Vladimir Alexe a fost calomniat de “Cotidianul” pentru ca a scris despre Tismaneanu

Un nou delict de presa

Mirela Corlatan de la “Cotidianul” – careia nu ii reprosez absolut nimic – m-a avertizat ca sunt cunoscut pentru articolul despre Vladimir Tismaneanu, in care am scris – si a scris si Mihai Pelin – ca exista documente clare, care arata ca Vladimir Tismaneanu a plecat in 1981 sustinut de Directia a II-a a Securitatii (Contraspionaj Economic). Or, Vladimir Tismaneanu este seful Comisiei de la Cotroceni.

Ziarul “Cotidianul” a calomniat, intr-un material publicat luni, un jurnalist de la Ziua – Vladimir Alexe. In articolul cu titlul “Turnatorii de presa, de la Scanteia la Arici Pogonici” se sustine ca Alexe apare in documentele Securitatii ca informator cu numele de cod “Virgil II”, iar dovada ar exista in materialele ce se afla pe masa CNSAS la categoria “Fond Documentar”. In aceste documente, sustine aceeasi publicatie, Alexe “apare ca informator, facand parte dintr-o retea in care erau mai multi ziaristi si angajati ai Bibliotecii Centrale de Stat (BCS)”. Potrivit materialului, documentele de la CNSAS ar indica faptul ca, sub numele de cod “Virgil II”, Alexe “ar fi activat cel putin in perioada 1979-1982”. Mai mult, acest ziar sustine ca jurnalistul de la Ziua este mentionat ca fiind unul dintre cei 39 de informatori de la care locotenentul major Gheorghe Florea ar fi primit “materiale”. Autorul articolului arata ca locotenentul Florea a predat in 1979, unui locotenent Gheorghe, baza operativa cu care lucrase pana atunci, care cuprindea reteaua de informatori cu care colaborase, in care s-ar afla si Alexe. Ulterior, se arata in material, aceasta baza de lucru a fost transferata in 1982 de maiorul Traian Ciubota locotenentului major Stana Creta. “Aici apare din nou mentionat numele lui Vladimir Alexe, de la BCS, in cadrul retelei informative”, sustine autorul. Acesta mai arata ca numele de cod al lui Alexe apare intr-o alta lista, mai extinsa, a informatorilor din presa si de la BCS.

Publicam mai jos dreptul la replica al colegului nostru. (R.P.)

Securitatea si bunul Dumnezeu

In legatura cu alegatiile din “Cotidianul” de luni, 21 august 2006, tin sa fac urmatoarele precizari suplimentare:

1) La sfarsitul Facultatii de Filologie (1972), maiorul Marin a convocat pe toti absolventii care aveau media intre 9 si 10 (eu aveam 9,33). Securitatea si Directia de Informatii a Armatei aveau prioritate absoluta in alegerea absolventilor. Nu numai de la filologie, ci in fiecare facultate. Ceea ce confirma spusele profesorului Emil Constantinescu, potrivit carora se recrutau – ca ofiteri – doar cei de nota 9 sau 10. Precum si afirmatia doamnei Sandra Pralong, potrivit careia “trebuie sa acceptam ca Partidul si Securitatea racolau pe cei mai buni”. Cand am declinat oferta maiorului Marin, acesta – un om foarte politicos – mi-a spus ca era obligat sa faca referat pentru “refuz de recrutare” in Ministerul de Interne, act ostil. Iar ca acest lucru avea sa aiba “efecte” asupra carierei mele ulterioare. Si asa a fost! Ulterior, sub diverse pretexte, n-am putut sa public niciun articol, nicio carte. Iar un film (“Cautiune”) a fost, in 1985, interzis de Dulea (CCES). Abia dupa 1990, am publicat 12 carti si am luat premiul la Costinesti cu un documentar.

2) O luna mai tarziu, cand m-a convocat colonelul Bitlan, acesta m-a informat ca fusesem trecut de la infanterie la “noi” (M.I.), pentru stagiul militar obligatoriu. Colonelul Bitlan mi-a mai spus sa nu fac vreo “prostie”, intrucat, daca nu ma prezentam la 1 septembrie 1972 la unitate (Gradistea din Ilfov), urma – conform legii – sa fiu declarat “dezertor”, sa fiu “arestat” si “deferit” Curtii Martiale.

3) Dupa efectuarea stagiului militar obligatoriu, m-am prezentat la post, la scoala Generala din comuna Gradistea (Ialomita), langa Calarasi (a se vedea condica de prezenta pe trimestrul al III-lea, anul 1973, precum si statul de salarii al Primariei, de unde luam leafa). Alt document: Cartea de Munca, care poate fi oricand consultata. Directorul Tutuianu, un fost “brigadier”, mi-a spus ca acea catedra de engleza era pusa pe lista de “sanchi” si ca foloseau profesori “stagiari” locali (din “albastrimea” comunei).

Am functionat tot trimestrul al III-lea in acea comuna, apoi am mers la Inspectoratul Scolar Ialomita (Slobozia), solicitand catedra de engleza, pentru care fusesem repartizat. M-au refuzat, asa ca m-am judecat cu ei circa jumatate de an, devenind in tot acest timp somer. Fireste, am pierdut procesul cu Inspectoratul, m-am prezentat din nou si am fost repartizat – doar temporar – la Liceul Lehliu-Gara. In toamna lui 1974, eram din nou somer. Profesorul de cultura italiana de la Universitate, domnul George Lazarescu, a intervenit pentru mine la “Biblioteca Centrala de Stat”, unde stia ca se eliberase un post de bibliotecar (Radulian). Directoarea Angela Popescu Bradiceni m-a acceptat datorita mediei: 9,33.

4) Intre 1974 si 1991 am functionat la “Biblioteca Centrala de Stat”, exact asa cum mi-a prezis maiorul Marin: pe un post marginal, de bibliotecar, timp de 17 ani (!).

5) Ulterior, am mai fost contactat de Jianu din Ministerul de Externe si de capitanul Tanasescu, ultimul mi-a cerut sa ma-nsor, sa-mi dau doctoratul in lingvistica in sase luni si sa urmez o scoala speciala de informatizare (se informatiza sistemul de comunicatii secrete). I-am refuzat, asa ca m-am ales cu alte doua referate pentru “refuz de recrutare”.

6) In 1982, amuzant, am fost scos din Serviciul “Achizitii” si trimis intr-o scoala dezafectata, de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, ca sa inventariez publicatii din secolul al XIX-lea si pana in prezent. Asa am ajuns sa citesc “Adevarul”, in colectia de 100 de ani. Si asa am descoperit ca Nicolae Ceausescu nu fusese condamnat la domiciliu obligatoriu in “Procesul din 1936” de la Brasov in calitate de “comunist”, ci in calitate de “legionar”. Ceea ce avea sa aiba urmari tragice. Unde dai si unde crapa! Motivul exilului din Tudor Vladimirescu: relatiile mele cu o italianca, Dana, care era, de fapt, o romanca maritata la Roma. Imi cereau sa ma “dezic” de ea, pentru ca era “cetatean strain”. Am refuzat.

7) In 1987, in decembrie, am adresat un memoriu CCES, in care aratam ca, in timp ce eu aveam jumatate de norma, altii – pe baza de cadouri luate de la “Consignatia” – isi intregeau norma la CCES.

8) In 1988, Stana Creta m-a convocat ca sa-mi bag mintile in cap. Mi-a spus ca CCES ma va da in judecata pentru “calomnie”si cu doi martori o sa ma vare in puscarie. O formalitate! N-am renuntat la acuzatiile mele. Erau reale. In vara lui 1989, insa lucrurile au inceput sa taraganeze. Iar eu ma gandeam la “Gluma” lui Milan Kundera.

9) Dupa 1989, am ajuns din nou somer. Ma rog, “free-lance writer” roman. Am trait modest, din colaborari la “Romania Libera”, “Privirea”, “Cuvantul” (perioada Radu G. Teposu). Din 1998, lucrez la suplimentul “Dosare Ultrasecrete” (Ziua), singura publicatie din Romania de diplomatie confidentiala, secreta, operatiuni acoperite, dezinformari etc.

10) Reamintesc ca Mossad-ul are in centrala doar 152 de ofiteri. Restul sunt sefi de retea si mii de informatori. Si ca procesul din SUA, intentat de Valerie Plame Casei Albe, este pentru “deconspirarea” unui singur ofiter CIA.

11) Mirela Corlatan de la “Cotidianul” – careia nu ii reprosez absolut nimic – m-a avertizat ca sunt cunoscut pentru articolul despre Vladimir Tismaneanu, in care am scris – si a scris si Mihai Pelin – ca exista documente clare, care arata ca Vladimir Tismaneanu a plecat in 1981 sustinut de Directia a II-a a Securitatii (Contraspionaj Economic). Or, Vladimir Tismaneanu este seful Comisiei de la Cotroceni.

Vladimir ALEXE

23.08.2007

2 thoughts on “Vladimir Alexe a fost calomniat de “Cotidianul” pentru ca a scris despre Tismaneanu

 1. CNSAS-ul, aceasta gaselnitza a Securitatii pentru a “ierta, judeca si evalua” cetatenii Romaniei…..Paradoxul rezida in faptul ca desi li se cinta mai in fiecare zi “imnul pentru imbecili” Desteapta-te Romane!, Romanii inca nu au inteles ca nu criminalii judeca victimele, ci taman invers…..Cind un individ primitivi la prima generatzie in pantofi – Mircea Dinescu, Marele Sef Major Al CNSAS – apare intr-o poza la 2 metri de Ceausescu luind notitze – atunci de ce dosare de colaborator mai trebuie gasite ca sa dovedeasca ca Seful CNSAS e Securitatea insasi? Adica Turnatorul Suprem? Daca printr-un efort de imaginatie, cineva s-ar fi apropiat de Dinescu cind isi lua notitze si l-ar fi intrebat de ce trebuie sa isi ia notitze cind vorbeste un imbecil pun pariu ca “Mircea” ar fi strigat din toti bojocii: “Prindetzi ctiminalul tovarasi!!!” De ce CNSAS sa mai fie nevoie ca sa stii ca un individ ca Basescu, fost atasat comercial la Anvers a fost Securist? Tot asa….sa facem un efort de imaginatie: Ce s-ar fi intimplat inainte de 1989 daca venea cineba la Basescu sa-i sopteasca ca Ceausescu e un imbecil? Pai ar fi dat alarma generala in toate danele portuare din lume cetateanul Basescu…..Ca sa rezum ce ar trebui sa-ii intrebe romanii obisnuitzi pe securistii de la CNSAS:”VOI SA NE IERTATI PE NOI MAI CRIMINALILOR???”
  P.S. In loc sa arunce bani pe CNSAS, statul roman criminal, ar trebui sa dea banii acestia unor orfani necajitzi…..sau si aia au fost colaboratori?
  P.S. 2 Ce te faci ca funia se stringe in jurul parului si in curind dat fiind faptul ca TIMPUL E MISTERUL ESENTIAL AL EXISTENTEI UMAN si in curind generatile care pot fi incriminate ca au colaborat cu ei, cu ctiiminalii adica, vor disparea? Cum or sa mai acuze criminalii pe generatiile care s-au nascut dupa? Cum ii vor culpabiliza?
  PS3 E un procedeu simplu de a sti cine si-a batut joc de romani! Romanii treziti sub poterea magica a Imnului Imbecililor Desteap-te Romane sa se bungheasca si la copii Dreptilor & Cinstitilor Securisti: De-o pilda la geanta lui EBA de 26 de mii de euro……Morala: “Cine are milioane de euroi, ala a fost si securist si fiind Securist a si colaborat deci cu ORGANUL mai imbecililor!!!” la ce va mai trebuie mai contribyanililor imbecili CNSAS-ul cu sefu’ “Mircea”? Voi nu puteti bunghi singuri ca de aia v-a dat bibil statu’ securist! Ca sa colaborati cu celulele cenusii mai imbecililor!!!! La ce va trebuie “Mircea” si haita lui de securisti? Vreti sa le platiti si pensii de 300 de milioane pe luna? De ce nu va plingeti la CEDO ca sinteti discriminati si ca Securistii au pensii de 300 de milioane pe luna iar unii dintre ei au 6 sau 7 clase primare ca Ion Suceaba sau Nicolae Plesitza???? Mai boilor!!!! TREZITZI-VA ODATA!!!!

 2. Am dreptate…… nu a urlat din toti bojociii in Parlamentul European golanca securista Monica Macovei ca drepturile romanilor din strainatate sint calcate in picioare pentru ca guvernul uselist vrea sa-i scoata diin cvorum??? Pai daca ii pasa atit de mult golanciIi asteia de votul romanilor din strainatate, DE CE L-A PUS PE PAUL GOMA SA FACA CERERE DE OBTINERE A CETATENIEI ROMANE CIND TOT MAPAMONDUL STIE CA GOMA NU A RENUNTZAT NICIODATA LA CETATENIA ROMANA, CI I-A FOST LUATA SAMAVOLNIC DE CEAUSESCU SI CRIMINALII LUI SECURISTI CIND L-AU IZGONIT DIN ROMANIA? CA DACA GOLANCA CANALIE MACOVEI ANULA DECIZIA SAMAVOLNICA DE ANULARE A CETATENEI ROMANE A LUI PAUL GOMA – FACUTA IN URMA CU DECENII DE SECURISTII LUI CEAUSESCU – NU AVEA EA ACUM INCA UN CETATEAN ROMAN DIN STRAINATATE CARE ORISICIT…. PUTEA CONTA LA CVORUM!!!!! PIROMANUL BASESCU DOARME ACOLO CA UN NERO ACVATIC? II SUBMINEAZA CINEVA INTERESUL NATIONAL SI EL NU STIE??? BASESCULE….FII CU BAGARE DE SEAMA, ALTFEL O SA AJUNGI SA SPUI CA IULIUS CEZAR: “ED TU BRUTUS?”
  PS. AuziiI ca “Makaveica” vrea sa se plinga penal ca unii zic ca tac-su a fost general securist!!!! Bre, ce spirit justitiar are golanca asta!!!! Cum pune ea lucrurile la punct,mai rar:” Nu-l mai calomniatzi pe tata bre, ca nu a fost securist!!! EU SINT SECURISTA!!!!”
  P.S. 2 Acu’ sa mu inteleaga cineva ca sint sustinatorul PSD-ului…..A lui Hrebe sau Ilici Iliescu sau a Nastasoiului penalizat…..fereasca sfantul!!!.Io-s cu Danutz Diaconescu…..Da’ din umbra…..Ia sa vezi daca s-o schimba macazu’ ce berbecutzi prajesc eu la cetate pentru Danutz si boboru’ sau!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.