CHINA, cea mai buna prietena a Romaniei si Serbiei

Basescu despre unguri si romani la Realitatea TV

“Trebuie să ne schimbăm modul de a gândi despre propria noastră securitate, integritatea teritorială a României, securitatea, principiul inviolabilităţii frontierelor sunt garantate de alianÅ£ele pe care le avem” a declarat luni, preÅŸedintele Traian Băsescu, în emisiunea ÃŽntre bine ÅŸi rău de la TVR1.

Şeful statului a subliniat că România nu va fi afectată de evenimentele din Serbia.

Din punctul de vedere al preÅŸedintelui, soluÅ£ia pentru Kosovo trebuie să fie o concluzie a negocierilor Belgrad – Pristina.

Băsescu a spus că cel mai puternic element pe care s-a bazat decizia României de a nu recunoaşte independenţa Kosovo a fost interesul naţional.

Marea problemă în Consiliului de Securiate a fost şi va rămâne China, a spus preşedintele, reamintind de problema Taiwan. România este una din ţările care susţin consecvent punctul de vedere chinez că nu pot exista două Chine.

Prin analogie Traian Băsescu a spus că nu putem recunoaÅŸte nici crearea a două Albanii, fiindca “n-am auzit până acum de un popor kosovar, discutăm de două state albaneze”, a declarat ÅŸeful statului.

Este imposibilă obţinerea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate alta decât Rezoluţia 1244 pe tema Serbiei şi Kosovo, consideră şeful statului.

La întrebarea dacă precedentul Kosovo nu-l face să se gândească la Basarabia, preÅŸedintele a spus că “nu avem niciun motiv să facem speculaÅ£ii legate de ceea ce mulÅ£i români simt sau doresc, altul este drumul în abordarea problemelor de la răsărit de noi ÅŸi nu ilegalitatea.” (Sursa: TVR)

Basescu pune la punct “specialistii” TVR si vorbeste despre garantiile de securitatea ale Romaniei

AVIZ UDMR-UCM-PCM: “Profitorii se cunosc!”

“Vă pot spune că în discuÅ£ii, personal am recunoscut că sunt încă lucruri de făcut pentru minorităţi, cum am ÅŸi reproÅŸat UDMR că sunt aspecte în Covasna ÅŸi Harghita care pot fi interpretate ca fiind elemente de purificare etnică îndreptate împotriva românilor.” – Traian Băsescu, presedintele Romaniei, 18.02.2008

In ciuda declaratiilor exceptionale ale presedintelui Traian Basescu privind ilegalitatea independentei provinciei Kosovo si imposibilitatea crearii un “precedent” in Romania, agitatorii unguri, fie ei din UDMR sau UCM-PCM, nu inceteaza provocarile:


„In Ardeal ar putea fi un al doilea Kosovo in cazul in
care statul roman nu va respecta drepturile minoritatii maghiare“
– Csaba Sogor, fost senator UDMR, actual europarlamentar, pastor si acolit al extermistului maghiar Laszlo Tokes, euro-“independent”.

Generalul italian Fabio Mini, fost comandant al forÅ£elor NATO în Kosovo, critică dur independenÅ£a iminentă a acestei provincii sârbe, apreciind că ea va fi profitabilă pentru “clanuri” ÅŸi nu pentru populaÅ£ie.

IndependenÅ£a “va fi profitabilă pentru cei care comandă: Thaci (Hashim, premier) care are afaceri cu petrol, Ramush Haradinaj (fost premier), care este judecat de Tribunalul penal internaÅ£ional (TPI) de la Haga, Agim Ceku (fost premier) care vrea să devină generalisim, Behgjet Pacolli (om de afaceri) care are nevoie de un loc pentru a depozita banii imperiului său”, a declarat generalul care a comandat forÅ£ele NATO în perioada 2002-2003.

“Clanurile sunt interesate de (…) un loc în Europa unde se vor deschide noi bănci. Un port în care să nu fie percepute taxe pentru banii care vor veni din Est. Monte Carlo, Cipru, Madera nu mai sunt sigure”, a subliniat el. “ÃŽnÅ£eleg graba populaÅ£iei din Kosovo (pentru independenţă). Nu o înÅ£eleg, însă, pe cea a comunităţii internaÅ£ionale”, a denunÅ£at generalul, adăugând că recunoaÅŸterea independenÅ£ei Kosovo de către Italia ar fi “eroare fatală”.

“O lecÅ£ie de urmat”

Guvernul regional basc a apreciat că proclamarea independenÅ£ei Kosovo “constituie o lecÅ£ie de urmat cu privire la modul de reglementare, în mod paÅŸnic ÅŸi democratic, a conflictelor de identitate ÅŸi apartenenţă”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Guvernului basc, Miren Azkarate, într-o conferinţă de presă la San-Sebastian (nord). Acest lucru arată că respectarea “voinÅ£ei cetăţeneÅŸti este cheia reglementării problemelor politice închistate”, a adăugat ea, referindu-se în mod voalat la problema Ţării Bascilor (nord). Guvernul basc este condus de Partidul NaÅ£ionalist basc (PNV), principala miÅŸcare politică din Å¢ara Bascilor.

Ambasadorul Serbiei la Bucureşti: Misiunea UE este ilegală

Ambasadorul Serbiei la BucureÅŸti, Dusan Crnogorcevic, a declarat, duminică, că declararea independenÅ£ei provinciei Kosovo creează “un cvasi-stat” cu încălcarea Cartei ONU, a RezoluÅ£iei 1244 ÅŸi a normelor dreptului internaÅ£ional, iar misiunea UE în zonă este, în opinia sa, ilegală.

ÃŽntrebat la ce reacÅ£ie se aÅŸteaptă Belgradul din partea altor state, după declararea independenÅ£ei de către Kosovo, ambasadorul sârb a răspuns: “Nu ÅŸtiu. depinde de celelalte state” adăugând însă ÅŸi insistând asupra faptului că Serbia nu va recunoaÅŸte niciodată independenÅ£a Kosovo.

Dusan Crnogorcevic consideră că trupele KFOR sunt pe deplin responsabile pentru securitatea din zonă, mandatul lor bazându-se pe Rezoluţia 1244 a ONU, care prevede în preambul integritatea teritorială a Serbiei, dar anunţata misiune a UE în Kosovo este, în opinia Belgradului, ilegală, asemenea oricăror alte misiuni care ar putea fi trimise pe altă bază decât Rezoluţia 1244.

Ambasadorul nu a dorit să se pronunţe asupra reacţiilor care vor urma din partea comunităţii internaţionale, dar s-a declarat convins că gestul de la Priştina va avea valoare de precedent nu numai pentru Europa, ci şi pentru alte regiuni ale lumii, menţionând că, în lume, există circa 200 de zone de tensiune unde acest gest ar putea fi folosit ca precedent.

Ambasadorul ÅŸi-a exprimat “tristeÅ£ea” faţă de declararea independenÅ£ei de către provincia Kosovo. “Sunt trist, pentru că astăzi s-a întâmplat ceva trist, complet contrar dreptului internaÅ£ional, care este oribil pentru toÅ£i cei care respectă normele internaÅ£ionale”, a conchis ambasadorul Serbiei în România.

Voncu: De ce nu consimtim; Roncea: Kosovo: cand SUA calca in propria-i balega * PRECEDENTUL KOSOVO tinde sa surpe fundamentele statului national unitar roman *
KOSOVO-ul romanesc aproape iesit de sub autoritatea statului roman *
KOSOVO, inceputul sfarsitului Europei * Azi, Kosovo, maine, Voivodina. Urmeaza Harghita-Covasna? * Razboiul pentru Kosovo asa cum a fost *
Kosovo – reduta mafiei islamice din Europa * Traian Basescu s-a duelat cu extremismul maghiar la Bruxelles * Vartejul Kosovo absoarbe Romania * S-a deschis Cutia Pandorei * Kosovo si purificarea etnica in Romania anului 2008

VEZI mai jos harta posibilelor conflicte ale unor minoritati din Europa zi zona Marii Negre, conform “Gandul”

Misiune “de ocupaÅ£ie”

Vicepremierul sârb Bozidar Djelici a remis oficial sâmbătă o notă de protest faţă de decizia Uniunii Europene de a trimite o misiune în Kosovo pentru a “coordona independenÅ£a” proclamată duminică.

Guvernul Serbiei consideră această decizie, luată în afara auspiciilor Consiliului de Securitate al ONU, drept ilegală”, se arată în nota de protest, transmisă de Djelici, “în numele Guvernului sârb”, lui Miroslav Luci, ambasadorul sloven la Belgrad, Å£ară care deÅ£ine preÅŸedinÅ£ia semestrială a UE. “Guvernul Serbiei se opune clar sosirii unei misiuni fără o bază legală clară, care nu poate fi oferită decât de Consiliul de Securitate al ONU”, adaugă textul.

Statele UE au aprobat, săptămâna trecută, desfăşurarea unei misiuni de poliÅ£ie ÅŸi justiÅ£ie, EULEX, menită “să coordoneze independenÅ£a Kosovo”.

ÃŽnainte de protestul oficial, ministrul sârb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, apreciase drept “ruÅŸinoasă” misiunea UE, calificată drept “ocupaÅ£ie” de liderul naÅ£ionalist al sârbilor din Kosovo, Milan Ivanovici.

“Cu o asemenea decizie, UE acceptă politica secesiunii drept soluÅ£ie la problema minorităţilor”, a declarat Samardzici.

Belgradul, susţinut de Rusia, consideră că desfăşurarea misiunii este incompatibilă cu rezoluţia 1244, adoptată de ONU la sfârşitul conflictului din 1998-1999 dintre forţele sârbe şi separatiştii albanezi din Kosovo.

Primele elemente ale misiunii UE – cea mai importantă misiune civilă din istoria blocului comunitar – nu vor pleca, însă, mai devreme de una sau două săptămâni.

Acestea vor trebui să pregătească desfăşurarea, timp de patru luni, a altor 2.000 de persoane (dintre care 1.500 de poliţişti şi 250 de judecători şi procurori) venite din toate statele membre (cu excepţia Maltei, din motive logistice) şi din ţări terţe, precum Turcia şi SUA.

“Deciziile UE nu ne impun obligaÅ£ii!”

Principalul lider al sârbilor din Kosovo, Milan Ivanovici, a declarat, tot sâmbătă, că “misiunea (UE) are caracteristicile unei ocupaÅ£ii ÅŸi nu va fi acceptată nici de Serbia, nici de sârbii din Kosovo”. “O vom boicota ÅŸi vom utiliza toate metodele rezistenÅ£ei civile”, a adăugat Ivanovici, menÅ£ionând că “decizia UE este ilegală ÅŸi este adoptată contrar Cartei ONU ÅŸi principiilor de bază privind inviolabilitatea frontierelor”. “Serbia este membru ONU ÅŸi nu al UE, iar această decizie este o încălcare a Cartei 1244”, a mai spus acesta. (AZI / 19.02.2008)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.