aşteptat.

Radu Moraru: Unde eraţi când aveaţi 20 de ani?

Cezar Ivănescu: Eram student la Iaşi.

Radu Moraru: S-a încercat vreodată racolarea dumneavoastră?

Cezar Ivănescu: Da. Aici voiam să vă spun. De ce a dat el în această emisiune de vineri, anul 1961. Pentru că în dosarul meu, la 1961 este prima încercare a Securităţii din Iaşi de a fi racolat.

Radu Moraru: Cum au încercat?

Cezar Ivănescu: Am fost chemat de la facultate de un tânăr ÅŸi dus undeva pe Sărărie, în IaÅŸi, eu credeam că mă duc la partid ceva, că absentam de la cursuri. Åži m-au dus într-o clădire, într-un birou, cu maiorul Ionescu. Maiorul Ionescu dorea… noi aveam un profesor la facultate care preda estetică. Åži doream să obÅ£in cursul scris de mână de profesor. Am refuzat, fireÅŸte, ÅŸi am plecat de la sediul Securităţii, m-am sfătuit cu doi prieteni, colegi de facultate, ÅŸi cu fratele meu care era student mai mare, ÅŸi nu am acceptat să semnez. Dar există acolo notiÅ£e.

Radu Moraru: Trebuia să semnaţi ce?

Cezar Ivănescu: Un angajament.

Radu Moraru: Dar de ce v-au luat pe dumneavoastră?

Cezar Ivănescu: Pentru că eram prieten cu acel profesor.

Radu Moraru: Nu pentru că eraţi deja cunoscut?

Cezar Ivănescu: Nu. Bineînţeles că acest refuz l-am plătit apoi, pentru că am fost dat afară din cenaclul facultăţii şi s-a încercat exmatricularea mea. Atunci pentru prima oară am făcut greva foamei, în 1961 în Iaşi.

Radu Moraru: Dar dumneavoastră de unde aveaţi modelul acesta cu greva foamei?

Cezar Ivănescu: Avusesem şi eu puşcăriaşii mei politici, care mă instruiseră.

Radu Moraru: Dumneavoastră, dacă e totul cum spuneÅ£i dumneavoastră, ÅŸi vă cred…, acest caz practic pune sub îndoială toate cazurile în care s-a dat verdict sau s-a lăsat de înÅ£eles.

Cezar Ivănescu: Da. Să nu creadă cineva, de exemplu, că mă bucur de această decizie care s-a luat de la Curtea Constituţională. Nu. Aş dori să funcţioneze CNSAS-ul, dar nu sub această formă inchizitorială. Eu în a doua scrisoare către domnul Manolescu, în care îi comunicam ce s-a întâmplat. Aveam şi o enumerare de pretenţii, spuneam că ar fi bine să le ia în seamă şi legiuitorul actual. Ceream în baza legii de funcţionare a CNSAS excluderea din colegiu a lui Mircea Dinescu pentru faptul că încalcă legea prin prezenţa lui acolo.

Radu Moraru: Ştiu, dar dincolo de toate eu nu cred în coincidenţe.

Cezar Ivănescu: Totul trebuie să fie controlat. Dar daţi-mi dumneavoastră răspunsul, la revoluţie câţi ani aveaţi?

Radu Moraru: 20.

Cezar Ivănescu: Ştiţi câţi români erau membri de partid în ’89?

Radu Moraru: 4 milioane.

Cezar Ivănescu: Dar mai erau 19 milioane nemembri? Sunteţi de acord? Păi e corect ca tot foştii membri de partid, şi care şi-au făcut stagiu militar la Securitate, să dea verdicte despre ceilalţi nemembri de partid? E culmea imoralităţii.

Radu Moraru: ÃŽn cazul dumneavoastră, părerea mea ÅŸi flerul pe care îl am… coincidenÅ£a asta… e o diversiune aici.

Cezar Ivănescu: Să mai continui. Chiar în seara asta pe Antena 2, era Cazimir Ionescu, care a cam fâstâcit-o atunci când s-a pus o întrebare din public: Unde sunt dosarele membrilor din colegiu? Păi cum te duci tu să îl judeci pe bietul român, dar tu dosarul tău îl ţii secret? Domnul Ionescu a afirmat că sunt libere şi pot fi văzute dosarele. Mă îndoiesc cumplit. Unde sunt dosarele?

Radu Moraru: În 2003, Manolescu spunea următorul lucru, aşa am găsit: „După aproape un deceniu şi jumătate, nu mai am nici o îndoială că Securitatea ne-a salvat de comunism, şi a preluat apoi puterea politică şi pe cea economică. Rezistenţa la divulgarea de către CNSAS a numelor ofiţerilor e un argument teribil şi perfect explicabilă. De informatori nu i-a păsat nimănui, dar cum să divulgi numele unor oameni care sunt în partide, guvern, Parlament, administraţie locală, armată, poliţie, SRI, SIE, mai toate firmele, în consilii de administraţie, sau în justiţie, învăţământ şi alte domenii? Mai degrabă va fi desfiinţat CNSAS-ul decât să se afle aceste nume.” Această declaraţie confirmă în continuare că e o diversiune. Şi CNSAS-ul s-a purtat într-un mod incalificabil aici. Pentru că dacă ştiau că nu e o decizie în cazul dumneavoastră, şi circula deja ştirea, CNSAS-ul în secunda 3 trebuia să spună fals.

Cezar Ivănescu: Dumneavoastră ştiţi că acest CNSAS ar fi o organizaţie conspirativă? Păi ei nu au un birou de presă? Cum e posibil aşa ceva?

Radu Moraru: Ştiţi care e manipularea? Dincolo de asta, domne, în cazul unor nume cum e Cezar Ivănescu, nu înţeleg ideea, „dată pe sursă”. Miza în această perioadă e pe alegerile locale şi generale. Acolo se dau pe surse, că nu au ăia curaj. La dumneavoastră s-ar fi dat pe faţă.

Cezar Ivănescu: Sunt de acord. Dar faptul că nu am fost membru PCR, dacă nici în aceÅŸti ultimi ani nu m-am înregimentat în nici un partid politic, mi-a dat libertatea… ÅŸi am putut să afirm ÅŸi în vremea comuniÅŸtilor, când eu nemembru de partid, afirm următorul lucru despre colegii mei: nu am nimic cu colegii mei care fac politică, dar opinia mea e că scriitorul nu trebuie să facă politică. Europa Liberă a citat bineînÅ£eles.

Radu Moraru: Dar nu vi se pare că trăim într-o mare păcăleală? Åži la Europa Liberă, post aproape biblic pentru anii dinainte de ’89, să afli că acolo au lucrat foarte mulÅ£i oameni care de fapt erau agenÅ£i, sau informatori… deci totul e posibil. ÃŽl avem la telefon pe domnul Sorin Dumitrescu. De ce ne-aÅ£i sunat, domnul Sorin Dumitrescu?

Sorin Dumitrescu: FaceÅ£i o emisiune dramatică în faÅ£a telespectatorilor, probabil unul dintre cei mai mari poeÅ£i pe care i-a avut vreodată Å£ara asta. Băgat în corzi de delaÅ£iunea gravă care s-a instalat în toate centrele nervoase ale neamului acesta. ÃŽn momentul de faţă România e o Å£ară intoxicată. Ca să văd pe domnul Cezar Ivănescu a cărui falie poetică e extrem de rară, nu vreau ca să compar cu nume bine ÅŸtiute, să văd în situaÅ£ia în care e discutată onestitatea ÅŸi conÅŸtiinÅ£a, e motiv să te duci naibii undeva departe ÅŸi să nu mai exiÅŸti. Să îţi pierzi urma undeva. Dumneavoastră aveÅ£i un interlocutor de o talie excepÅ£ională. ÃŽn loc să îl auzim scoţând lucrurile excelentisme care l-au consacrat, iată îl vedem apărându-se de niÅŸte mârlani mizerabili care îndrăznesc să atace o persoană de o rectitudine absolută. Dânsul nu poate minte, e incompatibil cu instituÅ£ia amăgirii, nu o are. Care vasăzică, trebuie urmărit cu atenÅ£ie nu la verdictele pe care le dă, ci la analizele fine. Cine l-a auzit vreodată pe domnul Cezar Ivănescu cântând în ÅŸoaptă versuri… e ceva cutremurător, e cu mult distanÅ£at de majoritatea confraÅ£ilor lui. Cu toată compasiunea pentru faptul de a fi pus în situaÅ£ia să se apere, cred că livrează un model de demnitate. ÃŽl urmăresc cu mare atenÅ£ie, ÅŸi învăţ de la dânsul… chiar atunci când dânsul pare pierdut, poate birui spectaculos cum a biruit ÅŸi în seara asta. Poete, nu pot decât să vă îmbrăţiÅŸez cu toată dragostea ÅŸi să vă doresc să încheiaÅ£i cât mai repede mizeria asta în care v-au târât oameni care nu sunt vrednici.

Radu Moraru: Foarte frumos portret pe care Sorin Dumitrescu l-a făcut în direct. ÃŽncă o dată, ce spunea Nicolae Manolescu în 2003, anume că nu la informatori e miza în bătălia aceasta cu dosariada, ci cum să divulgi numele unor oameni care sunt în Parlament, guvern, partide, SRI, SIE, justiÅ£ie, învăţământ, ÅŸi alte domenii. Eu susÅ£in că Cezar Ivănescu a fost luat aÅŸa… sigur ÅŸi probabil cu oaresce intenÅ£ii răutăcioase, aruncat în această diversiune care a încercat să se creeze. Până la urmă va dovedi că e nevinovat, dar se pare că ÅŸi CNSAS-ul nu le ÅŸtie chiar pe toate, ÅŸi chiar ÅŸi torÅ£ionarii vor ieÅŸi îngeri ÅŸi aÅŸa mai departe.

Cezar Ivănescu: Eu sunt de acord cu ipoteza dumneavoastră, numai că e pe pielea mea. Åži am să vă povestesc o anecdotă. ÃŽn 1978 am mers la TimiÅŸoara, domnul Marin Preda cu soÅ£ia, ÅŸi eu cu soÅ£ia mea. Foarte mulÅ£i studenÅ£i, ÅŸi am sosit acolo, am purtat o discuÅ£ie cu studenÅ£ii. El îşi lansa Delirul. Am fost primiÅ£i la primul secretar de partid de la TimiÅŸoara, fireÅŸte din cauza lui Preda am întârziat câteva ore. S-au dat de ceasul morÅ£ii, că să îl trezim pe Preda. Când s-a trezit am mers în sfârÅŸit la primul secretar, am schimbat câteva cuvinte. Åži până la urmă ne-a întrebat pe faţă că ce dorim? Åži Preda bineînÅ£eles a spus, pantofi de la Guban. Magazinul avea oglinzi pe toÅ£i pereÅ£ii. Preda îşi punea pantofii ăia în picioare ÅŸi se uita în toate oglinzile. Åži doamna Preda o instruia pe soÅ£ia mea să îi zică lui domnul Preda să mai grăbească operaÅ£iunea. Åži soÅ£ia mea îi spune… domnul Preda… Preda zice, mă cam strâng. LăsaÅ£i domnul Preda, că îşi mai dau drumul. Da, dar pe piciorul cui? AÅŸa ÅŸi eu. Pe pielea mea. ÃŽnsă ÅŸtiÅ£i ce se întâmplă? Mi-ar cam veni cheful să cam plec din Å£ara asta, m-am cam săturat. Să ajungi la vârsta mea după o viaţă de martiraj, să îşi arunce o găleată de zoaie în cap, oricine, e cam greu de îndurat.

Radu Moraru: Vreau să vă întreb de final ceva, pentru că deja am sărit din schemă, scrieţi ceva?

Cezar Ivănescu: Am să scriu tot ce am gândit şi am trăit în aceste zile. Mai cumplit decât îşi pot imagina unii dintre contemporanii mei.

Radu Moraru: Vă rog in final să cereţi de mâine dosarele; ar trebui ca aceste dosare să vi se încredinţeze. George Stanca ne-a mai sunat. Foarte scurt.

George Stanca: Sunt stupefiat, îl cunosc pe Mircea Ivanescu de 30 de ani, ÅŸi l-am sunat acum câteva zile când am aflat de această murdărie incalificabilă. E după părerea mea cel mai mare poet care trăieÅŸte în zile noastre, e un om extraordinar, ÅŸi îmi aduc aminte când eram mai mic, când ne era frică de Securitate, cum ne vorbea Cezar Ivănescu despre ei. Cezar Ivănescu rămâne… dacă e ÅŸi el atacat în contextul acesta în care Eminescu e atacat, limba română e atacată, Cezar Ivănescu face parte din axiologia românească, ÅŸi nu ai cum să fii atacat. Mă doare când am auzit că vrei să pleci din Å£ară.

Radu Moraru: Vă mulţumim mult.

Cezar Ivănescu: Vreau să vă spun ceva. Sunt foarte mulţi oameni, dar vreau să vă spun un lucru. Care de data asta poate e un semn de lumină, sau de salvare pentru ţara asta, mulţi oameni politici au fost tranşanţi în a lua atitudine în acest moment faţă de persoana mea, nu au ezitat nici o clipă. Culmea e că din breasla noastră, dintre literaţii noştri, dintre care unii îmi sunt datori în eternitate, ei s-au clătinat. Am o scârbă şi o stare de greaţă apropo de aceşti oameni cum nu vă închipuiţi.

Radu Moraru: Vă mulţumesc pentru prezenţa în această seară.

06 Februarie 2007
Multumiri emisiunii NAÅžUL si B1TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.