La un an de la enuntul noului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, privind Axa Washington-Londra-Bucuresti, Marea Neagra, intrata in atentia cancelariilor diplomatice, devine un subiect din ce in ce mai fierbinte. Interesele strategice ale marilor cancelarii diplomatice se suprapun unei intersectii energetice si a civilizatiilor constituita de spatiul pontic. Fie ca este vorba doar de statele riverane, fie ca este vorba de regiunea extinsa a Marii Negre – intre Adriatica si Caspica – Uniunea Europeana si Statele Unite sunt decise sa duca la bun sfarsit proiectul de securizare al unei zone care poate modifica monopolul energetic al Rusiei fata de Europa. In cadrul acestui subiect, lansarea volumului “AXA – Noua Romanie la Marea Neagra”, realizat de Departamentul de Politica Externa al ziarului ZIUA, a prilejuit un schimb de opinii intre publicul romanesc si reprezentantii Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei si Presedintiei Romaniei.
AXA – Noua Romanie la Marea Neagra
Lansarea volumului amintit, organizata pe 12 decembrie 2005 la Facultatea de Sociologie de ziarul ZIUA, Asociatia Civic Media, Centrul de Geopolitica Universitatea Bucuresti, a beneficiat de interventiile unor specialisti de prima mana ai zonei: diplomatii Mark Taplin, Ambasada SUA; Iain Lindsay, Ambasada Marii Britanii; Hans Jork Neumann, Ambasada Germaniei; reprezentantul Presedintiei Romaniei, Claudiu Saftoiu, profesorul Charles King de la Georgetown University, presedintele Asociatiei Romane de Sociologie, Ilie Badescu, Gunther Dill, directorul Fundatiei Konrad Adenauer din Bucuresti, reprezentantul Institutului pentru Politici Publice, Sever Voinescu, Ionel Nicu Sava, Centrul de Geopolitica al Universitatii si directorul ziarului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu.
Realizata de catre echipa Departamentului Externe al ziarului ZIUA, sub coordonarea lui Victor Roncea, “AXA – Noua Romanie la Marea Neagra” este o lucrare pur jurnalistica in ce se regasesc materiale care formeaza spectrul complet pe care se bazeaza excursul nostru ziaristic: rezultate prin urmarirea atenta a unor evenimente, pe cat posibil chiar pe teren, unde se deruleaza, participarea la conferinte publice sau mai putin publice, obtinerea si redactarea de analize la zi, descifrarea dezinformarilor si intoxicarilor parvenite, lecturarea unor rapoarte secrete sau a studiilor de specialitate, de ieri, azi si maine.
Nevoia unei strategii pontice
Conferinta a fost deschisa de profesorul Charles King de la Universitatea Georgetown din Statele Unite, care si-a prezentat ideile in ceea ce priveste rolul Romaniei la Marea Neagra. In primul rand ar fi vorba de o contributie la eliminarea tensiunilor existente in cancelariile din Bruxelles, Londra si Washington. In acest sens, profesorul King a amintit faptul ca dupa ultimul val de extindere a NATO s-a crezut ca s-a atins limita logica a largirii aliantei – intr-o situatie asemanatoare gasindu-se si Uniunea Europeana – cele doua structuri urmand sa isi stabileasca o alta agenda. Evenimentele ulterioare au dovedit faptul ca Uniunea Europeana inca are nevoie sa isi stabileasca o politica de vecinatate si o politica de securitate viabile.
Profesorul King a aratat ca o politica a Marii Negre poate ajuta noii membri ai NATO si viitorii membri UE – respectiv Romania si Bulgaria – sa contrbuie la articularea unei strategii fata de spatiul estic. Charles King a amintit faptul ca pana in prezent Romania a avut o politica externa orientata majoritar inspre Occident – insa in prezent a devenit deosebit de importanta stabilirea si aplicarea unei politici externe rasaritene romanesti. In acest sens cercetatorul american a subliniat faptul ca Romania are de jucat un rol deosebit de important in regiune, iar Marea Neagra reprezinta un canal politic pentru strategia estica a Romaniei.
Cooperarea regionala, rezumata la rezolvarea diferendelor
Charles King a subliniat in discursul sau faptul ca la inceputul anilor ’90 a existat o preocupare internationala fata de regiunea Marii Negre, insa ideea unei cooperari regionale extinse nu a coincis cu ideea unei cooperari subregionale – cu alte cuvinte statele individuale au abandonat ideea unei cooperari bilaterale extinse in favoare tintelor NATO si Uniunea Europeana. Astfel, ca in bazinul Marii Negre cooperarea regionala s-a redus la dorinta de a rezolva problemele interstatale. Din punctul de vedere al profesorului Charles King, regiunea Marii Negre nu se reduce doar la statele riverane, ci cuprinde intreaga regiune dintre marile Adriatica si Caspica. In cadrul acestei regiuni principalele probleme sunt unele interne care au insa implicatii internationale, probleme reprezentate de secesionism, trafic si granite instabile.
Charles King si a inceput prezentarea amintind de calatoria lui Marco Polo in regiunea Marii Negre in secolul al XIII lea – cunoscutul venetian afirmand in descrierea calatoriilor sale ca nu mai descrie aceasta regiune, binecunoscuta cititorilor sai. In mod paradoxal, in secolul al XXI-lea, regiunea Marii Negre este mai putin cunoscuta decat in epoca lui Marco Polo, a aratat profesorul Charles King. Acesta a subliniat astfel faptul ca in prezent regiunea Marii Negre reprezinta o regiune de granita – Marea Neagra cunoscand in decursul timpului o evolutie sinusoidala – intre o prezenta activa in diplomatie pana la disparitie totala.
Semnalele de la Cotroceni
Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu a apreciat volumul “AXA – Noua Romanie la Marea Neagra” ca fiind “o confirmare” mentionand “echipa de ziaristi si patronatul ZIUA care au prezentat constant politica externa”.
Consilierul prezidential a declarat: “Felicit in mod sincer pe Victor Roncea, echipa de ziaristi entuziasti si patronatul de la ZIUA care a stat permanent pe aceasta problema si a reflectat in mod cat se poate de echilibrat si vreau sa subliniez ca pentru presedentia romana aparitia acestei carti inseamna una din confirmarile pe care le asteptam de multa vreme si anume confirmarea unui obiectiv indeplinit”.
Claudiu Saftoiu a declarat ca “Axa Washington – Londra – Bucuresti a reprezentat in mintea competitorilor politici ai presedintelui Basescu un proiect electoral care a starnit proteste si spaima. O spaima istorica fata de fratele mai mare de la rasarit, fata de rusi. Revizitarea subiectului Marea Neagra din perspectiva romaneasca insemna incalcarea unui pact politic tacit intre maril puteri care intr-un fel sau altul agreasera regiunea Marii Negre ca o regiune dedicata exclusiv unei sfere de influenta. Teama de rusi a provocat intr-un an de zile, in ceea ce priveste dezbaterea in spatiul public romanesc sa ne transferam acesta teama spre teama de a avea – culmea! – americani in Romania. Mai mult, dezbaterea publica a creat foarte multe sinusoidale in perceptia asupra venirii americanilor in Romania”.
Claudiu Saftoiu a mai afirmat ca intalnirea dintre presedintii Traian Basescu si George W. Bush din luna martie si discutiile purtate au reprezentat “un prim semnal de predictibilitate din partea administratiei romanesti” constituind un “demers national de pozitionare pe care Romania l-a reusit in ceea ce priveste atragerea atentiei internationale asupra Marii Negre”. Pozitia Palatului Cotroceni fata de Marea Neagra a fost sintetizata de consilierul Saftoiu astfel: “interesul presedintelui fata de Marea Neagra este datorat atat necesitatii de a echilibra politica noastra externa, dar si un interes in ceea ce priveste viitorul Romaniei in Europa – Romania trebuie sa se asigure ca in jurul sau nu exista zone de instabilitate”.
Romania duce Marea Neagra si la Bruxelles
In Uniunea Europeana nu exista foarte multe discutii avizate in ceea ce priveste problemele Marii Negre – a precizat reprezentantul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, Iain Lindsay. Din acest punct de vedere, problema extinderilor europene este una a stabilirii granitelor, iar Uniunea Europeana pare mai degraba sa-si doreasca a avea de-a face cu tari individuale, si nu cu regiuni, a mai indicat reprezentantul britanic.
In ceea ce priveste politica europeana la Marea Neagra, participarea Romaniei la dezbaterea politicii externe si de securitate comuna a Uniunii Europene va aduce acest subiect pe agenda comunitatii europene, a indicat Iain Lindsay. Acesta a mai aratat ca in urmatorul raport de tara pentru Romania va fi mentionata si securizarea frontierelor – fiind vorba mai ales de granitele cu Ucraina si Republica Moldova. In acest sens Iain Lindsay a aratat ca securizarea frontierei nu poate fi facuta doar pe malul vestic al Prutului, ci trebuie luate masuri si in Republica Moldova. Astfel, sunt deosebit de importante initiativele Uniunii Europene in aceasta regiune: participarea in calitate de observator la negocierile pentru rezolvarea conflictului transnistrean, deschiderea unei reprezentante a Bruxelles-ului la Chisinau, ca si trimiterea unei misiuni de monitorizare a segmentului de frontiera dintre Ucraina si Republica Molova.
Iain Lindsay a aratat ca Romania a prezentat proiectul propriu la Marea Neagra in cadrul NATO, reprezentantul britanic subliniind totodata ca o implicare romaneasca pe acest subiect in cadrul politicii europene de securitate ar fi o solutie apreciata.
Foto:De la stanga la dreapta – Hans Jork Neumann, Mark Taplin, Charles King, Claudiu Saftoiu si Iain Lindsay. In afis, coperta cartii AXA
Problemele Conventiei de la Montreux
Reprezentantul Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, a aratat in cadrul conferintei de ieri ca prezenta facilitatilor militare de antrenament americane in Romania este legata de zona extinsa a Marii Negre. In acest context, Mark Taplin a subliniat faptul ca aderarea Romaniei la NATO a asigurat viitorul securitatii Romaniei. In ceea ce priveste cooperarea la Marea Neagra, Mark Taplin a indicat ca discutiile de cooperare dintre Romania, Bulgaria si Turcia vor asigura o cooperare regionala care va pava drumul catre o relatie stabila cu Rusia in regiune.
Mark Taplin a fost intrebat in cursul discutiilor de dupa conferinta cum vad Statele Unite problema Conventiei de la Montreux, care reglementeaza traficul vaselor comerciale si militare in Marea Neagra. Incheiata in 1936, Conventia de la Montreux contine o definitie invechita a razboiului, conforma cu inceputul secolului al XX-lea, care nu mai corespunde amenintarilor din perioada prezenta. De asemenea Japonia este parte semnatara a acestei Conventii care reglementeaza traficul naval in Marea Neagra – iar la conferinta de ieri, in mod semnificativ a fost prezent si profesorul japonez Shigeo Mutsushika, de la Universitatea din Shizuoka. “Razpunsul este ca nu am un raspuns la aceasta intrebare”, a replicat Mark Taplin, “insa ridicarea acestei chestiuni reprezinta un exemplu in ceea ce priveste modul in care Romania poate contribui la rezolvarea problemelor din regiunea Marii Negre”, a continuat reprezentantul american.
Germania – o prezenta activa la Marea Neagra
Reprezentantul Ambasadei Germaniei la Bucuresti, Hans Jork Neumann, a aratat in prezentarea sa ca Berlinul este una dintre putinele capitale care are reprezentare in toate tarile din regiunea Marii Negre la nivel de ambasade – la aceasta adaugandu-se si o prezenta activa a oamenilor de afaceri germani in regiune. Hans Jork Neumann a aratat ca Germania are nevoie de experienta romaneasca si bulgareasca in regiune. De asemenea, regiunea Marii Negre nu reprezinta doar un interes americano – britanico- romanesc ci si un interes al Uniunii Europene.
Reprezentantul german a respins ieri o apropiere intre chestiunea Kosovo si chestiunea Transnistria – subliniind ca problemele puse de cele doua regiuni nu sunt asemanatoare.
Konrad Adenauer si spatiul euxinian
La conferinta de ieri a participat si Gunther Dill, directorul filialei din Romania a Fundatiei Konrad Adenauer, care a contribuit impreuna cu Maria Vasiu la intregirea spectrului de analiza din cadrul volumului. Dill a anuntat intentia fundatiei germane de a se implica in dezbaterea publica asupra Marii Negre in calitate de facilitator al comunicarii. In acest sens, la inceputul anului viitor Fundatia Konrad Adenauer va organiza la Bucuresti si la Berlin doua conferinte in care va aborda problematica spatiului pontic. Activitatea Fundatiei Konrad Adenauer in rolul asumat s-a concretizat si prin sprijinirea directa a aparitiei volumului “AXA – Noua Romanie la Marea Neagra”.
12 decembrie 2005
Pingback: Istoricul Asociatiei Civic Media | Civic Media