Campania “Voci curate”, sprijinita de organizatiile internationale de aparare a libertatii presei

Organizatiile internationale de aparare a ziaristilor si a libertatii presei “Reporteri Fara Frontiere” (RSF) si Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) sustin initiativa “Voci curate” lansata de Civic Media.

Vincent Brossel, reprezentantul RSF, spune ca deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii va permite credibilizarea presei romanesti, o mai mare independenta a acesteia si, mai ales, ne va permite sa aflam, in sfarsit, amploarea controlului pe care Securitatea l-a exercitat in societatea romaneasca, chiar daca aceasta exorcizare se petrece la 16 ani de la Revolutie.

Aidan White, secretarul general al FIJ, considera ca aceasta actiune este importanta atat pentru Romania cat si pentru Bulgaria, mai ales ca cele doua tari sunt nou venite in Uniunea Europeana. FIJ afirma ca trebuie ca jurnalistii insisi sa fie foarte clar lamuriti in privinta relatiilor lor cu serviciile de securitate si de informatii.


“Reporteri Fara Frontiere” cere linie rosie intre ziaristi si spioni

Cum apreciati initiativa Civic Media de deconspirare a colaboratorilor fostei Securitati, dar si ai serviciilor secrete actuale, din randul jurnalistilor?

Ceea ce este bine in aceasta initiativa este ca ne va permite sa stim ce s-a intamplat in perioada Securitatii, ce amploare avea acest control al serviciilor secrete in media si daca exista inca, chiar si acum, persoane susceptibile de a informa serviciile secrete din interiorul mass-media. Trebuie avut insa grija sa nu se degenereze intr-o vanatoare de vrajitoare. In perioada regimului Ceausescu, din pacate, multe persoane au avut un contact direct sau indirect cu Securitatea. Este bine, asadar, sa se sublinieze ca aceasta problema exista, e bine sa se faca o campanie pentru independenta mass-media. Ceea ce spunem noi – si e valabil in toate tarile – este ca presa nu e nici auxiliar al Justitiei, nici auxiliar al politiei si, in nici un caz, al serviciilor secrete. Trebuie, cu adevarat, trasata o linie rosie intre aceste meserii.

Guvernul roman dezbate legile sigurantei nationale. Exista o propunere privind introducerea in corpul legii a unei interdictii explicite pentru serviciile secrete de a infiltra redactiile. Sustineti aceasta initiativa?

Trebuie create conditiile ca acest lucru sa nu se intample. Nu stiu daca e nevoie de o lege explicita in acest sens, in orice caz, ceea ce este bine e ca oamenii politici, societatea civila, jurnalistii, isi pun aceasta intrebare. Aceasta inseamna ca exista o problema si ca trebuie gasita o solutie. Trebuie trasata o linie foarte clara intre presa si tot ceea ce inseamna servicii guvernamentale, in special servicii secrete.

E nevoie de reforma serviciilor secrete

In ceea ce priveste fostii colaboratori ai serviciilor secrete comuniste, Asociatia Civic Media s-a raliat demersului initiat de colegii nostri bulgari. Spuneati ca nu trebuie sa facem o vanatoare de vrajitoare, dar nu este o chestiune de credibilitate a presei sa faca ea insasi aceasta curatenie?

Evident, ar fi mult mai bine ca presa insasi – jurnalistii, redactorii sefi – sa gaseasca o solutie pentru aceasta problema. Nu trebuie ca autoritatile sa inceapa sa faca acest lucru, ar putea fi periculos si am putea avea probleme de manipulare. Deci, da, e de preferat. Sunt 16 ani de cand reforma a fost declansata, deci trebuie ca presa din cele doua tari, Romania si Bulgaria, sa fie capabila sa traiasca fara relatii incestuoase cu serviciile secrete. Nu este acelasi lucru, nu este aceeasi munca, dar e nevoie ca si serviciile secrete sa fie reformate, astfel incat sa nu mai fie tentate sa infiltreze si sa utilizeze mass-media.

“Reporters sans Frontiers” supports “Clean Voices” initiative


The “Reporters sans Frontieres” supports the “Clean Voices” campaign initiated by Civic Media Association. In his recent interview, Vincent Brossel, representative of the organization, says the unmasking of the collaborators of the ex Securitate (Communist Secret Service in Romania) will help the Romanian press gain more credibility, greater independence, just as it will help us finally learn the truth about the way the Securitate controlled Romanian society. He says the initiative is welcome, even if it is taking place 16 years after the Revolution. Vincent Brossel opines it is a positive thing that the ongoing initiative is searching journalists first, because journalists want to tidy their own field themselves.

FIJ sprijina “Vocile curate”

Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, lucreaza in cadrul FIJ de peste 17 ani, inainte detinand postul de presedinte al Uniunii Europene pentru Valori Sociale si Democratice in Societatea Informationala. Intre 1998 si 2000 Aidan White a fost consilier pe probleme de presa pentru Consiliul Europei si UNESCO. Secretarul general al FIJ are aceeasi functie in cadrul Federatiei Europene a Jurnalistilor. Aidan White a profesat ca jurnalist la publicatii precum The Guardian sau Financial Times si are mai multe carti publicate in domeniul jurnalismului si comunicarii.

Cunoasteti in amanuntime detaliile actiunii “Voci Curate” initiata de Civic Media impreuna cu colegii nostri din Bulgaria si sustinuta de ziarul ZIUA si de MediaSind, cea mai mare organizatie sindicala a jurnalistilor romani, ca si de alte foruri solidare. Fiindca este vorba despre cea mai importanta actiune de acest fel declansata in Romania, iata intrebarea noastra: cat de inteleapta, utila si pertinenta este aceasta actiune la cateva luni inainte de intrarea celor doua tari in UE?

Cred ca aceasta actiune este importanta oricum, indiferent de faptul ca Romania si Bulgaria vor adera la UE. Cred ca este foarte important ca jurnalistii insisi sa fie foarte clar lamuriti in privinta relatiilor lor cu serviciile de securitate si de informatii. Sunt foarte interesat de aceasta campanie declansata si de ZIUA, ca urmare a initiativei Civic Media, privind auto-deconspirarea propriilor ziaristi care au colaborat cu Securitatea pentru ca e clar ca nu este vorba despre o “vanatoare de vrajitoare” sau o victimizare a celor care, odata, s-ar fi putut sa colaboreze sau sa dea informatii serviciilor Securitatii. Cred ca acest lucru este foarte important pentru ca oamenii trebuie sa stie ce se intampla. Ceea ce nu trebuie sa facem este sa cream in vreun fel o atitudine negativa care sa izoleze jurnalistii in raport cu celelalte grupuri sociale pentru vina de colaborare cu Securitatea. Este foarte important pentru Romania si Bulgaria sa demonstreze foarte clar ca au rupt-o cu trecutul, cu un trecut care, in domeniul informatiei si jurnalismului, era bazat pe centralism, cenzura si controlul informatiei. Jurnalistii trebuie sa fie liberi, jurnalistii trebuie sa fie profesionisti, jurnalistii nu trebuie sa fie folositi de fortele de securitate fie pentru a spiona alti jurnalisti sau pentru a spiona societatea in general. Cred ca este vorba despre o initiativa buna, cu conditia ca ea sa-si mentina obiectivul initial, cel al deconspirarii si nu sa creeze o “vanatoare de vrajitoare”. Mai cred ca ar trebui sa constituie si un semnal catre ziaristi cum ca ei insisi trebuie sa-si faca curatenie in propria ograda. Trebuie astfel sa demonstreze ca opinia publica se poate bizui pe ei si ca munca lor in mass-media este bazata pe valori profesionale si nu pe unele politice. Cred ca este un bun prilej pentru media si jurnalisti de a-si demonstra atasamentul pentru valorile reprezentate de libertatea presei si ziaristi ca independenta profesionista. Dupa parerea mea, acest lucru va fi absolut crucial ca parte a procesului de aderare la UE, demonstrand clar ca atat Romania cat si Bulgaria doresc si sunt capabile din punct de vedere profesional sa faca intr-adevar parte din inima familiei europene.

“Este relevant ca ziaristii insisi se afla angrenati in acest proces”

Campania aceasta a fost declansata nu din exteriorul bransei jurnalistilor, ci din interiorul ei, de catre oameni foarte tineri din cadrul acestei profesii…

Si este foarte bine asa, pentru ca am convingerea ca ziaristii trebuie sa constientizeze responsabilitatile pe care le au si, de aceea, cred ca e foarte important ca Civic Media este, ca organizatie, foarte deschisa in ce priveste prezentarea sa publica. Acest tip de deschidere este absolut esential pentru ca opinia publica sa aiba totala incredere in campania pe care a declansat-o in Romania, dar si pentru a crea si construi un sprijin din partea jurnalistilor si a celorlalti profesionisti care lucreaza in mass-media. Este un lucru absolut esential. Sunt absolut de acord cu dvs., este deosebit de relevant faptul ca ziaristii insisi se afla angrenati in acest proces, interesul lor fiind motivat de standardele profesiei si nu de motive politice.

Vrem sa stim colaboratorii serviciilor secrete

Care credeti ca este relevanta actiunii acesteia in raport cu ceea ce se intampla acum in Europa? Mi s-ar parea o greseala majora sa se inteleaga ca discutia noastra se centreaza pe Romania si Bulgaria fiindca ele ar fi oile negre intr-un peisaj pur si bucolic!

Absolut corect! Acum vorbim despre Romania si Bulgaria, dar ar fi total gresit sa credem ca tot ce se petrece in gradina ziaristicii europene este perfect. In ultimele saptamani, Federatia Internationala a Jurnalistilor a protestat vehement la UE din cauza faptului ca, in Germania, serviciile de securitate au folosit spioni si informatori inlauntrul mass-media germane pentru a vedea cine paseaza informatii ziaristilor. In Danemarca am vazut cum doi ziaristi au fost trimisi la inchisoare deoarece au vorbit cu un oficial al guvernului si au dat publicitatii informatii care erau foarte clar in interesul publicului. In Olanda ne-am confruntat cu situatia in care ziaristi aveau telefoanele puse sub ascultare. Si nu e vorba despre jurnalisti din presa de scandal, sunt cu totii ziaristi de investigatie foarte seriosi, oameni de o foarte inalta reputatie profesionala. Si, cateodata, ei devin tinta urmarita de serviciile de informatii. Trebuie sa stopam aceasta situatie. Cum? Stiind noi insine cine sunt cei din mass-media care au colaborat si colaboreaza cu aceste servicii. Si asta se aplica nu numai Romaniei si Bulgariei, ci tuturor tarilor europene. In acest sens, cred ca initiativa Civic Media deschide o usa pentru a reitera cererea ca in tari precum Germania, Franta, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, sa se discute asupra relatiei dintre serviciile de securitate si mass-media si sa se afle daca se poate dezvalui mai mult din ceea ce se petrece. In contextul actual in care traim, cred ca este vorba despre o campanie extrem de importanta. Odata demarat un asemenea proces, dupa ce incepe sa fie desfasurat ghemul complicat al relatiilor oamenilor care incearca sa se ascunda, cred ca vor aparea si vor fi demascate, asa cum se cuvine, si numele marilor personalitati din domeniu care au fost implicate in colaborarea cu Securitatea si cu dusmanii libertatii presei. Cred ca este un demers foarte important. Nu sunt pesimist in ce priveste rezultatele si nu cred ca intreaga campanie va duce doar la nominalizarea catorva pestisori marunti.

Campania poate fi un succes

In concluzie, din punctul dvs de vedere, al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, credeti ca actiunea “Voci Curate” poate insemna cu adevarat un succes la nivelul societatii romanesti si, mai departe, cum sugerati chiar dvs., la nivel european?

Da, poate fi un succes, atata timp cat, cum spuneam la inceput, isi va respecta obiectivul initial, adica sa fie doar o campanie de dezvaluire si demascare si nu o “vanatoare de vrajitoare” impotriva acelor jurnalisti care, din diverse motive, au putut avea in trecut relatii cu serviciile Securitatii. Motivele cred ca au fost diverse, politice sau de alta natura. Dar atat timp cat va ramane o operatiune in favoarea deschiderii si transparentei, nu va urmari sa faca victime printre jurnalisti, in opinia mea nu poate fi vorba decat despre un lucru bun.

Interviuri realizate in 2006 de catre sustinatorii ACM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.