Basescu, spargatorul de aisberg: Desecretizare pana la capat!

“Timp de 15 ani, toată societatea românească a dorit să ÅŸtie ce este în arhivele Securităţii. ÃŽn CSAT am cerut reevaluarea dosarelor clasificate. Am cerut declasificarea oamenilor politici. Avem nevoie de servicii de informaÅ£ii credibile”, a precizat seful statului, Traian Băsescu, in august 2006, la o luna dupa inceperea Campaniei “Voci curate”.



“DaÅ£i‑mi dosarul de Securitate ÅŸi‑l voi face public!”

În urma unor acuzaţii directe privind colaborarea sa cu fosta Securitate, iar tensiunea în viaţa publică la cote maxime, preşedintele Traian Băsescu a avut pe 17 august 2006 o intervenţie publică vizavi de acţiunea de desecretizare a dosarelor intrate pe rolul CNSAS.

Åžeful statului a mai spus că-ÅŸi va face public propriul dosar de la Securitate, dacă acesta există ÅŸi va intra în posesia lui: “Procesul de desecretizare va merge până la capăt, fără menajamente. DaÅ£i‑mi dosarul de Securitate ÅŸi‑l voi face public! Nu mi‑am propus să protejez pe nimeni ÅŸi să atac pe cineva. Nu am avut un angajament semnat cu Securitatea, nu am avut niciodată note informative în scris date ofiÅ£erului de Securitate. Ceea ce eu am făcut a fost raportul de voiaj pe care îl face orice comandant de navă ÅŸi îl predă armatorului companiei de navigaÅ£ie. Nu am cerut nimănui să ascundă vreun dosar referitor la mine. Securitatea nu a încercat să mă racoleze”. Traian Băsescu a mai spus că desecretizarea arhivelor fostei Securităţi este un lucru “absolut necesar” înainte de integrarea României în Uniunea Europeană, mai ales că acest proces ar fi trebuit să aibă loc în primii ani de după RevoluÅ£ie. “Am făcut ce trebuia să fac, adică să cer desecretizarea arhivelor fostei Securităţi. Acum, informaÅ£iile din arhive nu au acelaÅŸi efect pe care l‑ar fi avut în 1991–1992. ÃŽn opinia mea, e un lucru care trebuia făcut chiar ÅŸi aÅŸa, târziu, cum a fost făcut, ÅŸi care ne fereÅŸte pe noi toÅ£i, naÅ£iunea română, de o astfel de dezbatere precum cea care se desfăşoară acum, când vom fi membri ai Uniunii Europene”, a afirmat ÅŸeful statului.

“Abia acum începe să fie trasă cortina”

Băsescu a precizat că era de neconceput o Românie care intră în Uniunea Europeană cu arhivele fostei Securităţi “intacte”. El a adăugat că, de asemenea, românii au nevoie de servicii de informaÅ£ii credibile, “care să nu poarte pietrele de moară ale fostei Securităţi în bagajul lor public”.
El a adăugat că nu are a-şi reproşa nimic, subliniind că nu şi-a propus să protejeze pe nimeni sau să atace pe cineva.
Şeful statului a mai spus că trebuie văzut cât de profund a pătruns Securitatea în sistemul politic, economic, social din România, pentru că abia începe să fie trasă cortina.

Hotarârea CSAT

Preşedintele a amintit că, în primăvara anului 2005, prin hotărâre CSAT, s-a stabilit predarea arhivei SRI către CNSAS, din prima etapă a acestei predări făcând parte 1.350.000 de dosare, iar apoi s-a ajuns la etapa dosarelor care au fost clasificate ca fiind de siguranţă naţională.
“Acest lucru s-a întâmplat în primăvara lui 2006, când am propus CSAT ÅŸi s-a adoptat o altă hotărâre privind reevaluarea dosarelor care au rămas clasificate ca dosare de siguranţă naÅ£ională”, a spus Băsescu. Åžeful statului a relatat că operaÅ£iunea a început să se desfăşoare ÅŸi, “la un moment dat, s-au blocat la dosarele politicienilor”. “AÅŸa că am cerut CSAT ÅŸi s-a aprobat desecretizarea tuturor dosarelor oamenilor politici încadrate la siguranţă naÅ£ională”, a mai spus el.
PreÅŸedintele a subliniat că este importantă o vedere de ansamblu asupra sistemului. “Trebuie să vedem cât s-a perpetuat Securitatea după ’90, câtă forţă de a influenÅ£a decizia politică ÅŸi economică mai are Securitatea în prezent”, a spus Băsescu.

17 August 2006

Serviciile au predat dosarele inainte de intrarea in UE, mai putin 75.000

Presedintele Traian Basescu a vizitat la 29 decembrie 2006 depozitele CNSAS de la Popesti Leordeni, la finalul careia a remarcat faptul ca mai sunt inca de pus la punct sistemele de urmarire a ceea ce se intampla cu dosarele.

“Pot spune ca in momentul de fata ele (dosarele – n.r.) s-au predat. Motivul pentru care a fost posibil sa se predea a fost acela care a plecat din solicitarea ca serviciile secrete sa faca practic mare parte din ceea ce trebuia sa faca Comisia mixta SRI-CNSAS”, a spus Basescu. El a precizat ca, date fiind aceste conditii, solicitarea de autoevaluare transmisa serviciilor secrete a permis o predare masiva catre CNSAS, adaugand ca cele 75.000 de dosare ramase la SRI trebuie analizate de Comisia mixta. “Probabil ca, in cateva luni, dupa 1 ianuarie 2007, va fi posibil ca CNSAS sa spuna: “Da, nu fac obiectul sau parte din ele fac obiectul activitatii CNSAS”, a spus seful statului.

“Dar tot ce tine de viata noastra de zi cu zi trebuie sa se afle aici (la CNSAS – n.r.), deschis cercetarii”, a afirmat seful statului. El a mentionat ca la CNSAS se afla practic tot ceea ce romanii isi imagineaza sau presupun ca fosta Securitate pastra sub cheie.

“Sunt lucruri de interes, destine de oameni si chiar istoria sufletelor trebuie pastrata in siguranta”, a mai spus presedintele. Intrebat si daca la CNSAS se afla toate dosarele Securitatii care trebuiau sa ajunga la Colegiu, Basescu a raspuns iritat: “Nu-mi puneti in responsabilitate ceea ce nu s-a facut timp de 16 ani. Eu nu garantez si nu e rostul meu sa spun ca din ’90 si pana la 1 ianuarie ’95 in arhivele Securitatii nu s-a intrat si nu s-au sustras dosare.” El a mentionat ca poate garanta insa ca de la momentul in care a devenit presedintele Romaniei nu a cerut serviciilor sa ascunda vreun dosar, ci a cerut doar ca serviciile sa predea “tot ce au”. “Eu nu consider ca s-a facut o predare ideala. Inca sunt de pus la punct sistemele informatice, sistemele de urmarire. M-a interesat ca la acest stadiu sa avem predarea fizica facuta”, a spus Basescu, adaugand: “Cu certitudine in primele luni ale anului urmator se va crea sistemul de urmarire a ceea ce se intampla cu fiecare dosar, fiecare informatie cum sa fie gasita. Deci obiectivul a fost predarea fizica”.

Surse: Evenimentul, Azi, Ziua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.