Andrei Plesu ii furniza informatii unui ofiter din fosta Securitate

Declaratie-soc: scriitorul Mihai Pelin, care a avut acces la arhivele Securitatii, afirma ca Andrei Plesu il instiinta pe dictatorul Nicolae Ceausescu de relatia pe care o avea cu ofiterul de securitate Vasile Malureanu. Pelin mai spune ca Elena Ceausescu, nemultumita de rapoartele Securitatii despre „transcendentali“, a ordonat ca problema sa fie preluata de organele de partid. „Securitatea n-a avut timp sa-si salveze persoanele cu care colabora“, mai spune Pelin. El afirma ca din aceasta cauza a fost exclus din PCR si Plesu

In urma cu doua zile, Andrei Plesu declara la Realitatea TV: „Nu inseamna ca n-ai colaborat cu Securitatea daca ai dosar de urmarit!“ Filosoful a avut dosar de urmarit, botezat „Tulceanu“. Interesant este ca din arderea programata de la Berevoiesti au scapat prea putine frånturi de documente ce tineau de miscarea „Meditatia transcendentala“. Este posibil ca ele sa fi cuprins note ale colaboratorilor Securitatii aflati in grupul „transcendentalilor“. Multi dintre intelectuali au fost dati afara din PCR si/sau din functii. Cu cine a lucrat Secu’?

Timpul «Meditatiei Transcendentale» a trecut. A ramas o scrisoare «pierduta» catre Ceausescu

Pelin: Plesu dadea informatii unui ofiter de securitate, Vasile Malureanu!

Filosoful Andrei Plesu, arhicunoscuta personalitate si director la „Dilema veche“, fost membru al CNSAS si ex-consilier al presedintelu Traian Basescu, este, la rândul sau, o persoana aflata in impasul actualei deconspirari ca politie politica realizata la aceasta ora de Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Plesu a facut parte din intelectualii puternic implicati in miscarea denumita la acea vreme „Meditatia Transcendentala“. Scriitorul Mihai Pelin, unul dintre putinii care au putut rasfoi pana acum pagini intregi din arsenalul fostei Securitati, a declarat, ieri, pentru „Gardianul“ ca, intr-adevar, exista scrisori trimise de Andrei Plesu la Cabinetul 1, adresate chiar lui Nicolae Ceausescu. „E clar ca acolo, in acea miscare, s-a-ntamplat ceva“, afirma Pelin.

„Securitatea avea, in aceasta Meditatie Transcendentala, oamenii ei. Pentru ca Elena Ceausescu a fost, la un moment dat, nemultumita de rapoartele Securitatii, a ordonat ca de aceasta problema sa se ocupe organele de partid. Ordinul acesta a fost intempestiv, iar Securitatea nu a avut timp sa-si salveze persoanele cu care colabora. Asa se face ca unii dintre ei au fost dati afara din partid odata cu alti intelectuali care au suferit repercusiunea de a fi eliminati din randul membrilor PCR“, afirma scriitorul. Pelin a mai explicat si faptul ca Plesu ii scria secretarului general al PCR, Nicolae Ceausescu, ca el i-a spus tot ce se intampla in „Meditatia transcendentala“ locotenentului colonel din MI, Vasile Malureanu. De fapt, in scrisoare, Plesu ii gresise numele, numindu-l „Lamureanu“. Sa fi fost aceasta greseala de nume una premeditata? Sau una intamplatoare?

Faptul ca Plesu a fost dat afara de la Institutul de Istoria Artelor si a fost eliminat si din structura PCR poate fi, acum, pentru Andrei Plesu o motivare ca Securitatea l-a socotit „dusman“ si ca nu avea cum sa fie colaborator. Pe final, scriitorul Pelin ne-a declarat: „Parerea mea este ca Plesu a colaborat cu Securitatea, dar pentru ca Securitatea, v-am spus, nu a avut timp sa-si acopere oamenii din randul transcendentalilor, dovada ca au fost pedepsiti de Cabinetul 2 si vreo sase securisti, a fost dat si el afara. Acum, Andrei Plesu se prevaleaza de aceste repercusiuni pe care le-a avut la acea vreme!“

Legaturi «externe» primejdioase?

Revenim la personajul din Ministerul de Interne (n.n.- sub umbrela ministerului activa Departamentul Securitatii Statului), pomenit in „rabojul“ trimis de Plesu lui Nicolae Ceausescu, ofiterul Vasile Malureanu. Acesta a fost si in structura serviciilor secrete infiintate dupa 1989, la SRI. Surse confidentiale afirma ca Malureanu ar fi detinut, la un moment dat, si functia de sef al cifrului la Serviciul de Informatii Externe. Legat de Externe, Andrei Plesu chiar a fost ministru. Dar nu e cazul, deocamdata, sa facem legaturi primejdioase din stari de fapt posibil tangentiale.

Dosare de urmarire, dublate de dosare de retea!

Legat de Securitate, Andrei Plesu a facut afirmatii interesante, dar spuse deja si de alti analisti sau ziaristi pe posturile de televiziune, cu ocazia disecarii subiectului „deconspirare“. Printre acestea exista si afirmatia conform careia o persoana care are dosar de urmarit este foarte posibil sa fi fost si colaborator al Securitatii. „Nu inseamna ca n-ai colaborat cu Securitatea daca ai dosar de urmarit, pentru ca adesea astfel de dosare erau dublate de dosare de retea. Cu alte cuvinte, Securitatea te urmarea ca informator, ca sa nu faci prostii“, a spus, la Realitatea TV, Andrei Plesu. Mai mult, Plesu a spus ca intre dosarele Securitatii se ascund multi turnatori care n-au semnat angajamente, dar care au facut politie politica. Nu a dat, insa, nume.

Cert este ca, dupa episodul Berevoiesti, au fost gasite, printre hartiile din arhivele Securitatii arse tot de securistii comasati in Serviciul Roman de Informatii, documente ce nu apartineau dosarului „Tulceanu“ (de urmarire informativa – DUI- a lui Andrei Plesu, ci documente din interiorul Meditatiei Transcendentale. Dar sunt atat de rupte si arse, incat este, practic, imposibil ca ele sa mai fie reconstituite.Pacat. Daca ele ar mai fi existat, poate ca s-ar fi descoperit si note ale informatorilor si colaboratorilor din randul acestei miscari a transcendentalilor. Sau, cine stie…Poate exista microfilmele si pentru acest episod.

Plesu, despre vechea Securitate: Sa faca un pas inapoi!

Andrei Plesu i-a dat, la Realitatea TV, o bila alba presedintelui Traian Basescu pentru acest „ritm al deconspirarii Securitatii“. Tot Plesu a fost acela care a precizat ca nu se poate vorbi despre nevoia pedepsirii fostilor securisti, ci doar de o reparatie morala, de curatare a societatii. „Rugamintea mea este sa nu mai vrea sa stea in fata, ca pana in 1989 sau dupa aceea, ci sa faca un pas inapoi, asa cum cerea, la inceputul anilor ’90 si Gabriel Liiceanu, in al sau Apel catre lichele!“

Dupa cum se stie, Andrei Plesu a plecat din pozitia de consilier pe probleme de politica externa dupa un conflict cu Traian Basescu. Conform declaratiei lui Mircea Dinescu, consemnata de presa, „Plesu a plecat de la Cotroceni dupa ce Basescu l-a injurat, intr-o noapte de ebrietate!“. Dedesubturile injuraturii au ramas, pana azi, necunoscute.

Scurt istoric al «Meditatiei transcendentale»

Primele cursuri de „stiinta inteligentei creatoare“ au fost organizate de Nicolae Stoian, un roman care a venit din Franta la Bucuresti in 1977. Unda „verde“ pentru acest domn care lucra si pentru BBC a fost data de Ministerul Sanatatii. Stoian a dat primele „meditatii“ la spitalul „Gheorghe Marinescu“, dupa care a primit si avizul Ministerului Educatiei si Invatamantului, care voia sa instituie un program de cercetare interdisciplinara cu participarea unor intelectuali – medici, profesori, psihologi etc. La intalnirile de „mantra personala“, interzisa a se divulga, participau si cercetatori de la Institutul de Cercetari Psihologice si Pedagogice care aveau sarcina de serviciu sa efectueze studiul fenomenului transcendentalitatii. Printre participanti s-au numarat academicienii Victor Sahleanu si Stefan Milcu, Ludovic Spiess, scriitorul Marin Sorescu (n.n.-surse confidentiale arata ca acesta a fost salvat de la pedeapsa aplicata, prin organele de partid, de Elena Ceausescu de catre Adrian Paunescu), Andrei Plesu si sotia acestuia, Catrinel, pictorul Sorin Dumitrescu, filosoful Mihail Sora, psihologii Aurora Liiceanu, Ion Manzatu, Ioan Ciofu si Vladimir Gheorghiu etc. Din 1982, miscarea incepe a fi catalogata drept secta cu idei neo-fasciste, incep destituirile in lant, sunt dati afara si cercetatorii, cade capul Anetei Spornic, ministrul educatiei si invatamantului, dar si al primului-ministru Ilie Verdet. Nicolae Stoian a fost condamnat la inchisoare, alaturi de sotia lui, pentru inselaciune. Tot ce e posibil ca aceste repercusiuni sa fi existat din cauza unor turnatorii. Mai devreme sau mai tarziu, adevarul va iesi la „vedere“.
Adina Anghelescu
GARDIANUL
22.08.2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.