Campaniile Civic Media despre Rasaritul Romanesc au ajuns la Consiliul Europei


Comunitatea europeana a fost avertizata direct si in cadru oficial cu privire la trei probleme ale sud-estului Europei, care constituie de mai multe luni de zile subiecte ale unor campanii mediatice si civice declansate in 2004 de ziarul Ziua si Asociatia Civic Media. Printr-o fericita intamplare, cele trei aspecte grave au fost sesizate in acelasi timp instentelor europene, oferind ACM si Ziua o noua recunoastere a profesionalismului lor. Totodata forurile responsabile din cadrul Uniunii Europene au primit in decursul lunii octombrie, prin intermediul prietenilor Romaniei, materialele speciale redactate de Coalitia pentru Delta Dunarii initaita de Civic Media, inclusiv suplimentul special al Ziua si Civic Media dedicat stoparii distrugerii Deltei Dunarii de catre Ucraina. Va prezentam mai jos un articol pe aceasta tema din perioada respectiva.


In cadrul sesiunii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care se desfasoara saptamana aceasta la Strasbourg au fost depuse trei motiuni care atrag atentia parlamentarilor europeni asupra pericolului reprezentat de canalul ucrainean Bastroe, si asupra situatiei detinutilor politici romani de la Tiraspol si asupra copiilor prigoniti in Transnistria. Distructivul canal ucrainean Bastroe a fost criticat intr-o rezolutie depusa la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei de parlamentarul roman Ionel Olteanu, la care au aderat alti 22 de europarlamentari. De asemenea, intr-o alta rezolutie, senatorul roman Ilie Ilascu a solicitat saptamana aceasta eliberarea detinutilor romani incarcerati la Tiraspol, amintind ca separatistii transnistreni refuza sa aplice sentinta CEDO, care a dispus eliberarea prizonierilor incarcerati ilegal. Reamintim ca eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov-Popa, dupa cea a lui Alexandru Lesco, constituie subiectul unei alte campanii de durata declansata de Civic Media cu sprijinul Ziua. (Victor RONCEA)

“Bastroe produce daune grave Deltei”

Un numar de 23 de parlamentari ai APCE au semnat propunerea de rezolutie redactata de europarlamentarul Ionel Olteanu si depusa miercuri in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Documentul inaintat APCE, intitulat “Violarea angajamentelor conventionale in domeniul mediului de catre Ucraina” “solicita insistent autoritatilor ucrainene sa respecte propriile angajamente cuprinse in conventiile internationale ratificate si astfel sa puna capat lucrarilor de la canalul Bastroe pana la elaborarea unui studiu credibil privind impactul si consecintelor acestui proiect asupra mediului, studiu care sa fie realizat de instantele internationale competente”. Propunerea de rezolutie a fost semnata de parlamentari europeni din grupurile liberal, crestin-democrat si socialist, care reprezinta Romania, Italia, Spania, Olanda, Grecia, Belgia, Elvetia, Cehia, Croatia, Republica Moldova, Andorra, Armenia, Turcia. In contextul construirii de catre Ucraina a canalului Bastroe in Delta Dunarii, documentul inaintat APCE aminteste ca “Delta Dunarii constituie unul din cele mai importante eco-sisteme ale diversitatii biologice din Europa, care adaposteste specii amenintate cu disparitia la scara planetara, care face parte din Patrimoniul mondial al UNESCO protejat de Consiliul Europei”. Rezolutia aminteste ca semnatarii acesteia sunt “preocupati de inaugurarea de catre autoritatile ucrainene a canalului de navigatie Bastroe care se afla in rezervatia naturala protejata a Deltei Dunarii, in absenta unui studiu obiectiv privind impactul asupra mediului si in ciuda numeroaselor critici ale organizatiilor non-guvernamentale, ale Consiliului Europei si ale Comisiei Europene”.

Mai departe, documentul argumenteaza solicitarea privind oprirea constructiei canalului Bastroe: “Conventia de la Berna a considerat ca “plasarea canalului si exploatarea sa in viitor sunt de natura sa provoace daune grave mediului si sa modifice regimul hidrologic a unei parti din Delta Dunarii””. Semnatarii constata “indisponibilitatea autoritatilor ucrainene de a coopera pe deplin si in mod eficace cu tarile vecine cu care impart responsabilitatea protectiei Deltei Dunarii si cu instantele diferitelor conventii internationale aplicabile, spre exemplu Comitetul Permanent al Conventiei de la Berna si Secretariatul Conventiei de la Ramsar in privinta zonelor umede”. Documentul solicita Ucrainei sa opreasca imediat lucrarile la canalul Bastroe, dupa care “solicita Comisiei sa prezinte un raport, in cadrul primei parti a sesiunii din 2005, asupra respectarii de catre Ucraina a obligatiilor si angajamentelor in domeniile mediu si cooperare transfrontaliera”.

Ucrainenii, cam “nervosi”

Contactat ieri de ZIUA, Ionel Olteanu a declarat ca rezolutia depusa miercuri ar urma sa fie adoptata de catre APCE la inceputul anului 2005. “Prin aceasta rezolutie vrem sa sesizam Adunarea Parlamentara si cerem Ucrainei sa respecte prevederile conventiei de la Berna privind conservarea vietii salbatice, deoarece Ucraina a incalcat articolele 4 si 9 ale Conventiei de la Berna”, ne-a declarat parlamentarul APCE. Masurile pe care le-ar putea adopta Consiliul Europei in cazul in care Ucraina nu va renunta la proiectul Bastroe ar putea ajunge pana la suspendarea Delegatiei Ucrainei din APCE sau poate chiar pana la excluderea Ucrainei din Consiliul Europei, potrivit articolelor 3 si 8 din statutul Consiliului Europei, a apreciat Ionel Olteanu.

Un alt semnatar al rezolutiei, parlamentarul european Ghiorghi Prisacaru a completat ca delegatia romana la APCE a transmis ieri Adunarii Parlamentare declaratia prin care Senatul Romaniei a criticat proiectul ucrainean. “Incercam sa determinam Ucraina sa adere la un comportament european. Nimeni nu mai poate face abstractie de o serie de documente ale Europei, chiar daca ucrainenii sunt intr-o perioada electorala si sunt mai nervosi”, ne-a transmis Ghiorghi Prisacaru.

Libertate pentru romanii inchisi in Transnistria!

Pe de alta parte, un alt parlamentar roman, Ilie Ilascu, a depus la inceputul acestei saptamani la sesiunea APCE nu mai putin de patru motiuni care se refera la Republica Moldova, dintre care una solicita eliberarea detinutilor politici romani din Transnistria. In acest document se aminteste ca “in anul 1992, fortele militare ale Federatiei Ruse, impreuna cu formatiunile paramilitare ale regimului separatist de la Tiraspol, au efectuat o agresiune militara asupra tanarului stat Republica Moldova, ocupand o parte din teritoriul ei de Est. In timpul razboiului moldo-rus din 1992, fortele speciale ale Armatei a 14-a in colaborare cu mercenarii rusi au arestat la Tiraspol mai multi lideri politici ai Frontului Popular din Moldova, membri ai unicului partid de opozitie din regiune. In prezent, din cei arestati de serviciile secrete ruse cu 12 ani in urma, in detentie ilegala la Tiraspol se mai afla doar doi detinuti politici: Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa”. Senatorul Ilie Ilascu aminteste in rezolutie ca CEDO – Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, a cerut la 8 iulie 2004 Federatiei Ruse si Republicii Moldova sa ii elibereze imediat pe cei doi detinuti incarcerati la Tiraspol. In finalul rezolutiei depuse la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, parlamentarul APCE solicita din nou eliberarea celor doi prizonieri romani. De asemenea, documentul cere Comitetului de Ministri al APCE sa monitorizeze respectarea hotararii CEDO privind eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov-Popa.

Pe de alta parte, presedintele Organizatiei “Juristi pentru Drepturile Omului”, Vitalie Nagacevschi, a declarat ieri ca Republica Moldova a executat doar partial decizia CEDO in cazul “grupului Ilascu”, achitand compensatiile banesti pentru senatorul Ilie Ilascu, dar nu si-a indeplinit pe deplin obligatiile financiare fata de cei trei membri ai grupului – Alexandru Lesco, Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc.

In celelalte rezolutii depuse la APCE, Ilie Ilascu solicita retragerea imediata a trupelor rusesti din Transnistria si schimbarea formatului de negocieri in problema rezolvarii diferendumului transnistrean. De asemenea, intr-o interpelare adresata lui Jan Petersen – presedintele Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, Ilie Ilascu ii solicita acestuia sa explice masurile adoptate de Consiliul de Ministri pentru rezolvarea situatiei copiilor romani din Transnistria persecutati de separatistii de la Tiraspol.

Audiere la Strasbourg pentru copiii romani din Transnistria

Tot pentru copiii romani de peste Nistru ale caror scoli au fost inchise de Tiraspol, senatorul roman Ghiorghi Prisacaru a cerut APCE audierea membrilor unei delegatii a elevilor si profesorilor de la scolile din Transnistria cu predare in baza grafiei latine. “O asemenea audiere va reprezenta un sprijin pentru raportorul care urmeaza sa fie stabilit din partea Comisiei, ca urmare a motiunii introduse de catre deputatul moldovean Vlad Cubreacov”, a declarat Prisacaru, citat de Rompres. Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, precum si presedintele Comitetului Ministrilor, norvegianul Jan Petersen, au condamnat la inceputul acestei saptamani in mod ferm masurile luate de autoritatile nelegitime de la Tiraspol impotriva elevilor si profesorilor din scolile romanesti.

George COMAN

7.10.2004

3 thoughts on “Campaniile Civic Media despre Rasaritul Romanesc au ajuns la Consiliul Europei

  1. Pingback: Istoricul Asociatiei Civic Media | Civic Media

  2. Pingback: La 25 de ani de la căderea comunismului, Regele Mihai a invitat doi mari antiromâni şi foşti comunişti sălbatici la un dineu omagial: Leonid Kucima şi Piotr Kirilovici Lucinski alias Petru Lucinschi | Victor Roncea Blog

  3. Pingback: La 25 de ani de la căderea comunismului, Regele Mihai a invitat doi mari antiromâni şi foşti comunişti sălbatici la un dineu omagial: Leonid Kucima şi Piotr Kirilovici Lucinski alias Petru Lucinschi | Victor Roncea Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.