“Conjuratia imbecililor”

Este titlul celebru al unei carti fenomenale. Se potriveste azi, perfect, manevrelor anti-ZIUA puse la cale de la varful Ministerului Amatorilor in Externe.

“Limba lui Ungureanu”, un editorial publicat aici in urma cu exact o saptamana, a scos din minti pe ocupantul biroului de la etajul doi al cladirii din Aleea Alexandru nr. 31. Ce sanctionam atunci: faptul ca tanarul ministru a jignit romanii basarabeni brevetandu-le o noua limba – “light Romanian” – intr-un moment cand urmasii lui Stalin de la Chisinau fac acelasi lucru, inventand, de exemplu, dictionarul “moldo-roman”. Ca merge din esec in esec – lipsa unei politici viabile inspre Est, controversa Gojdu, ignorarea Vaticanului, etc -, in dauna statului roman. Ca este lamentabil si chiar amatorism penibil sa invoci fara nici o baza reala prezenta presedintelui rus Vladimir Putin la Bucuresti, la “Forumul Marii Negre pentru dialog si parteneriat” atunci cand nici macar ambasadorul nu ti-e acreditat la Kremlin. Am gresit mult? Deloc. Dimpotriva. Iata titlul stirii Mediafax de ieri pe acest subiect: “Oficialii rusi nu se regasesc printre participantii la Summit-ul Marii Negre”. Punct.

Reactia MAE a fost halucinanta, desprinsa si din “Conjuratie”, si din “1984”. Un numar de 18 intelectuali raspund parca la un ordin si infiereaza in stil proletar independenta ziarului si, in fond, libertatea cuvantului si a gandirii. “Cei 18” realizeaza chiar si o “lista neagra” a jurnalistilor ZIUA, practica inspirata parca din executiile publice comise de Silviu Brucan prin intermediul “Scanteia” – Organul Central al Partidului Comunist. Agoston, Antonesei, Bányai, Chioveanu, Cioflanca, Cornea, Eskenasy, Gheorghiu, Katz, Matei, Moldovan, Oisteanu, Petreu, Rotman, Shafir, Tibori, Ursprung, Volovici denunta vini imaginare extreme: “antisemitism”, “legionarism”, “instigare la crima!” si alte aberatii. Pentru ca mi-am permis sa sugerez ca al nostru Comandant suprem, diriguitorul politicii externe romanesti, ex-comandantul navei amiral a flotei comerciale romane, presedintele Romaniei, Traian Basescu, sa decida daca greselile in tromba ale lui Ungureanu nu trebuie sa fie cercetate prin prisma responsabilitatii ministeriale, cu ajutorull “Departamentului National Antitradare” (DNA). “Comandantul”, pretextul neinspirat al atacului. Ciudat, “cei 18” nu s-au ultragiat recent, cand micul PSD-ist Victor Ponta a inchinat campania oficiala de propaganda a partidului sau lui Che Guevara – “El Comandante”, un adevarat criminal, extremist de stanga si terorist dupa toate manualele, ridicat la rang de idol de catre o intelectualitate internationalista iresponsabila.

“Cei 18”, inainte de a invoca false acuze, pentru care vor raspunde in penal, ar fi trebuit sa stie ca subsemnatul a fost unul din putinii sustinatori ai tanarului ministru, inca de pe cand era un biet secretar de stat in MAE. Dezamagirea ma apasa, cu atat mai mult, asadar. Dar daca se impune curatenia in MAE, unde sunt, slava Domnului, destui profesionisti, este in interesul tarii, nu al grupului de interese strans unit in jurul fostului UTC-ist. De ieri, prin portavocea Centrului pentru Monitorizare si Combatere a Antisemitismului, “cei 18” par sa dea inapoi. Realizand probabil gogomania atacului initial, MCA sustine acum ca “motivul pentru care acesti ziaristi sunt criticati este limbajul pe care il folosesc”. La fel de ciudat, “cei 18” nu s-au gandit sa sanctioneze in aceeasi maniera, la vremea lor, adevarati violatori prin limbaj ai spatiului public: Ion Iliescu, cu adresarea sa catre un ziarist – “Mai, animalule!” -, sau succesorul sau la sefia FSN-PSD, cel ce urma sa fie si “garantul democratiei in Romania”, Adrian Nastase, care a pus anchetatorii DNA “Sa vina sa-i numere ouale”.

Insa cititorii nostri, care sunt mai destepti decat semnatarii listei, au inteles imediat ce “a deranjat”, dupa cum se reflecta din miile de mesaje de solidaritate primite de ZIUA: prezentarea unor subiecte ocultate indeobste in presa damboviteana: Tezaurul Romaniei, Transnistria, Basarabia, Bucovina, Tinutul Herta, Insula Serpilor, Bastroe, Gojdu, Catedrala s.a. Subiecte aduse in spatiul public si prin intermediul Asociatiei Civic Media, din care fac parte tineri jurnalisti neafiliati regimului comunist, “huliganii si fascistii” lui Ceausescu, “golanii si legionarii” lui Iliescu, “antisemitii” Securitatii de ieri si azi. Si atunci, nu suntem cumva tinta unui atac al unor varfuri de lance a societatii para-civile a establishment-ului, imbacsita de elementele comunismului, ale dizidentoklaturii? O societate dictatoriala care se opune celei ancorate in valorile reale ale tarii, a noii generatii neo-conservatoare, care crede in democratia participativa, in agora, si nu in conjuratii facute in spatele usilor capitonate vesnic inchise? Asa ca o sa inchei, cu speranta, dupa modelul neo-conservatorului George W. Bush: Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!

Victor RONCEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.