ATAC la simbolul nostru naţional

ŞOCANT ● Eminescu, bãtaia de joc a iredentiştilor maghiari

La 21 ianuarie a.c., într-un cotidian de limbă maghiară din Oradea apărea sub semnătura lui Nagy Jozsef Barna, preşedintele EMI Oradea (Organizaţie a Tinerilor Maghiari), un articol defăimător la adresa poetului nostru naţional, Mihai Eminescu.

Nemulţumirea tânărului li-der al EMI Oradea pornea de la faptul că Wass Albert, poet maghiar, condamnat în România în 1946 pentru crime de război, de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani, precum şi un deceniu de la trecerea sa în nefiinţă, nu este comemorat şi în instituţiile şcolare.

DOLEANŢÅ. Tinerii maghiari ar fi vrut ca Wass să aibă parte de manifestări asemănătoare celor de aniversare a marelui Eminescu. Ba mai mult, acuzele ÅŸi reproÅŸurile lui Nagy Jozsef exprimate în articol vizau conducerea Colegiului NaÅ£ional “Mihai Eminescu” din Oradea, mai precis “un director adjunct (de limbă) maghiar”, care nu ar fi acceptat o donaÅ£ie de zece volume scrise de Wass Albert. “De ce trebuie să-l comemoreze elevii maghiari pe acest poet român? Pentru că ÅŸcoala în care învaţă îi poartă numele? Pentru că a fost un «megapoet»? ÃŽl putem noi, maghiarii, considera un «megapoet» pe acela care a afirmat despre noi că suntem poporul cel mai stricat al Europei? Cu toate acestea, profesorul maghiar de care vă vorbeam îl comemorează alături de elevii săi pe Eminescu. Åži-atunci mă întreb din nou: l-a obligat cineva? Sau a făcut-o din exces de zel, doar pentru a-i face reclamă poetului român, celui care a îndemnat la ură împotriva maghiarimii?! Dar de ce trebuie să-i atragă în asta ÅŸi pe elevi? Dacă opera lui Eminescu nu ar fi obligatorie în programa ÅŸcolară sau dacă nu s-ar găsi unii profesori maghiari – ca acesta – care să-l comemoreze, nici naiba nu i-ar citi opera!”, afirmă plin de ură tânărul reprezentant al EMI. Åži, ca să-ÅŸi încheie depeÅŸa în stilul pur iredentist, el spune: “Nici un om cu mintea-ntreagă nu stă să-l citească în timpul său liber pe Eminescu, dar nici să-i publice opera. Până ÅŸi comparaÅ£ia este jignitoare pentru un om ca Wass Albert – îmi cer scuze pentru că-i pomenesc pe amândoi pe aceeaÅŸi pagină! – pentru că nu se poate compara un elefant cu un purice bolnav mintal!”.

ACÅ¢IUNI TENDENÅ¢IOASE.

Prof. Iosif Eilender, directorul Colegiului NaÅ£ional “Mihai Eminescu”, se arată profund indignat de afirmaÅ£iile făcute de Nagy Jozsef Barna în publicaÅ£ia maghiară, cu atât mai mult cu cât nu îl cunoaÅŸte pe iredentist, iar cât priveÅŸte intenÅ£ia de a dona cărÅ£i colegiului, aflase despre aceasta tot în articolul apărut în presă. “Cred că acÅ£iunile acestui tânăr sunt tendenÅ£ioase. Sunt dezamăgit că în anul 2008 ne mai putem gândi la acÅ£iuni care să incite la ură între cetăţenii aceleiaÅŸi ţări”, mărturiseÅŸte prof. Eilender. Directorul adjunct al aceluiaÅŸi colegiu, prof. Diana Costin, îşi aminteÅŸte că, în urmă cu circa un an ÅŸi jumătate, o colegă, profesoară de religie, a adus bibliotecii ÅŸcolare mai multe volume donate de Biserica Reformată a episcopului Tökes Lazslo. “Nu am refuzat să primim aceste cărÅ£i, deoarece sunt binevenite. M-aÅŸ bucura însă dacă elevii – în era internetului – ar citi măcar lecturile obligatorii…

Cine este Wass Albert

Wass Albert (foto) s-a născut în 1908 la Răscruci (jud. Cluj) ÅŸi a murit la 17 februarie 1998, în Florida, în urma sinuciderii. A fost un nobil maghiar, deÅ£inând titlul de Conte de Czege ÅŸi Szentegyed, fiind totodată inginer forestier, scriitor ÅŸi poet. ÃŽn perioada ocupării, ca urmare a Diktatului de la Viena, prin scrierile sale patriotice a dus la escaladarea relaÅ£iilor dintre maghiarii ÅŸi românii din Ardeal. Ca răsplată, a fost premiat de înalte instituÅ£ii academice din Ungaria, fiind numit totodată membru al Academiei Ungare, pentru cunoÅŸtinÅ£ele sale forestiere. ÃŽn mai 1946, atât Albert Wass, cât ÅŸi tatăl său, Endre Wass, au fost condamnaÅ£i la moarte “in absentia” de Tribunalul Cluj, iar proprietăţile le-au fost confiscate, fiind făcuÅ£i responsabili pentru evenimentele care au avut loc în septembrie 1940, când un locotenent ungur, Pakucs, a arestat ÅŸase locuitori din Sucutard (jud. Cluj) ÅŸi a executat patru din ei (doi români ÅŸi două evreice) în localitatea Å¢aga. Wass a fost acuzat ÅŸi pentru instigarea ÅŸi provocarea măcelului de la MureÅŸenii de Câmpie, când soldaÅ£i unguri, conduÅŸi de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile. Wass este în continuare considerat criminal de război, existând documente la Muzeul Holocaustului. Dacă românii s-au grăbit să dea jos statuia lui Antonescu chiar din curtea bisericii ctitorite de acesta, în Ardeal, Albert Wass are ridicate statui comemorative în majoritatea localităţilor cu populaÅ£ie preponderent maghiară.

de Teodora Ivan / Jurnalul National / 12/02/2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.