PROTEST FATA DE CENZURA SI ATACURILE LA LIBERTATEA PRESEI DIN RADIOUL NATIONAL

Ziaristul Sorin Croitorescu, din cadrul Romania Actualitati, a fost amenintat luni cu sanctionarea, de catre conducerea institutiei, dupa ce, in calitate de realizator si sef de tura la Radiojurnal, a citit, in cadrul emisiunii Revista Presei, difuzata la primele ore ale diminetii, pasaje din editorialul semnat de Victor Roncea, aparut in editia de luni a ziarului ZIUA. Editorialul, intitulat “Tonomatele URSS dau in presa NATO”, semnala sumar probleme din Radioul National legate de cenzura si libertatea presei, dupa ce emisiunea “Periscop” a fost suspendata saptamana trecuta de pe post. Surse din Radio sustin ca, alaturi de redactorul sef Pavel Ionescu si de redactorul sef adjunct de la Camera Stirilor, Radu Sarpe, consiliera Mariei Tochina, Presedintele Director General al SRR, Rodica Madosa, s-a rastit la realizatorul Sorin Croitorescu amenintandu-l cu suspendarea de pe post si sanctionarea cu reducere salariala timp de trei luni. Contactat telefonic, Sorin Croitorescu nu a dorit sa faca vreun comentariu, precizand insa ca “a avut loc o sedinta redactionala” in care au fost discutate “chestiuni de principiu”. Acest incident intervine dupa ce, saptamana trecuta, un alt ziarist, realizator la Radio Romania Actualitati al emisiunii “Periscop” a fost suspendat de pe post pentru ca in emisiunea sa a vorbit in termeni critici la adresa ziaristilor Cristian Tudor Popescu si Bogdan Chireac si a lui Dan Voiculescu. Mai multe asociatii de aparare a drepturilor jurnalistilor, din tara si strainatate, au fost informate asupra starii de fapt din Radioul public national.

ZIUA ONLINE 31 martie 2008

IN ATENTIA PRESEDINTELUI DIRECTOR GENERAL,
MARIA ŢOGHINĂ

MEMBRILOR CONSILULUI DE ADMINISTRATIE.

MEMBRILOR COMITETULUI DIRECTOR,

OFICIULUI JURIDIC,

CONDUCERII POSTULUI ROMANIA ACTUALITATI

Stimate doamne, stimati domni,

In calitate de producator executiv al emisiunii PERISCOP recent cenzurată de conducerea SRR va amintesc:

1. Cenzura de orice fel este interzisă in SRR

, iar ea ar fi trebuit să înceteze începând din 2004, când eu împreună cu alţi colegi am denunţat-o public. Constat cu stupoare ca şi în prezent, în 2008, când România este deja membră a Uniunii Europene, cenzura şi abuzurile în radioul public continuă. Cenzurarea emisiunii „PERISCOP – din culisele politicii interne şi internaţionale”, realizată de Bogdan Rădulescu s-a produs în momentul difuzării de informaţii de interes public.

2. Tema emisiunii era una de interes naţional şi european: corupţia economico-financiară, legăturile unor grupuri de interese cu mass-media. Suspendarea emisiunii reprezintă un gest clar de cenzură, publicul ascultător fiind astfel privat de dreptul consfinţit prin Constituţie şi prin legea 41/ 1994 de funcţionare a SRR şi SRTV de fi informat despre toate aspectele vieţii politice şi despre problemele ridicate de instituţii importante ale statului (instituţia prezidenţială).

3. Subiectul era, de asemenea, unul de actualitate dat fiind că:

 preşedintele ţării a menţionat cazuri foarte grave de jurnalişti- formatori de opinie, suspectaţi de corupţie şi de mercenariat în favoarea unor grupuri de interese.

 Anul 2008 este un an electoral, iar opinia publică trebuie să ştie care sunt riscurile manipulării ei de către asemenea „formatori de opinie”. De aceea, nu mi se pare întâmplător faptul că emisiunea Periscop a fost scoasă din grilă, tocmai acum, în electoral.

4. Subiectul ediţiei din 21 martie a.c. era unul care ţine de jurnalismul de investigaţie, şi fusese comunicat deja cu o zi înainte de difuzarea emisiunii conducerii postului Radio România Actualităţi. Astfel, motivul invocat în notificarea cu nr. 20568/25 martie 2008 („ieşirea din formatul emisiunii”) este doar un pretext şi o diversiune menită să disimuleze sub măsuri birocratico- administrative scopul clar de a mă hărţui profesional pe mine şi pe soţul meu. Vă reamintesc că Cerasela şi Bogdan Rădulescu sunt cei care au depus plângere penală la DNA (Dosar 3/P/2006), în urma căreia doi importanţi membri ai Comitetului Director („Doru” Vasile Ionescu şi Constantin Puşcaş) au fost învinuiţi. De asemenea, Cerasela şi Bogdan Rădulescu au oferit informaţii în ultimul an despre contracte suspecte în care sunt implicate alte două figuri ale „managementului superior”: Carmen Petcu (contractul cu CLIR MEDIA) şi Rodica Madoşa (proiectul „Sibiu-capitală europeană”)

5. Am fost somaţi să prezentăm aşa numitele „probe” şi citez: „ aţi afirmat că le deţineţi şi că susţin acuzaţiile aduse în emisiunea „Periscop” din data de 21 martie 2008, domnilor Cristian Tudor Popescu şi Victor Ciutacu. (scrisoarea deschisă pe care am primit-o din partea redactorului şef, Doina Jalea). Potrivit oricăror norme elementare de jurnalism noi nu am acuzat, ci am supus spre dezbatere infromaţii deja existente în medii jurnalistice şi pe surse, aflate la îndemână oricarui jurnalist. De asemenea, potrivit oricărui cod deontologic internaţional de jurnalism : „protecţia şi confidenţialitatea susrselor” este literă de lege. Nu puteţi obliga un jurnalist, nici măcar în instanţă, care deţine nu numai informaţii publice, ci mai ales confidenţiale, despre un caz sau o persoană, să le divulge la somaţia conducerii.

6. PRESIUNILE ASUPRA EMISIUNII PERISCOP AU UN ISTORIC: Vă reamintesc că, până în data de 21 martie 2008, emisiunea PERISCOP a atacat în zeci de ediţii subiecte de politică internă. O premieră absolută a fost aceea când, la ordinul unui politician PNL (Norica Nicolai) şi al consilierei pensionare reangajate în SRR Rodica Madoşa, a fost cerută sancţionarea publică de către CNA a emisiunii PERISCOP, în timp ce aceasta tocmai se derula. Amintesc că presiunea politică din partea politicianului PNL şi gestul consilierei SRR au intervenit în momentul în care, în studioul 31, invitaţi ai emisiunii se aflau Monica Macovei şi Traian Ungureanu, iar prin telefon Kelemen Hunor (UDMR) şi Crin Antonescu (PNL). Aceştia discutau despre partitocraţie şi raţiunile politice ale suspendării preşedintelui României.

7. Principiul dreptului la replică a fost respectat de realizatorul emisiunii Periscop. Au fost contactaţi ambii jurnalişti. Cristian Tudor Popescu nu a fost găsit, iar Victor Ciutacu a răspuns pozitiv invitaţiei de a-şi exprima opinia prin telefon( există o înregistrare cu Victor Ciutacu în acest sens). Cu toate acestea, conducerea SRR a difuzat un drept la replică ilegal pe post. A fost încălcat, astfel, articolul 14, punctul 7, din legea 41, care stipulează ca „dreptul la replică se difuzează în aceeaşi emisiune, la aceeaşi oră”. Ori, emisiunea fusese deja scoasă abuziv din grilă.

8. Întregul demers al conducerii în SRR este, în opinia mea, dominat şi de conflicte de interese. Cei doi jurnalişti au legături directe şi indirecte cu SRR. Nu este un mister faptul ca Cristian Tudor Popescu a fost prezent în comisiile pentru concursuri din 2005 şi a fondat împreună cu consiliera Rodica Madoşa Asociaţia Jurnaliştilor din România. Victor Ciutacu este angajat al trustului Intact, menţionat mai sus pentru contractul obţinut de către firma acestui trust CLIR Media de la SRR.

Nu voi înceta sã declar cã scoaterea emisiunii PERISCOP din grilă este o decizie politicã, probã clarã de cenzurã politicã a conducerii SRR în acest an electoral. Dupã ce între 2000 – 2004 postul public fusese transformat în goarna propaganisticã a guvernãrii Nãstase, de astã datã unii politicieni şi oameni de afaceri din PSD, PNL şi PC fac şi desfac dupã bunul lor plac mersul editorial la SRR şi înţelegeri economice, cu complicitatea actualei conduceri, pusã deja sub acuzare de DNA.

În baza legii avertizorului public 571/2004 reafirm, aşa cum am facut-o public de multe ori în presa centrală: grupuri de interese politico-economice coordoneazã din afara SRR politica editorialã a postului public de radio. Să ne amintim recent cum politizarea instituţiei s-a făcut din nou simţită când în noiembrie 2007 au fost boicotate dezbaterile privind referendumul pentru votul uninominal. Pentru aceste poziţii partizane şi anti-prezidenţiale, SRR a şi fost acţionatã în justiţie. Aceste exemple, plus ancheta Departamentului Naţional Anticorupţie reprezintã deja o bunã ilustrare a felului cum postul public de radio este influenţat si parazitat de cãtre grupuri de interese politico-economice, în flagrantã contradicţie cu legea 41/1994 de funcţionare a SRR şi SRTV.

31.03.2008

CERASELA RĂDULESCU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.