Discursul de investitura al Presedintelui Romaniei

Dupa anuntul fulminant din noaptea castigarii alegerilor – 12 decembrie 2004 – privind Axa strategica Bucuresti-Londra-Washington, presedintele noii Romanii, Traian Basescu, reitereaza noile directii ale politicii externe romanesti si a celei nationale in discursul sau de investitura. Traian Basescu este primul presedinte care a reusit sa readuca Basarabia (deocamdata) in spatiul public romanesc. Poate nu intamplator, discursul sustinut pe data de 20 decembrie 2004 in plenul Parlamentului Romaniei poarta data postarii sale: 21 decembrie.DISCURSUL


domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei,


la ceremonia de depunere a juramantului in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului Romaniei

Domnule Presedinte al Senatului,


Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,


Domnule presedinte in exercitiu Ion Iliescu,


Stimati parlamentari ai Romaniei,


Distinsi reprezentanti ai corpului diplomatic


Distinsi reprezentantii ai Bisericii


Stimati cetateni, dragi compatrioti,Prin vointa democratica a cetatenilor, am fost ales presedintele Romaniei. Acest vot ma obliga odata mai mult sa respect ceea ce am afirmat cu prilejul lansarii mele la candidatura suprema in stat si sa ii asigur inca odata pe cetatenii tarii ca voi fi presedintele tuturor romanilor, un presedinte puternic, impartial, activ, care se va pune 24 de ore din 24 la dispozitia natiunii romane. Aceasta este promisiunea mea fata de poporul roman.


Va asigur ca urmatorii 5 ani de mandat prezidential vor fi anii in care Romania va deveni o alta tara. O tara functionala prin aplicarea si respectarea legilor, o tara performanta prin oamenii ei.


Natiunea romana are nevoie de un presedinte care sa o reprezinte cu demnitate, sa lucreze cot la cot cu institutiile statului pentru a scoate Romania de sub sceptrul saraciei si al coruptiei.


Voi considera ca mi-am indeplinit mandatul daca voi reusi sa coagulez intregul popor in jurul obiectivelor de politica interna si externa. Nu putem sa vorbim de integrarea, cu demnitate, in Uniunea Europeana fara sa nu rezolvam problemele majore ale Romaniei : coruptia si saracia.


Dragi parlamentari

Va asigur ca voi colabora bine cu institutiile statului, pentru a lupta impotriva coruptiei si saraciei, care macina de ani de zile societatea, sistemul public si politic romanesc. Coruptia la nivel inalt provoaca saracie – sunt doua fenomene care se conditioneaza reciproc. Astazi, coruptia la nivel inalt reprezinta cele mai mari pericole la adresa sigurantei nationale.

Nu avem voie sa mascam saracia sub statistici. Prea multi pensionari au pensii mai mici decat factura la incalzire pe timp de iarna. Prea multi tarani traiesc in saracie indiferent de cat de bogata este recolta. Prea multi tineri incep sa creada ca Romania nu mai este o tara in care au sanse. Aceasta realitate trebuie schimbata. Sa intri in viata ca tanar sarac – din cauza unui sistem nedrept de promovare si de cariera – este cea mai mare povara pe care o poate purta un tanar roman. Milioane de pensionari au nevoie de o batranete sanatoasa si protejata printr-un sistem de asigurari de sanatate menit sa ajute, nu sa duca la disperare bolnavii, batranii care au nevoie de medicamente si care au nevoie in egala masura de respectul nostru pentru anii munciti.

In calitate de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii voi introduce in strategia de aparare a tarii lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. In acest moment, coruptia la nivel inalt a devenit o amenintare la adresa sigurantei nationale.

O prioritate fundamentala a mandatului meu va fi scoaterea institutiilor statului de sub control politic. Nu voi accepta nici un amestec al politicului in institutiile statului care trebuie sa actioneze conform Constitutiei si legilor statului. Ele trebuie imediat depolitizate si puse in slujba cetateanului. Conducatorii acestor institutii trebuie sa stie ca schimbarea puterii nu inseamna ca se schimba stapanii. Le cer sefilor insitutiilor statului sa-si faca datoria legal, fara influente politice.

Domnilor parlamentari,

Diferentele acute dintre mediul rural si cel urban sunt o alta problema majora a societatii noastre. Vreau sa va asigur pe Dumneavoastra si pe toti cetateni acestei tarii, ca nu exista mai multe Romanii: exista doar politicieni care impart Romania in functie de interesele partidelor lor si de puterea lor de influenta.
Ca presedinte al statului, voi apara si promova interesele fiecarui cetatean roman, fie el taran, orasean, minoritar, copil, tanar, pensionar, femeie, barbat, bogat sau sarac.

Voi fi presedintele tuturor romanilor, in una si aceeasi Romanie!

Voi media cu intransigenta si bunacredinta relatiile cu Parlamentul. Avem nevoie de un Parlament puternic care sa nu mai fie o anexa a Executivului. Avem nevoie de un Parlament activ si reactiv la semnalele cetatenilor tarii. Trebuie sa actionam asa incat, dupa 15 ani, romanii sa inceapa sa aiba incredere in institutiile politice si legislative ale statului. Voi milita pentru un Parlament care sa devina o instituie care sa reprezinte interesele celor care l-au ales si nu o masa de manevra in interesul clientelei de partid.

Voi fi un aparator devotat al libertatii presei, care in ultimii patru ani a inregistrat un regres grav, datorita constrangerilor si presiuni politice fara precedent practicate fata de mass-media romanesti. Confiscarea libertatilor presei este primul pas spre confiscarea libertatilor cetatenesti. Victoriile democratiei nu pot avea loc fara existenta presei libere, a dreptului la cuvant si la libera exprimare.

Vreau sa va asigur ca in persoana noului presedinte al Romaniei, societatea civila va avea un sprijin. Romania are nevoie ca societatea civila sa isi preia, la un alt ritm, rolul de aparator si promotor al drepturilor fiecarui cetatean.

Voi considera drept obiectiv strategic al mandatului meu imbunatatirea sistemului de educatie si promvoarea culturii si religiei romanesti, atat in tara, cat si in afara ei.

Educatia, religia si cultura sunt cele mai sigure si rezistente porti de intrare a spiritului romanesc in familia spiritelor universale.

Voi fi un sustinator al Bisericii Ortodoxe, al religiilor si confesiunilor acceptate legal in Romania, pentru ca sufletul romanilor sa isi gaseasca pe mai departe alinare, intelegere si bucurie in institutia milenara a moralei crestine.

Voi apara interesele strategice ale Romaniei, in politica externa si voi face din tara noastra un partener cu un cuvant respectat.

Voi deschide orizonturile politicii externe a Romaniei spre toate punctele cardinale, intr-un moment in care tara noastra are nevoie de aliati, de parteneri si de prieteni in toate tarile democratice ale lumii.

O prioritate majora de politica externa, cat si de evolutie pozitiva a Romaniei, este integrarea in Uniunea Europeana. Integrarea in UE este un element de forta in politica externa a Romaniei. Procesul de integrare in UE va avea atit valentele unei actiuni bazata pe cooperarea cu Comisia Europeana, dar si pe valentele valorificarii relatiilor bilaterale traditionale pe care Romania le are cu tari precum Franta, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Olanda si alte state europene.
Este insa extrem de clar ca acum, dupa incheierea negocierilor de aderare, lupta pentru integrare se da in Romania. Aici trebuie sa indeplimim toate obligatiile asumate de Guvernul Romaniei in procesul de negociere.
Lupta grea pentru integrare in UE trebuie sa se castige la noi acasa. Aici trebuie sa obtinem standardele de compatibilitate economica si sociala cu UE.

O alta prioritate de politica externa a Romaniei, va fi consolidarea pozitiei noastre in NATO. Este esential ca in aceasta organizatie Romania sa-si dobindeasca o pozitie si influenta pe masura potentialului sau net, dar si pe masura potentialului sau de tara capabila sa asigure stabilitatea la sud de Dunare si la Est de Prut dezvoltind bune relatii cu tarile fostei Iugoslavii, cu Ucraina si Rusia.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca sunt peste 6 milioane de romani deveniti cetateni ai altor state precum Canada, Australia, Statele Unite, Germania, Franta, Spania, Italia si in multe alte tari ale lumii. Avem obligatia sa restabilim relatiile cu diaspora romaneasca. Avem obligatia sa facem ca acesti oameni care la un moment dat si-au parasit tara dintr-un motiv sau altul sa simta ca tara mama ii regreta, ca tara lor de origine ii trateaza cu respect, ca Romania este un stat modern, un stat puternic, un stat care respecta cetatenii straini de origine romana facind din acestia sa simta ca sunt parte a poporului roman.

Republica Moldova va beneficia de toata deschiderea autoritatilor de la Bucuresti atit pentru accelerarea proceselor de modernizare a tarii, cit si pentru intarirea constiintei a parte din populatia acestei tari ca este parte a poporului roman.

Deasupra acestor prioritati, Romania va dezvolta relatii privilegiate cu Statele Unite si Marea Britanie, tari impreuna cu care s-a cladit pas cu pas un parteneriat strategic inca din 1995. Consolidarea continua a relatiilor cu Statele Unite si Marea Britanie

Distinsi paralmentari,

Avem cu totii o misiune foarte importanta. Daca politicienii nu vor explica cetatenilor care sunt costurile procesului de integrare, el se poate transforma intr-un esec. Avem nevoie de solidaritate in privinta integrarii astfel incat fiecare cetatean sa accepte costurile acestui proces. Avem nevoie de un proces de integrare cu care poporul roman sa fie solidar pentru a se putea bucura de beneficiile integrarii in Uniunea Europeana.

Vreau sa fim alaturi intr-un efort comun si sustinut de a moderniza Romania pe baza principiilor statului de drept, o Romanie demna si increzatoare in viitorul ei. Apartenenta la un partid politic sau altul nu trebuie sa ne impiedice sa lucram impreuna pentru cetatenii care ne-au investit cu putere si, in egala masura, cu responsabilitate.

Va rog sa imi permite-ti sa adresez un cuvant special tinerilor parlamentari

Dragi « boboci » parlamentari,

Vreau sa va asigur de un lucru: am mare incredere in voi indiferent care va este apartenenta politica. Promovarea voastra in forul superior al tarii ma determina sa ii felicit pe toti acei presedinti de partide care v-au propus pe listele parlamentare. Am fost intotdeauna un sustinator al procesului de intinerire a clasei politice impotriva a multor voci sceptice. Tocmai de aceea, pentru a-i convinge pe acesti sceptici, imi doresc sa fiti principalii mei colaboratori si va indemn sa ma considerati un sustinator al vostru.

In primul rand, de voi depinde ca aceasta institutie, Parlamentul, sa devina o forta si un motor al schimbarilor sociale, politice, economice, culturale. Am incredere ca veti fi activi, curajosi si ne veti face pe toti, pe cetatenii acestei tari, sa reconsideram imaginea politicianului roman. Va multumesc ca sunteti aici si va doresc sa va pastrati prospetimea gandului si a sufletului !

Domnilor Parlamentari,
Dragi romani,
Cetateni ai patriei mele,

Va cer sa fiti langa mine in urmatorii 5 ani!

Port in suflet drapelul Romaniei si pe voi, reprezentanti ai poporului roman, in jurul lui !

Aveti cuvantul meu de presedinte ca va voi sluji cu putere, buna-credinta si incredere, vom fi alaturi in toate incercarile si dificultatile, dar mai ales vom fi alaturi intr-o viata mai buna, jalonata de victorii si succese!

Vom trai bine intr-o Romanie a romanilor, o Romanie europeana!

Asa se ne ajute Dumnezeu !

Departamentul de Comunicare Publica

21 Decembrie 2004

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.