INCA UN IERARH care s-a scrantit grav: Sofronie Drinceac lupta pentru…Tokes si UNGARIA

Cotidianul Bihoreanul se lupta cu dracul gol iar Parintele Puşcaş îi demască pe episcopul Sofronie şi pe şefii Primăriei

Preotul Puşcaş îi demască pe episcopul Sofronie şi pe pe şefii Primăriei Preotul Florian Puşcaş a înregistrat pe ascuns întâlnirea din luna ianuarie, în care episcopul Drincec, primarul Mihai Groza şi directorul din Primărie Marcel Boloş îi promiteau bani în schimbul renunţării la terenul parohiei în favoarea Liceului reformat, iar joi a făcut publică dovada şantajului.

“Pe 14 ianuarie am fost chemat la Episcopia Oradiei de Prea Sfinţitul Sofronie. Acolo se aflau directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, Marcel Boloş şi primarul Mihai Groza. Am intrat şi din felul în care a decurs discuţia era clar că acolo s-a făcut o negociere”, a declarat joi presei, părintele Florian Puşcaş, parohul Bisericii Sfânta Treime.

Biserica din centrul oraşului îşi disputa deja de patru ani terenul de sport al Liceului Lorantffy Zsuzsanna cu episcopul Laszlo Tokes, iar Sofronie şi şefii administraţiei locale l-au convocat pentru a-i cere să renunţe la el. În schimb, aceştia au promis alocarea din bugetul local a unei importante sume de bani pentru biserica Acoperământul Maicii Domnului, pe care o construieşte Puşcaş.

Speriat de perspectiva de a fi presat să renunţe la teren, preotul a înregistrat întâlnirea pe ascuns, cu telefonul mobil, ca să îşi poată dovedi ulterior nevinovăţia. “S-a făcut o ofertă de preţ din partea domnului director Boloş, de 5 miliarde de lei pentru biseria Acoperământul Maicii Domnului, o biserică pe care eu o construiesc, şi 10 miliarde de lei pentru catedrala în construcţie”, a declarat preotul.

ÃŽn înregistrarea telefonică, pusă la dispoziÅ£ia presei, se aude clar vocea episcopului Sofronie Drincec care îl întreabă pe preot ce sumă ÅŸi-ar dori pentru finalizarea lucrărilor la biserică. “Hai să trecem direct la subiet… Uite ce te întreabă domnul director: de câţi bani ai nevoie?”, a întrebat Sofronie.

Puşcaş, care spune că nu a vrut să negocieze averea bisericii, a refuzat să intre în joc printr-un subterfugiu. “Nu cred că se poate face o estimare”, a răspuns preotul. Replica l-a nemulţumit pe episcop, care a protestat: “Cum să nu se poată face?”.

De-a lungul discuţiei, care a durat mai bine de 25 de minute, preotul nu a avut dreptul la cuvânt. Atunci când a ţinut să reaminteasă faptul că terenul aparţine de drept bisericii ortodoxe, Sofronie a protestat. “Lasă că ştiu istoria, nu mă interesează istoria, că nu de aia te-am chemat”, a spus episcopul.

Înregistrarea se încheie cu îndemnul lui Sofronie Drincec către preot, să accepte banii pentru că s-ar putea să rămână şi fără teren, şi fără fonduri. “Ştii cum se spune, că nemulţumitului i se ia darul, iar calul de dar nu se caută la dinţi”, a fost povaţa pragramtică a lui Sofronie.

Citiţi mai jos: Ortodocşii de la Sfânta Treime refuză să dea terenul reformaților

Episcopul Tokes Laszlo îl pârăşte pe preotul Florian Puşcaş patriarhului Daniel

Scrisoarea deschisă a Parohiei Sfânta Treime (text si foto)

CiteÅŸte mai jos si despre cum au fost obligaÅ£i ortodocÅŸii să renunÅ£e la teren: “DONAÅ¢IE” CU FORÅ¢A!La doar câteva zile de la discuţie, din ordinul episcopului Sofroie, biserica Sfânta Treime a renunţat la teren, iar Consiliul Local Oradea l-a atribuit Liceului Lorantffy Zuszanna, patronat de Episcopia Reformată.

Preotul Puşcaş spune, însă, că nu a acceptat să fie mituit pentru a renunţa la teren. El consideră că terenul aparţine de drept bisericii şi a declarat că nu renunţă la el, urmând a se consulta cu consilierii parohiei dacă să acţioneze în contencios administrativ Primăria, pentru a obţine anularea hotărârii.

de Dan Simai | Bihoreanul 17 | aprilie 2008

Ortodocşii de la Sfânta Treime refuză să dea terenul reformaților

de Raluca Avram | 14 aprilie 2008

Ortodocşii de la Sfânta Treime refuză să dea terenul reformațilorLovitură de teatru! La 3 luni după ce au renunțat la terenul Bisericii Sfânta Treime în favoarea reformaţilor, presați fiind de episcopul Sofronie, membrii consiliului parohial, în frunte cu preotul Florian Pușcaș, se răscoală şi ameninţă Primăria cu tribunalul dacă nu le lasă pământul.

Printr-o scrisoare deschisă dată publicității duminică, adresată Consiliului Local şi primarului Mihai Groza, membrii consiliului parohial al Bisericii Sfânta Treime, în frunte cu parohul Florian Puşcaş, cer aleşilor să anuleze hotărârea din 31 ianuarie, prin care terenul de sport din vecinătatea casei parohiale a fost dat în folosinţa Liceului reformat Lorantffy Zsuzsanna.

Reprezentanții bisericii ortodoxe amenință că, dacă doleanţele nu le vor fi respectate, vor ataca acea hotărâre în contencios, pentru a-și recupera terenul. Membrii consiliului spun că aleşii locali au luat hotărârea nu în urma unui accept al parohiei, ci pe baza unui proces-verbal ce reprezintă doar „o corespondenţă internă între Parohia Sf. Treime şi Episcopia Ortodoxă Oradea”.

Dacă acum 3 luni se fereau să recunoască public că renunțarea la teren le-a fost impusă de către ierarh, acum ortodocșii recunosc că au cedat „în urma imperativelor” episcopului Sofronie Drincec. Totuși, ei invocă faptul că „parohia nu a exprimat, nici public şi nici prin corespondenţă cu Consiliul Local, vreo hotărâre în sensul cedării”, prin urmare hotărârea municipalității ar trebui anulată, ca ”unilaterală și abuzivă”. De altfel, Parohia a și refuzat semnarea procesului verbal de predare a trenului, întocmit acum o lună de Administrația Imobiliară Oradea.

Terenul în cauză, extrem de disputat, a fost dat în folosinţă pe 49 de ani de Consiliul Local, în 2004, Bisericii Sfânta Treime, după ce a fusese luat înapoi de la Liceul Lorrantffy, fiindcă reformaţii nu îşi respectaseră obligaţia de a construi un teren de sport pentru elevii de la Liceul Şaguna, mutați de acolo în alt spațiu.

Hotărârea a dat naştere unui adevărat război între episcopul reformat Laszlo Tokes şi preotul ortodox Florian Puşcaş, cu scandaluri, acuzații de discriminare, manifestaţii și ocupări abuzive ale terenului, care s-au lăsat cu amenzi şi dosare penale pentru reformați.

Părea că scandalul a luat sfârşit în şedinţa de consiliu local din 31 ianuarie din acest an, când terenul a fost dat din nou în folosinţa liceului reformat, după ce episcopul ortodox Sofronie a anunțat oficial că îl returnează Primăriei, “din dorinţa de pace şi bună înţelegere între credincioşii şi comunităţile diferitelor confesiuni creştine din oraş“. Adresa de la Episcopie era însoțită, în mapele consilierilor locali, și de un proces-verbal al consiliului parohial Sfânta Treime, prin care, în aparenţă, acesta renunţase de bunăvoie la teren.

În realitate, însă, BIHOREANUL a dezvăluit încă de la acea vreme că preotul Puşcaş fusese obligat să consimtă, după ce Sofronie i-a pus în vedere că ori se supune, ori va fi dat afară din cler. Cu două săptămâni înaintea şedinţei de Consiliu, episcopul îl chemase pe paroh şi i-a poruncit să renunţe la teren, în prezenţa primarului Mihai Groza şi a şefului AIO, Marcel Boloş.

În schimbul restituirii terenului către liceul reformat, Episcopia ortodoxă a obţinut, în aceeaşi şedinţă de Consiliu Local, 5 miliarde de lei destinate construirii unei biserici pe care o ridică Puşcaş (bani pe care acesta i-a refuzat), 10 miliarde pentru Catedrala aflată în interminabilă construcţie, plus 3.000 mp de teren pe Dealul Viilor.

La acea vreme, preotul Pușcaș a ezitat să confirme șantajul la care a fost supus, spunând doar că: “Cedarea terenului este decizia ierarhului. Prea Sfinţitul ştie ce e mai bine pentru Biserică. Eu trebuie să mă supun. Asta e rânduiala Bisericii, ascultarea!”.

Acum, însă, scrisoarea deschisă a Parohiei Sfânta Treime aduce mai multă lumină asupra trocului dintre ierarhi È™i Primărie: ”DeÈ™i am luat la cunoÈ™tință că au existat înÈ›elegeri cu Episcopia Ortodoxă, reiterăm faptul că nu doar că nu am fost părtaÈ™i la aceasta, dar nici în viitor nu dorim să intrăm într-o asfel de discuÈ›ie cu nimeni… Ascultând necondiÈ›ionat îndemnul Ierarhului nostru, conform canoanelor Bisericii Ortodoxe Române, am ajuns să ne confruntăm cu o astfel de situaÈ›ie È™i cu astfel de interpretări, fiind etichetaÈ›i în presă ca vânzători ai patrimoniului Bisericii”.

raluca.avram@bihoreanul.ro

Vezi mai jos scrisoarea deschisă a Parohiei Sfânta Treime.

CiteÅŸte aici despre cum au fost obligaÅ£i ortodocÅŸii să renunÅ£e la teren: “DONAÅ¢IE” CU FORÅ¢A!

“DONAÅ¢IE” CU FORÅ¢A

05 Februarie 2008

de Raluca Avram

Biserica a avut dintotdeauna o mare putere. Iar conducătorul ei, o putere şi mai mare. A profitat de ea şi episcopul ortodox Sofronie Drincec, care a poruncit preotului Florian Puşcaş să renunţe la un teren primit de la Consiliul Local în favoarea Liceului Reformat.

Hotărârea a încins spiritele. Deşi nu recunoaşte pe faţă, parohul lasă să se înţeleagă că a fost ameninţat pe faţă de episcop, că zboară din parohie în caz că nu cedează.

Compensarea

Terenul pe care episcopul Tokes Laszlo (foto) l-a cerut cu vehemenţă în ultimii ani pentru Liceul Reformat Lorantffy Zsuzsanna a fost atribuit de Consiliul Local Parohiei Ortodoxe Sânta Treime la sfârşitul lui 2002. Până atunci fusese folosit ca teren de sport de Grupul Şcolar Andrei Şaguna. Însă, clădirea a fost retrocedată Eparhiei Reformate, care a transformat-o în liceu confesional maghiar. Pentru că terenul de sport din vecinătate nu făcea obiectul retrocedării, reformaţii l-au cerut în folosinţă gratuită, obligându-se ca, în schimb, să amenajeze până în septembrie 2003 un alt teren de sport, la noul sediu al Grupului Şaguna. Nu şi-au respectat, însă, promisiunea, aşa că în 2004 au pierdut terenul. Municipalitatea l-a dat în folosinţă, pe 49 de ani, Bisericii Sfânta Treime, ca o minimă compensare pentru cele 31 de hectare pe care comuniştii le confiscaseră de la ortodocşi.

Război etnic

Aflată chiar sub fereastra casei parohiale ortodoxe, dar şi în vecinătatea reşedinţei episcopului reformat, bucata de pământ a creat scandal după scandal. Fie că s-a folosit de discursuri biblice sau ameninţări cu judecata, Laszlo Tokes (foto) a declanşat un adevărat război, acuzând municipalitatea că întreţine conflictele interetnice. Şi el şi oamenii lui au fost amendaţi pentru tulburarea liniştii publice şi chiar s-au ales cu dosare penale pentru că au tăiat cu flexul lanţul şi lacătul de la poarta de intrare pe teren. Tokes s-a plâns în lumea largă de cruzimea autorităţilor care au “deposedat” copiii reformaţi de posibilitatea de a face sport. Asta, chiar dacă Liceul Lorantffy are o curte interioară şi două săli de sport!

SÄ‚MÂNÅ¢A DE SCANDAL. Terenul de lângă Liceul Reformat Lorantffy Zsuzsanna se întinde pe o suprafaţă de 553 mp. Preotul PuÅŸcaÅŸ promitea aici înfiinÅ£area unui centru pentru femeile însărcinate care sunt singure. Planurile i s-au năruit, însă, după ce terenul a fost “negociat” de episcopul Sofronie

În spatele uşilor închise

Părea un conflict fără sfârÅŸit când – surpriză! – joia trecută problema a fost tranÅŸată definitiv de consilierii locali, care au dat terenul în folosinţă Eparhiei Reformate. Episcopul Sofronie tocmai returnase terenul Primăriei, “din dorinÅ£a de pace ÅŸi bună înÅ£elegere între credincioÅŸii ÅŸi comunităţile diferitelor confesiuni creÅŸtine din oraş“, după ce Parohia Sfânta Treime renunÅ£ase, chipurile, de bunăvoie la el.

BIHOREANUL a aflat, însă, că decizia a fost impusă, de fapt, cu de-a sila de episcop! Cu două săptămâni înaintea şedinţei de Consiliu, Sofronie l-a chemat de urgenţă pe preotul paroh Florian Puşcaş. Şi, în prezenţa primarului Mihai Groza şi a şefului Administraţiei Imobiliare Oradea, Marcel Boloş, i-a poruncit preotului să renunţe la teren. Pentru a salva aparenţele, Sofronie i-a cerut lui Puşcaş să “dezbată” problema şi în Consiliul Parohial, acesta fiind de fapt singurul care are dreptul să hotărască privitor la propriile bunuri.

Despre ce “dezbatere” era vorba, e lesne de înţeles, având în vedere că preotului i s-a pus în vedere că ori se supune, ori zboară! Aşa că, deşi a luptat atâta vreme pentru terenul cu pricina, Puşcaş a executat întocmai porunca ierarhului. Nu-şi putea permite să fie caterisit, fiindcă are patru copii de crescut, soţia nu lucrează şi, începând de anul acesta, a fost “tăiat” şi de la orele pe care le preda la Universitate, tot pentru “vina” de a-şi fi apărat parohia.

M-am supus!

Părintele Florian Puşcaş (foto sus dreapta) nu vrea să comenteze. “Este un aspect despre care nu vreau să discutăm”. Cu greu a acceptat o conversaţie, imediat după şedinţa de Consiliu, chiar în biserică, unde mai mulţi jurnalişti aşteptau lămuriri. “Cedarea terenului este decizia ierarhului. Prea Sfinţitul ştie ce e mai bine pentru Biserică. Eu trebuie să mă supun. E o decizie dureroasă, pe care am luat-o din smerenie, din obligaţie canonică, fiindcă aşa se cuvine unui preot. Asta e rânduiala Bisericii, ascultarea!”, s-a spovedit, cu resemnare, părintele, recunoscând ”frustrarea şi supărarea tuturor membrilor consiliului parohial” că au fost nevoiţi să cedeze.

“Nu e adevărat că elevii reformaţi n-au unde să facă sport! E o gogoaşă, pentru că cei de la Lorantffy închiriază sălile de sport pe care le au, pe bani buni, iar acum au reuşit să ia şi terenul acesta!”, a mai zis Puşcaş.

Troc pe bani publici

În schimbul terenului cedat, Sofronie a obţinut totuşi ceva. În aceeaşi şedinţă, Consiliul Local a alocat Episcopiei Ortodoxe mai bine de 15 miliarde de lei vechi: 5 miliarde pentru Biserica Adormirea Maicii Domnului (pe care o ridică tot preotul Puşcaş), 10 miliarde pentru Catedrală (aflată în interminabilă construcţie), plus 3.000 mp de teren pe Dealul Viilor.

Trocul nu pare, totuşi, să-l umple de bucurie pe Puşcaş, care nici nu vrea să audă de bani! “Este o sumă necuvenită! În cazul în care banii tot vor veni, vom face un ordin de plată şi îi vom trimite înapoi”, spune părintele.

CONTROVERSATUL. ÃŽntr-un an de păstorire, Sofronie Drincec (foto) ÅŸi-a uluit credincioÅŸii în repetate rânduri: l-a alungat pe fostul episcop în satul lui natal, a ordonat ca în toate bisericile să fie puse portretele lui ÅŸi a consimÅ£it să rupă Episcopia în două. Ultima izbândă, făcută în numele ecumenismului, e “dania” către reformaÅ£i a unui bun pe care Parohia Sfânta Treime s-a străduit ani buni să-l păstreze

Episcopia ia tot

Reprezentanţii Primăriei consideră, însă, că au făcut un “târg bun” şi că oraşul va avea de câştigat. “Dacă părintele Puşcaş e revoltat, trebuia să-şi dea seama de asta înainte de a iscăli documentul de renunţare la teren! Putea să nu semneze, dacă nu voia, fiindcă nu mai suntem în vremurile în care cineva stătea cu sabia deasupra capului şi dacă nu ziceai ce trebuia, ţi-l reteza”, zice Marcel Boloş.

Şeful AIO laudă iniţiativa episcopului Sofronie, spunând că “a rezolvat corect un conflict etnic care a adus prejudicii de imagine Oradiei în Europa”. De altfel, aşa şi explică Boloş, prezenţa, altminteri stranie, a sa şi a primarului Groza în biroul lui Sofronie când preotul Puşcaş a fost chemat “la apel”. Doar că nici pomeneală de ameninţări! “Noi am primit adresa de la Episcopia Ortodoxă, plus procesul-verbal al Consiliului Eparhial, pe mine restul nu mă priveşte. E vorba de o relaţie preot-episcop, în care noi nu ne băgăm”.

Cât priveşte intenţia părintelui Puşcaş de a nu primi “arginţii” daţi de Primărie, Boloş nu-şi face griji: “Dacă nu-i vrea, nicio problemă. Cele 5 miliarde pe care voiam să i le dăm se vor duce tot la Catedrală”.

Soluţie “elegantă”

Mai bine mai târziu decât niciodată. Zicala li se potriveşte perfect reformaţilor care, după ani de proteste, şi-au atins obiectivul. Noul episcop, Csury Istvan (foto), cel care a preluat funcţia după plecarea lui Tokes ca europarlamentar, are de ce să mulţumească aleşilor locali şi ortodocşilor: “Vreau să exprim adânca recunoştinţă pentru gestul creştinesc al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a Parohiei Sfânta Treime, precum şi pentru înţelegerea consilierilor orădeni”.

Până una-alta, s-a dovedit că ortodocşii n-au fost în stare să păstreze ce-i al lor. Şi că, în Episcopia lui Sofronie, principiul “să nu faci ce face popa, ci cum spune popa” funcţionează perfect. Adică, preoţii sunt obligaţi să facă întocmai cum porunceşte episcopul. Chiar dacă asta sună a Inchiziţie…

PS Sofronie fuge de BIHOREANUL ca dracul de tămâie: “Cine sunteţi? De la ce ziar? La revedere!”

Episcopul Tokes Laszlo îl pârăşte pe preotul Florian Puşcaş patriarhului Daniel

de Laura Gal | 17 aprilie 2008

Episcopul Tokes Laszlo îl pârăşte pe preotul Florian Puşcaş patriarhului Daniel Episcopul reformat Tokes Laszlo a adresat, joi, o scrisoare Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel, în care îl acuză pe preotul paroh al Bisericii Sfânta Treime din Oradea, Florian Puşcaş, de ”acţiuni nedemne” şi de ameninţări la adresa sa.

Într-un comunicat al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului se arată că episcopul Tokes Laszlo, prim curatorul Kovacs Zoltan şi jurista Mathe Edith au primit citaţii prin care sunt somaţi să se prezinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar în care preotul Florian Puşcaş îi acuză de distrugere de bunuri şi tulburarea în posesie.

”Slujba religioasă de mulţumire pentru redobândirea terenului de sport al Liceului Reformat Lorantffy Zsuzsanna, programată pe joi, 17 aprilie, este din nou conturbată. În urma denunţului preotului ortodox Puşcaş Florian, Curtea Supremă de Justiţie a trimis citaţie pe numele episcopului Tokes Laszlo, prim curatorului Kovacs Zoltan şi a juristei Mathe Edith”, se spune în comunicatul semnat de episcopul vicar Csury Istvan şi consilierul Antal Janos.

Potrivit comunicatului, ”cu toate că cazul scandalos al terenului de sport al liceului nostru şi-a găsit rezolvarea într-un spirit european, Puşcaş Florian nu renunţă a molesta şi a ameninţa episcopul Eparhiei noastre şi colaboratorii săi. Pe bună dreptate ne punem întrebarea: cine stă oare în spatele preotului Parohiei Ortodoxe Sfânta Treime, desconsiderând deciziile autorităţilor bisericeşti şi laice, continuând fără căpătâi acţiunile de dezbinare?”.

Considerând că prin acţiunile sale preotul Florin Puşcaş ”vrea să împiedice continuarea apropierii sincere” între Bisericile reformate şi ortodoxă, semnatarii comunicatului cer luarea unor măsuri ferme împotriva acestuia.

Potrivit comunicatului, scrisoarea adresată Patriarhului Daniel va fi trimisă şi arhiepiscopului ortodox de Timişoara, ÎPS Nicolae Corneanu, precum şi episcopului ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec.

S-A DECIS!

Cadou pentru reformaţi

Doar doi dintre consilierii locali au avut obiecţii în ceea ce priveşte cedarea terenului. Consilierul PRM Florian Pantea a propus ca noul episcop reformat, Csury Istvan, să se angajeze, în scris, că terenul va putea fi folosit, după cursuri, şi de copiii din zonă, iar Nicolae Rusu (PDL) a venit cu propunerea ca terenul să rămână la Primărie, ca garanţie că va fi folosit atât de copiii reformaţi, cât şi de cei ortodocşi care locuiesc în împrejurimi. Cele două propuneri n-au trecut, însă, aleşii locali votând ca terenul să fie dat Eparhiei Reformate în folosinţă gratuită pe 49 de ani, necondiţionat.

www.bihoreanul.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.