SIE a pus tunurile pe Ovidiu Ohanesian


Dupa ce a scapat cu viata din Irak dintr-o afacere suspecta de spionaj si rapire si s-a ales apoi cu o investigatie a DIICOT in alta “afacere”, a CD-ul “secret” al Armatei – caz condamnat de Reporters Sans Frontieres in Raportul anual pe 2006 -, ziaristul Eduard Ovidiu Ohanesian este din nou urmarit de SIE, de data aceasta penal.

Conform unei stiri aparuta vineri, 13.04.2007, in cotidianul Gandul, directorul Serviciului de Informatii Externe Silviu Predoiu – protagonistul a numeroase dezvaluiri publicate de Ohanesian – il “acuza” pe jurnalist de distribuirea publica a unui material prin care a dezvaluit locatiile unor cladiri in care s-ar afla obiective ale SIE, cu fotografiile aferente, precum si activitatile acestui serviciu in cladirile respective. Conform surselor Gandul din cadrul SIE, in Plangerea penala se considera ca “informatiile publicate de jurnalist constituie o problema de securitate nationala, pentru ca ar pune in pericol spionajul romanesc si ofiterii serviciului secret, cu atat mai mult, cu cat acestia sunt implicati in desfasurarea unor actiuni specifice”.

Conducerea Serviciului de Informatii Externe nu este in stare insa sa recunoasca faptul ca daca un jurnalist a reusit sa afle locatiile acestor sedii cu atat mai mult orice agent profesionist al unei puteri straine poata sa faca acelasi lucru. In plus, motivul real al razbunarii actualei conduceri a SIE la adresa ziaristului il constituie, se pare, un Raport al ziaristului in care demasca legaturile unor cadre SIE cu structuri de informatii anti-NATO si cu alte afaceri oneroase desfasurate in diverse colturi ale lumii.

Civic Media va sesiza organismele europene si internationale de aparare a drepturilor jurnalistilor, a libertatii presei si de expresie, privind actiunea conducerii SIE si pune mai jos, la dispozitia opiniei publice, materiale publicate de Ovidiu Ohanesian pe tema securitatii nationale a Romaniei, periclitata de unele cadre ale SIE.

Civic Media aminteste ca si dr Liviu Turcu, intr-un articol publicat recent de Jurnalul National, a adus acuze grave la adresa SIE, in urma unor directive “ciudate” ale conducerii Serviciului. Redam aici extrasul:

“CERCETARI”. Pana una-alta insa, cum se spune, serviciile de
informatii, indeosebi SIE, au primit ordin sa elucideze problema –
adica sa afle ce se ascunde cu adevarat in spatele analizei si
actului publicarii in Jurnalul National – prin actiuni de culegere
de informatii pe teritoriul SUA, adica a aliatului sau strategic
numarul unu.

Cititi mai jos si articolele “SIE îl bagă în penal pe Ovidiu Ohanesian” si “SIE il vrea pe Ohanesian dupa gratii”


Pentru ca a distribuit un material cu cladiri in care s-ar afla obiective secrete,

SIE a facut plangere penala impotriva lui Ovidiu Ohanesian

Ramona LICA, Gabriela STEFAN | 13 aprilie 2007

Ziaristul Ovidiu Eduard Ohanesian de la “Gardianul” (Nota ACM: ziaristul nu mai lucreaza la “Gardianul” de mai multe luni) s-a ales cu o plangere penala formulata impotriva sa chiar de catre Serviciul de Informatii Externe (SIE). Denuntul a fost inregistrat chiar ieri la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si poarta antetul “Serviciul de Informatii Externe – Cabinet Director”. Plangerea a fost insa depusa la o institutie care nu are competenta de a cerceta infractiuni referitoare la securitatea nationala, asa ca a fost trimisa, tot ieri, Parchetului Inaltei Curti, respectiv Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Cu alte cuvinte, aceeasi unitate de Parchet care a investigat dosarul privind rapirea celor trei jurnalisti din Irak – in care Ovidiu Ohanesian a fost victima – urmeaza sa il ancheteze acum pe ziarist intr-o alta calitate, momentan cea de parat, in urma unui denunt formulat nici mai mult, nici mai putin decat de Serviciul de Informatii Externe.

Potrivit unor surse din cadrul SIE, plangerea penala este indreptata atat impotriva lui Ovidiu Ohanesian, cat si impotriva surselor jurnalistice ale acestuia. SIE il “acuza” pe jurnalist de distribuirea publica a unui material prin care a dezvaluit locatiile unor cladiri in care s-ar afla obiective ale SIE, cu fotografiile aferente, precum si activitatile acestui serviciu in cladirile respective. SIE considera ca informatiile publicate de jurnalist constituie o problema de securitate nationala, pentru ca ar pune in pericol spionajul romanesc si ofiterii serviciului secret, cu atat mai mult, cu cat acestia sunt implicati in desfasurarea unor actiuni specifice. In denunt se sustine ca, si in cazul in care locatiile respective nu se confirma ca fiind ale SIE, atunci sunt pusi in pericol oameni obisnuiti, care vor fi considerati ipotetici spioni. Cu alte cuvinte, cum ai intoarce-o, Ovidiu Ohanesian ar fi savarsit fapte care atenteaza la siguranta nationala.

Referitor la depunerea acestui denunt, Parchetul Curtii de Apel Bucuresti ne-a comunicat ieri urmatoarele: “In urma verificarilor efectuate la compartimentul de grefa al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, a rezultat ca la data de 12.04.2007 a fost inregistrat sub nr. 621/VIII-1/2007 denuntul nr. 22887/10.04.2007, al Serviciului de Informatii Externe – Cabinet Director, formulat fata de Ohanesian Eduard Ovidiu. Plangerea a fost inaintata prin adresa nr. 621/VIII-1/2007 din 12.04.2007 a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, competenta spre solutionare, in temeiul art.12 alin.1 lit. b si art.14 din Legea nr. 508/2004”. Pe de alta parte, Parchetul Inaltei Curti ne-a precizat ca, pana in prezent, procurorii DIICOT nu au primit si inregistrat inca plangerea respectiva.

Dupa cum se stie, atat inainte de episodul rapirii din Irak, cat mai ales dupa acest moment, ziaristul Ovidiu Ohanesian a publicat o serie de investigatii a caror principala tema au fost serviciile secrete, si in special Serviciul de Informatii Externe. Unul dintre personajele care au aparut frecvent in dezvaluirile lui Ohanesian este generalul Silviu Predoiu, adjunctul directorului SIE si care se afla acum la comanda acestui serviciu, dupa demisia lui Claudiu Saftoiu. In aceste conditii, generalul Predoiu nu este deloc strain de denuntul formulat impotriva ziaristului care l-a deranjat in numeroase randuri, pentru ca plangerea penala provine – asa cum am aratat – chiar de la “Serviciul de Informatii Externe – Cabinet Director”, adica de la dl. Predoiu.

GANDUL

Eduard Ovidiu Ohanesian / Ostatic de opinie

Securitatea locuieste la aceeasi adresa

Zelosii subordonati ai colonelului Florian Coldea si-au dat in petic. Sufera de o boala mai veche, numita securism. Simptomele se manifesta violent cu mancarimi in zona pumnilor si bocancilor. Tratamentul este de durata. Se aplica mai intai pumnii si bocancii pe spinari, respectiv in fundurile unor tineri inconstienti ce trag in poza spionajul american, undeva pe strada General Praporgescu, colt cu Batistei. Eventual, totul se compenseaza dupa o reteta mai veche, cu un cap in gura infractorului. Pai de unde sa stie turistii ca in zona este un vechi obiectiv, protejat de lumina daunatoare a blitzurilor inca de pe vremea lui Pacepa? “Banca” Directiei de Informatii Externe a Securitatii comuniste trona chiar sub nasul doamnei Rodica Culcer, in vremurile bune.

Muzeul sinistrelor figuri de pe Batistei ascundea cele mai tari biografii ale spionajului romanesc de ieri si de azi, trase pe suport de hartie, celuloid sau banda magnetica. Cei care treceau pragul cladirii cu pricina erau considerati ofiteri pe deplin… deconspirati. Faptul ca nimic esential nu s-a schimbat in mentalitatea lor de la Pacepa incoace poate constitui un avantaj pentru intreprinzatorul vizionar. Turismul de senzatii tari. Astfel, satui sa fie tratati cu politete si ingretosati de atata solicitudine la ei acasa, occidentalii pot veni in capitala Romaniei. Pentru o suma modica li se ofera spituri in cur si bastoane pe spinare.

Daca dau o fuga pe strada Matasari, in drum spre fetite, se pot fotografia la numarul 62, colt cu bulevardul Ferdinand, vizavi de liceul Iulia Hasdeu. Muzeul cu pricina a fost preluat de la Pacepa si a gazduit, sub acoperirea Sfatului Popular al Sectorului 3, ciuperca TS/SD a Directiei de Informatii Externe. Aici au fost educate doua din personalitatile informative ale Romaniei post-decembriste, inainte de a ajunge in “Centrala” SIE. Generalul-diplomat Nicolaie Iana si prietenul prezidential de la Anvers, Isac Adrian. Te poti simti ca la Roma, pe strada cu acelasi nume din buricul Bucurestiului. La nr. 4-6, peste drum de viluta cocheta a unui celebru pacepist, turistul poate simti inca aer din era PSDzoica. In cuibul Analiza Economica (P404), generalozaurul Gabriel Dumitrescu clocea bani multi pentru partid. Locul este cam ingust, dar daca iti dai silinta, mai sus, fata in fata cu finantele de sector, te tragi in poza cu policlinica sereiului.

Spatiul medieval al capitalei putea fi explorat pana de curand pe strada Columbelor, in prelungirea Mantulesei. Din pacate acolo si-a ridicat mandra cetate, cu zeci de senzori de miscare si camere de luat vederi, cavalerul tristei figuri, prim-adjunct SIE pe stil nou, generaloidul Silviu Predoiu. Istoria recenta a tarii poate fi admirata in toata splendoarea in spatele Primariei Sector 1 Bucuresti. Multe miliarde a investit Serviciul de Informatii Externe acolo pentru a reabilita un sediu al Miscarii Legionare. Dupa ce generalul Plesita a scos sumanele negre din birouri si i-a alergat prin munti, cladirea a devenit sediul Securitatii.

O directie ce adapostea crema spionajului romanesc impotriva cozilor de topor occidentale. Pe stil nou, securistii vechi au devenit masoni cu acte in regula. Muzeul legionarilor adaposteste acum cohorta de neveste, copii sau amante angajati in slujba structurilor euroatlantice. Puterea damboviteana nu a preluat de la Ceausescu numai oamenii si mentalitatile. Dragi potentiali turisti, nu trebuie sa cautati aiurea semnele regimului totalitar ! In Romania Securitatea locuieste la aceeasi adresa.

GAZETA DE NORD-VEST

www.gazetanord-vest.ro

Raportul Ohanesian – Capitolul II

“Cu securitatea nationala nu are nimeni voie sa se joace!”

Traian Basescu presedintele Romaniei

( ) Dan Chiriac, generalul Marcel Alexandru, deasemenea director adjunct SIE, seful Directiei Relatii Externe si Coordonare, este fostul sef de protocol al lui Adrian Nastase la Camera Deputatilor in perioada 1992-1997 si, sigur celalalt director adjunct, generalul Valcea, directorul Directiei de Logistica, care pregateste vizitele externe ale directorului SIE este un fost angajat al OJT Brasov, sigur si o persoana apropiata a generalului Fulga. Nu cred ca erau persoanele cele mai potrivite si cred ca reforma s-a blocat substantial in SIE, dupa 2001 si a ramas stagnanta in 2005, cand, repet nu s-a intamplat nimic , declara fostul sef al statului Emil Constantinescu.

Generalul DIE/CIE/SIE Dan Chiriac are interdictie de intrare in SUA

Dan Chiriac s-a nascut la 12 ianuarie 1950. Presa centrala a relatat faptul ca generalul este fiu si ginere de vechi sefi ai securitatii comuniste din judetele Constanta si Satu-Mare. A absolvit Academia de studii Economice Bucuresti. A aparut din vechea Securitate , Directia de Informatii Externe. Din 1974 pana in anul 1978, Chiriac a lucrat la unul din numeroasele institute ale Ministerului de Interne, Institutul de Cercetari pentru Plante Tehnice. |ntre 1978-1984 a fost angajat la |ntreprinderea de Comert Exterior, Prodexport. Din surse SIE si din presa aflam ca din 1984 pana in 1990 a fost secretar II MAE, din care patru ani i-a petrecut spionand in S.U.A., agent pe deplin conspirat, sub alta identitate. Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu spunea intr-un amplu interviu acordat postului de radio BBC ca Dan Chiriac a avut interdictie de a intra in Statele Unite dupa 1990, cu alte cuvinte americanii stiau prea bine cu ce se ocupa spionul. A fost angajat intre 1990-1994 la S.C. Romferchim S.A., iar in august 1994 era consilier la Ambasada Romaniei de la Londra. A fost sef al contraspionajului extern in SIE. Sub legislatura PSD a fost numit adjunct al directorului SIE si secretar de stat. Generalul de patru stele Dan Chiriac a fost medaliat cu Steaua Romaniei in grad de Comandor de catre presedintele Traian Basescu si trecut in rezerva la inceputul anului 2006. |n primul rand a fost vorba despre o politizare, domnul Fulga a fost consilier prezidential al domnului presedinte Iliescu. Actualul adjunct SIE, generalul Chiriac, face parte din fosta Securitate si a lucrat pe spatiul american, dupa 1990 a avut chiar interdictie de intrare in SUA. Sigur, acum s-au schimbat conditiile ( ) , declara fostul presedinte Constantinescu pentru postul de radio BBC, referindu-se la reforma ratata din Serviciul de Informatii Externe. Chiriac este si el un potential viitor diplomat sau director european.

Generalul Dan Chiriac avea interdictie de a intra in SUA, dar apare ca diplomat la Londra in 1994.

Generalul DIE/CIE/SIE Nicolae Iana cod Prahoveanu

Nicolae Iana s-a nascut la 11 mai 1950 in Bucuresti. A absolvit facultatea de Drept la Universitatea Bucuresti. |n perioada 1969-1989 a fost redactor la Editura Didactica, iar intre 1981-1983 a lucrat la Ministerul Turismului ca referent. Iana a fost in perioada 1983-1988 secretar II la Ambasada Romaniei la Amman si in 1990-1991 secretar II la Ambasada Romaniei la Cairo. Din 13 mai 1991a functionat ca secretar I la Ambasada Romaniei din Kuweit, apoi a fost numit consul. S-a intors in Centrala in 1996. Dupa postul din Kuweit a fost numit sef de directie in SIE. Generalul Iana este prieten foarte bun cu Talpes si cu generalul Marin Valcea. Colegii spun despre el ca instaurase in directia sa un sistem de obtinere al spagii perfectionat in cel mai mic amanunt . Se pare ca actiunile sale ilegale l-au revoltat pana la urma si pe directorul SIE Gheorghe Fulga, care l-a scos la pensie. Generalul si-a adus sotia, Catalina in SIE. Fata lui Iana face parte din sistem, este casatorita cu un om de afaceri si a fost trimisa la post sub acoperire. Rudele generalului spun ca Iana era saracut inainte de 2000. Locuia pe Bd. 1 Mai, in blocurile special facute pentru SIE. Odata cu venirea PSD la putere a inceput sa se imbogateasca. A inceput sa plece mai des in Olanda, Tokio, SUA, Kuweit. Si-a construit case, vile, bani, multe pe numele altora. Cand a implinit varsta de50 de ani a dat o petrecere monstru la una din vilele sale din localitatea Moeciu. Au fost prezenti cel putin 200 de insi, toti din lumea buna, cu supermasini cu numere speciale (indeosebi GUV). Numai smecheri de la armata si guvern cu care a facut afaceri. Avea angajat pana si un baiat specializat sa-i tunda cainii. |n fata rudelor, Catalina se vaita ca munceste de se rupe pentru avere. Unele case sunt pe numele rudelor, ca orice bugetar cinstit. Nu se prea pricepea la afaceri. Si-a construit o casa de cateva milioane de euro pe numele unui prieten apropiat. Acesta a murit de inima chiar de revelion. Familia decedatului nu i-a mai dat casa generalului inapoi. Pentru ca nu era dornic de publicitate, Iana a zis ca pentru cateva milioane de euro acolo, nu merita sa se agite. Unul din lucratorii care i-au montat instalatiile de monitorizare, camerele video speciale spune ca i-a luat pe lucrare de cateva ori mai mult, dar n-a contat. Iana povesteste deseori cu placere cum a dezertat un coleg al sau din Securitate pe vremea lui Ceausescu. Prin 75- 80, un ofiter de securitate de la cifru a fugit cu tot cu cifru in Germania chiar de sub nasul lui Ceausescu.

Iana avea relatii excelente cugeneralii Valcea, Talpes, Fulga. Lui Talpes i-a facut cadou ceasuri Rolex din Kuweit. Iana si-a adus nevasta in SIE, pe Catalina, sefa la un departament legat de relatiile cu NATO. Nu stia nici macar sa dea drumul la calculator, spun colegii. Iana a fost coleg cu generalul Adrian Isac in cladirea SIE, fosta ciuperca TS/SD DIE inca din anii 70 sub Pacepa, din strada Matasari nr.62 vizavi de liceul Iulia Hasdeu. Iana este foarte priceput la masini. Conduce foarte bine si in viteza. Baiatul sau Emanuel Iana l-a mostenit. Se ocupa de raliuri si conduce excelent masina.

Sediul SIE in care au activat vreme indelungata generalii Isac Adrian si Nicolae Iana (Prahoveanu).

Ambasada Romaniei la Tokio cuibusor de nebunii.

Generalul DIE/CIE/SIE Niculaie Goia propus in diplomatie

S-a nascut la 10 aprilie 1950. Are trei copii. A absolvit facultatea de Filologie Sociologie la Universitatea Bucuresti. Conform Anuarului Diplomatic si Consular, intre 1976-1979 a fost cercetator la Institutul de Economie Mondiala. |n perioada 1979-1982 a fost secretar III la Amabasada Romaniei din R.P.D. Yemen. Din 1983 pana in 1986 a lucrat la Ministerul Educatiei si |nvatamantului, iar la 02.09.1986 a ajuns secretar I MAE. A activat intre 1986-1990 ca secretar I – consilier la Ambasada Romaniei de la Teheran. Vizita dictatorului Nicolae Ceausescu si mai apoi Revolutia l-au prins la post in Iran. |n 1991 era numit secretar I la Ambasada Romaniei de la Tokio – Japonia. A fost sef al Directiei de Relatii Externe, apoi sef al Directiei Operative din Serviciul de Informatii Externe. La intoacere de la post din capitala nipona, generalul a fost rasplatit cu functia de director adjunct SIE. Si-a angajat si el nevasta in SIE ca multi altii. Niculaie Goia a fost coleg de facultate cu fostul sef SIE, Gheorghe Fulga. Generalul de patru stele a fost decorat si trecut in rezerva de presedintele Traian Basescu. Recent, fostul spion a fost propus pentru un post in diplomatie. CV-ul sau, postat pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe nu specifica faptul ca ar fi lucrat in Securitate, dar este concludent.

Generalul SIE Goia o cariera de diplomat

CV-ul diplomatului de pe Internet – 1997-2005 diverse functii in cadrul Serviciului de Informatii Externe.

Generalul Valcea Marin japonez de profesie

Marin Valcea s-a nascut la 16.01.1950. Generalul a fost director al OJT Brasov si sef de misiune diplomatica la Teheran. Conforma Anuarului Diplomatic si Consular, generalul si-ar fi in ceput cariera diplomatica in anul 1990 ca secretar I la Ambasada Romaniei din Bagdad. |n perioada in care Gheorghe Fulga era prefect de Brasov, Valcea era ofiter acoperit si director al statiunii Poiana Brasov. Ministerul Afacerilor Externe ne-a confirmat ca Marin Valcea a fost la Ambasada Romaniei de la Tokio- Japonia, in perioada 13.08.1995 18.12.2000. Un general SIE diplomat la Tokio cinci ani de zile ! |n 2001 era un simplu locotenent- colonel. |n 2004 a ajuns general maior, cu doua stele si secretar de stat. La intoacere din Japonia, Valcea a fost numit sef al Directiei Relatii Externe si Protocol din SIE. Valcea Marin este un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu si bun prieten cu Gheorghe Fulga. Si-a angajat nevasta in SIE si a dus-o la Tokio. A infiintat firme sub acoperire S.I.E., dupa modelul Dunarea . Referindu-se la manipularea presedintelui Traian Basescu intr-un amplu interviu acordat BBC si publicat in presa centrala, fostul presedinte al tarii, Emil Constantinescu, vorbeste de politizarea serviciilor sub directoratul lui Gheorghe Fulga. Alaturi de nume importante din SIE ca Marcel Alexandru si Dan Chiriac, Constantinescu vorbeste si de generalul Marin Valcea. Presa a relatat pe larg despre inventivitatea generalului, bun organizator de chiolhanuri. |nchiria ambasada pentru tot felul de evenimente bizare : petreceri si chiolhane, organizate pentru japonezi. Adjunct al ambasadorului Eugen Dijmarescu, generalul Valcea conducea Ambasada Romaniei la Tokio din umbra. Relatia lui Ion Iliescu cu Japonia trecea numai prin Valcea si printr-un sponsor, consulul onorific Kobayashi.

Dupa intoarcerea din Japonia, Valcea, sef la Directia de Logistica SIE gestiona fonduri serioase. Mese de protocol, hoteluri de 4-5 stele pentru potentatii spionilor. |n timpul asta, generalul i-a dat afara din blocul SIE de la Piata Unirii si i-a lasat in strada pe mai multi tineri, unii dintre ei cu familie si copii. SIE il scuza pe Valcea. Tinerii spioni in loc sa-si plateasca datoriile si ratele se dotasera cu tot felul de aparaturi de ultima ora sau masini foarte scumpe. |nainte de trecerea in rezerva, Valcea fusese numit sef al Directiei de Relatii Externe si Protocol. Fondurile cheltuite sunt uriase. Ziaristii rebeli sunt plimbati prin restaurante de lux pentru lamuriri suplimentare . Valcea San pregatea vizitele externe ale directorului SIE si ii verifica pe delegatii sositi in Romania. Cu ajutorul lui si cu buna stiinta MAE au patruns in Romania sute de asa-zisi voluntari niponi. A fost responsabil cu casele de vacanta ale institutiei, unde isi faceau de cap directorii serviciului si acolitii lor. A fost decorat si inaintat in grad si functie de presedintele Basescu prin decret in data de 8 februarie 2005. Se pare ca a fost trecut in rezerva si mutat intr-o agentie guvernamentala pe bani multi. Generalul a fost vazut deseori la Colegiul National de Informatii, locul unde jurnalistii securitatii sunt educati sa faca frumos.

Recenta vizita a premierului Calin Popescu Tariceanu a prilejuit o discutie pe tema vizelor necesare romanilor pentru a calatori in Japonia. Partile au recunoscut oficial ca traficul de stripteuze este o problema foarte serioasa. Ucraina se confrunta cu aceleasi probleme. Desi Kazutoshi Hayashi, secretar II la Ambasada Japoniei la Bucuresti ii stie bine pe generali, parea cazut in amnezie. Sursele noastre spun ca si niponul are acelasi statut diplomatic ca generalii nostri. Avand serioase veleitati tehnice si sportive (schior de performanta), visul informativ al domnului Hayashi, era un post la Moscova. Dupa mai multe peregrinari pe la conferinte internationale cu teme tehnologice, domnia sa a esuat la Bucuresti, atasat cultural . Din comunitatea de peste 8000 de stripteuze romance care se perinda prin Japonia cu diverse scopuri, Hayashi recunoaste doar vreo 5000.

Articol aparut Sambata 10 Decembrie 2005, dupa mai bine de 3 saptamani de cenzura. Fostul redactor-sef al cotidianului Romania libera, Bogdan Ficeac a hotarat sa-l publice fara cartile de vizita ale diplomatilor . Presat de iminenta aparitie a acestui articol, presedintele Basescu a convocat in sedinta conducerea SIE, vineri 9 Decembrie, dupaamiaza si l-a trecut in rezerva pe unul din preferatii sai, cap de lista – generalul Marin Valcea.

Textul complet al articolului din Romania libera, asa cum a fost scris initial.

Trupa de la Tokio

Politica externa a Romaniei cu generalii SIE

Din surse neoficiale am aflat ca la ultimile alegeri, actualii generali SIE, Valcea, Isac, Isar si Ruset bateau din palme de bucurie. Astazi, conduc cele mai importante directii din Serviciul de Informatii Externe. Toti au ceva in comun. Sunt produse ale vechiului DIE/CIE si au sprijinit PSD. Toti generalii de mai sus au fost diplomati in Japonia. Fara sa-si ascunda adevarata identitate. Generalul Valcea venise pe filiera Brasov-Fulga. Generalul de patru stele Isac Adrian a fost cu Basescu la Anvers. Alti generali-diplomati erau trimisi la post pe filiera Ministerului Economiei si Comertului. Ministerul Afacerilor Externe da din umeri. SIE nu comenteaza. Japonezii nici atat.

|n perioada 98-2000, un grup compact din SIE stapanea Ambasada Romaniei din Tokio. La prima vedere, gasca de baieti cu ochi albastri, aflati la post in Japonia nu isi gasea justificarea in nici un fel. Diplomatii erau vechi ofiteri DIE/CIE, pe relatie cu persoane importante din PSD si nu numai. Nu se inregistrase nici o crestere fulminanta a relatiilor romano-japoneze. Este ciudat faptul ca desi erau diplomati sub acoperire, baietii, figurau la post cu numele lor adevarate. |mparteau cu darnicie carti de vizita in stanga si in dreapta. Toti sunt acum in posturi de conducere SIE. Actualii generali au stat perioade indelungate la post. Cu toate ca a castigat alegerile cu un mesaj reformist, Basescu ii lauda si in 8 februarie 2005 ii inainteaza in grad si in functii, fara sa le dea numele in Monitorul Oficial. Hotararea CSAT nr. 8 din 7 februarie 2005. Pastrarea lor in serviciu si promovarea in cele mai inalte functii se bazeaza pe relatii vechi de afaceri, prietenie si pe santaj. Ei au promovat si incurajat intrarea unei agentii japoneze cel putin dubioase in Romania. Din categoria celor care se ocupau cu spionajul economic pe teritoriul SUA. Printre altele, agentia semiguvernamentala are birouri in Palestina, pe langa organizatia Hamas. Zona de tranzit pentru investitii de circa 5 miliarde de dolari, spre Irak.

Lista diplomatilor SIE

Am cerut de la Ministerul Afacerilor Externe, lista cu personalul din acea perioada. Si ocupatiile lor. Am primit, cu greu, . praful de pe toba. O lista scurta cu sase nume. Securistii PSD-ului lipseau. Dupa indelungi insistente, au inceput sa apara si diplomatii cu ochi albastri. Am constatat ca SIE are state vechi la Tokio.

Marin Valcea, secretar I in perioada 13.08.1995 18.12.2000

– general SIE, seful Directiei Relatii Externe si Protocol

Isac Adrian secretar II 17.05.1990 15.12.1993

– general SIE de patru stele, seful Directiei Neproliferare

Valeriu Ruset consilier comercial

– general SIE, seful Directiei Personal

IsarI. – general SIE, seful Directiei Antiterorism

Nicu Manolache, consilier economic 10.01.2001 01.07.2002

– ofiter superior SIE, fost sef serviciu

Stefanel Staicu, secretar II ( 27.02.1998 04.10.2000 )

– ofiter superior, SIE

Pe langa ei mai apare si un personaj cu statut incert. Daniela Shiga (fosta Pantazi). Traducator in cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Japoniei.

Valcea, cel mai longeviv rezident SIE la Tokio

Referindu-se la manipularea lui Traian Basescu, fostul presedinte al tarii, Emil Constantinescu, (intr-un amplu interviu acordat BBC si publicat in presa centrala), vorbeste de politizarea serviciilor sub directoratul lui Gheorghe Fulga. Alaturi de nume importante din SIE ca Marcel Alexandru si Dan Chiriac, Constantinescu vorbeste de generalul Marin Valcea. Bun prieten cu Ion Iliescu si apropiat directorului SIE, Fulga. Valcea a fost director al OJT Brasov. Fost sef de misiune la Teheran. Adjunct al ambasadorului Eugen Dijmarescu, Valcea conducea ambasada din umbra. Sursele noastre povestesc ca generalul Valcea era un om inventiv. Bun organizator de chiolhanuri. |nchiria ambasada pentru tot felul de evenimente bizare. Romania libera a mai scris despre petrecerile si chiolhanele, organizate pentru japonezi. |n prezent, generalul Valcea conduce Directia de Relatii Externe, Protocol si Logistica din cadrul SIE, unde gestioneaza fonduri serioase. Mese de protocol, hoteluri de 4-5 stele. Pregateste vizitele externe ale directorului SIE. Tot Valcea ii controleaza pe delegatii sositi in Romania. A fost responsabil cu casele de vacanta ale institutiei, unde isi faceau de cap directorii serviciului si acolitii lor. A fost decorat si inaintat in grad si functie de presedintele Basescu.

Isac Adrian a fost cu Basescu la Anvers

Generalul Isac Adrian a fost cel putin trei ani, diplomat la Tokio. Se pare ca a activat si in Maroc, unde l-a avut sef pe fostul consul, Gheorghe Istrate. A fost inainte de 87, consul in Liban si in Angola, la Luanda. Maroc, Mauritania si Tunisia sunt tari de tranzit catre Irak, pentru trafic cu armament si materiale explozive (azotat poros de amoniu de la Nitramonia Fagaras) pe pescadoare si navele frigorifice Polar. A functionat o perioada in Franta si a fost la Anvers in perioada in care Traian Basescu (1987-1989) era sef al Agentiei NAVROM – Belgia. |n epoca SIE, generalul Isac a fost sef al contraspionajului extern. Acum conduce Directia de Neproliferare din SIE. Isac Adrian a avut un rol esential in afacerea rapirii jurnalistilor din Irak.Presedintele l-a insarcinat cu organizarea eliberarii ostaticilor.

Fost consilier economic la Tokio face angajarile in SIE

Generalul SIE Valeriu Ruset indeplinea functia de consilier economic la Ambasada Romaniei din Tokio. A ajuns acolo pe linia Ministerului Economiei si Comertului. Din surse neoficiale, am aflat ca fostul diplomat roman din Japonia se lauda ca l-a sprijinit pe Basescu sa

vada unele lucruri. Fostul ministru al transporturilor l-ar fi ascultat. Ajuns presedinte, Basescu l-a inaintat pe Ruset in grad si functie. Ruset Valeriu este seful Directiei Personal din cadrul SIE. Stie tot ce misca in acest serviciu si plaseaza oamenii dupa bunul lui plac.

GeneralulIsarI. a fost si el tot in Japonia. Beneficiar al bunavointei prezidentiale din Februarie, Isar a fost numit la conducerea Directiei Antiterorism. Lista continua cu Nicu Manolache, fost sef de serviciu in cadrul SIE si Staicu Stefanel. Manolache a cazut in dizgratie, fiind lucrat urat de Valcea.

Daniela Pantazi are un statut special. Racolata de DIE (ghid pentru Europa Occidentala) putin inainte de 89, s-a casatorit cu Shiga Shighehito. Daniela a devenit in timp, pupila generalului Valcea. Este poate singura care a facut ceva, pentru a reda credibilitatea ambasadei in randul diasporei romanesti. Sub tutela diplomatica, a construit o punte in comunitatea romaneasca. A negat ca ar fi colaborat cu Securitatea, pentru a obtine postul de ghid. Promoveaza in forta restaurantele informative Darie si Romania.

Ministrul Ungureanu a uitat de episodul japonez

Am cerut o pozitie de la Ministerul Afacerilor Externe sau o opinie a ministrului de externe Ungureanu. Eram interesati de rolul ofiterilor SIE la Tokio. Diplomatie, bun simt sau pur si simplu teama ? Cine ii platea in 99-2000 si pentru ce ? Pana acum nu am primit nici un raspuns. Mihai Razvan Ungureanu era in vizita oficiala in Japonia, saptamana trecuta. Actualul sef al externelor romanesti este cel mai bun exemplu de lucratura a la Valcea.

|n calitate de secretar de stat, Mihai Razvan Ungureanu, era in 1999, o tanara speranta a diplomatiei romanesti. A efectuat o vizita oficiala in Japonia. Ambasada romana din Tokio avea datoria sa aranjeze toate detaliile vizitei. Valcea nu a miscat un deget. Vizita a fost un esec total. Japonezii nu au dat doi bani pe tanarul secretar de stat, care s-a intors umilit in tara. La scurt timp dupa eveniment, Iliescu viziteaza neoficial Japonia. Valcea aranjeaza totul. Iliescu e primit imparateste. Sa fi uitat ministrul Ungureanu patania ? Nu se stie cum i-au tolerat pe diplomatii SIE , autoritatile japoneze, avand in vedere mai ales background-ul lor. |n privinta generalilor, deocamdata, Ambasada Japoniei la Bucuresti isi declina competenta. Neoficial, surse din SIE au spus ca ofiterii au fost la cursuri. |n 3-4 ani puteau sa faca si a doua facultate, nu un simplu curs. Oficial, conform legii serviciilor secrete, SIE nu comenteaza. Tipic.

E un obicei comun. Oameni ca Valcea erau trimisi la vedere. Japonezii stiau ca este acolo. |ncepand cu anii 90, noi am avut acorduri cu mai multe tari. Au fost trimisi pe langa ambasade oameni din serviciile speciale, mai ales in posturi de consul. |n contextul noilor amenintari, am convenit mai ales cu tarile europene si membre NATO sa avem un fir scurt . |n cazuri speciale ca traficul de droguri si amenintare terorista, informatiile sa nu treaca prin mai multe canale. Sa existe un canal direct intre serviciile speciale , a declarat Catalin Harnagea, fostul sef al Serviciului de Informatii Externe.

Colonelul SIE Stefanel Staicu un strungar

Staicu Stefanel s-a nascut la 03.04.1955. A fost strungar. Dupa ce afost racolat de DIE a functionat la post in Indonezia, Japonia si Albania. A fost numit in grad diplomatic la data de 18.09.1989 la Jakarta. Generalul Marin Valcea l-a lucrat din greu cat timp a fost secretar II la Ambasada Romaniei din Tokio (27.02.1998 04.10.2000). La intoarcere in Centarala, Staicu a fost numit sef de serviciu in SIE. |n Albania a lucrat pe contraspionaj in 2003-2004.

Secretar II la Jakarta

Diplomat SIE in Japonia

Nicu Manolache simplu informator SIE

Consilierul economic Nicu Manolache nu este ofiter al vreunui servicu secret. Este un simplu informator. A activat in India, trimis sub acoperirea Ministerului Economiei si Comertului incepand cu 1990. Generalul SIE Valeriu Ruset il exploata informativ pe Manolache. Surse bine informate spun ca cei doi erau nedespartiti si faceau comert cu armament prin India. Au provocat un scandal imens in 95- 96. Generalul Corneliu Grigoras, seful contraspionajului extern in acea perioada a vorbit despre afacerile celor doi, intr-un interviu inainte de mazilire. Se pare ca era vorba de spalare de bani si contrabanda cu pietre pretioase in care era implicat si un alt ofiter superior SIE, Mihai Berinde. Era folosita o asociatie de prietenie Japonia Rusia, pe relatia Moscova, ROTOBO. Nicu Manolache a fost trimis in Japonia in perioada 10.01.2001 01.07.2002. |n prezent, Manolache este consilier economic la Ambasada Romaniei din Singapore. Poate fi gasit pe lista reprezentantilor MAE la oficiile diplomatice din Europa Comert Exterior European. Sa ne traiasca !

Manolache in India

La post in Japonia.

Generalul DIE Ion Isar (cod – Nusu)

S-a nascut pe 2 decembrie 1953 la Slanic Prahova. A absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti. Anuarul Diplomatic si Consular spune ca in perioada 1972-1977, Isar ar fi lucrat la ICE Prodexport, iar intre 1977 si 1982 la MATMCGFF. Fostul ofiter DIE a activat din anul 1982 pana in 1989 ca secretar III si secretar II in MAE. |ntre 1989-1993 a lucrat la Romconsult. Din 07.09.1993 a functionat ca secretar II la Ambasada Romaniei la Bagdad, Irak. Generalul SIE Ion Isar a ocupat functia de sef al Directiei Antiterorism. Beneficiar al bunavointei prezidentiale din februarie 2005, IsarI. a fost si el la post in Japonia.

A fost trecut in rezerva cu ocazia ultimei sedinte a Consiliului Largit al Serviciului de Informatii Externe, la care a participat si Traian Basescu Este un potential diplomat european sau sef de agentie speciala.

Ion Isar diplomat cu ochi albastri la MAE.

Colonelul DIE Dan Dumitru cancelar acoperit

Dan Dumitru s-a nascut in februarie 1956 sau 1957 si a fost pana de curand in componenta Cancelariei Primului-Ministru Calin Popescu Tariceanu, sub conducerea altui securist greu Aleodor Francu. Tatal sau a fost ofiter de armata, comandantul Scolii Militare Auto de la Pitesti. Dumitru a fost prieten din copilarie presedintele PSD Mircea Geoana. Dan Dumitru a absolvit facultatea de Energetica. A intrat in Brigada speciala U (devenita dupa revolutie H 256) a Securitatii in anul 1987, sub conducerea generalului Angelescu. Bun prieten cu toate regimurile mai mult sau mai putin dictatoriale, colonelul DIE/SIE Dan Dumitru nu a avut nici o problema de a se plia pe legislatura Basescu.

Este bun prieten cu Viorel Hrebenciuc, George Copos, generalul Dan Chiriac, cu fostul premier Adrian Nastase, cu Florin Simion si cu Bebe Comanescu. Zece ani, pana in 1999-2000 a spionat la acoperire pe zona in SUA si Canada prin Nuclear Electrica si SC Romenergo SA. Are specializare in centrale termonucleare. Se lauda apropiatilor ca in strainatate castiga 10000 de dolari pe luna. A participat la constructia centralelor nucleare de la Cernavoda. La intoarcere de la post, a fost numit sef de serviciu in SIE prin 2001 si a fost preluat de generalul Nicolae Iana la Directia Contraspionaj. |n 2003 era colonel SIE.

Colegii il caracterizeaza ca fiind un om periculos cu un anturaj suspect pe zona Republicii Moldova si Rusia. Presa a relatat ca Dan Dumitru i-a adus pe rusii de la TMK (firma GRU), la Combinatul Metalurgic Resita. Dealtfel, a fost numit secretar de stat, sef al Oficiului de Relatii cu Republica Moldova in cadrul Cancelariei Primului Ministru. Este mason de rang inalt. Informatii importante despre spionul Dan Dumitru detine Ciprian Diaconu de la Transelectrica.

Dan Dumitru este casatorit si are un baiat si o fata. Baiatul, Dragos Dumitru a terminat facultatea. Este angajat la o firma de consultanta aiuristica Valsa Consulting SRL si are un poligon de paint ball langa parcul Floresca.Tatal sau i-a lasat apartamentul din bulevardul Nicolae Titulescu. Sotia colonelului, Anca Dumitru lucreaza la RASDAQ.

Declaratiile de venit si interese din 21.03.2005 ale secretarului de stat Dan Dumitru de pe Internet sunt impresionante. Un simplu bugetar cu 7 pagini de avere declarata : 2 case de locuit de 246 mp., respectiv 96 mp., autoturism ARO 24, barca pescuit Bombardier, salupa agrement Mercruiser, apartament 65000 euro, teren 30000 euro, depozite bancare HVB Bank, Alpha Bank, BankPost in valoare de 40000 euro, peste 71000 dolari si 400mil. lei vechi. Actiuni la Romenergo SA-1247, SIF Transilvania-720, salariu de la Guvernul Romaniei 200 mil. lei vechi/an, etc. Dan Dumitru locuieste in cartierul Floreasca, intr-un cvartal de vile de lux pazit, al reprezentantei firmei Electrica SA. Casa lui valoreaza cel putin 500 de mii de euro.

Primele 2 pagini din declaratia de avere de pe Internet a bugetarului Dan Dumitru.

Fragment din articolul aparut in cotidianul Romania libera in data de 10 februarie 2005, referitor la Dan Dumitru.

Ofiteri acoperiti in toate structurile statului

Multi dintre ofiteri sunt secretari de stat si angrenati in munca politica a PSD. Este cazul lui Dumitru Dan, secretar de stat si sef al Oficiului guvernului pentru relatii cu Rep. Moldova. Baiatul cu ochi albastri a spionat in SUA si Canada inainte de 1989 si ulterior pana in anul 1999. A activat in randul personalului de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, care ii cunoaste apartenenta la fosta securitate si la SIE. Anturajul sau este format din odrasle de nomenclaturisti comunisti, cu care in mod oneros a derulat diferite afaceri. Este in relatii foarte apropiate de prietenie si afaceri cu Viorel Hrebenciuc. |mpreuna au facut afaceri cu RAFO si au incercat sa se implice in privatizarea SN Petrom (au introdus la Iliescu si Nastase o delegatie a firmei ruse TMK Combinatul de la Resita). Dan Dumitru a fost un sustinator aprig al lui Adrian Nastase, fiind considerat un apropiat al acestuia. |n prezent depune eforturi sustinute impreuna cu George Copos pentru a fi mentinut in functia de secretar de stat. Cel mai apropiat prieten al sau este Mircea Geoana.

Marin Antonescu ofiter DIE la Anvers

Marin Antonescu s-a nascut la data 25.03.1953, in comuna Lunguletu, judetul Dambovita. A fost ofiter DIE sub acoperire tn Belgia. Cu putin timp in urma, cotidianul Evenimentul Zilei a publicat un interviu cu fostul premier al Romaniei, Petre Roman care povestea despre fostul ofiter al Directiei de Informatii Externe comuniste, Marin Antonescu. Acesta a lucrat la Ambasada Romaniei din Belgia in subordinea unui alt securist notoriu, Silvian Ionescu, in aceiasi perioada (1987-1990) cand Traian Basescu era seful agentiei NAVROM la Anvers. Antonescu a facut parte din PDSR, si a avut dupa Revolutie mai multe functii.

Marin Antonescu ar fi ajuns in PD la interventia prietenului sau, Basescu. Astazi este vicepresedinte al Partidului Democrat, filiala Dambovita, in Romania europeana. A primit de la CNSAS verdict de colaborare cu politia politica. Ofiterul DIE neaga orice legatura cu presedintele Romaniei. Ce nu-si aduce aminte fostul premier Roman este faptul ca Marin Antonescu de la Directia de Informatii Externe, cel care asigura vapoare la Anvers , se lipeste in data de 30 iulie 2006 de o firma care apartinea mostenitorului cinstit al lui Omar Hayssam , cum l-a prezentat Basescu pe prietenul sau Yassin Mohamad. Alaturi de controversatul om de afaceri arab Fathi Taher, vicele pedeului damovitean figureaza administrator la SC Parc Industrial Mija, din satul cu acelasi nume, judetul Dâmbovita. Firma producatoare de echipamente militare, apartinand Companiei Nationale Romarm. Daca mai punem la socoteala faptul ca Yassin a fost partener de afaceri cu teroristul Omar Hayssam si ca acesta din urma este implicat si in alte dosare ultrasecrete de trafic international de armament (conform declaratiei procurorului Ciprian Nastasiu), avem tabloul intreg al unei filiere informative de pe vremea lui Nicolae Ceausescu pe zona araba.

Informatii despre I S T O R I C U L FIRMEI

in perioada 13.03.2002 – 09.08.2006

Firma: PARC INDUSTRIAL MIJA SA

10. TAHER FATHI – administrator

Resedinta: tara românã, judet Ilfov, localitatea: VOLUNTARI, siruta: 179560, Str. DRUMUL NEGRU, nr. 6

Extras de la Registrul Comertului La 31.07.2006. Ofiterul DIE Marin Antonescu, actionar era numit administrator la PARC INDUSTRIAL MIJA SA alaturi de Yassin Mohamad si Taher Fathi. Spionul antioccidental Marin Antonescu, sef intr-un partid european la putere, lipseste din Raportul Tismaneanu prin care Traian Basescu a condamnat oficial comunismul si securitatea.

Generalul de patru stele Costantin Rotaru un greu al Securitatii

Generalul Rotaru Constantin este un securist cu stagii vechi. În 1989 era colonel DIE si director al vestitei unităţi a Securităţii Dunărea . După Revoluţie a continuat să lucreze în S.I.E. A fost trecut în rezervă în 1994. Se pare ca incercase sa organizeze unele operatiuni dubioase cu traficanti de arme din Israel. Fostul sef SIE Catalin Harnagea l-a reîncadrat pe Rotaru în 1998, cu gradul de colonel. În 1999 l-a promovat prim-adjunct. Presa centrala a scris despre Rotaru ca ar făcut o serie de afaceri cu firmele parlamentarilor P.S.D., pe care le-a implicat în diferite acţiuni coordonate de S.I.E. Un bun exemplu este recuperarea creanţelor României din diferite ţări. |n presa au fost mentionate firmele implicate : Argirom, detinuta de Iosif Armas si Doru Ioan Taracila si Glencore, o firma olandeza. Directorul general Constantin Stan a fost coleg cu Rotaru. A condus o perioada trustul de presa Intact al patronului Dan Voiculescu. Rotaru Constantin este membru mason in loja generalilor si are bune relatii cu Ioan Talpes, fost director SIE. Mare maestru al lojei este Florea Gheorghe. Tot Harnagea a dat dispozitie să fie trecut în rezervă. Aflase de afacerile colonelului cu alcool de contrabandă. Rotaru intrat in spital si-a prelungit internarea pana la terminarea alegerilor din 2000. Fulga l-a recuperat pe Rotaru din spital în 2001. În numai trei ani, un simplu colonel, a ajuns general colonel cu funcţie de secretar de stat, adjunct de director SIE. Generalul Rotaru a adus în institutie mai multe rude şi cunoştinţe. Pe fiica sa a numit-o director al unei unităţi importante din serviciu. Ca secretar de stat, Rotaru s-a ocupat de activitatea economică şi logistică a Serviciului de Informatii Externe. Împreună cu alţi generali făcuţi la apelul bocancilor a înfiinţat firme sub acoperire dupa modelul Dunarea. Prin aceste firme, au planificat şi derulat operaţiuni economio-financiare dubioase. Generalul-colonel SIE Constantin Rotaru a fost decorat cu Steaua României în grad de comandor şi a fost trecut în rezervă. Avea deja patru stele. Este foarte bun prieten cu generalii Dumitrescu Gabriel si Valcea Marin, (in 2001 erau locotenenti colonei, iar acum sunt generali de 2-3 stele). Rotaru are o viluta cocheta in Prahova.

Capitolul III al Raportului Ohanesian se va referi la alti grei ai Securitatii aflati in functii de conducere, demnitari, politicieni, diplomati si oameni de afaceri ai Romaniei Europene.

Ex.: Marius Petrescu, Marian Valentin Nedelea, Bogdan Dumitrescu, Lucica Negrea, Ion Bobocea, Ilie Stanica, Mihai Stefan Stuparu, Octavian Harseu, Gheorghe Angelescu, Emil Rapcea, Valeriu Arteni, Stefan Porojan, Mihai Berinde, Aleodor Francu, Ionescu Paul, Radu Onofrei si lista va continua.

www.exprimare.ro

27 Feb 2007

Jurnalul National: SIE îl bagă în penal pe Ovidiu Ohanesian

14 Aprilie 2007 | de Violeta Fotache

Ziaristul Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei reporteri răpiţi în Irak în martie 2005, are de dat cu subsemnatul pe la Parchet, după ce Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a depus o plângere penală împotriva lui. El este acuzat că prin publicarea unui articol ar fi pus în pericol securitatea naţională.

Ministerul Public a confirmat pentru Jurnalul Naţional faptul că plângerea formulată de SIE împotriva jurnalistului Ovidiu Ohanesian a ajuns la Parchetul instanţei supreme.

ÃŽN ATENÅ¢IA DIICOT. “Astăzi a fost înregistrată la noi plângerea, pe rolul DirecÅ£iei de Investigare a InfracÅ£iunilor de Crimă Organizată ÅŸi Terorism (DIICOT), dar încă nu a fost repartizată în lucru la un procuror”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, procurorul Robert Cazanciuc. Plângerea a fost depusă iniÅ£ial la Parchetul CurÅ£ii de Apel BucureÅŸti, care ÅŸi-a declinat competenÅ£a în favoarea DIICOT. De precizat că procurorii DIICOT sunt cei care au fost competenÅ£i în instrumentarea cazului privind răpirea celor trei jurnaliÅŸti români în Irak. Tot ei sunt competenÅ£i ÅŸi în soluÅ£ionarea dosarelor privind securitatea naÅ£ională, potrivit ultimelor modificări legislative.

MOTIVUL. La baza plângerii care-l readuce pe Ohanesian în atenÅ£ia DIICOT pentru a treia oară se află difuzarea prin internet a adreselor unor presupuse sedii ale SIE. Materialele au fost trimise la peste 70 de adrese de e-mail din Å£ară ÅŸi străinătate, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al SIE. InstituÅ£ia respectivă consideră că informaÅ£iile publicate de jurnalist ar constitui o problemă de securitate naÅ£ională. ÃŽn acelaÅŸi comunicat SIE arată: “ÃŽn ultimii ani, dl Eduard Ovidiu Ohanesian a lansat numeroase atacuri personale la adresa unor cadre sau presupuse cadre ale SIE. ÃŽn toate aceste situaÅ£ii, opÅ£iunea de a nu reacÅ£iona a avut ca motivaÅ£ie nevoia de a nu expune Serviciul printr-o mediatizare excesivă ce a aparÅ£inut celor în cauză. ÃŽn situaÅ£ia în care este vorba despre încălcări grave ale legii, care vizează instituÅ£ii, mecanisme ÅŸi activităţi de importanţă deosebită pentru securitatea naÅ£ională, există obligaÅ£ia legală de a reacÅ£iona prin sesizarea organelor competente”.

ÃŽN REPLICÄ‚. Ohanesian a spus că nu a fost anunÅ£at de nimic ÅŸi că a aflat întâmplător de plângerea SIE. “O să mă duc să văd despre ce e vorba ÅŸi cred că o să fac o plângere penală împotriva lui Silviu Predoiu, pentru abuz în serviciu. Silviu Predoiu, ÅŸeful SIE, este un general penal, care încearcă să mă discrediteze ÅŸi să îmi facă numai probleme”, a declarat Ohanesian pentru Antena 3. El s-a prezentat ieri la Parchetul instanÅ£ei supreme pentru a obÅ£ine o copie de pe plângere, dar aceasta nu a fost încă repartizată, reprezentanÅ£ii Parchetului neputându-i furniza ziaristului copia cerută.

REACÅ¢II. Civic Media a reacÅ£ionat imediat. “După ce a scăpat cu viaţă din Irak dintr-o afacere suspectă de spionaj ÅŸi răpire ÅŸi s-a ales apoi cu o investigaÅ£ie a DIICOT privind un CD care ar fi conÅ£inut informaÅ£ii secrete ale Armatei (caz condamnat de Reporters Sans Frontieres în Raportul anual pe 2006), ziaristul Eduard Ovidiu Ohanesian este din nou urmărit de SIE”, precizează Civic Media, printr-un comunicat de presă. ONG-ul atenÅ£ionează că va sesiza organismele europene ÅŸi internaÅ£ionale de apărare a drepturilor jurnaliÅŸtilor, a libertăţii presei ÅŸi de expresie, privind acÅ£iunea conducerii SIE.

ZIUA: SIE il vrea pe Ohanesian dupa gratii

La DIICOT a fost inregistrata o plangere penala prin care jurnalistul este acuzat de culegerea ilegala si difuzarea unor date strict secrete * Cu aceasta ocazie, spionii nostri se deconspira recunoscand veridicitatea “Raportului Ohanesian” .

Serviciul de Informatii Externe a formulat o plangere penala impotriva jurnalistului Ovidiu Ohanesian. Acesta este acuzat ca a pus in circulatie informatii care intra sub incidenta Legii nr. 51 din 1991 privind siguranta nationala a Romaniei, Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate si Legii nr. 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE. Concret, ziaristul a postat pe Internet si a trimis pe e-mail la diverse institutii publice si la alti colegi din presa un documentar intitulat “Raportul Ohanesian” in care prezinta date despre fosti si actuali angajati din SIE si fotografii ale unor sedii care ar apartine acestui serviciu de informatii. Prin aceasta actiune se pare ca Ohanesian ar fi dezvaluit locatiile unde se gasesc birourile centrale ale diviziunilor Contraterorism, Neproliferare si Contraspionaj din SIE.

Ancheta incepe luni

Denuntul formulat de SIE impotriva lui Ohanesian a fost inregistrat in cursul zilei de 12 aprilie a.c. la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Documentul, plecat de la Cabinetul directorului SIE (semnat, se pare, de generalul maior Vasilica Sarca), este adresat lui George Balan, procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Procurorul Popescu Catalin Andrei, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, ne-a declarat ca plangerea primita de la SIE a fost inregistrata in cursul zilei de joi la registratura institutiei pe care o reprezinta, dar a fost redirectionata catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, deoarece este de competenta acestei structuri.

Procurorul Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ne-a precizat ca, in cursul zilei de ieri, la DIICOT a fost inregistrata plangerea formulata de SIE si ca dosarul va fi dat in lucru unui procuror in cursul zilei de luni.

Acuzatiile

Potrivit unor surse neoficiale, Ohanesian este acuzat de culegere ilegala si divulgarea unor date strict secrete. Jurnalistul ar fi acuzat de catre reprezentantii SIE ca a fotografiat si difuzat public, cu adrese si detalii, mai multe sedii ale SIE, tocmai cele unde s-ar afla unitatile cele mai sensibile ale serviciului, de genul antiterorism sau contraspionaj. Totodata, plangerea penala depusa de SIE vizeaza si sursele lui Ovidiu Ohanesian, pe care SIE sustine ca le-a identificat cu certitudine si pentru care sustine ca ar avea probe. Din denuntul depus de SIE la Parchet rezulta ca sursele lui Ohanesian ar fi colonelul (r.) SIE Ionel Dragomir, trecut in rezerva. Potrivit unui comunicat de presa mai vechi difuzat de SIE, Dragomir a fost trecut in rezerva pentru ca a comis “abateri grave de la prevederile regulamentelor militare, ordinelor si instructiunilor de munca”.

In varianta in care situatia este reala si Ohanesian a deconspirat niste sedii secrete ale SIE, s-ar putea sa asistam la o versiune romaneasca a cazului agentului CIA, Valerie Plame. Este interesant de vazut cum va trata Justitia romana acest caz, mai ales daca se dovedeste ca locatiile fotografiate si trimise de ziarist pe e-mail apartin diviziilor antiterorism si contraspionaj din SIE.

SIE da vina pe Internet

Intr-un comunicat de presa, SIE precizeaza ca “materialele incriminate, vizand presupuse sedii conspirate ale SIE, au fost distribuite prin Internet la peste 70 de adrese.(…). Pe lista de distributie se regaseste, insa, un numar mare de persoane fizice sau juridice straine, aceasta modalitate de divulgare a unor informatii fiind practic o premiera prin numarul de destinatari, subiectul comunicarii si calea de transmitere. Astfel, datorita Internetului, in momentul de fata nu mai exista nici un fel de control asupra numarului total al <>. Daca unii dintre destinatarii straini ne-au retrimis materialul asigurandu-ne ca au luat masuri pentru limitarea numarului de persoane care au luat cunostinta de continut, din pacate altii ar putea fi foarte interesati sa verifice, completeze si, posibil, exploateze datele transmise cu atata generozitate de dl. Eduard Ovidiu Ohanesian.”

“Tot ce este acolo se refera la vechea securitate”

Ovidiu Ohanesian ne-a declarat ca a aflat din presa despre actiunea intreprinsa de catre Serviciul de Informatii Externe impotriva sa. “M-am dus la Parchetul General si mi-au spus ca nu exista la ei asa ceva. M-am dus si la Curtea de Apel unde a fost depusa initial si nu este nici acolo. Plangerea minunata s-a pierdut! M-au purtat dintr-o parte in alta si nu au vrut sa imi dea nimic. Nu stiu pentru ce sunt acuzat. Banuiesc ca e vorba de rapoartele pe care le-am facut si le-am trimis in primul rand institutiilor tarii, SRI, SIE, Presedintie, MAE etc.”, ne-a spus Ohanesian. El a adaugat ca nimeni din institutiile carora le-a trimis rapoartele respective nu a vrut sa stea de vorba cu el. “Am incercat sa stau de vorba cu Saftoiu, cu Ungureanu, nu s-a putut”, a adaugat jurnalistul. Ohanesian considera ca datele din respectivele rapoarte nu aduc atingere sigurantei nationale. “Tot ce este acolo se refera la vechea securitate”, ne-a spus Ohanesian, precizand ca actualii sefi din conducerea SIE provin din fosta Securitate. “Probabil ca o sa depun si eu o plangere penala impotriva lui Silviu Predoiu (director adjunct in SIE-n.r.) pentru abuz in serviciu”, a adaugat Ohanesian.

Doru DRAGOMIR / 14.04.2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.