Rosca Stanescu: Ziaristi de vårf, colaboratori ai fostei securitati
Cititi aici listele Voci Curate I si Voci Curate II
Civic Media a mai depus la CNSAS inca o lista cu jurnalisti
Gardianul din 21.07.2006
Sorin Rosca Stanescu a declarat, miercuri la emisiunea 100%, ca printre ziaristii de varf sunt si fosti colaboratori ai Securitatii.
Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului Ziua, a declarat, miercuri seara la emisiunea 100%, ca printre ziaristii de varf sunt fosti colaboratori ai Securitatii. El a facut apel catre acestia sa se autodenunte. Ieri, Asociatia Civic Media a mai depus la CNSAS o lista cu 600 de ziaristi ce trebuie cercetati de Colegiu.
El a amintit ca a recunoscut in urma cu cativa ani ca a fost colaborator al securitatii. „Noi avem o mare raspundere. Suntem formatori de opinie, putem manipula. Putem fi santajati de cineva care ar putea sa ne arate dosarul: «Bai, Popescu, vezi ca daca nu esti cuminte scot dosarul!». Exista ziaristi care asculta de acest bici al dosarului si care isi ascund trecutul. Singura solutie cinstita si civilizata este ca ei sa vina si sa spuna: am fost colaboratori ai Securitatii. Astfel, ei nu mai pot fi santajati din acest punct de vedere. In ceea ce ma priveste, cei care au considerat ca in aceasta balanta a lucrurilor ticaloase si bune, cele bune au atarnat mai greu, au ramas cititori fideli ai ziarului ZIUA. E dreptul fiecarui cetatean sa aleaga“, completat Stanescu.
«Inainte de 1989, multi ziaristi – colaboratori»
Stanescu a spus ca pana in 1989, existau foarte multi ziaristi care colaborau cu fosta Securitate. „La Informatia Bucurestiului erau aproximativ 30 de ziaristi, iar eu aveam relasii cu 15 dintre ei. Dintre acestia au aparut note informative despre mine semnate de patru-cinci dintre ei“, a precizat directorul ZIUA. El a sustinut ca numele de cod ale acestora erau Jean, Mitu, Magda, Mares, Iancu si Radu. Stanescu a mai precizat ca in timpul comunismului nu era posibil, ca jurnalist, sa circuli in afara tarii si sa nu ai o legatura cu Securitatea. „Era un grup de ziaristi, printre care si Corneliu Vadim Tudor, care insotea echipele de fotbal si care erau prezenti in aceste deplasari“, a completat Stanescu.
Inca 600 de jurnalisti la verificat
Asociatia Civic Media a depus ieri, la CNSAS, a doua lista din campania „Voci Curate“. Ultimul tabel vizeaza 600 de nume de jurnalisti, directori, redactori sefi, editorialisti, analisti sau comentatori din presa locala si centrala. Sunt trecuti conducatorii mediei de limba maghiara din România, membrii Consiliilor de Administratie din SRTV si SRR, precum si editorii si producatorii televiziunilor centrale. Lista include si reprezentantii asociatiilor si sindicatelor din mass-media, inclusiv membrii Clubului Român de Presa. In plus, la capitolul conducatori sau fosti conducatori media sunt trecuti si Calin Popescu Tariceanu, Adrian Nastase, Cozmin Gusa, Sergiu Andon, Petre Roman, Dan Matei Agathon, Adrian Paunescu, Vasile Dâncu, si Radu F. Alexandu. Victor Roncea a cerut tuturor celor vizati sa îsi trimita la CNSAS datele de identificare, în vederea verificarii eventualei lor colaborari cu Securitatea sau cu servicii de spionaj straine. Ei au mai solicitat CNSAS sa ia în considerare varianta postarii pe Internet a unor extrase din dosarele care se dovedesc a fi de interes public. Asociatia Civic Media a initiat acest demers în parteneriat cu jurnalistii din Bulgaria.
Dinescu: Cererea de recuzare, «muzica usoara»
Sedinta CNSAS de ieri s-a incheiat intr-o jumatate de ora de la incepere, din pricina faptului ca n-au fost prezenti suficienti membri pentru a se lua vreo hotarare. Ca urmare, Consiliul n-a luat nici ieri vreo hotarare privitoare la eventuala colaborare cu Securitatea a pesedistului Razvan Theodorescu. Pe de alta parte, Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a calificat drept „muzica usoara“ cererea de recuzare a sa înaintata de avocatul Sergiu Andon. Dinescu a apreciat ca aceasta este „un pretext frumos“ de neprezentare a liderului PC la dezbaterea contestatiei pe care a depus-o. Sergiu Andon precizase marti ca cererea de recuzare a lui Mircea Dinescu nu se refera la revocarea lui Mircea Dinescu din CNSAS, ci la „neparticiparea“ acestuia la sedinta în care se va discuta contestatia deciziei Colegiului potrivit careia Dan Voiculescu a facut politie politica. „În statutul nostru nu exista nici o prevedere legala referitoare la recuzarea unui membru al Colegiului“, a spus Dinescu.
SRI neaga existenta fondului P.I.
SRI a transmis ieri presei un comunicat prin care respinge „categoric“ informatiile referitoare la existenta unui fond secret P.I. (Persoane Importante) si îsi reafirma disponibilitatea totala pentru transmiterea integrala a documentelor create de Securitate catre CNSAS în conformitate cu reglementarile legale în vigoare. Acesta ar fi raspunsul dat de SRI privitor la relatarea istoricului Marius Oprea despre existenta unui fond de documentare P.I., care ar fi cuprins „informatorii din ierarhiile inalte, informatori care raportau direct capilor Securitatii“ si care a fost gestionat de Aurel Rogojanu, fostul sef de cabinet al a lui Iulian Vlad, actual sef de directie în cadrul SRI. Oprea afirmase, pentru un cotidian central, ca fondul documentar „P.I.“ nu a fost niciodata predat CNSAS. SRI apreciaza drept regretabil faptul ca „cercetatori care au studiat ani de zile în arhiva gestionata de SRI documente create de Securitate dezinformeaza opinia publica lansând afirmatii fara suport real, referitoare la existenta unui pretins «fond secret»“. In plus, Serviciul condus de Radu Timofte precizeaza ca a transmis Colegiului CNSAS, înca din anul 2000, un documentar care cuprindea, printre altele, Ordinul Ministrului de Interne referitor la gestionarea pe fonduri arhivistice a documentelor create de Securitate.
Gauck: «Noi am fost dictatori comunisti sau victime»
„Este important ca tarile postcomuniste sa înteleaga ca nu exista o continuitate nationala neîntrerupta, care sa îndreptateasca afirmatia «noi am fost întotdeauna români sau bulgari». Nu, dimpotriva, noi am fost în principal dictatori comunisti sau victime ale dictaturii comuniste“, a spus pentru Deutche Welle Joachim Gauck, fost însarcinat federal pentru studierea arhivei serviciului secret est-german. El considera ca noile societati democratice din România si Bulgaria trebuie sa evite sa trateze dosarele întocmite în timpul dictaturii ca pe niste documente normale de stat si trebuie sa permita accesul la aceste informatii, „sa nu le tina pe mai departe sub cheie“, acestea fiind solicitari minime, care se vor pune odata cu admiterea în UE.
Alexandru Mihai / Gardianul
“CU VOCILE CURATE”
Realitatea TV de Vineri 14 iulie 2006
Asociaţia Civic Media a depus ieri, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, o listă cu 200 de jurnalişti din presa centrală al căror trecut urmează să fie cercetat. CNSAS va trebui să stabilească dacă aceştia au făcut poliţie politică sau dacă au avut legături cu fosta Securitate.
AsociaÅ£ia Civic Media ÅŸi alte două organizaÅ£ii din Bulgaria au lansat operaÅ£iunea “Cu vocile curate”. Ele îşi propun să îi demaÅŸte pe acei jurnaliÅŸti care au colaborat cu fosta Securitate. Civic Media a cerut CNSAS să facă publice, pe Internet, dosarele tuturor ziariÅŸtilor ÅŸi membrilor organizaÅ£iilor non-guvernamentale care au avut legături cu structurile fostei securităţi.
În Bulgaria, două organizaţii nonguvernamentale ale ziariştilor au declanşat o campanie asemănătoare în urma căreia au fost depistaţi şase jurnalişti care au făcut poliţie politică. În cazul în care se vor semnala şi în România cazuri similare, reprezentanţii Civic Media susţin că eventualele sancţiuni ar putea veni numai din partea instituţiilor de presă.
Realitatea TV
CIVIC MEDIA VREA COMISIE DE CONTROL LA CNSAS
Asociaţia Civic Media cere înfiinţarea unei Comisii parlamentare speciale de control a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Organizaţia neguvernamentală care a urmărit cu atenţie activitatea CNSAS susţine că unii dintre foştii şi actualii membri ai Colegiului se fac vinovaţi de abuzuri. Asociaţia Civic Media oferă şi câteva exemple. Horia Roman Patapievici a ştiut că Sorin Antohi, fondator al Grupului pentru Dialog iSocial, a avut legături cu Securitatea, dar nu l-a deconspirat.
„CU CÄ‚RÅ¢ILE PE FAŢĂâ€
Asociaţia Civic Media s-a gândit să dea o mână de ajutor Colegiului pentru Studierea Arhivelor Securităţii în procesul de deconspirare a foştilor colaboratori. Astfel, Victor Roncea a făcut cadouri simbolice sub formă de cărţi de joc, fiecare carte reprezintând însă câte o personalitate al cărei trecut ar trebui verificat. Civic Media a lansat această acţiune la şase luni de când a depus la CNSAS listele „Voci curate†şi la trei luni de când a cerut să fie verificaţi şi membrii colegiului.
Antena 3 / 17 decembrie 2006
El le-a cerut acestora sa se autodenunte.
Ieri, Asociatia Civic Media a mai depus la CNSAS o lista cu 600 de ziaristi ce trebuie cercetati.