Basescu chemat pe Insula
Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a intreprins un desant in forta la obiectivele principale ale disputei dintre Romania si Ucraina: canalul Bastroe si Insula Serpilor. Actiunea se poate inscrie in seria de afronturi puternice la adresa Romaniei.
In vizita sa de lucru de pe Insula romaneasca, Iuscenko a indemnat autoritatile regionale “sa depuna eforturi pentru dezvoltarea infrastructurii insulei si sa imbunatateasca nivelul de trai al localnicilor”, dupa cum se arata intr-un comunicat oficial al presedintiei Ucrainei.
Iuscenko a vizitat farul de pe insula, “Oficiul postal” si le-a oferit noi pasapoarte si un calculator agentilor vamali de pe insula. “Problemele Insulei sunt problemele tarii”, a subliniat Iuscenko, care ulterior a prezidat o sedinta pe tema dezvoltarii infrastructurii Insulei Serpilor si a intregii regiuni Odesa. “Trebuie sa formulam un plan eficient pentru implementarea unor proiecte pe insula. Spre exemplu, nu ar trebui sa dureze mai mult de zece luni sa concepem un proiect pentru producerea de energie pe insula”, a spus Iuscenko, sugerand crearea unui consiliu local si chiar dezvoltarea unor proiecte turistice.
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a vizitat Insula Serpilor si canalul Bastroe, despre care a afirmat saptamana trecuta la Bucuresti ca reprezinta teritoriul suveran al Ucrainei, “bagand spaima in romani”, dupa cum relateaza pagina online a publicatiei Vzgliad din Kiev, citata de Rompres. “Iuscenko, pe valul curajului”, dupa vizita in Romania, scrie presa ucraineana, citata de ZIUA online.
“Maret si fioros”
Mai ales ca vizita de lucru survine imediat dupa excursia presedintelui de la Kiev la Bucuresti unde, chiar de la Palatul Cotroceni a declarat ca zona din Biosfera naturala Delta Dunarii unde se desfasoara lucrari de ordin geostrategic si geoeconomic este “teritoriu suveran al Ucrainei”. Operatiunea a fost regizata cu spirit imagistic de inspiratie ruseasca, dupa cum se vede din fotografiile de la fata locului pe care le prezentam, credem noi, in premiera in Romania. Rezultatele vizitei apar in presa – printr-o coincidenta – la exact 90 de ani de la instalarea Teroarei Rosii prin revolutia bolsevica.
Potrivit serviciului de presa al presedintiei ucrainene, Iuscenko a inspectat lucrarile la infrastructura Insulei Serpilor, aflata sub jurisdicatia raionului Chilia, si canalul Dunare-Marea Neagra pe bratul Bastroe, situat de partea ucraineana a Deltei Dunarii. In orasul Vilkovo, aflat la cativa kilometri de Bastroe, seful statului ucrainean a prezidat o reuniune pe probleme de dezvoltare a sudului regiunii Odesa. Pe agenda reuniunii s-a aflat chestiunea exploatarii canalului Dunare-Marea Neagra, dezvoltarea in continuare a infrastructurii insulei §erpilor, constructia caii ferate Reni-Ismail si a magistralei auto Odesa-Reni.
Pana la dizolvarea parlamentului in aprilie, prin decret prezidential, Iuscenko era apreciat drept un lider “fara vointa si slab”, comenteaza Vzgliad. El si-a insusit se pare aceste critici si a dizolvat Rada Suprema, insa in afara tarii nu si-a permis pana recent prea multe libertati. Este vorba de vizita de la sfarsitul lunii octombrie in Romania, in urma careia Iuscenko a inceput sa aiba – in opinia publicatiei citate – imaginea unui lider “maret si fioros”.
Negocierile cu partea romana au fost dintotdeauna dificile si principiale pentru Ucraina, iar negociatorii romani erau considerati printre cei mai buni din lume. Insa ei nu au anticipat ca vor avea in persoana lui Viktor Iuscenko un oponent puternic care, neglijand reverentele diplomatice, a aparat interesele Ucrainei, comenteaza ziarul ucrainean.
Vzgliad scrie in continuare: “Ucraina a declarat dintotdeauna ca Insula Serpilor este pamant ucrainean. Poate nu atat de franc cum a facut-o Iuscenko. Mai mult, Kievul sustine ca insula Serpilor chiar este o insula si nu o stanca, asa cum insista de peste zece ani Bucurestiul. Si pentru ca vorbele sa nu difere de realitate, stanca din Marea Neagra chiar a fost amenajata in Insula, unde au fost instalati sa locuiasca oameni. Anul trecut insula Serpilor a devenit satul Belai, care urmeaza sa devina un centru turistic. Oficialii de la Kiev mai vor sa construiasca pe Insula Serpilor un sistem de purificare a apei, un sistem de reciclare a deseurilor menajere si o dana mai mare”.
Romania este in continuare muta in fata Ucrainei.(T.B.)
7.10.2007
In prezent, la Curtea Internationala de la Haga se deruleaza un proces intre Romania si Ucraina, care are ca obiect delimitarea spatiului maritim din Marea Neagra. Incercarea Ucrainei de a popula artificial zona si de a demonstra ca teritoriul poate fi locuit are ca scop obtinerea unui spatiu maritim mai mare decat considera Romania.