PREDOIU, Ministrul Justiţiei, implicat adânc în reţeaua afacerii ROMPETROL


Cătălin Predoiu, actualul ministru al justiţiei, nu a fost doar avocatul afacerii Rompetrol, ci unul din cei care au sprijinit activ formarea grupului Rompetrol, fiind administrator, cenzor si asociat în companiile prin care Dinu Patriciu şi Sorin Marin au construit grupul Rompetrol

Avocatul Predoiu a figurat ca administrator şi acţionar inclusiv în compania SG International, vehiculul prin care Dinu Patriciu şi Sorin Marin au preluat compania Rompetrol şi, apoi, banii din creanţa libiană

Parchetul General susţine că Dinu Patriciu şi-a însuşit banii din creanţă doar pe baza opiniei juridice formulată de casa de avocatură “Racoţi şi Predoiu”, condusă de Cătălin Predoiu

Instituţiile statului, de la Preşedinţie la Guvern, dar şi compania Rompetrol, ne-au prezentat o situaţie trunchiată despre relaţia Cătălin Predoiu- Dinu Patriciu, prezentându-l pe actualul ministru al justţiei doar ca avocatul omului de afaceri.

Relaţiile dintre grupul acţionarilor Rompetrol şi actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, sunt mult mai strânse şi mai adânci decât ne-au fost prezentate oficial, inclusiv de preşedintele Traian Băsescu.

Ascunderea complexelor relaţii dintre Cătălin Predoiu şi reţeaua companiilor afiliate “Rompetrol”, pune într-o altă perspectivă problema controversatei creanţe libiene, însuşită de Rompetrol chiar pe baza soluţiei juridice formulate de actualul ministru al Justiţiei.

Creanţa provenea din raporturile pe care compania de stat Rompetrol le-a derulat înainte de 1989, în numele statului român, în cadrul unui acord de explorare a unui perimetru petrolier din Libia. Valoarea creanţei a fost cuantificată, în 1993, la aproximativ 85 de milioane de dolari, din care Rompetrol şi-ar fi însuşit 55 de milioane de dolari, bani care ar fi intrat în conturile The Rompetrol Group Olanda (companie controlată de Dinu Patriciu, Sorin Marin şi Phil Stephenson), iar nu în cele ale statului, cum prevedeau două hotărâri ale Guvernului Văcăroiu din 1993.

Dreptul de proprietate asupra creanţei a devenit o problemă extrem de disputată în ultimii ani, pentru că procurorii au susţinut că Dinu Patriciu şi-a însuşit, fără drept, banii, pe care ulterior i-ar fi plimbat prin diverse paradisuri fiscale pentru ca, în final, să-i verse drept investiţii la “Petromidia” ca să-şi îndeplinească obligaţiile asumate la privatizarea rafinăriei.

Dinu Patriciu a susţinut că dosarul său de la Parchet este unul politic, lăsând să se înţeleagă că este o tentativă a preşedintelui Băsescu de a-l compromite.
Informaţiile descoperite de ziarul Bursa îl pun acum atât pe preşedintele Băsescu, cât şi pe şeful Rompetrol într-o poziţie jenantă, căci au livrat publicului informaţii trunchiate despre relaţia dintre actualul ministru al justiţiei şi grupul Rompetrol.
Cătălin Predoiu nu a fost doar avocatul acţionarilor Rompetrol, Sorin Marin şi Dinu Patriciu, aşa cum au susţinut, la unison, atât şeful statului, cât şi compania Rompetrol.

Avocatul Predoiu a fost direct asociat cu cei doi acţionari principali ai grupului Rompetrol, ba, mai mult, a fost administrator şi cenzor în firmele lor.
Cătălin Predoiu a fost administrator şi acţionar inclusiv în firma SG International SA, vehiculul prin care Dinu Patriciu şi Sorin Marin au reuşit să preia Rompetrol şi, apoi, creanţa libiană.

Relaţiile de afaceri dintre Cătălin Predoiu şi acţionarii Rompetrol s-au întins în şase companii, ceea ce arată o posibilă acţiune concertată a lor în perioada respectivă (1996-2002). În acei ani, Dinu Patriciu a preluat, pe rând, Rompetrol SA, Rafinăria Vega şi, în final, Rafinăria Petromidia, afaceri care l-au propulsat, ulterior, între cei mai importanţi oameni de afaceri din ţară.

Procurorii care au anchetat “dosarul Rompetrol” susţin că decizia însuşirii creanţei a aparţinut lui Dinu Patriciu, care ar fi prezentat Consiliului de Administraţie al Rompetrol un dosar incomplet, bazat exclusiv pe opinia singulară formulată de casa de avocatură condusă de Cătălin Predoiu.

Anchetatorii cazului mai susţin că John Works, director executiv al Rompetrol, ar fi insistat ca opinia juridică privind proprietarul creanţei să fie formulată de o casă de avocatură internaţională, de renume, pentru a lămuri spinoasa problemă a dreptului de proprietate asupra creanţei.

Însă, din rechizitoriul Parchetului rezultă că Dinu Patriciu a ales casa avocatului Predoiu.

Avocatul Predoiu era implicat atunci în mai multe afaceri cu şefii Rompetrol, Dinu Patriciu şi Sorin Marin, ceea ce ridică suspiciuni privind opinia sa juridică. De ce l-a ales totuşi Dinu Patriciu tocmai pe avocatul Cătălin Predoiu, să-i livreze opinia legală obiectivă, dacă aşa cum susţine acum omul de afaceri acea creanţă aparţinea, fără dubiu, companiei Rompetrol, iar nu statului? Chiar şi opinia casei de avocatură lăsa unele dubii privind proprietarul de drept al creanţei, explicând că nimeni nu-şi mai aminteşte dacă ea a fost inclusă în patrimoniul societăţii Rompetrol, în 1991, la momentul reorganizării companiei.

Procurorii susţin că au încercat să obţină de la avocatul Predoiu opinia legală furnizată în 1999 firmei Rompetrol, însă aceasta nu le-a putut furniza documentul, deoarece conducerea Rompetrol a întârziat să-şi dea acordul. Procurorii mai susţin că, până la finalizarea rechizitoriului, compania Rompetrol nu-şi dăduse încă acordul pentru obţinerea de către Parchetul General a opiniei avocatului Predoiu.

Deşi procurorii s-au ocupat ani buni de acest caz, în mod curios nici ei nu au descoperit altă legătură între avocatul Predoiu şi grupul acţionarilor Rompetrol.
Procurorii prezintă chiar şi situaţia acţionariatului companiei SG International SA, de la nivelul anului 1998 (anul când această firmă a preluat controlul asupra Rompetrol), fără însă să menţioneze că avocatul Predoiu a deţinut 1% din firmă până în februarie al aceluiaşi an 1998, când i le-ar fi cedat chiar lui Dinu Patriciu. Nici că avocatul Predoiu a fost administrator în compania respectivă.

Majoritatea firmelor în care interesele lui Cătălin Predoiu s-au intersectat cu cele ale lui Dinu Patriciu şi Sorin Marin au fost radiate între timp.
Ultima companie radiată a fost chiar SG Internaţional SA, în urmă cu doi ani.

Ministrul Predoiu: Legea îmi permitea să fiu asociat şi administrator

În răspunsul formulat ziarului “Bursa”, ministrul Justiţiei susţine că, potrivit reglementărilor care guvernează profesia de avocat, este permis avocatului să fie membru într-un consiliu de administraţie al unei societăţi pe acţiuni şi să deţină acţiuni la societăţile pe acţiuni.

Ministrul Justiţiei nu ne-a răspuns însă care au fost motivele pentru care nu a făcut publică calitatea sa de asociat şi de membru în CA în companiile controlate de Sorin Marin şi Dinu Patriciu.

“Avocatul este legat de secret profesional şi orice aspect în legătură cu actele sale profesionale nu poate fi revelat fără acordul prealabil al clientului. În acordarea asistenţei, reprezentării şi consultanţei, avocatul este supus exclusiv legii şi conştiinţei sale profesionale”, mai susţine ministrul Justiţiei în răspunsul furnizat ziarului “Bursa”.

Istoria relaţiilor ministrului justiţie cu afacerile lui Dinu Patriciu

În mai 1996, Cătălin Predoiu devine administrator al companiei SG International SA, împreună cu Sorin Marin, partenerul lui Dinu Patriciu în constituirea grupului Rompetrol. Cătălin Predoiu preia şi 1% din companie, pachet pe care în luna februarie în cedează lui Dinu Patriciu. Compania SG International preia în anul 1998 controlul asupra societăţii Rompetrol SA, cumpărând acţiuni de la salariaţi şi de la firma Gelsor, controlată de Sorin Ovidiu Vântu. SG International a fost radiată în 2006.

Cătălin Predoiu mai figurează în istoria recentă a companiei Print Invest SA, controlată, începând cu 1997, de Sorin Marin, partenerul lui Dinu Patriciu şi de firma SASU Service Liechtenstein, firma care controla aproape 50% din SG Internaţional SA. Print Invest SA a fost radiată în 2005

Cătălin Predoiu a fost asociat şi cenzor în compania “Cine Video Orient Unu” SA, controlată, în mare parte, de acelaşi Sorin Marin şi alte persoane care au fondat SG International.

În 1998, Cătălin Predoiu şi Sorin Marin intră împreună în aceeaşi zi ca asociaţi noi în compania DAL Beton SA Bucureşti, alături de Fox Finance Ltd, altă firmă care se intersectează cu afacerile lui Sorin Marin şi Dinu Patriciu. Dal Beton SA a fost radiată, din oficiu, în 2002.

În iulie 1999, Cătălin Predoiu apare ca asociat cu Sorin Marin şi alte persoane din SG Internaţional în firma DAL Beton Vaslui. Avocatul iese din această afacere în aprilie 2001

În anul 2000, avocatul Predoiu figurează ca reprezentantul companiei irlandeze Culsyth Investment în firma AGRO REB SA Bucureşti, în care figurau şi Sorin Marin şi un timp Fox Finance Ltd.

“Reţeaua Patriciu”


Numele ministrului Predoiu nu este singurul care apare în ceea ce am putea numi “reţeaua afacerii Rompetrol”. Alte nume importante din PNL şi Guvern s-au intersectat cu afacerile grupului Rompetrol, inclusiv premierul. Aceastea au fost: Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, Teodor Atanasiu, Norica Nicolai, Ludovic Orban, Laszlo Borbely, Cristian Boureanu, Radu Boroianu.

Ce susţin procurorii

“Decizia însuşirii creanţei a aparţinut inculpatului Patriciu Dan Costache care a prezentat Consiliului de Administraţie (n.r.-al Rompetrol SA) un dosar incompelet, bazat pe o opinie singulară a cabinetului de avocatură “Predoiu, Racoţi, Severin”. (extras din rechizitoriul Parchetului privind dosarul Rompetrol).

Ciudatul sprijin al presedintelui

Preşedintele Traian Băsescu, la învestirea avoatului Cătălin Predoiu ca ministru al Justiţiei, februarie 2008:

”Vreau să fie cunoscut public faptul ca am primit toate informaţiile legate de activitatea dvs trecută de la primul ministru. Speculaţiile ce deja au început, ca aţi fost implicat într-un dosar sau altul, sunt speculaţii ce nu au acoperire în legături care sa pericliteze activitatea dvs în calitate de ministru al Justiţiei.(…)Un avocat pe comercial poate reprezenta pe oricine: azi pe mine, mâine pe domnul Tăriceanu. Am toată încrederea în dumneavoastră, mă bucur că sunteţi tânăr şi cu un CV impresionant”.

Şeful statului a uimit asistenţa, în februarie, când, la învestirea noului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a luat apărarea acestuia în urma speculaţiilor presei că a fost avocatul lui Dinu Patriciu, principalul adversar al preşedintelui din ultimii trei ani.

Soluţia desemnării ca ministru a lui Cătălin Predoiu survenea după un imens scandal între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria, izbucnit de la refuzul preşedintelui de a aproba numirea Noricăi Nicolai (fost administrator in firme din grupul Rompetrol). Decizia nominalizării avocatuşui Predoiu la Ministerul Justiţiei i-a aparţinut exclusiv premierului Tăriceanu, ceea ce a stârnit nemulţumirea celorlalţi lideri PNL, care l-au criticat că nu s-a consultat cu ei şi că s-ar fi înţeles cu preşedintele Băsescu.

În cazul Nicolai, preşedintele a mers până acolo încat i-a prezentat mapa profesională, ca sa o elimine din cursa pentru Ministerul Justitiei. După acest scandal, care a dus pe culmi disputa preşedinte-premier, angrenând şi cele două partide ale fiecărei tabere, preşedintele a acceptat nominalizarea avocatului Predoiu. Cu o imagine bună, de avocat specialist în drept comercial, Cătălin Predoiu părea să fie soluţia pentru stingerea crizei. Nominalizarea sa a fost primită cu încredere, pentru că demonstrase că este un bun specialist, neimplicat în scandaluri majore. Presa a speculat totuşi o legatură cu grupul Rompetrol, prezentântu-l drept avocatul lui Dinu Patriciu în problema creanţei libiene. Preşedintele i-a luat apărarea, susţinând că a fost doar avocat temporar al Rompetrol. Ceea ce nu poate constitui o acuză la adresa unui avocat, indiferent pe cine a reprezentat la un moment dat.

Numai că tocmai vocea prospătului ministru a lipsit în subiect. În loc să precizeze care au fost raporturile sale cu Dinu Patriciu, Cătălin Predoiu a ales să tacă. Ceea ce are pentru noi acum o altă semnificaţie: a încercat să ascundă relaţia sa cu începuturile a ceea ce numim astazi dosarul „Rompetrol”.

Este inexplicabil modul în care Traian Basescu a ales să-l sprijine pe avocatul Predoiu în aceste conditii, cu atât mai mult cu cât era vorba de fostul partener al lui Dinu Patriciu, omul de afaceri pe care Traian Băsescu l-a acuzat permanent în ultimii ani că are cea mai mare influenţă asupra guvernului Tăriceanu.

Când şi-a lovit adversarii, acuzându-i, făra sa prezinte probe palpabile, Traian Basescu a afirmat ca şeful statului este „deplin informat”.

Acum preşedintele nostru ne-a „dezinformat deplin, susţinând că noul ministru al Justiţiei a fost doar un simplu avocat pentru afacerile lui Dinu Patriciu, în conditiile în care a avut un rol activ în constituirea grupului „Rompetrol”.

“Scandalul” Macovei

Un imens scandal a izbucnit în 2005, când presa a relatat că premierul Călin Popescu Tăriceanu şi Dinu Patriciu au avut o întalnire la Guvern cu ministrul Justiţiei, Monica Macovei.

ToÅ£i cei participanÅ£i la întâlnire au încercat atunci să ascundă acest fapt, iar, în final, ni s-a explicat că Monica Macovei nu a ÅŸiut că se va întâlni ÅŸi cu omul de afaceri. ÃŽntrebată de ce nu a spus mai demult despre această intalnire cu Dinu Patriciu, ministrul Macovei a spus: “Nu am vrut să aduc nici un fel de presiune în plus procurorilor care lucrează în acest dosar. Am fost zidul in care s-a oprit această discuÅ£ie”.

Dinu Patriciu a declarat atunci că, la întâlnire, s-a discutat despre reforma în Justiţie, în timp ce premierul Călin Popescu Tariceanu afirma că Dinu Patriciu şi-a prezentat intenţia de a da în judecată statul român pentru că i-ar fi fost încălcate drepturile sale şi ale companiei Rompetrol.

O investigatie de Daniel Bojin / BURSA

One thought on “PREDOIU, Ministrul JustiÅ£iei, implicat adânc în reÅ£eaua afacerii ROMPETROL

  1. sunt total de acord cu tine, insa SCHIMBAREA (ca vorbim de ea de appoare 20 de ani, fir’ar a … de schimbare) va trebui sa vina din presa,cu presa, ulterior cu noi, astia de privim siderati jocul politic si mediatic.Ce gasim in presa?Aceleasi subiecte insipide, inodore, incolore. Cine are moguli mai tari, cine cu cine se paruieste, cine injura sau nu presa, analize, comentarii la analize si … ATAT!Alte subiecte nu mai sunt in tarisoara aceasta?Nu v-ati saturat de acest covrig purtat in coada mediei?Pana la urma jocurile la nivel politic sunt facute de catre cei cu bani; iar jocurile mediatice sunt facute de cei cu audienta.Nu ati ajuns la saturatie?Daca da, schimbati maczul, dragi jurnalisti. Puterea este in mana voastra din ianuarie 1990.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.