Se pregateste Rodica Culcer: de la Era Socialista la Ambasada SUA, TVR, 22 si CC al GDS


bottom

Asociatia Civic Media apreciaza primele verdicte acordate de Colegiului CNSAS pentru formatorii de opinie prezenti pe lista “Voci curate”. Totodata, sursele Civic Media afirma ca dupa lotul Chirieac-Braia-Ivanciuc urmeaza si mass media publice, in cap de lista aflandu-se Rodica Culcer, actuala sefa a Departamentului Stiri a TVR. Civic Media a adresat o Scrisoare deschisa catre conducerea TVR si Comisiile pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa din Parlamentul Romaniei, intitulata “De ce trebuie lustrata Rodica Culcer”, aflata mai jos.

Multumim Colegiului CNSAS pentru prima dovada care arata ca deconspirarea formatoriilor de decizie care au colaborat cu Securitatea este cel putin la fel de importanta ca si cea a factorilor de decizie.

Totodata, apreciind ca media publice aflate sub controlul Parlamentului sunt poate mai importante decat media private, in perspectiva relatiei contribuabil – institutie publica, Civic Media atrage atentia CNSAS ca ar putea sa se ocupe de principalii directori de opinie din institutia Televiziunii Publice (TVR).

Pentru inceput, Rodica Culcer – acuzata in trecut de Robert Turcescu de cenzura si politica slugarnica fata de Adrian Nastase si fostul partid de guvernamant PSD si taxata in prezent de Comisia de Etica a TVR pentru acelasi tip de performanta, dar cu vector diferit – credem ca este candidatul ideal pentru verificari aprofundate.

left

In avionul premierului Adrian Nastase, 2002

Rodica Culcer, momentan sefa Departamentului de Stiri a TVR si aflata sub contract cu publicatia Evenimentul Zilei si revista “22“ a Grupului pentru Dialog Social, a lucrat, inainte de 1989 in interiorul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Aici a indeplinit intre 1987 si 1989 functia de secretara a Consilierului Politic al Ambasadei Americii in Romania, Michael E. Parlmly, diplomat veteran si in prezent amabasador al SUA in Cuba (United States Interests Section in Havana, or USINT). Conform unor persoane foarte bine avizate – care sunt dispuse sa depuna marturie in cazul audierii Rodicai Culcer la CNSAS -, in perioda comunista, in Ambasada Statelor Unite ale Americii intregul personal romanesc era incadrat in Departamentul Securitatii Statului, Directia a III-a. “Pana si femeile de serviciu erau subofiteri”, afirma sursa Civic Media, sustinand ca Rodica Culcer avea la momentul 1989 gradul de locotenent-colonel in Securitate.

Solicitam totodata public ca Rodica Culcer sa-si clarifice aceste pete din biografia sa, care, culmea, nu prea este disponibila in varianta electronica, nici pe site-ul Televiziunii Romane, nici pe Internet, pentru uz general.

In atentia cercetatorilor CNSAS : date despre Rodica Culcer se gasesc si in ASRI, Fond «D».

Civic Media mai aminteste ca majoritatea formatorilor de opinie deconspirati pana acum sunt legati strans de Grupul pentru Dialog Social. Este vorba de : Smaranda Enache, Iustin Marchis, Sorin Antohi si, dintre persoanele chemate recent la CNSAS, Mihnea Berindei.

Asociatia Civic Media

05.02.2007

Scrisoare Deschisa catre conducerea TVR si Comisiile pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa din Parlamentul Romaniei

De ce trebuie lustrata Rodica Culcer

Va solicitam prin prezenta sa dispuneti cercetari pentru determinarea faptului daca actuala sefa a Departamentului Stiri a Televiziunii Romane, Rodica Culcer, nu ocupa postul sau ilegal, tinand cont de regulamentul intern al TVR care prevede ca persoanele cu apartenenta la fosta Securitate nu pot ocupa functii de conducere.

Rodica Culcer a facut parte din personalul romanesc angajat in cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti in perioada 1985 – 1991, ocupand functia de referend si secretara a Ofiterului Politic, in conditiile controlului total al informatiei exercitat de organele de Securitate in statul comunist. Conform datelor Civic Media, cetatenii romani angajati in cadrul ambasadelor occidentale si nu numai, dar in special in cea a Statelor Unite, se aflau obligatoriu sub controlul Departamentului Securitatii Statului, Directia a III-a a Securitatii.

Mai mult decat atat: Rodica Culcer – care desi ocupa un post public se exprima politic sub contract in Evenimentul zilei si Revista ”22” a GDS – are pete ascunse dar de neinlaturat in biografia sa oficiala, prezentata partial si cu parcimonie in spatiul public. Astfel, Rodica Culcer uita sa dea explicatii despre un mare gol din CV-ul sau, respectiv perioada 1979 – 1985.

Conform informatiilor Civic Media, in perioada respectiva Rodica Culcer a ocupat functia de documentarist in cadrul Institutului de Stiinte Social Politice (”cel mai bun documentarist al institutului”, spune Iosif Boda, fostul director stiintific al acestuia). Institutul de Stiinte Politice se afla sub cupola Academiei de Stiinte Social Politice a RSR Stefan Gheorghiu – scoala de cadre a PCR si a Securitatii. Conform fisei postului ocupat de Rodica Culcer timp de sase ani, inainte de a fi introdusa in Ambasada SUA, sintezele sale erau destinate in principal Sectiei de Politica Externa a CC al PCR si Consiliului de Ministri.

Pana si Raportul lui Vladimir Tismaneanu (care frecventa si el acest Institut) arata o mini-radiografie a Academiei de Partid, creata in 1979 ca o sectie a CC al PCR: ”Primul presedinte a fost Miron Constantinescu, urmat de Mihnea Gheorghiu. La sectia internationala, responsabila pentru relatiile cu partidele comuniste la putere si cu cele din tarile necomunizate, au lucrat Maria Rab (cumnata lui Leonte Rautu), Ghizela Vass (notabila prin longevitate politica, o apropiată a Elenei Ceausescu), Constantin Lazarescu, Constantin Vlad, Stefan Andrei. Ghizela Vass a fost direct implicata în raporturile cu Partidele Comuniste Grec, Spaniol şi cu exilul cominformist din Iugoslavia. Aceste relatii au inclus ajutor material substantial din partea PCR pentru partidele si organizatiile respective, precum si din alte tari. PCR a folosit banii tarii pentru a sustine miscari subversive si antidemocratice in diverse parti ale lumii. Posturile de radio ale Partidelor Comunist Grec si Spaniol („Vocea adevarului” si „Pirinei”) s-au aflat multi ani la Bucureşti. In anii 1970 si 1980, PCR a subventionat miscari radicale, antidemocratice din Lumea Treia. Este un subiect care trebuie cercetat in continuare”. Observati ca anii respectivi se incadreaza in perioada in care si Rodica Culcer facea „documentare” pentru aceste organe.

In aceeasi perioada, Rodica Culcer a colaborat si la revista „Era Socialista”, prin intermediul Elenei Zamfirescu, redactor plin al publicatiei. Revista „Lupta de clasa”, transformata in „Era Socialista”, a constituit alaturi de organul Partidului, „Scanteia”, principalul mijloc de transmitere in mase a ideologiei regimului comunist. Dupa Raportul Tismaneanu, tot cu parcimonie: „Revista teoretica a CC al PCR s-a numit initial „Lupta de clasa” si a fost condusa de Stefan Voicu (Aurel Rotenberg), care a ramas in fruntea ei si sub Ceausescu, cativa ani dupa schimbarea denumirii în „Era Socialista”. Urmasul lui Voicu a fost Ion Mitran”.

Asociatia Civic Media solicita conducerii TVR si Comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei sa audieze partile implicate si sa roage Colegiul CNSAS sa trateze cu prioritate un astfel de caz, in vederea aplicarii principiilor Uniunii Europene, de transparenta si integritate. Detalii despre cazul Rodica Culcer pot fi gasite, pe langa dosarul sau personal, in ASRI si ASIE, Dosarele ambasadorului Constantin Vlad, ale Elenei Zamfirescu si ale lui Sergiu Verona.

Asociatia Civic Media

06.02.2007

Resurse publice:

Florile democratiei, crescute in sera de la “Stefan Gheorghiu” – EvZ

Interviu Rodica Culcer cu biografie amputata – Revista Capital

Culcer a castigat concursul de director al Åžtirilor – Comunicat TVR fara CV complet

Ion Iliescu la Emisiunea “Prim Plan” despre colaborarea Rodicai Culcer

Madam Z paraseste spionajul romanesc – “Era Socialista” ia sfarsit la SIE

bottom

rodica culcer era socialista.jpg

rodica culcer era socialista pcr cc gds.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.