Alexandru Lesco: “Daca s-ar intoarce timpul inapoi as face exact acelasi lucru”

Dupa 12 ani de temnita ruseasca la Tiraspol, un erou roman este intampinat cu aplauze de studentii de la Bucuresti

O dezbatere despre ultimii detinuti politici ai Europei

Fostul detinut politic de la Tiraspol Alexandru Lesco, membru al Grupului Ilascu, judecat si condamnat in 1992 de catre un tribunal sovietic transnistrean la 12 ani de temnita grea pentru “crima” de a fi incercat pastrarea identitatii romanesti in Basarabia, s-a aflat la invitatia Civic Media la Bucuresti, la trei luni dupa eliberarea sa. Alexandru Lesco si-a ispasit in intregime pedeapsa unui tribunal ilegal, fiind eliberat la 2 iunie 2004. Dupa ce s-a refacut fizic si psihic, patriotul roman a tinut sa fie prezent in Romania pentru a readuce in atentia opiniei publice romanesti faptul ca doi dintre camarazii sai, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, sunt inca inchisi in temnitele transnistrene, fiind ultimii detinuti politic din Europa secolului al XXI-lea.



Totodata, el a atras atentia asupra situatiei copiilor basarabeni din Transnistria, care nu pot invata in limba lor materna, regimul separatist de la Tiraspol facand tot posibilul pentru desfiintarea scolilor romanesti din stanga Nistrului.

In cadrul unei conferinte publice gazduite, miercuri, de Facultatea de sociologie, intr-o sala de curs plina la maximum de tinerii studenti romani, Alexandru Lesco a dezvaluit suferintele indurate de el si de camarazii sai pentru apararea credintei, limbii si istoriei poporului sau. Tortura, umilinte, calvar – asa poate fi caracterizat in cateva cuvinte tratamentul la care au fost supusi membrii “Grupului Ilascu”. Prin declaratiile sale, precedate de un impresionant film despre momentul eliberarii sale, realizat de profesionistul TVR Radu Gaina, Alexandru Lesco a demonstrat inca o data ca este si va ramane o demna pilda pentru romanii de pretutindeni. Multumind sotiei, Tatiana, pentru iubirea dem onstrata in toti acesti ani de asteptare, Lesco, intrebat ce ar face daca ar fi sa dea timpul inapoi cu 12 ani, a spus imediat: “As face exact aceasi lucru”. In ce priveste situatia prezentei trupelor rusesti in Basarabia, Lesco a afirmat: “Chiar daca Rusia este mare, nu trebuie sa ne temem: si noi avem o tara si suntem un popor puternic. Au spus rusii ca nu se vor retrage din Europa si, pana la urma, au fost obligati sa o faca. Treptat din tarile ocupate in Europa centrala si, apoi, din RDG si Tarile Baltice”, a exemplificat fostul detinut politic din temnitele rusesti. Am sperat in toti acesti ani ca regimul Smirnov va cadea si, dupa 12 ani constat ca s-a consolidat si continua sa prigoneasca romanii, chiar si copiii nostri.” Lesco a marturistit ca este preocupat de infiintarea unui Institut pentru drepturile omului in Basarabia: “Trebuie continuata lupta pentru democratie si va rog sa o faceti si dumneavoastra de aici, impreuna cu Initiativa Civica Romana a ziarului ZIUA”.

SRI a vrut sa intervina cu fortele anti-tero la Tiraspol

La conferinta intitulata “Alexandru Lesco – eroul roman din temnitele rusesti” care a reprezentat pentru toti cei prezenti o intalnire impresionanta, au participat Catalin Zamfir, decanul Facultatii de Sociologie a Universitatii Bucuresti, Ilie Badescu, presedintele Asociatiei Sociologilor Romani, Victor Roncea, Asociatia Civic Media si ziarul ZIUA, coordonator al campaniei de eliberare a detinutilor politic de la Tiraspol, Calin Cotoi, de la Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti, Eugen Tomac, presedinte al Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni si Radu Gaina, realizator TV si numerosi reprezentanti ai mass-media. Profitand de prezenta in sala a lui Virgil Magureanu, fost sef al Serviciului Roman de Informatii, acum profesor la Sociologie, participantii l-au provocat la un dialog pe tema “Grupului Ilascu”. Magureanu a divulgat faptul ca serviciile secrete romanesti studiau in acele zile, dupa momentul arestarii patriotilor romani, posibilitatea de a lansa o actiune specifica cu brigada anti-tero a SRI pentru eliberarea acestora. Insa, se pare, si o vizita efectuaata in 1993 la fostul sef al spionajului rusesc si, apoi, ministru de Externe al Rusiei, Evgheni Primakov, a schimbat cumva decizia autoritatilor romane. Primakov, a marturisit Magureanu, a declarat ca nu poate interveni pentru “grupul Ilascu” pentru ca “nu se poate amesteca in treburile interne ale unui stat independent”. Aceasta dezvaluire denota ca Rusia sprijinea oficial autoritatile nerecunoscutei republici separatiste. In incheiere profesorul Badescu, in aplauzele generale, a afirmat ca, in perspectiva reintregirii Romaniei, jertfa patriotilor romani inchisi de Rusia la Tiraspol nu este zadarnica.

La animata intalnire de la Sociologie au fost prezenti numerosi studenti, deosebit de interesati de soarta romanilor de peste Prut, de ceea ce se intampla in prezent in Transnistria, de viitorul Basarabiei si, evident, al Romaniei. Intrebarile, extrem de inteligente, au dovedit – ca si la intalnirea cu studentii avuta la Stiintele Politice de ambasadorul SUA la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II – preocuparea tinerilor romani fata de problemele regionale grave ce afecteaza si privesc direct interesele nationale ale Romaniei.

Intalnirea cu Alexandru Lesco, care a adus si emotie si chiar lacrimi in ochii multora dintre cei prezenti, a reprezentat o ocazie extraordinara de a-i cunoaste pe romanii de dincolo si de a afla drama prin care au trecut si prin care mai trec inca, apreciaza reporterul Rompres

22.10.2004

2 thoughts on “Alexandru Lesco: “Daca s-ar intoarce timpul inapoi as face exact acelasi lucru”

  1. Pingback: Istoricul Asociatiei Civic Media | Civic Media

  2. Pingback: Zi mare pentru Eroii Romani din Basarabia din fostul Grup Ilașcu: În ciuda UDMR, Parlamentul României le-a recompensat anii de temniță rusească. Felicitări! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.