La dezbaterea ZIUA si Civic Media, Videanu o da pe Basescu in problema Catedralei * Biserica Ortodoxa Romana sprijina in totalitate Arhiepiscopia Romano-Catolica in cauza Catedralei * Ordinul Arhitectilor-Bucuresti sustine Initiativa “Salvati Catedrala Sf. Iosif si Piata Revolutiei”
ZIUA si Civic Media au organizat pe 1 iunie 2006 la sediul Asociatiei 21 Decembrie dezbaterea “Bisericile Romaniei si Piata Revolutiei sub picamer!” cu o larga participare a mediului academic, a autoritatilor municipale, a arhitectilor si a cetatenilor Bucurestiului. Desi initial primarul general Adriean Videanu, care si-a sarbatorit ieri ziua de nastere, a revenit asupra acceptului de participare, ulterior a raspuns totusi invitatiei la dialog. Dezbaterea s-a desfasurat intr-o sala arhiplina, academicienii Constantin Balaceanu Stolnici si Dinu C. Giurescu fiind aplaudati la iesire in contrast cu primarul Capitalei Adriean Videanu apostrofat vehement de cetatenii nemultumiti de proiectele urbanistice promovate in ultima perioada. Fosta membra PD, prefectul Capitalei Mioara Mantale, n-a venit la conferinta de ieri, desi ea e cea care poate opri lucrarile de langa Catedrala Sfantul Iosif.
Conferinta a fost organizata de Inaltarea Domnului dupa ce, la aceeasi sarbatoare, dupa rit catolic, mii de credinciosi din intreaga tara si-au aratat solidaritatea cu aceasta cauza, a salvarii Catedralei Sfantul Iosif. In deschidere, Victor Roncea a reamintit propunerea Civic Media de atribuire a terenului de langa Catedrala Bisericii in vederea crearii Parcului Ioan Paul al II-lea si inaltarii unei statui in memoria marelui crestin si a vizitei sale la Bucuresti, propunere primita de audienta cu aplauze. La plecare spre primarie, in afara dezbaterii, primarul a mai afirmat ca in aceasta afacere ar fi implicat un cumnat de-al lui Pierre Moscovici, euro-parlamentar francez si vice-presedinte al Parlamentului European. Tot cu aceasta ocazie, ca raspuns la afirmatia lui Roncea privind internationalizarea conflictului prin implicarea Vaticanului, primarul a spus ca presedintele Basescu este dispus sa intermedieze personal aceasta disputa pentru eliminarea conflictului.
Europa spera la un Bucuresti mai bun
Dezbaterea de ieri a inceput cu prezentarea sustinuta de Onno Simons din partea Delegatiei Comisiei Europene in Romania, prezentare intitulata “Bucurestiul – capitala europeana”. “Nu o sa va spun daca Bucurestiul este o capitala europeana, in schimb o sa va povestesc despre experientele mele in alte capitale” si-a inceput Onno Simons prezentarea in care a atins principalele probleme ale unei capitale: traficul, transportul in comun si respectul fata de cladirile istorice, inclusiv biserici. Oficialul european a vorbit despre experienta sa in Haga, Bonn si Bratislava, orase in care pietonii si biciclistii sunt respectati de automobilisti. “Nu poti parca oriunde pentru ca esti amendat si trebuie sa-ti recuperezi masina de la mare distanta de oras – parcatul neregulamentar este un hobby costisitor”, a relatat Onno Simons. “Trebuie sa am grija cand vorbesc de Bucuresti in calitate de strain, insa locuiesc si muncesc aici. Ideea cheie este reprezentata de transparenta, predictibilitate, consultarea expertilor si a publicului. Transparenta mai ales in ceea ce priveste fondurile europene, pentru ca Bucurestiul poate accesa foarte multe fonduri europene prin diverse programe. (…) Sa speram ca Bucurestiul va deveni un oras placut”, a mai afirmat Onno Simons.
Necesitatea Catedralei Mantuirii Neamului
Preotul Florin Serbanescu, consilier patriarhal din partea Bisericii Ortodoxe Romane a subliniat in alocutiunea sa “Apropierea BOR fata de acest demers privind gasirea unei solutii pentru salvarea Catedralei Sfantul Iosif. Aceasta Catedrala se gaseste agresata de o cladire supra-dimensionata care ne aduce aminte de faptele dinainte de 1989 cand bisericile erau ascunse in spatele blocurilor de regimul Ceausescu”. “Biserica Ortodoxa Romana, dupa cum a transmis deja Patriarhia prin mesajul Prea Fericitului Patriarh Teoctist, este total alaturi de Arhiepsicopia Romano-Catolica si Monseniorul Robu in acest demers de salvare a Catedralei Sfantul Iosif”. Preotul Florin Serbanescu s-a referit si la proiectul de construire a patru blocuri in Piata Revolutiei afirmand ca “Este de dorit sa nu pierdem din vedere purtarea de grija fata de centrul istoric al Capitalei, sa nu uitam ca in multe locuri s-a concentrat o memorie afectiva si avem dorinta sa pastram aceste locuri ca atare”.
Preotul Florin Serbanescu a mai subliniat necesitatea demararii lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului: “In acest moment exista un amplasament, avem din punct de vedere al acoperirii legale un temei solid, exista actul de predare in proprietate catre Biserica ortodoxa romana, mai este nevoie de celelalte avize, insa au aparut probelme legate de posibile revendicari in zona. Insa trebuie sa va amintesc de faptul ca in aceasta zona au existat alte cinci biserici ortodoxe care au fost demolate. Prin acest altar al Catedralei Mantuirii Neamului se implinesc alte cinci altare care au fost demolate”.
Arhiepiscopia Catolica nu se targuieste pentru dreptul sau
Episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucuresti, Cornel Damian a tinut sa multumeasca ieri tuturor celor implicati in apararea Catedralei Sfantul Iosif. Episcopul Damian a prezentat pozitia Arhiepiscopiei Catolice astfel: “Nu dorim, nu suntem de acord cu aceasta constructie si nici o alta constructie pentru ca noi nu ne-am dat acordul. Vreau sa subliniez ca Arhiepiscopia si-a dat atunci acordul pentru o alta cladire, un acord fara valoare juridica deoarece nu a fost legalizat notarial”. Referitor la pozitia fata de discutiile recente episcopul Damian a aratat ca “Nu am refuzat si nu refuzam dialogul, insa dialogul nu inseamna negocieri, s-a spus ca Biserica a inceput sa se inteleaga cu cei implicati – nu este asa. Arhiepiscopia este dispusa sa dea terenul din Bulevardul Coposu si ne dorim sa fie amenajat, dupa cum s-a propus, un parc pe terenul de langa Catedrala si chiar o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea”. Episcopul Cornel Damian a aratat in incheierea discursului sau ca “Biserica Catolica se simte persecutata” in chestiunea blocului de langa Catedrala Sfantul Iosif.
Videanu se spala pe maini
Foto: Academicianul Constantin Balaceanu Stolnici ii explica primarului Videanu istoria Bucurestilor
Primarul Capitalei Adriean Videanu a aratat ca “Sunt bucuros ca Biserica Catolica ma incarca doar pe mine, insa dialog inseamna si negociere. Terenul propus de Arhiepiscopie nu poate fi folosit pentru ca este un parc, oricum primaria are destule terenuri valoroase si eu cred ca daca investitorul este interesat de bani isi va muta constructia. Municipalitatea isi asuma statutul de mediator in aceasta negociere”. Primarul Videanu a indicat ca in conformitate cu viziunea sa exista doua solutii la problema Catedralei Sfantul Iosif: “Instanta – insa nu cred ca va castiga Biserica si ma bazez pe un raport al comisiei mixte a municipalitatii. A doua solutie este dialogul, insa nu sunt de acord cu maniera aleasa de societatea civila pentru dialog, adica sa fiu comparat cu Ceausescu. Din acest punct de vedere sugerez sa fie adusi aici toti cei implicati in procesul de avizare”. In ceea ce priveste interventia diplomatica a Vaticanului in problema Catedralei Sfantul Iosif primarul Videanu a afirmat “Avem o problema la noi acasa si o vom rezolva aici, consider pomenirea acestui subiect aici ca pe o presiune. Am doua comunicari oficiale de la Vatican si de la Bruxelles pe care insa nu le voi face publice pentru ca sunt documente diplomatice”.
Episcopul Damian a replicat la afirmatiile primarului Videanu: “Ati afirmat ca vom pierde in justitie si asa a fost – ieri ne-a fost respinsa cererea unei ordonante prezidentiale de oprire a lucrarilor. Noi insa nu ne oprim, vom merge inainte”. Deputatul Aurelian Pavelescu, vicepresedinte PNTCD a indicat ca o modalitate de iesire din impasul de la Catedrala Sfantul Iosif ar fi exproprierea terenului pe care se construieste pentru utilitate publica, solutie respinsa vehement de primarul Videanu. “Sunteti aici si in calitate de vicepresedinte al PD, nu pot sa cred ca nu aveti la indemana toate parghiile politice si administrative pentru a rezolva aceasta chestiune. Aveti responsabilitatea opririi lucrarilor”, i-a transmis deputatul Pavelescu primarului Videanu. Jurnalistul Doru Braia a aratat ca “La Inspectoratul de Stat pentru Constructii in urma presiunilor politice din PD nu poate fi aplicata legea pe care o tot invocati”.
Dezbatere publica pentru Bucuresti
Primarul Videanu a precizat in legatura cu proiectul construirii a patru blocuri in Piata Revolutiei ca “Ceea ce se construieste in suprateran va face obiectul unei dezbateri publice. Am fost la dezbaterea de la Academie, voi merge la Institutul de Arhitectura si la Institutul de Arte Plastice si dupa ce voi incheia acest ciclu voi lua o decizie. Vreau sa fac in Piata Revolutiei un spatiu pentru bucuresteni”.
Proiectul primarului Videanu a fost contrazis de academicianul Constantin Balaceanu Stolnici care a afirmat ca “Bucurestiul se afla in momentul de fata intr-un moment de criza. Blocul de langa Catedrala Sfantul Iosif o va sufoca. Blocurile din Piata Palatului nici acelea nu sunt foarte bune. Este vorba nu atat de o agresiune estetica cat de una istorica, trebuie sa ne mai gandim. Pe de alta parte cladirile frumoase ale orasului sunt sufocate de publicitate”. Nicolae Noica, fost ministru al Constructiilor a afirmat ca “Sunt speriat de ridicarea unor turnuri de peste 20 de metri in Bucuresti – vor reprezenta un dezastru la primul cutremur. Nu sunt de acord cu proiectul pentru Piata Revolutiei – o va transforma intr-o strada. In ceea ce priveste Catedrala Sfantul Iosif Inspectoratul de Stat pentru Constructii a intocmit un raport cat se poate de clar – consider ca Prefectura trebuie sa ia masuri conform acestui raport”. (raportul ISC a cerut suspendarea lucrarilor de langa Catedrala n.red.)
Academia: Nu ne distrugeti identitatea!
Academicianul Dinu C. Gurescu a subliniat: “Cei care vor sa investeasca in Piata Revolutiei cu orice pret vor gasi intotdeauna argumente legale – domnilor, construiti cat vreti, dar nu ne distrgeti identitatea! Inainte se demola pur si simplu, acum au loc dezbateri publice insa autoritatile fac tot ce vor ele. Cei care construiesc langa Catedrala si vor sa construiasca in Piata Revolutiei sustin ca este vorba de ceva legal – insa eu sunt impotriva acestor proiecte”.
Mircea Ochinciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti, a aratat ca a invitat pentru o dezbatere profesionala autorul proiectului de construire a patru blocuri in Piata Revolutiei pentru a analiza acest proiect, dar acesta a refuzat afirmand ca proiectul este la primarul Videanu. Ochinciuc a mai afirmat ca sustine initiativa societatii civile “Salvati Catedrala si Piata Revolutiei!” si a lansat ideea proiectarii unei imagini a machetei proiectului pentru Piata Revolutiei in chiar Piata Revolutiei pentru ca trecatorii sa vada ce vor sa faca edilii. Presedintele Ordinului Arhitectilor – Bucuresti a aratat ca sustine Asociatia Civic Media in vederea amplificarii dezbaterii la nivelul intregii Capitale.
Ilegalitatile trebuiesc pedepsite
Gyula Bara, consilier al Ministrului Delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului a afirmat ca “Este nevoie de dialog pentru ca sa evitam aceste crize. Avand in vedere ca ministrul pentru constructii Laszlo Borbely a solicitat ISC alcatuirea unui raport urmeaza ca tot ministrul sa urmareasca executarea acestui raport pentru a se marca ceva nou si anume oprirea raului”. Arhitectul Eduard Sagatelian a aratat ca in chestiunea Catedralei “Primaria a dat un aviz cel putin imoral atunci cand a trimis investitorul sa discute cu vecinul”. Arhitectul Ioan Munteanu de la Institutul National al Monumentelor Istorice a aratat ca este total ilegal faptul prezentat de raportul ISC cu cele doua avize cu acelasi numar de inregistrare, dar cu cotatii tehnice diferite – dintre care una favorabila investitorului Millenium Building. Profesorul Mircia Dumitrescu de la Universitatea Nationala de Arte a subliniat ca “In fata Catedralei Sfantul Iosif apare o cladire de o uratenie fenomenala – toate cladirile din Bucuresti nu se mai vad, iar aceasta aberatie creste de la o zi la alta”. Profesorii de la Arte Plastice, ca si studentii, resping acest “kitsch anti-Bucuresti”. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries a subliniat pentru ZIUA ca “Revolutionarii din decembrie ’89 sunt impotriva construirii unor mall-uri si parcari pe locul unde s-a murit pentru libertate”. Initiativa Civica “Salvati Catedrala si Piata Revolutiei” a anuntat ca nu va incheia veghea din fata Catedralei desfasurata in fiecare seara, la 19.30, pana la demolarea santierului de constructii.
1 iunie 2006
Afisul campaniei “Salvati Catedrala Sfantul Iosif”
Pingback: Istoricul Asociatiei Civic Media | Civic Media