CIVIC MEDIA propune campania “Salvati-l pe Vladut!” – un hacker mic geniu nu un criminal

Un tanar hacker roman este arestat nejustificat si risca 15 ani de inchisoare desi nu a furat nimic de pe internet, dimpotriva: el a condus la intarirea securitatii cibernetice

Scrieti Presedintelui si autoritatilor Romaniei cu cererea de a gasi o solutie pentru Vladut la: procetatean@presidency.ro, drp@gov.ro, drp@mapn.ro, drp@mira.gov.ro si relatii@sri.ro cu Cc la office@civicmedia.ro

La sesizarea US Secret Service din data de 19 aprilie 2005, autoritatile romane au pornit in cautarea unui tanar talentat, Vladut Duiculescu, cu numai opt clase la baza, care hack-uia pe eBay, un portal american comercial. “Vladuz” este pe cale sa fie potcovit cu ani grei de puscarie – pana la 15 -, in loc sa primeasca o slujba bine platita in sistemul de securitate nationala. Civic Media preia initiativa cotidianului ZIARUL si lanseaza un apel colegilor din presa si autoritatilor romane, solicitand achitarea tanarului Vladut, scolarizarea acestuia si trecerea sa la catanie. Ne bazam chiar pe declaratia ministrului Apararii, Teodor Melescanu, care a spus ca hackerii nostri vor fi solicitati pentru Centrul de excelenta NATO.

Saptamana trecuta, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat ca intr-un eventual razboi cibernetic (de exemplu, de aparare impotriva Rusiei) “oameni talentati din domeniul calculatoarelor ar putea fi folositi pentru a contracara eventuale atacuri cibernetice indreptate asupra Romaniei”. Melescanu a spus in cadrul conferintei de presa comune sustinute impreuna cu omologul sau din Republica Estonia, Jaak Aaviksoo, ca “avem foarte multi oameni talentati, inclusiv hackeri”. Contextul reuniunii la care participa ministrul Apararii din Estonia, tara care a fost tinta unui distrugator atac informatic din partea Rusiei, anul trecut, era legat de participarea Armatei Romane la viitorul Centru de excelenta al NATO in domeniul prevenirii atacurilor cibernetice. Centrul de excelenta al NATO pentru contracararea atacurilor cibernetice s-a infiintat chiar la initiativa Estoniei, dupa ce aceasta tara s-a confruntat cu atacurile cibernetice de mare amploare plecate de pe serverele rusesti. In Statele Unite, Cristopher Tarnovsky, cel care ocupa a doua pozitie in topul celor mai buni hackeri din lume, a declarat recent ca a fost angajat de catre o mare corporatie de media, News Corp, cea care detine Wall Street Journal, My Space, Fox News si DirecTV. Sarcina sa va fi verificarea sistemelor de transmisie de date ale corporatiei.

FBI si Secret Service, in lupta cu “Vladuti” de opt clase

La noi, tanarul Vlad Duiculescu, hackerul roman care a spart serverele eBay, ramane in arest preventiv. Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia depusa de avocatul lui Duiculescu, care a declarat, in instanta, ca masura arestarii nu este justificata, deoarece faptele clientului sau au produs un prejudiciu doar companiei, care ar fi trebuit sa ia masuri pentru refacerea sistemului sau de securitate. Duiculescu, care opera sub pseudonimul “Vladuz”, a fost cautat timp de trei ani de catre mai multe Servicii Secrete – FBI, SRI, Secret Service, Departamentul de Operatiuni Speciale al Politiei Romane etc. – si a fost arestat luna trecuta. Vladut, sub nick-name-ul “Vladuz”, posta prin intermediul internetului o aplicatie ce continea codul sursa pentru pagina de logare pe site-ul eBay. Utilizatorii eBay erau directionati catre site-uri false in numele eBay.

Risca 15 ani de inchisoare

Vlad Duiculescu a postat pe o pagina web informatii dobandite neautorizat de pe conturile angajatilor eBay, denumite “Copyright Vladuz”. “Imaginile inregistrate contineau informatii privind detectarea si combaterea fraudelor de la eBay, publicarea acestora impunand reproiectarea metodelor folosite de companie”, precizau organele de ancheta. In aceeasi perioada, FBI a intrat in alerta, deoarece compania americana IT&C (care ofera consultanta, software si securizare pentru institutiile financiare) a fost supusa unor atacuri de tip phishing pe sistemul “Charter One”. Anchetatorii au identificat doua pagini web, unde erau vandute doua site-uri, avand drept persoana de contact tot pe hackerul Duiculescu. Hackerul de 20 de ani a spus, in apararea lui, ca a intrat in sistem doar pentru a arata ca poate face asta si ca nu este vinovat de tot ce au scris procurorii in dosarul de urmarire penala, relateaza NewsIn. Duiculescu risca 15 de inchisoare pentru comiterea infractiunilor de care este acuzat.

NASA, “bombardata” tot din Romania

“Vladuz” nu este primul roman care a penetrat site-uri baze de date considerate, pana la acel moment, impenetrabile. In 2006, Victor Faur, un aradean de 26 de ani, a fost pus sub acuzare de o instanta din Statele Unite pentru atacarea a peste 150 de sisteme informatice, toate ale NASA, Departamentului American al Energiei si Marinei Americane. Faur a fost acuzat de asociere cu o grupare de hackeri numita “WhiteHat Team” (Echipa Palariilor Albe), care ar fi accesat sisteme de computere considerate ca fiind cele mai sigure din lume. Potrivit estimarilor procurorilor americani, actiunea aradeanului a facut pagube de peste 1,5 milioane de dolari. Victor Faur a recunoscut accesarea respectivelor servere, dar a declarat ca ar fi facut-o intamplator, fara sa stie ale cui sunt. “A fost un joc virtual, o provocare si dorinta de a-l ajuta pe un individ sa-si configureze serverul. Nu am stiut ca fac ceva ilegal”, a declarat Victor Faur.

Ziarul / 15.05.2008

Gardianul, la 09.03.2008: Un hacker roman isi bate joc de site-ul de licitatii eBay in timp ce este vanat

La doua luni de când a spart serverele administratiei eBay, un hacker care îsi spune Vladut ramâne liber, în ciuda eforturilor echipei de securitate a site-ului de licitatie, care lucreaza împreuna cu politistii din SUA si din Europa de Est pentru a-l prinde, relateaza theregister.co.uk, citat de Mediafax.

Pâna în prezent, putine informatii sunt cunoscute despre Vladut, care s-a logat de cel putin doua ori pe forumurile eBay, în calitate de repezentant al serviciului clienti si apoi si-a batut joc de securitatea companiei. Internetul este plin de urme lasate de un hacker pe acest nume, care face reclama la softuri de spart programe si care îsi descrie modul cum programeaza diverse actiuni ilegale. „Aceasta este înselatoria perfecta în multe privinte”, a scris el pe un site despre un fisier care, pretinde acesta, a furat toate parolele eBay. Oficialii eBay spun ca îl vâneaza intensiv cu ajutorul FBI-ului si cu cel al Politiei.

«Sunt român, dar nu stau in România»

Site-ul de licitatii insista ca accesul neautorizat al lui Vladut a fost limitat la serverele folosite pentru conturile de email ale angajatilor, care sunt complet separate de reteaua unde exista datele importante ale clientilor.

Despre Vladut se stie ca a spart ultima data serverele eBay, acesta postând sub un banner roz, rezervat pentru oficialii eBay, mesajul ca este român, dar ca nu locuieste în tara lui de origine.

Purtatorul de cuvânt al companiei crede ca hackerul este într-adevar român.

Bombardament cu anunturi false

Este posibil ca spargerile lui Vladut sa fie limitate, însa munca lui a fost corelata cu numarul crescator de licitatii frauduloase publicate pe site. Drept dovada, cei care sustin aceasta varianta indica fluctuatia crescuta a licitatiilor postate pe site, care apar si apoi sunt retrase din ora în ora de la sfârsitul lunii ianuarie.

Nu a fost tot timpul asa, iar pentru critici, fluctuatia înregistrata recent este o dovada a jocului de-a soarecele si picica dintre hackeri si echipa de siguranta a eBay. Multi îl suspecteaza pe Vladut si pe clienti sai, ca fiind responsabili pentru presupusele anunturi frauduloase care se înmultesc.

„Imediat ce eBay îndeparteaza anunturile astea, ei le repun„, a spus Ed Koon, un critic serios al eBay-ului, care si-a facut un site numit eBayMotorsSucks.com. Un numar crescator s-a înregistrat, potrivit lui Koon, si în vânzarile frauduloase care sunt postate de catre utilizatorii cu un rating al feedbackului foarte ridicat, adica care sunt foarte apreciati de cumparatorii precedenti. Un rating mare câstiga încrederea clientilor.

„Aceste fluctuatii au si alte cauze, de aceea echipa analizeaza informatiile pentru a stabili daca acestea sunt cauzate de cineva rau intentionat„, a spuspurtatorul de cuvânt al eBay.

Tot ceea ce se stie despre situatia prezenta este ca o persoana numita Vladut a devenit foarte interesata în eBay si a pacalit cel putin unul dintre clientii nostri, a spus un oficial al companiei.(Andrei Tudor)

***
SALVATI-L PE VLADUT!

Primul comentariu:
Domnule Presedinte,

Salut initiativa Civic Media si subscriu actiunii de reabilitare a lui Vladut pentru ca ar trebui folosite competentele lui iar pornirile de adolescent demonstrativ canalizate spre o preocupare cu interes civic, nu aruncat in puscarie si practic decapitat pentru suferinta narcisica a unei corporatii.

E adevarat, a intrat fraudulos in internet ok, dar daca baiatu este priceput, cu supraveghere si sprijinul parintilor lui poate sa-si reorienteze activitatile intr-un sens bun. E tanar si inteleg ca nu este un nebun infractor ci un tanar demonstrativ dar baiat bun; pe de alta parte justitia ar trebui sa-si gaseasca si functiile ei de reabilitare prin mecanisme mai putin de Evul Mediu. Sprijiniti-l pe Vladut sa isi gaseasca calea cea mai potrivita de a fi de folos. NU il decapitati si nu folositi puscaria contra unui baiat talentat.

D-le Presedinte, ganditi-va la marii infractori grobieni si nesimtiti care se plimba liberi in masinile lor luxoase si apoi comparati-i cu un baiat de 20 de ani, care nu si-a gasit inca drumul dar care poate fi salvat si chiar poate fi folosit in proiecte de interes national.

Ovidiu Ionescu

Psiholog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.