GARDA UNGARA îşi face de lucru şi în România

Membrii formaţiunii paramilitare maghiare au vizitat oficial Oradea

Un grup de membri ai formaÅ£iunii paramilitare Garda Ungară împreună cu reprezentanÅ£i ai partidului „Jobbik Magyarorszagert” au făcut recent o vizită la Oradea, la invitaÅ£ia lui Ferenc Lokodi, vicepreÅŸedintele organizaÅ£iei iredentiste MiÅŸcarea de Tineret pentru cele 64 de Comitate. Prilejul „descinderii” a fost aniversarea revoluÅ£iei ungare din 1848.

Sub titlul „Am reuÅŸit să spargem graniÅ£a românească a ironiei”, postul de radio „Sfânta Coroană” a relatat, recent, „atmosfera sărbătorească” a reuniunii

ÅŸi a comentat faptul că Garda Ungară face „pentru prima dată o vizită oficială în părÅ£ile de naÅ£iune anexate României”.

Obiectivul real al vizitei ar fi, după unele surse, sondarea terenului în vederea înfiinţării aÅŸa-numitelor „districte de autoapărare a cetăţenilor”. Aceste „districte” sunt în fapt filiale ale Gărzii, iar extinderea lor în Transilvania se numără printre priorităţile formaÅ£iunii paramilitare.

Apucături fasciste

Magyar Garda (Garda Ungară), prima organizaÅ£ie paramilitară de extremă dreaptă, a fost creată ÅŸi legalizată la Budapesta, la sfârÅŸitul lui august 2007. Obiectivul său declarat: „Pregătirea spirituală, sufletească ÅŸi fizică a tinerilor în vederea apariÅ£iei unor situaÅ£ii excepÅ£ionale, când este nevoie de oameni tari, puternici”.

Printre fondatorii organizaÅ£iei se numără personalităţi ÅŸi grupuri politice proeminente ale societăţii maghiare, care luptă pentru restaurarea „Ungariei Mari”, prin revendicări teritoriale, îngrijorătoare pentru statele vecine. Discursul liderilor acestei organizaÅ£ii, cu pronunÅ£at accent rasist ÅŸi xenofob, pare cu atât mai inacceptabil cu cât Ungaria este membră a Uniunii Europene.

Antrenamentele militare ale membrilor Gărzii şi folosirea armelor în cadrul acestora au atras atenţia serviciilor secrete ungare. Intrată în vizorul autorităţilor de la Budapesta şi pentru implicarea în manifestataţii violente şi pronunţatul caracter fascist al discursului, formaţiunea paramilitară este confruntată cu un proces răsunător, în Ungaria.

Prietenii din FIDESZ

Primii “camarazi” din Garda Ungară au depus jurământul în cadrul unei ceremonii oficiate de Lajos Fur, fost comunist ÅŸi fost ministru în primul guvern conservator condus de Josef Antall. Printre participanÅ£ii la eveniment s-au numărat personalităţi politice ale partidului conservator FIDESZ.

Comandantul Gărzii este Gabor Vona, totodată preşedinte al partidului de extremă dreaptă Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună). Fost student la istorie, Vona a fost un apropiat colaborator al fostului premier Victor Orban, preşedintele FIDESZ, care speră ca Garda să-i sprijine partidul.

de Eva Galambos (Adevarul, 19.03.2008)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.