Istoricul Asociatiei Civic Media

Avand in vedere ca site-ul Civic Media se afla in reconstructie, prezentam momentan pe pagina de garda un scurt istoric al Asociatiei, de la infiintare, in anul 2000, si pana astazi. O parte din materialele de arhiva sunt in continuare disponibile. Va multumim pentru intelegere!

Imagine de la Conferinta Civic Media desfasurata la Universitatea din Bucuresti “Basarabia acum”, prezidata de academicianul Dinu C Giurescu

Asociatia Civic Media, fondata in 2000, este o retea informala de jurnalisti romani fara trecut in presa regimului comunist. ACM are membri activi in presa centrala si locala – care se manifesta cu discretie privind apartenenta la organizatie -, ca si in alte domenii cu tangente media.

Dupa afluenta unui numar de aderenti din Republica Moldova si Ucraina, Asociatia Civic Media are acum membri asociati si in alte tari din Europa Centrala si de Sud Est. Civic Media pledeaza pentru jurnalism civic si jurnalism cetatenesc.

Asociatia Civic Media este membra fondatoare a Conventiei Organizatiilor de Media din Romania (COM) si a Organizatiei de Media a Sud Estului Europei (SEEMO), afiliata la Institutul International de Presa (IPI).

Civic Media ofera expertiza in domeniile apararii libertatii de expresie si a securitatii regionale, devenind si o resursa serioasa de analize geopolitice si geostrategice.

Totodata, Civic Media urmareste cu cea mai mare atentie situatia geopolitica si geostrategica din Transnistria si de la granita Uniunii Europene si NATO cu Rusia, la Marea Neagra, in egala masura cu evolutia din centrul Romaniei unde se intentioneaza declansarea unui conflict de tip Kosovo si/sau declararea unei autonomii teritoriale dupa modelul Regiunii Autonome Maghiare inventata de URSS pe teritoriul Romaniei.

Scurt Istoric

In prima decada a anilor 2000, Asociatia Civic Media s-a implicat in dezvoltarea relatiilor profesionale din spatiul Europei Centrale si de Sud Est, concretizata prin mai multe parteneriate regionale, membrii ACM devenind totodata observatori ai proceselor electorale din tarile balcanice cu democratii emergente, dintre care amintim statele fostei Iugoslavii, inclusiv Bosnia-Hertegovina si provincia Kosovo, sau Albania si Republica Moldova. In egala masura, Civic Media a contribuit in conlucrare cu alte organizatii de profil la edificarea normelor deontolgice si a statutului jurnalistului in Romania. Civic Media a fost raportor privind libertatea presei si de expresie in Romania si Republica Moldova pentru Organizatia de Media a Sud Estului Europei si Institutul International de Presa, ocupand o perioada pozitia de coordonatoare a legaturilor regionale ale membrilor organizatiei.

Inca de la inceputurile infiintarii ei, Asociatia a militat pentru apropierea legaturilor istorice si culturale dintre romanii din jurul Romaniei. Drept urmare, in cursul anului 2000, presedintele fondator al Asociatiei Civic Media, jurnalistul Victor Roncea, pe atunci sef al Departamentului Externe al ziarului ZIUA, a primit o interdictie de intrare in Ucraina, (See International Press Institute protest) prelungita apoi pe o perioada nedefinita si eliminata de abia in iulie 2008 la insistentele Ministrului de Externe roman de la vremea respectiva, ambasadorul Lazar Comanescu.

In 2004, Civic Media a realizat pentru Asociatia Jurnalistilor Europeni filmul-document Intoarcerea lui Alexandru” – un documentar despre eliberarea lui Alexandru Lesco, fost detinut politic in Transnistria timp de 12 ani, difuzat la TVR, Antena 1 si Prima TV si proiectat in cadrul manifestarii Zilele Basarabiei.

“Obiectivul nostru este sa refacem unitatea nationala a romanilor, acesta trebuie sa fie scopul nostru. Daca autoritatile noastre nu se intereseaza – si sunt convins ca nu se intereseaza – in ceea ce priveste redobandirea cetateniei romane, ceea ce se intampla este rusinos si dureros pentru noi, romanii”, a afirmat academicianul Florin Constantiniu in cadrul conferintei “Basarabia 88/66″ organizata de Asociatia Civic Media impreuna cu Centrul de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti. Manifestarea a fost realizata la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti cu prilejul implinirii, pe 27 martie, a 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si, totodata, a 66 de ani de la ocuparea provinciei romanesti de catre trupele Armatei Rosii ale URSS.

Tot in acelasi an Civic Media a initiat o campanie pentru sprijinirea copiilor romani din Transnistria organizata impreuna cu Jurnalul National, ziarul Ziua, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Consiliul Mondial Roman, Romanian Global News si Autoritatea Nationala pentru Tineret.

Printre actiunile mai cunoscute ale ACM se numara campaniile nationale, regionale si internationale pentru condamnarea abuzurilor Rusiei si eliberarea detinutilor politici romani din Transnistria, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Popa (cu 12 si respectiv 15 ani de inchisoare ilegala), ca si cea pentru prezervarea Biosferei Deltei Dunarii in urma agresiunii Ucrainei prin intentia de a construi un canal navigabil pe bratul Bistroe. Desfasurata sub numele generic de “Solidaritate pentru Delta“, campania a reusit: sa trezeasca autoritatile romane printr-un amplu protest, inclusiv stradal, sa stranga circa 50.000 de semnaturi electronice si sa coalizeze 150 de institutii, uniuni sindicale si ONG-uri din Romania, Ucraina, Europa si Statele Unite, totalizand peste 1.000.000 de membri, motiv pentru care a si obtinut Premiul Special al Galei Societatii Civile in 2005. (See also Campaniile Civic Media despre Rasaritul Romanesc au ajuns la Consiliul Europei)

Asociatia Civic Media a mai primit, in anul 2006, din partea Uniunii Juristilor din Romania, Diploma de Onoare de Ziua Justitiei si Medalia de merit pentru promovarea deontologiei jurnalistice. Profesionalismul membrilor ACM a fost recunoscut prin premii si distinctii obtinute atat pentru activitatea lor publicistica cat si pentru cea civica, de: Comisia Europeana, Clubul Roman de Presa, Uniunea Ziaristilor Profesionisti, Asociatia 15 Noiembrie Brasov 1987, Centrul Rezistentei Anticomuniste, Vocea Basarabiei, Fundatia si Academia “Mihai Eminescu”, Fundatia Culturala Magazin Istoric, Comandamentul National pentru Securitatea Summitului NATO, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Fundatia Panteonul Romaniei, s.a.

La inceputul anului 2005, Victor Roncea, fondator si coordonator al Civic Media, impreuna cu echipa de membri ai Civic Media si colaboratori ai ziarului ZIUA, a lansat in cadrul oferit de Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti volumul de analize “AXA – Noua Romanie la Marea Neagra“, o radiografie internationala asupra noilor evolutii ale zonei de dupa decembrie 2004, lucrare publicata de Editura ZIUA cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer. In cursul aceluiasi an, Civic Media a contribuit la studiul Percepţia opiniei publice din România asupra politicii externe şi a relaţiilor internaţionale, capitolul Republica Moldova si Romania, o cercetare care a beneficiat de sprijinul financiar al The German Marshall Fund of the United States (GMF), realizata pentru Institutul pentru Politici Publice.

Analiza Civic Media din 2005 in ce priveste viitorul Romaniei se confirma azi cu temeinicie. Citam un fragment: “Din analiza sondajului reiese, cu un avertisment vizual care momentan doar palpaie intermitent, posibilitatea ca romanii sa se desparta in viitorul apropiat intre sustinatori ai integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, cu orice conditie, si in nationalisti care sa revendice ca prioritatea Romaniei sa o constituie apararea suveranitatii si a drepturilor istorice nationale, Astfel, fenomenul de euroscepticism ar putea aparea in Romania sub forma nationalismului. (…) Sondajul dezvaluie mai multe potentiale semnale de alarma, care releva necesitatea imperioasa a construirii unei strategii nationale de politica externa pe termen lung, de la 10 la 100 de ani, dupa modelul german, rus sau american, care sa nu mai permita plutirea in deriva pe harta lumii in functie de interesele de grup ale unor guverne trecatoare”.

In 2006 si 2007 Civic Media a fost implicata in desfasurarea unui program national dedicat standardelor jurnalismului romanesc si realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti in parteneriat cu alte asociatii neguvernamentale. Inceput din timpul ambasadorulul Jack Dyer Crouch II si finalizat dupa plecarea acestuia in postul de consilier de securitate la Casa Alba, programul “News to Know – Introducerea valorilor mass media si ale democratiei in randurile elevilor”, a inclus 10.000 de participanti si a fost considerat de Ambasada Americii la Bucuresti drept cel mai bun proiect finantat de Departamentul de Stat al SUA in ultimii ani, in Romania. Ca o recunoastre a rezultatelor programului, premiantii “News to Know” au fost felicitati personal in cadrul unei intalniri speciale de Prima Doamna a Statelor Unite, Laura Bush, aflata in vizita oficiala in Romania impreuna cu presedintele George W Bush (aprilie 2008).

In cadrul programului “News to know” au fost implicati copii si tineri din 12 judete ale Romaniei si din Republica Moldova. Primele rezultate ale programului au fost publicate in lucrarea “Inocenta matura a presei de maine – Rolul presei intr-o societatea democratica de elevi“, Bucuresti, 2006, in prezentarea careia Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Jack Dyer Crouch II, afirma: “O presa libera si responsabila este vitala pentru democratia reala. Urmariti Guvernul, urmariti si presa. Un cetatean bun trebuie sa fie un cetatean informat. Implicati-va in viata civica; este esential! Sunt sigur ca o veti face cu succes.”

Civic Media a fost supusa in 2006 persecutiilor guvernamentale si presiunilor venite din partea unor organisme transnationale care sufoca si democratia romaneasca. Din ordinul fostului ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, demisionar fortat din cauza incompententei sale, a fost cenzurat pana la eliminarea din spatiul online – pentru prima oara in Romania – un site pamflet al societatii civile, care expunea haosul din diplomatia romana (mae.haos.ro). Actiunea de tip totalitarist a fost condamnata de catre organizatia internationala de aparare a libertatii presei si de expresie Reporters sans Frontieres, in raportul sau anual pentru Romania, ca si de South East European Media Organization si International Press Institute. (See RSF: Government closes down foreign ministry spoof website)

Ca o consecinta directa a acestei actiuni, in 2007, Victor Roncea, coordonatorul Civic Media, apare si in Raportul Anual al organzatiei Reporters sans Frontieres (See PDF) dupa ce i s-a inscenat o lucratura pe linie ruseasca derulata printr-o retea externa cu ramificatii interne si la varf din Romania, prin furnizarea unui CD continand secrete militare din Afganistan si Irak, ceea ce a dus la investigarea cazului de SRI, perchezitionarea, retinerea si anchetarea mai multor jurnalisti de DIICOT. Se pare ca Victor Roncea a dejucat operatiunea predand CD-ul direct la Ambasada SUA, dupa cum a sustinut cu repros presedintele Traian Basescu, intr-o interventie televizata.

Asociatia Civic Media a desfasurat si contribuit la mai multe campanii de anvergura nationala, dintre care enumeram: Campania Salvati Icoanele Copiilor– pentru pastrarea simbolurilor religioase in scoli, contestand inclusiv in instanta o decizie anti-democratica a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD); Campania de presa pentru respectarea Testamentului Marelui Mecena Emanoil Gojdu, a carui avere Ministerul de Externe si Guvernele din Romania au decis ilegal sa o imparta cu statul “vecin si prieten” Ungaria (See CrestinOrtodox.Ro – Petitie pentru Gojdu); Campania civica Salvati Catedrala, dedicata salvarii monumentului istoric Catedrala Sfantul Iosif si a Pietei Revolutiei din Bucuresti, s.a..

Apreciez în mod deosebit campania iniţiată de asociaţia Civic Media pentru Bucureştiul Vechi, din care face parte şi salvarea Catedralei Sfântul Iosif” afirma Arhiepiscopul-Mitropolit de Bucureşti Ioan Robu in darea sa de seama privind situatia generata de construirea blocului-turn “Cathedral Plaza” de catre un trust imobiliar israelian. (See ARCB.RO Catedrala între „asigurări” şi ameninţări)

In 27 Martie 2007, Civic Media a relansat, la Universitatea Bucuresti, Miscarea pentru Basarabia, cu binecuvantarea si sub indemnul Patriarhul Teoctist sintetizata de Prea Fericitul Parinte in afirmarea ideii “Pentru toti romanii Unirea este vie!”. La manifestarea prezidata de academician Dinu C. Giurescu (foto sus) s-a prezentat Proiectul Legii Recunoasterii Cetateniei Romane pentru romanii care au fost deposedati ilegal de acesta de catre autoritatile URSS si s-au propus metode pentru simplificarea procedurii vizelor pentru romanii din jurul granitelor, la frontiera si in regim gratuit, conform modelului statelor UE Ungaria si Polonia. Modelul acestui proiect a fost folosit, in parte, in noua lege a cetateniei.

La eliberarea patriotilor romani din Transnistria, Andrei Ivantoc si Tudor Popa, la 2 si 4 iunie 2007, care i s-au alaturat lui Alexandru Lesco, eliberat in 2 iunie 2004, Civic Media a cerut sa li se acorde celor trei eroi romani Cetatenia de Onoare a Capitalei si Ordinul National “Steaua Romaniei”. Dupa aproape o luna de asteptare a raspunsului, Presedintia a aprobat cererea Civic Media si, la 3 iulie 2007, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, le-a conferit celor trei acest ordin in grad de Cavaler, intr-o ceremonie speciala organizata la Palatul Cotroceni iar primarul Adriean Videanu si Consiliul General al Municipiului Bucuresti le-au acordat celor trei Cetatenia de Onoare a Capitalei. Cu toate ca acest demers presupunea si oferirea unei locuinte din spatiul locativ pentru ca cei trei eroi sa se poata stabili la Bucuresti, acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata, desi promisiunea Primarului General a fost insusita si de succesorul sau, in timpul campaniei electorale. Mai mult, premierul Calin Popescu Tariceanu, care a tinut sa se intalneasca si el cu cei trei basarabeni, la Palatul Victoria, desi a promis ca le va oferi locuinte din regia RAAPPS si le va utila casele cu aparatura electro-casnica, dupa desfasurarea intrevederii sub camerele televiziunilor, a uitat la randul sau de promisiune. Ca un element de ridicol al promisiunilor cu care cei trei au fost invaluiti la Bucuresti, premierul Romaniei le-a oferit un telefon mobil cu un abonament nelimitata, “pe viata”, dupa cum s-a exprimat in fata ziaristilor. La sfarsitul anului, abonamentul a fost suspendat. Probabil atat isi doreau autoritatile “statului roman” sa dureze viata celor trei martiri pentru credinta in tara si neam.

Singurul domn din Romania care le-a apreciat suferinta din puscariile sovietice a fost George Becali, care, prin implicarea Civic Media, le-a acordat celor trei cate o recompensa financiara de 50.000 de euro fiecare, “pentru a-si putea incepe din nou viata”.

Ulterior, pentru a indrepta promisiunile neonorate ale “statului roman”, Civic Media a intreprins o campanie de lobby parlamentar care a dus in cele din urma la initiativa unei modificari de lege si la un proiect de lege distinct. Prima initiativa, adoptata de poetul Adrian Paunescu, la vremea respectiva senator PSD, privea incadrarea celor trei, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Popa, plus Ilie Ilascu, in randurile celor care primesc indemnizatii de la stat pentru merite deosebite, respectiv alaturi de participantii la revolta anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 si la “revolutia” din decembrie 1989. Din pacate, modificarea a fost respinsa, in cursul anului 2008. Aceasta situatie a dus la o noua incercare, intreprinsa in mai 2009 de senatorii Iulian Urban si Viorel Badea, despre care s-a relatat la vremea respectiva cu entuziasm. Proiectul de Lege alcatuit de senatorul Iulian Urban prevedea:

“Art. 1. –  Se declară eroi-martiri luptători pentru democraţie, libertate şi apărători ai valorilor profunde româneşti Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, care au îndurat cu demnitate, eroism şi curaj condamnările la 12 şi 15 ani de închisoare grea, dictate de instanţele regimului separatist de la Tiraspol.

Art. 2. – Cetăţenii români Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa se vor bucura de toate drepturile conferite de Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.”

Legea la care se face referire este asa-numita “Lege a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989″. Proiectul de Lege privind eroii-martiri din Transnistria, disponibil AICI, a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati, sub semnatura lui Gyorgy Frunda, ulterior fiind respins atat de Senat cat si de Camera Deputatilor.

“Decoraţi cu “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, modeşti, timizi şi discreţi, eroii noştri, au rămas uniţi şi neclintiţi in convingerile lor şi trăiesc printre semenii lor nu atat ca eroi ci ca oameni obişnuiţi. Faptele lor şi chiar ei, oficial, pentru conducătorii de la Chişinău – ca si pentru cei de la Bucuresti – parcă nici n-ar exista. Oare pană cand?“, se intreba publicatia “Pulsul geostrategic” prezentand lucrarea EROI PENTRU ROMANIA- Transnistria şi ameninţările Rusiei la Marea Neagră (Vedeti si HISTORIA).

La cererea Civic Media cei trei au fost premiati si de asociatii profesionale si ale societatii civile, respectiv Uniunea Juristilor din Romania, la Bucuresti, si AFDPR, la Brasov, impreuna cu Centrul Rezistentei Anticomuniste si Asociatia 15 Noiembrie 1987.

Tot in 2007 Civic Media a luat parte la dezbaterea cu eroii de la Nistru din cadrul Parlamentului European – Comisia pentru Drepturile Omului, alcatuind si materialul documentar pentru europarlamentarii prezenti si participand pentru expertiza la mai multe intalniri avute cu membri ai Comisiei Europene si cu reprezentanti ai Consiliului UE si ai NATO pentru a prezenta situatia din Republica Moldova.

Civic Media si IntelMedia au publicat la Editura Semne volumul de 750 de pagini “EROI PENTRU ROMANIA – Transnistria si amenintarile Rusiei la Marea Neagra” impreuna cu un DVD cu filmari inedite din perioada celor 15 ani de sfidarea a Romaniei si Europei de catre Rusia si supusii ei din rasaritul romanesc. Volumul a primit in 2007 Diploma de Merit pentru cea mai buna carte de presa din partea Uniunii Ziaristilor Profesionisti (UZP), la evenimentul anual organizat la Societatea Romana de Radio.

Civic Media si-a propus sa contribuie la recuperarea istorica a “Romanului Absolut” Mihai Eminescu prin campania Adevarul despre Eminescu. Unul din rezultatele campaniei pentru Eminescu a fost cartea publicata de prof univ dr Nae Georgescu “Boala si moartea lui Eminescu” si lansarea site-ul de informatii Mihai-Eminescu.Ro. Totodata, in Dosarul Eminescu, Civic Media a reusit sa concentreze adevaruri mai putin cunoscute despre viata si moartea lui Mihai Eminescu. La cinci ani de la initierea acestei campanii, opinia publica si presa din Romania vorbesc deschis despre misterele vietii si mortii ganditorului national Mihai Eminescu. Astazi, Civic Media sprijina demersurile profesorului Constantin Barbu, concretizate printr-o serie de volume de dezvaluiri bazate pe descoperiri recente din foste arhive secrete aflate in Romania, Rusia, Germania si Austria.

Civic Media a derulat si o campanie de informare si aparare a istoriei reale a Romaniei prin denuntarea falsurilor cuprinse in asa numitul “Raport Final” al asa-zisei Comisii Tismaneanu.

Civic Media a organizat in acest sens o conferinta stiintifica la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, la care au participat fosti detinuti politic, academicieni, scriitori, preoti si profesori universitari, istorici, jurnalisti ce s-au exprimat critic asupra Raportului. RADIO ROMANIA ACTUALITATI (29 martie 2007), informeaza: “Raportul Tismaneanu, analizat in plenul parlamentului, in prezenta presedintelui Traian Basescu, pe data de 18 decembrie a anului trecut, se constituia atunci intr-un tablou al perioadei comuniste cu detaliile sale, victimele si responsabilii de abuzuri. Astazi insa, Asociatia “Civic Media” si Societatea academica pentru adevar istoric au contestat valoarea de document a acestui raport, acuzandu-l de fals, iar pe cei care l-au intocmit, de amatorism. Academicianul Dinu C. Giurescu nu pune punctul pe i, ci semnul intrebarii pe raportul Tismaneanu, intr-un interviu realizat cu reporterul nostru.”

Pentru o mai temeinica explicare a regimului comunist, Civic Media a organizat si expozitia “Epoca de aur- intre propaganda si realitate” – desfasurata la Muzeul National de Istorie a Romaniei in ianuarie – februarie 2007, cu parteneriatul Minsterului Culturii si Cultelor, al SRI, CNSAS, TVR, SRR, Rompres, Institutul Polonez, Asociatia 15 Noiembrie 1987 si alte organisme, si unde a fost anuntat si protocolul Civic Media si al Ministerului Culturii privind Proiectul unui Muzeul al Comunismului bolsevic din Romania. La vernisajul expozitiei, fostii detinuti politic au contestat concluziile “Raportului final” elaborat de fostul propagandist comunist Vladimir Tismaneanu (foto Rompres/Agerpres). De altfel, in cadrul expozitiei au fost prezentate si “creatiile literare” de propaganda comunista ale Anei Blandiana si ale lui Nicolae Manolescu si Vladimir Tismaneanu in oglinda cu martirajul din inchisori al preotilor si luptatorilor din rezistenta anticomunista.

Campania Civic Media, in cursul careia s-au colectat pozitii valoroase stiintifice, de la reprezentati ai Bisericii Ortodoxe Romane si ai Bisericii Catolice la cei ai mediului academic, istoric si de informatii, din Romania si Statele Unite, a fost contestata de activisti ai antiromanismului dezlantuiti isteric pe Wikipedia.

Spre exemplu, desi am publicat un studiu al prof. dr. Florin Abraham, intitulat “Procesul istoriografic al “Procesului comunismului”” (See Part I & Part II), reprodus din editia tiparita a revistei “Arhivele Totalitarismului” (nr.1-2/ 2007), a Institutului National pentru Studiul Totalitarismului (INST) aflat sub egida Academiei Romanie, prelucratorii de istorie recenta de pe Wikipedia sustineau ca materialele Civic Media nu pot fi citate pentru ca sunt prezente doar pe site-ul Civic Media si, ca atare, “nu sunt credibile” (!). Daca ar fi vorba de o exclusivitate de la “Papa de la Roma” sau “El Presidente”, sa zicem, care ti-a marturisit la un pahar de whiskey ca “Tismaneanu e un dobitoc fudul”, sa zicem ca suntem de acord: nu poate fi citata pana nu o reproduce si “Cancan” sau “22”. Dar studiul profesorului Florin Abraham, acum membru al Colegiului CNSAS, este disponibil in prezent in arhiva Central and Eastern European Online Library. Acum poate fi citat?

Alte exemple sunt la fel de importante: studiul analistului CIA Richard Hall – “Romanii meritau ceva mai bun”, protestul detinutilor politici – Raportul Tismaneanu – un fals care trebuie oprit, al istoricilor romani, inclusiv al academicianului Dinu Giurescu, exprimat public chiar la Radio Romania Actualitati, pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane intregita de Pr. Prof. Dr. Adrian Gabor cu studiul sau “Note de lectura asupra Raportului Tismaneanu“, si, de ce nu?, cea a istoricului evreu Michael Shafir, si el consultant pe la CIA in vremurile tineretii sale. Sigur ca majoritatea studiilor au ajuns online datorita Civic Media, pentru ca, spre deosebire de activistii platiti de Tismaneanu sa faca crize pe Wikipedia, noi mai citim si, “Anuarul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian Marina” a Universităţii Bucureşti 2005-2006”, (pp.185 – 208), ca sa inchidem seria exemplelor.

In ce priveste o parte din informatiile gresite aflate in asa-numitului “Raport Tismaneanu”, la exact 20 de ani de la revolta anticomunista de la Brasov, din 1987, Centrul Rezistentei Anticomuniste, impreuna cu Asociatia 15 Noiembrie, Saeculum Media si Civic Media au lansat intr-o adunare festiva la Brasov deschisa de presedintele Traian Basescu, lucrarea Eroi pentru Romania, Brasov, 15 Noiembrie – marturii, studii, documente” PDF (Editura Semne, Bucuresti, 2007, See Indiana University Library), publicata sub patronajul stiintific al scriitorului anticomunist Vladimir Bukovski. Volumul contine si un important capitol realizat de cercetatorii CNSAS Oana Ionel si Mihail Demetriade – “Revolta muncitorilor brasoveni din noiembrie 1987 reflectata in Arhivele Securitatii – Studiu si anexe documentare” si cuprinde articole istorice si de presa realizate de Cristina Diac, Florin Mihai, Ilarion Tiu, George Damian, Florian Palas, Victor Roncea, Victor Frunza si profesorul Radu Ciuceanu, fost detinut politic, directorul INST.

Incepand cu 2006, Civic Media deruleaza Campania continua “Voci curate” cu contributia de netagaduit a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Declansata simultan impreuna cu colegi din Sofia, campania si-a propus sa curete noile tari ale UE Romania si Bulgaria de trecutul compromis al unor lideri de opinie impostori si mincinosi, fosti sau actuali colaboratori ai unor servicii secrete comuniste anti-nationale si anti-NATO. Salutam extinderea campaniei pe cuprinsul fostului bloc sovietic, prin operatiunile similare care au loc in Polonia si Cehia sub numele de “Trecut deschis”.

In cadrul campaniei “Voci curate” (See Associated Press Report) au fost deconspirati o serie de ziaristi si personaje active in “societatea civila”, majoritatea membri ai Grupului pentru Dialog Social si cu legaturi directe cu Fundatia Soros. Spre exemplu, Civic Media a dovedit prin documentele CNSAS ca sotia esteticianul Andrei Plesu, Catrinel Plesu, la momentul cercetarii director al Institutului Cultural Roman (ICR), a fost agenta a Directiei de Informatii Externe (DIE) inca de dinainte de perioada in care cei doi s-au declarat “disidenti”.

Tot Civic Media a demonstrat ca un alt “disident” si “anticomunist”, generalul de Securitate Ion Mihai Pacepa a fost un macabru agent al politiei politice comuniste.

O parte dintre deconspirati a aparut in Jocul de carti si Afisul “Voci Curate”, distribuite gratuit la nivel national si international. Totodata, Civic Media s-a ales si cu un proces in Justitie in care ni s-au pretins despagubiri fabuloase din partea activistului Mihnea Berindei, autor al “Declaratiei de la Budapesta“, ca reprezentant neoficial al Comisiei Tismaneanu, in care deconspirasem mai mult agenti si turnatori dovediti ai Securitatii.

O data cu decesul vrednicului de pomenire Patriarh al Romaniei, adormitul intru Domnul Teoctist Arapasu, la 29 iulie 2007, in timpul unei operatii de prostata, Civic Media a declansat o ancheta asupra circumstantelor neclare ale acestei morti solicitand Parchetului General sa intervina. Dezvaluirile ulterioare din presa au determinat si Colegiul Medicilor si Ministerul Sanatatii sa cerceteze echipa de la Spitalul Fundeni care a grabit moartea Patriarhului. See TEOCTIST.INFO.

In aprilie 2008, cu ocazia summit-ului NATO de la Bucuresti si in parteneriat cu Fundatia Pentru Romania, Serviciul Roman de Informatii si Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala al Universitatii Bucuresti, expertii Civic Media au contribuit la elaborarea volumului distribuit participantilor la summit “NATO’s Eastern Dimmension” si a site-ului NATO-Romania.Ro.

La 27 martie 2008, Civic Media a fost co-organizatoare a manifestarii “90 de ani de la proclamarea Unirii Basarabiei cu Tara – Bucuresti si Chisinau impreuna in Europa“, Comemorari la Manastirea Cernica, Conferinta Arcub, Spectacol Piata Universitatii – suita de evenimente desfasurate de ziua Unirii Basarabiei cu tara, in parteneriat cu Organizatia Studentilor Basarabeni ai alte ONG-uri romanesti, sub patronajul Primariei Capitalei si Administratiei Prezidentiala.

In cursul anilor, Civic Media a luat atitudine la Ministerele de Externe ale Romaniei si Ungariei impotriva colegilor de presa batjocoriti de Ambasada Ungariei la Bucuresti, generand solidarizarea Uniunii Sindicale MediaSind si a Uniunii Ziaristilor Profesionisti sau, printre alte actiuni, pentru colegii din Radio, atunci cand a fost cazul.

In noiembrie 2008, Civic Media a fost partenera la evenimentul decernarii de premii pentru profesionalism jurnalistic si organizarii Expozitiei de fotografii “Razboiul din Georgia asa cum a fost”, impreuna cu Ambasada Georgiei si Fundatia pentru Romania, actiuni desfasurate la Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti, Palatul Sutu si la Targul de carte si presa GAUDEAMUS.

In 2009, Asociatia Civic Media s-a alaturat campaniei de informare si avertizare publica declansata de Parintele Justin Parvu, marele duhovnic al Ortodoxiei romane de la Manastirea Petru Voda, privind pericolele ingradirii drepturilor elementare ale omului prin inregistrarea electronica a populatiei (pasapoarte, carti de identitate, permise de sedere, carduri de “sanatate”, permise de conducere). In cadrul campaniei s-au desfasurat mai multe conferinte la nivel national si s-au inregistrat fizic 1.000.000 de semnaturi, cu tot cu datele de CNP ale semnatarilor, pe o petitie depusa la Cotroceni in vederea declansarii unui referendum national, potrivit Legii, in privinta acceptarii sau respingerii actelor de identitate cu cip biometric pe considerente de respectare a dreptului la credinta, drept consfintit de Constitutia Romaniei si legea pamantului. Presedintia Romaniei a ignorat insa cu nesimtire totala cea mai mare petitie cunoscuta din istoria Romaniei. In completarea campaniei, Civic Media a publicat impreuna cu Fundatia Petru Voda lucrarea “Dictatura Biomterica – Cipul controlului total” (Piatra Neamt, 2009). Problema este de actualitate si azi, mai mult ca oricand.

Civic Media a intervenit de asemenea si in cazul abuzurilor Finantelor din Suceava care vor sa confiste pamantul cu moastele Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Vedeti: Apel al Sfintei Manastiri Putna si al Asociatiei Civic Media.

Incepand cu 2001 (Video), Asociatia Civic Media acorda in memoria colegului nostru, Mile Carpensian, Premiul pentru curaj si excelenta in jurnalism “Mile Carpenisan”. In valoare de 1000 de euro, premiul a fost acordat pana acum, in 2010, 2011 si 2012, jurnalistilor Dan Nitescu, Cristian Botez, Florin Bunea si Corneliu Vlad. Multumim pe acesta cale sponsorilor nostri. See InMemoriam-MileCarpenisan.Ro.

In 2011 Civic Media a lansat un Apel pentru Casa lui Eminescu de la Varatec (See Video TV – Ion Cristoiu), in vederea salvarii cladirii in care a creat marele nostru ganditor si a declararii ei drept monument istoric, apel care a primit si sprijinul declarativ si scriptic presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc.

La Referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei din 2012, fondatorul Civic Media a sustinut respectarea legalitatii votului popular afirmand ca presedintele Traian Basescu, cel pentru a carui aparare s-a mobilizat Asociatia la Referendumul din 2007, nu mai este acelasi om si este cazul sa se retraga cu demnitate, dupa anuntarea rezultatului, pentru ca actiunile sale dovedesc o incompetenta vecina cu tradare nationala.

In cursul anului 2012, Civic Media a intocmit si o Plangere Penala impotriva persoanelor si a institutiilor responsabile de profanarea si mutilarea unui monument istoric de valoare culturala nationala, prin eliminarea consemnarii cuceririi si eliberarii Budapestei de bolsevici de catre Armata Romana, inscriptie existenta pe Arcul de Triumf din Capitala. Ancheta este in curs, desfasurandu-se deja primele audieri.

In 2012, cu sprijinul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si sub supervizarea profesorului univ. dr. Gheorghe Buzatu, fondatorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana – Iasi (CICE-Iasi.Ro), aflat sub egida Academiei Romane – Filiala Iasi, Asociatia Civic Media a editat si publicat antologia “Documente din Arhiva Corneliu Zelea Codreanu” (I – XXVII, Editura TipoMoldova, Iasi, 2011).

Tot in 2012, in colaborare cu Biblioteca Metropolitana Bucuresti si cu concursul CNSAS, Civic Media a publicat sub coordonarea profesorului univ. dr. Constantin Barbu antologia si a unei echipe editoriale din care au facut parte si academician Alexandru Surdu, preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, antologia “Arhiva Neagra: Dosarele distrugerii elitei romanesti. Procesul Noica-Pillat” (I – XXI, Editura Contrafort, Craiova, 2012).

Pentru 2013, Civic Media are in dezvoltare consolidarea unui proiect dedicat romanilor din Covasna, Harghita si Mures si, totodata, a stabilit un parteneriat editorial cu portalul Basarabia-Bucovina.Info in vederea elaborarii documentarii sectiunii Arhive istorice si a realizarii unei manifestari speciale pentru 27 Martie 2013, ziua sarbatoririi Unirii Basarabiei cu tara.

In prezent Civic Media desfasoara si alte proiecte de prevenire, documentare, monitorizare si informare si contribuie cu materiale documentare la portalul ZiaristiOnline.Ro.

Civic Media considera ca reconfirmarea apartenentei Romaniei la Europa ca structura politico-economico-militara trebuie sa tina cont si de specificul cultural si identitatea nationala, de credinta si traditiile noastre milenare.

Asociatia Civic Media crede ca puterea unei democratii autentice se sprijina pe informatie, care, prin cunoastere si difuzare nealterata, in numele si in apararea adevarului, garanteaza libertatea. Informatia, respectiv Adevarul, inseamna Libertate, deviza Civic Media.

Dumnezeu sa apere Romania!

Civic Journalism

Where we stand:

The civic journalism movement (also known as public journalism) is an attempt to abandon the notion that journalists and their audiences are spectators in political and social processes. In its place, the civic journalism movement seeks to treat readers and community members as participants. With a small, but growing following, civic journalism has become as much of an ideology as it is a practice.

From Wikipedia, the free encyclopedia

Civic Media.Ro are pagina de Facebook Civic Media

Puteti sa ne scrieti la adresele

office@civicmedia.ro si civicmedia.romania@gmail.com

ANEXA

De-a lungul anilor Civic Media a organizat o serie de conferinte publice, o parte desfasurandu-se la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti, sub egida Masterului de Studii de Securitate si a Centrului de Geopolitica si Antropologie Vizuala al Universitatii, avand urmatoarele teme, printre altele:

Basarabia, Transnistria si incalcarile drepturilor omului in Republica Moldova – Invitat special: Alexandru Lesco, fost detinut politic la Tiraspol (octombrie 2004);

Rolul noii Romanii in noua ordine mondiala – cu participarea ambasadorilor Marii Britanii, Germaniei si Frantei (24 ianuarie 2005);

Noile directii ale politicii externe romanesti – cu participarea presedintelui Traian Basescu (15 iunie 2005);

Axa – Noua Romanie la Marea Neagra, cu participarea profesorului Charles King de la Georgetown University si a reprezentantilor ambasadelor SUA, Mari Britanii si Germaniei si ai Presedintiei Romaniei , respectiv Mark Taplin, Iain Lindsay si Hans Jork Neumann. (12 decembrie 2005);

“Basarabia 88/66″ – Conferinta, la care au participat reprezentanti ai mediului academic, l-a avut invitat special pe regretatul prof. univ. dr. Florin Constantiniu, iar din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane pe PS Episcop Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si consilierul patriarhal Florin Serbanescu. Din partea Ministerului Afacerilor Externe a fost prezenta in sala o delegatie numeroasa formata din secretarul de stat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni Mihai Gheorghiu, directorul general al Directiei Europa Largita, Razvan Rusu; specialistul MAE in probleme juridice internationale Bogdan Aurescu; directorul Directiei Generale Consulare Cristian Gaginski; seful Oficiului de Cooperare cu Republica Moldova, Dan Iancu, si directorul general pentru Afaceri Politice Ovidiu Dranga. Conferinta a fost moderata de prof. Nicu Sava din partea Centrului de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti. (27 martie 2006)

Patrimoniul national in pericol – “Bisericile Romaniei si Piata Revolutiei sub picamer!” cu participarea academicieanilor Constantin Balaceanu Stolnici, a academicianului Dinu C Giurescu, a Reprezentantului Comisiei Europene, Onno Simons si a primarului general de atunci, Adriean Videanu, a reprezentantilor Bisericii Ortodoxe si Catolice, a trimisului Ministrului Delegat pentru lucrari publice, a arhitectilor de la asociatia profesionala si Institutul National al Monumentelor Istorice si a profesorului Mircia Dumitrescu de la Academia de Arta  (1 iunie 2006);

Simpozionul national cu tema “Relatiile dintre mass-media si sistemul judiciar“, organizat de Uniunea Juristilor din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii si Asociatia Civic Media (printre participanti si doamna Mona Pivniceru) (Ziua Justitiei, iunie 2006);

Adevarul despre decembrie 1989 – cu participarea speciala a istoricului Alex Mihai Stoenescu (21 decembrie 2006);

Al cui este Raportul Tismaneanu? – Document politic sau lucrare stiintifica, izvor de drept sau rafuiala trotzkista?” cu participarea acad prof dr Dinu C Giurescu si a numeroase cadre academice, preoti, profesori, istorici, jurnalisti (Martie 2007);

Conferinta la Patriarhia Romana sustinuta de reprezentantii “Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios” – Asociatia Pro Vita Bucuresti si Civic Media, avand ca tema prezenta simbolurilor religioase in scoli (20 iunie 2007)

Geopolitica Marii Negre” – Targul de Carte si Presa Gaudeamus, impreuna cu Editura ZIUA, ROMEXPO (noiembrie 2007)

Pericolele Televiziunii – cu participarea autorului Virgiliu Gheorghe si a profesorului univ dr Ilie Badescu (noiembrie 2007);

15 noiembrie – 20 de ani de la revolta anticomunista – Manifestare organizata la Brasov impreuna cu Centrul Rezistentei Anticomuniste si Asociatia 15 noiembrie 1987 – Brasov; transmiterea cuvantului Inaltului Bartolomeu Anania si lansarea volumului “Eroi pentru Romania” (II) (noiembrie 2007);

Lumea vazuta de la Bucuresti – Kosovo si Romania, ieri, azi, maine, cu participarea mai multor corespondenti de razboi romani si straini si reprezentanti ai Centrului European de Studii Covasna-Harghita (28 ianuarie 2008);

Basarabia – 90 de ani de la Unire – La sala ARCUB si cu participarea primarului de la Chisinau Dorin Chirtoaca si a lui Alexandru Lescu, a fostului sef al SIE, istoricul Ioan Talpes, a istoricului de la Chisinau Ion Varta si a parintelui Tudorel Peiu, presedintele Societatii Culturale “Tinutul Herta” (27 martie 2008);

Pericolele homosexualitatii – impreuna cu Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini Asociatia Provita, Asociatia Christiana, Alianta Familiilor din Romania si Grupul de Reflexie pentru Protectia Familiei, cu binecuvantarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane (mai 2008)

“Ai cui sunt romanii din jurul Romaniei? – Solutii, probleme, provocari” –(SemperFidelis) impreuna cu Centrul de Geopolitica si Fundatia Pentru Romaniei – Raportul societatii civile privind relatia Romaniei cu Romania din afara granitelor, cu participarea, printre altii, a prof dr Gheorghe Zbuchea, Universitatea Bucuresti, pr Radu Ilas, profesor Universitatea din Cernauti, col (r) Cristian Scarlat, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Septimiu Roman, jurnalist RRA, Eugen Tomac, consilier al Presedintelui Romaniei pentru relatiile cu romanii de pretutindeni (octombrie 2008);

Legea lui Eminescu – Aniversarea 120, impreuna cu revista VEGHEA, Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti si Fundatia Pentru Romania si cu participarea eminescologilor Nae Georgescu, Theodor Codreanu, Constantin Barbu, Gheorghe Ene, a studentilor si conducerii Facultatii de Sociologie a Universitatii Bucuresti – Lansarea portalului Mihai-Eminescu.Ro (15 ianuarie 2009);

Conferinta Dictatura si Martiraj – Aula Mare a Facultatii de Drept, impreuna cu Fundatia Petru Voda, Fundatia Luptatorii din Rezistenta Armata Anticomunista, Centrul Rezistentei Anticomuniste, Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala – Universitatea Bucuresti. Confrinta si lansare cu participarea Prof Ilie Badescu, Prof Radu Ciuceanu, detinut politic 15, domnul Nicolae Purcarea, detinut politic 20 de ani de inchisoare, doamna Valentina Elefterie, sora lui Valeriu Gafencu, Sfantul Inchisorilor,si fosta logodnica a lui Ioan Ianolide, Ieromonah Ioan Sismanian, Manastirea Petru Voda, Monah Filoteu Balan, Manastirea Petru Voda si difuzarea cuvintelor doamnei Aspazia Otel Petrescu si a Parintelui Justin Parvu. Lansare carte “Dictatura biometrica”. AUDIO integral aici si FOTO aici. (25 mai 2009)

Pentru Eminescu – Lansarea Omagiului lui Mihail Eminescu dupa 100 de ani (see Video), impreuna cu Institutul de Sociologie al Academiei Romane si Fundatia Pentru Romania, cu participarea eminescologilor Nae Georgescu si Theodor Codreanu, a istoricului Gheorghe Buzatu, jurnalistului Corneliu Vlad, sociologului Ilie Badescu si a lui Grigore Lese (15 ianuarie 2010);

Aniversare si Comemorare la mormantul lui Mihai Eminescu (15 ianuarie si 15 iunie 2011);

Co-organizatoare a Conferintei istoricului american prof. dr. Larry Watts, “Misapprehending Romania: The Role of Cognitive Bias, Institutional Pathologies, and Disinformation”, desfasurata la Casa Academiei Romane, Impreuna cu Institutul de Sociologie al Academiei Romane (10 mai 2012)

Conferinta si lansarea integralei Documentelor din Arhiva Corneliu Zelea Codreanu la Biblioteca Judeteana Dolj “Alexandru si Aristia Aman” din Craiova, cu participarea fostului detinut politic Ilie Tudor, a filosofului Constantin Barbu, a prof. univ. dr. Sorin Damean, seful catedrei de Istorie la Facultatea de Stiinte Sociale a Universitatii din Craiova, a scriitorului Aurel Stefanachi, director al Editurii TipoMoldova si a prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, fondatorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana – Iasi. Invitati: studenti, istorici, jurnalisti, oameni de cultura, fosti detinuti politic. (28 noiembrie 2012)

Premiul Mile Carpenisan 2012 pentru Corneliu Vlad. Conferinta Larry Watts la Casa Academiei

Asociatia Civic Media onoreaza memoria colegului nostru Mile Carpensian, de Ziua Libertatii Presei, prin premiul pentru Curaj si Excelenta in Jurnalism, acordat anul acesta jurnalistului de cursa lunga Corneliu Basarab Vlad, in opinia noastra cel mai stralucit analist de politica internationala din presa romana. Premiul ii este acordat domnului Corneliu Vlad pentru intreaga sa activitate pe frontul jurnalisticii romanesti, in semn de mic omagiu la implinirea varstei de 70 de ani. Mai multe amanunte, la conferirea premiului in valoare de 1000 de euro, pe 10 Mai, in cadrul unei Conferinte academice privind istoria secreta si relatiile internationale ale Romaniei.

Premiul “Mile Carpenisan” pentru Curaj si Excelenta in Jurnalism se acorda anual de Asociatia Civic Media, de Ziua Libertatii Presei, 3 mai. Primul laureat a fost jurnalistul Dan Nitescu, premiat pentru pentru curajul demonstrat la evenimentele din 7 aprilie 2009 de la Chisinau, apoi Cristian Botez si Florin Budea, premiati pentru curaj si profesionalism in exercitarea si apararea profesiei de jurnalist pe parcursul anului 2010. Detalii, la http://inmemoriam-milecarpenisan.ro


Institutul de Sociologie al Academiei Romane va invita joi, 10 mai, ora 12.00, la Conferinta sustinuta de dr. Larry Watts, profesor la Catedra de Master in Studii de Securitate a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti, pe tema perceperii internationale a Romaniei in perioada 1978 – 1989, in contextul unei operatiuni de dezinformare de anvergura, lansata impotriva statului roman de serviciile speciale ale celorlalte membre ale Pactului de la Varsovia. Conferinta istoricului american se bazeaza pe introducerea volumului II al aclamatei lucrari “Fereste-ma, Doamne, de prieteni” – cu titlul “Misapprehending Romania: The Role of Cognitive Bias, Institutional Pathologies, and Disinformation” -, prezentata in premiera pentru publicul academic romanesc, din care nu vor lipsi studenti basarabeni din mediul universitar bucurestean.

In cadrul manifestarii, cunoscutului analist de politica internationala Corneliu Basarab Vlad ii va fi inmanat premiul “Mile Carpenisan” pentru Curaj si Excelenta in Jurnalism, conferit de Asociatia Civic Media pentru intreaga sa activitate pe frontul jurnalisticii romanesti. Va asteptam.
Locatia: Casa Academiei, 13 Septembrie nr. 13, Sector 5, Bucuresti, Institutul de Sociologie, corp stanga, etaj IV, Sala de Consiliu. Parteneri media: Nasul.Tv, Ecou Romanesc, Karadeniz Press, Basarabeni.Ro, Privesc.Eu, Ziaristi Online.


Omagiu lui Mile Carpenisan. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! de VRTV

Premiul Mile Carpenisan pentru Curaj si Excelenta in Jurnalism 2011: Cristian Botez si Florin Budea

Premiul Mile Carpenisan pentru Curaj si Excelenta in Jurnalism a fost decernat anul acesta, de Ziua Libertatii Presei, jurnalistilor Cristian Botez, reporter de razboi free-lancer, si lui Florin Budea, ziarist profesionist din Oradea. Ambii s-au remarcat in perioada 2010 – 2011 prin curaj si profesionalism in exercitarea si apararea profesiei de jurnalist.

Cristian Botez, nascut in 1965, este jurnalist din 1991, specializat în reportaje de eveniment, criminalistică şi corespondenţe de război dar si scriitor si fotograf profesionist. Ca free-lancer si reporter de razboi, a plecat, asadar, pe cont propriu, fara nici o protectie a unui trust de presa, in Egiptul revoltat, relatand “live” din mijlocul manifestantilor din Piata Al Tahiri, prin mijloace neconventionale de new media, ca Facebook si Twitter, si pe blogul sau, fiind apoi preluat in direct de HotNews si emisiunea Nasul a lui Radu Moraru si publicat de ziarul Timpul si Ziaristi Online. La numai o luna, imediat dupa dezastrul din Japonia, in timp ce toti corespondentii de presa straini paraseau tara de frica radioactivitatii, Cristi Botez a pornit “doar cu sacul cu aparate foto si camera in spate si cu un minim de suzbistenta“, pentru a relata de la fata locului pe blogul sau si pentru portalurile care au fost interesate in corespondentele sale profesioniste si, totodata, terifiante. Ca multi altii din elita mass media romanesti ruinata de politica agresiva a “mogulilor”, nu se gaseste un loc al sau in presa, probabil din motive de “super-calificare”.

Florin Budea, jurnalist profesionist in Oradea si, la fel ca si Cristi Botez, participant direct la evenimentele din decembrie 1989, dar ca militar aflat in dispozitiv in Piata Revolutiei din Bucuresti, s-a trezit dat in judecata de vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, pentru un articol bine documentat, cu titlul “Tokes – Angajatul Securitatii”. Jurnalistul oradean, care s-a aparat singur la proces, s-a aratat dezamagit de faptul ca fostul episcop reformat nu a ezitat sa se foloseasca de falsuri doar pentru a obtine condamnarea sa si ca “daunele morale” imense pe care le-a solicitat – de 70.000 de lei – reprezinta aceeasi suma pe care a pretins-o, fara reusita, si din partea jurnalistei Alison Mutler de la Associated Press. “Prefer sa fac puscarie decat sa-i platesc asemenea daune preacinsititului episcop”, scria Budea pe blogul sau. La ultimul termen al procesului Federatia MediaSind a intervenit in apararea jurnalistului. De Ziua Libertatii Presei, jurnalistul a aflat ca Judecatoria Oradea a respins actiunea europarlamentarului ungur si sentinta a ramas definitiva, ceea ce deschide o noua perspectiva asupra “acoperirii” si “inalbirii” lui Laszlo Tokes de catre CNSAS.
Continue reading

CNSAS catre Civic Media: Pacepa este agent al politiei politice comuniste. DOCUMENT

La cererea Asociatiei Civic Media, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a dat publicitatii Decizia CNSAS in ce priveste “meritele” fostului general DIE Mihai Pacepa – un intim al agenturii KGB din Romania si al Elenei Ceausescu si un “erou” al lui Vladimir Tismaneanu si Gabriel Liiceanu – in timpul regimului comunist, si anume ca acesta a fost un “agent al politiei politice comuniste” de “prim rang”. Prezentam mai jos Documentele si Sesizarea la care a dat curs CNSAS, cu mentiunea ca, in ce priveste acuzatiile privind faptul ca numitul Pacepa Mihai Ion a coordonat din calitatea sa de agent al politiei politice comuniste operatiunea de asasinare a disidentului sarb Alexandar Opojevici, intrucat sunt intrunite conditiile de elucidare ale acestei crime, Asociatia Civic Media a sesizat si organele penale ale Romaniei, urmand sa semnaleze si autoritatile americane, pe baza dovezilor existente. Vom reveni cu detalii.

Catre: Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.)

Strada Matei Basarab nr. 55-57, sector 3, cod 030671, Bucureşti – România;

SESIZARE

Conform Legii in baza careia functioneaza CNSAS in vederea deconspirarii Securitatii si a agentilor ei va rugam sa ne comunicati daca numitul Pacepa Mihai Ion, nascut la data de 28.10.1928, ajuns pana in functia de sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe, a fost agent al politici politice comuniste si a comis infractiuni si atentate la adresa drepturilor omului in timpul regimului comunist si in cadrul aparatului represiv al Securitatii, de la atingerea adusa libertatii cuvantului si a opiniei la cea adusa dreptului la viata privata, violarea domiciliului, a corespondentei si secretul convorbirilor telefonice – dupa cum a fost invinuit de CNSAS si colonelul Gheorghe Trosca, acum fost “erou-martir”, ucis in decembrie 1989 -, dar si alte masuri, inclusiv cele privind eliminarea fizica a unor oponenti ai regimului.

Cerere noastra este cu atat mai intemeiata atata timp cat intr-un act oficial al statului roman actual, respectiv Raportul asa-numitei “Comisii Tismaneanu” girat de presedintele Traian Basescu se subliniază “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității” de numitul Ion Mihai Pacepa.

Insa calitatea pe care a avut-o pana la “defectare”, certificata de documentele existente in Dosarul nr. 3447 de la Fondul Documentar al CNSAS si cele aferente primite de la SIE ar putea defini, de asemenea, “rolul excepțional jucat în consolidarea naturii criminale a regimului și a Securității” de catre numitul Ion Mihai Pacepa. Desigur, ne-am intrebat intotdeauna, daca scopul vietii sale a fost distrugerea regimului comunist si a lui Ceausescu personal, de ce nu a facut-o atat de simplu, “salvand” acest popor, impuscandu-l pe dictator cu arma din dotare, pe cand intra zilnic sa-i dea raportul seful statului si, mai ales, sotiei lui, Elena Ceausescu, sau de ce nu-i facea un baldabac pe cand se plimba, singur, cu Nicolae Ceausescu, pe lac la Techirghiol si primea ordine de asasinare a unor oponenti ai regimului comunist din tara si strainatate, conform propriilor sale confesiuni.

In folosul propriei documentari si a emiterii unui raspuns in cadrul perioadei de 30 de zile stabilite de Lege va sta si lucrarea cercetatorului CNSAS, istoricul Liviu Taranu, “Ion Mihai Pacepa in dosarele Securităţii, 1978-1980″.

Ne intemeiem cerere in baza Art 3 a Legii CNSAS care prevede si deconspirarea “analiştilor politici şi asimilaţiilor acestora”, Ion Mihai Pacepa fiind acredidat si cu aceasta calitate prin publicarea extensiva in presa centrala a interviurilor si articolelor sale, in special in presa unde activeaza si Vladimir Tismaneanu, precum si prin publicarea unor carti de presupusa analiza a politicii nationale si internationale la Editura Humanitas a lui Gabriel Liiceanu si prezentarea lui intr-un serial caraghios la postul public de televiziune TVR, semnat de Lucia Hossu Longin, in care este impus drept formator de opinie in spatiul public post-comunist.

Nota grava pe care o da demersul nostru este si marturia privind asasinatul in care a fost implicat Ion Mihai Pacepa, facuta chiar de sotia victimei, Maria Opojevici, sotia disidentului sarb Alexandar Opojevici, asasinat in noaptea de 7-8 august 1975 la Hotelul Dorobanti din Capitala, sub coordonarea numitului Ion Mihai Pacepa, si pe care v-o furnizam mai jos.

In baza raspunsului Dvs vom solicita sefului statului sa ii fie retras gradul de general atribuit pentru presupuse merite nedovedite si fara consultul CNSAS de catre un alt presedinte al Romaniei (*).

Cu multumiri anticipate,

Victor Roncea

Presedinte fondator

Asociatia Civic Media

3.03.2011

(*) Reacordarea gradului s-a facut printr-un ordin al directorului Serviciului de Informatii Externe (SIE), Gheorghe Fulga, emis in data de 15 decembrie 2004, comunicat la 21 decembrie – – ultima zi a mandatului lui Ion Iliescu – si avocatului lui Pacepa, Catalin Dancu

Documentare: O crima de-a lui Pacepa

Una dintre crimele odioase la care Ion Mihai Pacepa si-a adus nemijlocit contributia, alaturi de seful sau direct Nicolae Doicaru, defunctul sef al spionajului romanesc, este asasinarea lui Alexandar Opojevici, un fost comandant de partizani si ofiter sarb, opozant al lui Tito, care se refugiase la Bucuresti. Totul in urma unei intelegeri intre Tito si Ceausescu, prin care primul dorea sa-si elimine adversarii din emigratia sarba. Crima a avut loc in noaptea de 8-9 august 1975, intr-o camera a hotelului Dorobanti, si a fost executata de Pacepa si de oamenii sai, sub coordonarea lui Doicaru. Maria Opojevici, vaduva fostului disident sarb, dezvaluie, in exclusivitate pentru cititorii ziarului, circumstantele, atatea cate au putut fi aflate, ale uciderii sotului sau.

IMPOTRIVA LUI TITO

Continue reading

Pacepa dat in cercetare la CNSAS pentru crimele comise in calitate de sef adjunct al DIE

Catre: Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.)

Strada Matei Basarab nr. 55-57, sector 3, cod 030671, Bucureşti – România;

SESIZARE

Conform Legii in baza careia functioneaza CNSAS in vederea deconspirarii Securitatii si a agentilor ei va rugam sa ne comunicati daca numitul Pacepa Mihai Ion, nascut la data de 28.10.1928, ajuns pana in functia de sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe, a fost agent al politici politice comuniste si a comis infractiuni si atentate la adresa drepturilor omului in timpul regimului comunist si in cadrul aparatului represiv al Securitatii, de la atingerea adusa libertatii cuvantului si a opiniei la cea adusa dreptului la viata privata, violarea domiciliului, a corespondentei si secretul convorbirilor telefonice – dupa cum a fost invinuit de CNSAS si colonelul Gheorghe Trosca, acum fost “erou-martir”, ucis in decembrie 1989 -, dar si alte masuri, inclusiv cele privind eliminarea fizica a unor oponenti ai regimului.

Cerere noastra este cu atat mai intemeiata atata timp cat intr-un act oficial al statului roman actual, respectiv Raportul asa-numitei “Comisii Tismaneanu” girat de presedintele Traian Basescu se subliniază “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității” de numitul Ion Mihai Pacepa.

Insa calitatea pe care a avut-o pana la “defectare”, certificata de documentele existente in Dosarul nr. 3447 de la Fondul Documentar al CNSAS si cele aferente primite de la SIE ar putea defini, de asemenea, “rolul excepțional jucat în consolidarea naturii criminale a regimului și a Securității” de catre numitul Ion Mihai Pacepa. Desigur, ne-am intrebat intotdeauna, daca scopul vietii sale a fost distrugerea regimului comunist si a lui Ceausescu personal, de ce nu a facut-o atat de simplu, “salvand” acest popor, impuscandu-l pe dictator cu arma din dotare, pe cand intra zilnic sa-i dea raportul seful statului si, mai ales, sotiei lui, Elena Ceausescu, sau de ce nu-i facea un baldabac pe cand se plimba, singur, cu Nicolae Ceausescu, pe lac la Techirghiol si primea ordine de asasinare a unor oponenti ai regimului comunist din tara si strainatate, conform propriilor sale confesiuni.

In folosul propriei documentari si a emiterii unui raspuns in cadrul perioadei de 30 de zile stabilite de Lege va sta si lucrarea cercetatorului CNSAS, istoricul Liviu Taranu, “Ion Mihai Pacepa in dosarele Securităţii, 1978-1980″.

Ne intemeiem cerere in baza Art 3 a Legii CNSAS care prevede si deconspirarea “analiştilor politici şi asimilaţiilor acestora”, Ion Mihai Pacepa fiind acredidat si cu aceasta calitate prin publicarea extensiva in presa centrala a interviurilor si articolelor sale, in special in presa unde activeaza si Vladimir Tismaneanu, precum si prin publicarea unor carti de presupusa analiza a politicii nationale si internationale la Editura Humanitas a lui Gabriel Liiceanu si prezentarea lui intr-un serial caraghios la postul public de televiziune TVR, semnat de Lucia Hossu Longin, in care este impus drept formator de opinie in spatiul public post-comunist.

Nota grava pe care o da demersul nostru este si marturia privind asasinatul in care a fost implicat Ion Mihai Pacepa, facuta chiar de sotia victimei, Maria Opojevici, sotia disidentului sarb Alexandar Opojevici, asasinat in noaptea de 7-8 august 1975 la Hotelul Dorobanti din Capitala, sub coordonarea numitului Ion Mihai Pacepa, si pe care v-o furnizam mai jos.

In baza raspunsului Dvs vom solicita sefului statului sa ii fie retras gradul de general atribuit pentru presupuse merite nedovedite si fara consultul CNSAS de catre un alt presedinte al Romaniei (*).

Cu multumiri anticipate,

Victor Roncea

Presedinte fondator

Asociatia Civic Media

3.03.2011

(*) Reacordarea gradului s-a facut printr-un ordin al directorului Serviciului de Informatii Externe (SIE), Gheorghe Fulga, emis in data de 15 decembrie 2004, comunicat la 21 decembrie – – ultima zi a mandatului lui Ion Iliescu – si avocatului lui Pacepa, Catalin Dancu

Documentare: O crima de-a lui Pacepa

Una dintre crimele odioase la care Ion Mihai Pacepa si-a adus nemijlocit contributia, alaturi de seful sau direct Nicolae Doicaru, defunctul sef al spionajului romanesc, este asasinarea lui Alexandar Opojevici, un fost comandant de partizani si ofiter sarb, opozant al lui Tito, care se refugiase la Bucuresti. Totul in urma unei intelegeri intre Tito si Ceausescu, prin care primul dorea sa-si elimine adversarii din emigratia sarba. Crima a avut loc in noaptea de 8-9 august 1975, intr-o camera a hotelului Dorobanti, si a fost executata de Pacepa si de oamenii sai, sub coordonarea lui Doicaru. Maria Opojevici, vaduva fostului disident sarb, dezvaluie, in exclusivitate pentru cititorii ziarului, circumstantele, atatea cate au putut fi aflate, ale uciderii sotului sau.

IMPOTRIVA LUI TITO

“Sotul meu era comandantul aeroportului Zemun, de la Belgrad, cum e Otopeni la noi. Cu un avion a fugit la Timisoara, pe 19 aprilie 1949. Era militar, fusese partizan timp de cinci ani de zile, de la varsta de 17 ani, fusese printre cei mai aprigi, curajosi si cunoscuti comandanti de partizani, avea gradul de maior. In urma unei tradari, parintii sai si cei sapte frati au fost executati de ustasi. Dar dupa razboi, devenise un oponent al lui Tito, cum erau de altfel majoritatea sarbilor, Tito fiind croat, iar croatii fusesera aliatii nemtilor in al doilea razboi mondial, si sarbii nu prea inghiteau chestia asta! Sotul era nascut intr-o comuna, Atasevzi, aflata la 120 km de Belgrad, spre vest. Nu a mai fost niciodata in Iugoslavia, pana a fost omorat.

Eu l-am cunoscut in 1950, avea 25 de ani. A primit cetatenia romana. In 1951, ne-am casatorit. Aici, in Bucuresti, se formase un nucleu al emigratiei iugoslave. Au avut un post de radio si un ziar. Pe urma, dupa ce s-a impacat Tito cu Hrusciov si pe urma cu ceilalti, s-a desfiintat aceasta organizatie a lor care era sustinuta de Comitetul Central al PCR (PMR). De ei se ocupa Ghizela Voss, ea era la Ministerul de Externe, care se ocupa de emigratie – era evreica, era la Sectia Externa a CC al PCR. Organizatia n-avea o denumire anume, ziarul mi se pare ca se numea “Pentru pace trainica”. Dupa aceea sotul meu a fost trimis la Academia Jdanov, care s-a numit apoi Stefan Gheorghiu. A facut acolo trei ani si pe urma a fost numit lector la CEPECA, pe langa Otopeni, acolo veneau din toata tara si faceau cursuri.

VENIREA LUI DAPCEVICI DE LA BRUXELLES

In 1964, a fost un congres al comunistilor iugoslavi – Verdet a condus delegatia romana. Acolo s-a insistat ca toti sarbii emigranti, care au functii mai mari, sa fie scosi din posturile acelea. Vreo trei au fost scosi, sotul meu, Zvetozar Markusev – a murit recent, si Kojevici. Atunci a vrut sa plece din Romania, dar nu i s-a dat voie. A murit intre timp Dej, a venit Ceausescu si au venit si i-au propus un post la Regiunea Bucuresti, director la Cinematografie. A stat acolo, pe urma a trecut inspector la Centrala Cinematografiei si acolo lucra in 1975, cand a fost asasinat. Sotul meu era prieten din partizanat si pastra legatura cu Vlado Dapcevici, un fost adjunct de-al lui Tito si devenit si el, dupa razboi, un oponent al maresalului. El se stabilise in Belgia, era casatorit si avea o fetita. In 1975, Vlado i-a scris ca vor sa vina aici in concediu, cu sotia si copilul. Si au stabilit ca vor veni pe 3 august. In acel moment, a venit un securist, Petrescu se numea, care raspundea de ei – pentru ca sarbii de aici au fost permanent in vizor -, si i-a spus sotului meu, cam pe 1 august, sa-l anunte pe Dapcevici sa-si amane calatoria in Romania, fiindca s-a aflat ca iugoslavii pregatesc ceva! Sotul meu a incercat, i-a dat telefon, dar el deja plecase, in loc sa plece pe 3, a plecat pe 1 august, insotit de Djoka Stoianovici, un prieten sarb care lucra in Belgia, pe care il cunoscuse acolo, era tanar si era si garda lui de corp. Au venit, dar fara familii. Deci a venit Dapcevici pe 1 august, eu nu eram in Bucuresti, trebuia sa vin pe 3 august, eram la Pitesti, la parintii mei, dar am primit telefon de la sotul meu si am venit pe 1 august. Ei toti, intre timp, s-au dus in vizita la familia fratilor Markusev, alti prieteni sarbi de aici, si ei antititoisti. In tot timpul asta, Dapcevici si Stoianovici erau cazati la hotelul Dorobanti, pentru ca nu aveam voie sa primim oaspeti din strainatate peste noapte.”

ASASINATUL

“In ultima seara, pe 8 august 1975, i-am avut la cina, in casa noastra de pe Grigore Mora.

Continue reading

APEL. Casa lui Eminescu de la Varatec trebuie sa devina monument istoric. Intra in Campanie!

Scrisoarea adresată Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a Județului Neamț pentru declanșarea procedurii de clasare a Casei Eminescu de la Mânăstirea Văratec în grupa monumentelor istorice

Stimate Domnule Director,

În incinta mânăstirii Văratec, se găsește o casă din lemn, relativ veche (100-200 ani), susceptibilă de a fi clasată ca monument istoric, prin valoarea memorială pe care o reprezintă, întrucât în ea poetul și jurnalistul Mihai Eminescu s-a refugiat adesea, în ultimii 15 ani de viață, pentru a sta cât mai mult în preajma acestui lăcaș, unde găsise o atmosferă benefică pentru creație și pentru un plus de echilibru sufletesc.

Această casă, pe care Eminescu a închiriat-o, după cum arată documentele, de la maica Asinefta Ermoghin, proprietara de atunci a imobilului, în 1874, este singura din România, cu excepția casei de la Ipotești, în care urmele șederii poetului pot fi dovedite peste timp și care poate căpăta numele de casă memorială.

În mod paradoxal, „Casa Eminescu“ de la Văratec, în care au înflorit atâtea gânduri și versuri nemuritoare ale poetului nostru național (printre care „Călin„), nu figurează pe lista monumentelor istorice (2004) din județul Neamț, nu se numără printre muzeele/casele memoriale din județul Neamț aparținând cultelor (așa cum este Casa Memorială “Alexandru Vlahuță”, care funcționează, de asemenea, într-o construcție ridicată ca locuință pentru călugărițe, aflată în proprietatea mânăstirii Văratec), ci se află într-o deplorabilă stare de degradare, care avansează pe zi ce trece.

O primă încercare de restaurare a construcției (nu și de includere a acesteia pe lista monumentelor istorice), inițiată în urmă cu un deceniu, cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei Î.P.S. Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al BOR, de o fundație, sprijinită de o pleiadă de nume de referință pentru cultura și spiritualitatea românescă (Teofil Paraian, Arhim. Mina Dobzeu, Arhim. Ioan Iovan, Arhim. Arsenie Papacioc, Arhim. Justin Pârvu, Pr. Constantin Galeriu, I. P. S. Nicolae Corneanu, I. P. S. Antonie Plamadeala, Acad. Zoe Dumitrescu – Busulenga, Acad. Constantin Ciopraga, Nina Cassian, Ana Blandiana, Barbu Brezianu), multe dispărute între timp, precum și de importante instituții mass-media, nu s-a soldat cu rezultatele scontate, pare-se datorită neacumulării fondurilor necesare derulării acestui proiect.

In 2010, după două vizite la mânăstirea Văratec, am considerat că este de datoria mea să aduc la cunoștința reprezentanților instituțiilor abilitate starea dramatică în care se găsește acest imobil, aflat în propritatea așezământului de cult amintit.

În virtutea faptului că toţi membrii societăţii – cu atât mai mult urmașii noștri, în mod individual sau colectiv, au dreptul să beneficieze de patrimoniul cultural şi natural al României și ținând cont de atribuțiile instituției pe care o conduceți în domeniul protejării patrimoniului cultural național, vă solicit:

1. declanșarea de urgență a procedurii de clasare a imobilului în cauză în grupa monumentelor istorice, întocmind, în acest sens, dosarul de clasare și înaintarea acestuia spre analiză Direcției Monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor;

2. înaintarea cererii către Direcția Monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor pentru declanșarea procedurii de clasare de urgență, clădirea aflându-se în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică;

3. comunicarea neîntârziată a declanșării procedurii de clasare proprietarului – Mânăstirea Văratec.

„Oricare ar fi drepturile de proprietate, distrugerea unui edificiu istoric şi monumental nu trebuie să fie permisă […]. Există două aspecte privind un edificiu: dreptul de a fi folosit şi frumuseţea sa (n.a. valoarea sa memorială). Dreptul de folosinţă aparţine proprietarului, dar frumuseţea sa (n.a. valoarea sa memorială) aparţine tuturor. A-l distruge înseamnă, deci, a-şi depăşi drepturile“. (Victor Hugo)

Cu considerație,

Cristina (Mili) Casapu

http://casaeminescuvaratec.wordpress.com/

Subsemnez,

Victor Roncea

http://www.civicmedia.ro

Scrie și tu Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național a Județului Neamț pentru declanșarea procedurii de clasare a Casei Eminescu de la Văratec în grupa monumentelor istorice la dccpcn@ambra.ro.

Plangere Penala la adresa lui Marco Maximilian Katz pentru denunt calomnios si incitare la ura

Astazi, 22.02.2011, Asociatia Civic Media a depus la Parchetul General, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, urmatoarea

PLÂNGERE PENALĂ

ÃŽmpotriva:

– numitului Marco Maximilian Katz în calitatea acestuia de preÈ™edinte al MCA Romania – „Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului” in Romania, cu sediul în Bucuresti, Str. Cristian Popisteanu 2-4, Sector 1, adresa web www.antisemitism.ro, cunoscut cu antecedente legate de crima organizata si in dosarele DNA din timpul Guvernarii Nastase

– persoanelor necunoscute care au proferat ca urmare a plangerii MCA catre Patriarhia BOR amenințări cu moartea la adresa ieromonahului Justin Pârvu, staret al Mănăstirii Petru Vodă, judetul NeamÈ›, si pe care aveti posibilitatea sa le identificati cu usurinta

Pentru săvârÅŸirea infracÅ£iunilor prevăzute de Art. 193. – Amenintarea, săvârÅŸirea infracÅ£iunii de ultraj contra bunelor moravuri, prevăzută ÅŸi pedepsită de disp. art. 321 Cod Penal, Art. 259. – Denuntarea calomnioasa, Art. 317. – Instigarea la discriminare, Art. 324. – Instigarea publicã si apologia infractiunilor precum si incitare la ura religioasa si interetnica.

Vă solicităm să luaţi de urgenţă măsurile legale ce se impun, sa depistati autorii amenintarilor cu moarte si sa cercetati Centrul MCA pentru denunt calomnios, discriminare si instigare la violenta si ura printr-o campanie ofensatoare la adresa valorilor naţionale si personal a ieromonahului Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, jud. Neamț, fost detinut politic in varsta de 92 de ani, campanie care i-a afectat grav starea de sanatate.

Solicităm anchetarea faptelor sesizate de noi, tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi, şi repunerea în normalitate a valorilor sociale vătămate, conform Constitutiei Romaniei, normelor statului de drept si Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, consfintita de forurile internationale.

MOTIVE:

ÎN FAPT: Am luat cu indignare cunostiinta de protestul oficial al Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din 19 februarie a.c. adresat presei si Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, respectiv acuzele nefondate si false de antisemitism aduse Parintelui Justin Parvu de la Mănăstirea Petru Vodă, după ce pe internet a fost difuzata o filmare cu sarbatorirea zilei sale de naștere, in cadru privat, respectiv in chilia sa de la spitalul Manastirii Paltin – Petru Voda, unde s-a cantat si un imn pe versurile marelui poet Radu Gyr, foarte popular in perioada interbelica.

În 45 de ani de comunism românii au fost îndoctrinați continuu prin manuale si metode de sorginte stalinista, asupra legionarilor si “banditilor din munti” pedepstiti de Securitate si Armata Rosie a “bravul popor rus” cu executia sau zeci de ani de inchisoare. In urma insurectiei din decembrie 1989, adevarul despre istoria reala a Romaniei a iesit la iveala si drepturile fostilor detinuti politici, adevarata elita a Romaniei, au fost recunoscute si reabilitate, intr-o oarecare masura. Nici pana astazi, de exemplu, nu au fost despagubiti pe masura pentru zecile de ani petrecuti in chinuri si torturi inumane, pentru simplul motiv ca si-au iubit tara si au luptat impotriva comunismului si a ocupantului sovietic.

Parintele Justin Parvu, veteran de pe frontul anti-sovietic, este unul dintre ei: a patimit 16 ani de temnita grea si munca fortata in minele de plumb si lagarele de exterminare comuniste, de la Periprava pana la Aiud, fiind ulterior urmarit de Securitate, oficial, pana in decembrie 1989. La iesirea din inchisoare s-a intors la viata monahala iar dupa 1989 a ridicat doua manastiri, un asezamant de copii si unul de batrani si un spital, binecuvantand pana acum, la propriu, milioane de romani care i-au trecut pragul.
Ca urmare a unei Plangeri a Centrul MCA catre Patriarhia Romana, in care sunt aduse acuze grave si false de “antisemitism”, s-a declansat o veritabilă campanie de presă împotriva Ortodoxiei Romane, a persoanei ieromonahului Justin Pârvu È™i a obÈ™tei de maici de la Mănăstirea Petru Vodă din JudeÈ›ul NeamÈ›, cu scopul vădit de a ofensa È™i discrimina aceste persoane si de a denigra instutia Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sub acuza falsa de “antisemitism”.

Pentru organele in drept este cunoscut faptul ca, la Procesul de la Nurnberg, conform documentelor istorice “Odata cu exonerarea noastra de orice culpa, Comisia Instructorie de la Nürnberg a scos din cauza si entitatile pe care le reprezenta Miscarea Legionara: Guvernul National si Armata Nationala. Aceste entitati nu sunt culpabile nici de „crima de razboi”, nici de „genocid”, nu sunt nici „fasciste”, nici „naziste”, nici “colaborationiste”.”

Personal nu putem crede ca minti sclipitoare ale Romaniei,cum ar fi Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, membri, militanti si simpatizanti ai Miscarii Legionare, genii prezente in Universitatile si casele intelectualilor din intreaga lume, pot fi considerate vinovate de crima si antisemitism.

In rest, culpabilizarea si eliminarea publica a tuturor celor 1 milion de membri ai Miscarii Legionare, pe considerentul unor crime savarsite de unii membri ai ei, pedepsiti personal prin condamnarea cu moartea, ar echivala cu invinovatirea tuturor celor 4 milioane de membri ai PCR pentru crimele facute de sovietici si comunisti in regimul trecut. O astfel de pretentie bolnava este, evident, de factura bolsevica si nazista si nu poate fi aplicata intr-un stat democratic si de drept.

Ca atare, dincolo de propaganda stalinista, din pacate prezenta si astazi in spatiul public, manifestarea din spatiul privat de la aniversarea Parintelui Justin Parvu nu incalca nici o lege de pe acest pamant. In schimb denuntul calomnios raspandit la scara larga prin mass media, de la presa electronica la ziare si televiziuni – inclusiv postul “national” si public TVR – a condus, prin deformarea informatiei, la manifestari de ura si amenintari cu moarte care pot si trebuie sa fie sanctionate de Lege.

Semalam ca astfel de Plangeri neintemeiate ca cea a MCA, transmise fara nici un suport real dar cu un mare tam-tam mediatic, pentru a atrage atentie si eventual, fonduri materiale altfel necuvenite, nu folosesc decat pentru crearea unui climat de confuzie si tensiune intre grupuri etnice si religioase din Romania si la denigrarea statului si poporului roman pe plan international, ceea ce dvs, ca organ la Legii trebuie sa sanctionati si ca o actiune de prevenire pe viitor a unor astfel de acte, sarcina care cade si in atentia SRI, organism abilitat pe care va rugam sa il consultati pe aceasta tema.

Va depunem spre exemplu unul dintre mesajele de amenintare cu moartea la adresa Parintelui Justin:
“Moarte borfasului legionar Justin Pârvu !!! (Andrei) 21/02/2011 16:06 N-am inteles niciodata de ce comunistii nu i-au omorat de nenorocitii astia de legionari??? Vazandu-l pe batranul borfas Justin Pârvu am inteles ca probabil comunistii si-au dat seama ca sunt niste retardati mintali. Gunoiul asta spunea cu ceva timp in urma ca etichetele si bonurile de casa contin semnele diavolului!!! Cand auzi tampeniile astea nu poti decat sa razi.”

Va rugam sa depistati autorul acestui mesaj – care si-a lasat toate datele de identificare in serverul Ziare.ro – si sa il trageti la raspundere, declansand totodata procedurile legale impotriva numitului Marco Maximilian Katz, autorul insitigarii la violenta si a denuntului calomnios care a slabit sanatatea Parintelui Justin Parvu, la cei 92 de ani ai sai.

Nu vrem sa ne gandim ce s-ar intampla daca aceasta stare se va accentua.

Pentru aceste considerente, vă rugăm să luaţi de urgenţă măsurile legale ce se impun.

Ataşat, vă depunem imaginile la care am facut referire în cadrul plângerii noastre si sursele de internet pentru documentarea cazului.

Cu aleasă consideraţie

Asociaţia Civic Media

22.02.2011

Documentare

http://www.ziaristionline.ro/2011/02/22/cine-este-parintele-justin-parvu/

http://ziarero.antena3.ro/articol.php?id=1298265334

Campania de presa generata de un denunt calomnios – doar cateva elemente:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8318642-video-maicute-manastirea-petru-voda-canta-parintelui-justin-parvu-sfinta-tinerete-legionara-protest-oficial-centrului-pentru-monitorizarea-combaterea-antisemitismului.htm

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Maicute-Manastirea-Petru-Justin-Sfanta_0_430757001.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/aniversari-cu-versuri-legionare-pentru-duvohnicul-neamului-la-manastirea-petru-voda-921864.html

http://www.gandul.info/news/maicutele-de-la-manastirea-petru-voda-din-piatra-neamt-ii-canta-sfanta-tinerete-legionara-parintelui-justin-parvu-video-7998230

http://tvr.ro/articol.php?id=97731&c=47

Chemare la marele război pentru salvarea sufletească a unui popor: poporul român


de Prof Ilie Badescu

Într-o însemnare tulburătoare a lui Eminescu ni se spune: „Grecii au necunoscut natura şi valoarea lucrului (s.n.). Ei n-au înţeles că lucrul nu este numai o sclavie, că el e o devenire, o creare, o regenerare a propriei sale persoane… Îndreptăţirea pe care o are lucrul în dezvoltarea omului ei nu voiau s-o cunoască, ci, din contra, acela era privit ca servire… Şi ăsta e răul de care a pierit Grecia” (Fragmentarium, p. 170). Răul care-a adus pieirea Greciei celei din străvechime, a Greciei grandioase, avea o răspândire în popor, nu doar în elite. Grecii, spune poetul, „au necunoscut valoarea lucrului”, adică nu s-au putut smeri în faţa celor ce sunt aparent „inferioare”, decretând oarecum, printr-un fel de simţire obştească, generală, că lucrul este menit numai slujirii, nu şi fiinţării, slujirii grecului, nu şi fireştii deveniri întru propria lui menire. Şi aşa s-a pierdut respectul pentru cele multe, naturale şi umile, şi de aici a început declinul Greciei.

Eminescu atribuie „lu­crului” o importanţă metafizică, şi aceasta reiese din concepţia lui cu privire la răul de care a pierit Grecia: Orice lucru are importanţa a ceva care serveşte, produce, e drept, dar şi a ceea ce sporeşte lumea. A-l trata doar ca pe o slujire înseamnă nu numai a-l degrada ontologic, ci, totodată, a intra în conflict cu legile sale, cu ros­turile lui, care, fiind ţesute în rânduiala firii, nu pot fi luate în deşert, nesocotite, decât cu preţul dezastrului ontologic („şi ăsta e răul de care a pierit Grecia”, ne spune poetul. Şi ăsta e răul de care va pieri pătura superpusă din România, s-ar putea adăuga).

Tot Eminescu ne spune că atunci când pătura dirigentă dintr-un stat devine pătură superpusă, socotindu-se îndreptăţită să consume oricât, doar să consume, faţă cu poporul chemat numai să producă, nu să şi devină, să fiinţeze conform cu menirea lui, cu rosturile sale, cele ce sunt mai presus de istorie şi de regimuri, de proiecte şi de strategii, atunci popoarele degenerează. În era de ilegitimă domnie a păturii superpuse poporul e siluit să slujească închipuirile sterpe ale plebei care s-a titrat singură cu titlul uzurpat de pătură dirigentă, improductivă şi teribil de închipuită. În atari situaţii, poporul degenerează, aflându-se finalmente ameninţat cu pieirea. Acesta este răul de sus, răul ce apasă ca o superfetaţie sufocantă peste poporul chemat să susţină sinecuri, afaceri cu banul public, să înmulţească averile „reformatorilor”, să poarte povara instituţiilor pentru experimentul progeniturilor, să suporte un stat spre a facilita abuzul şi uzurpările incontinente ale oligarhiilor înfometate mai teribil decât foamea sălbatică a fiarelor. Să credem că România suferă astăzi de răul vechi al grecilor peste care s-a suprapus răul modern al… românilor? Rău peste rău. Fiindcă răul acesta, din străvechimea Balcanilor, a pătruns şi în popor. Căci care dintre români nu se crede pe sine îndreptăţit la mult pentru sine şi la cât mai puţin de la sine? Iar despre oligarhiile care străbat veacul s-ar putea repeta pur şi simplu caracterizările de ieri ale lui Eminescu, fără de vreo adăugire, spre a ilustra încă o dată puterea teoriilor sale. Veacul este un trist poligon de verificare a performanţei teoriilor lui Eminescu, într-un act de tragică retrosociologie eminesciană.

Răul cel mare care ameninţă existenţa popoarelor, în genere, este răul care vine de la plebea de sus, dinspre pătura superpusă. Aceasta distruge popoarele, nimiceşte statele, istoveşte energiile muncii mai rău decât seceta cea mai teribilă, decât invaziile de lăcuste care întunecă cerul, decât epidemiile de ciumă. Singura cultură pe care o promovează o asemenea pătură distrugătoare de stat şi nimicitoare de popoare este „cultura morţii”, Anticultura. Arhonţii păturii superpuse vin ca mesageri ai Anticulturii, ai antiomului, ai familiei întoarse pe dos, ai anarho-nihilismului, în numele corectitudinii politice, al „paralibertăţilor” marelui dezmăţ etc. Toate acestea sunt, de fapt, definiţii pe dos. Menirea familiei, într-o atare vedere răsturnată, nu este aducerea pe lume a pruncilor, ci procurarea de plăceri pe faţă şi pe dos. Menirea femeii nu este să fie negreşit soţie şi mamă, ci, eventual, prostituată cu firmă sau chiar fără de firmă, adulată şi hetairă. Menirea pântecelui matern nu este zămislirea de prunci, ci mormânt de prunci nenăscuţi. Menirea geniului nu este adevărul, binele şi frumosul, ci să bată marginile pământului ca diavolul din Povestea lui Iov.

Persistă totuşi în mediul marilor dezagregări două procese care, pentru spaţiul de la Dunăre, spre Marea cea mare şi mai sus de Carpaţi, au o cuprindere românească totală: războiul pentru România şi războiul pentru românism. Primul se desfăşoară pe fronturi multiple: este un război economic, un război politic, un război informatic, un război cultural, un război social etc. Războiul pentru românism se desfăşoară, însă, într-un plan strict sufletesc, spiritual, este un război arareori la vedere, şi ţinta atacatorilor este chiar sufletul românesc, identitatea spirituală a românilor ca popor european multimilenar. Am crezut până ieri că războiul pentru România s-a încheiat cu înfrângerea totală, cu multe dezastre, atestate de jaful numit privatizare, de profilul oligarhic al statului, de victoria anticulturii, de marele exod al românilor tineri, de marea vânturătoare demografică, de progresul mortalităţii, al alcoolismului, al adulterismului, al divorţialităţii; acestea sunt percepute de mulţi drept semnele care atestă pierderea războiului destinat să apere o viaţă socială decentă, demnă etc. Cel care află că dintr-un popor de circa 20 de milioane au migrat cam 20% (ceea ce înseamnă circa 40% din populaţia ocupată) nu poate pune decât o etichetă pe frontispiciul simbolic al acelei ţări: dezastru sau catastrofă. Judecând după furia mulţimilor disperate, am înţeles că nici războiul pentru România nu s-a încheiat, doar că se poartă cu o populaţie disperată, amintindu-i pe celebrii disperandos din alte ţări şi alte vremuri (pagini de disperandologie, care vor nutri mâine un tragic tratat despre disperare). În plus, războiul este unul asimetric, fiindcă niciun organ de presă nu pare a fi cu adevărat de partea acestor disperandos, nici o corporaţie intelectuală nu se precipită să-i reprezinte, darmite să-i conducă. Unde este Tudor din Vladimiri, ridicat odată cu acea pătură obscură de târgoveţi care au creat România modernă? Unde este Heliade, unde Bălcescu, unde Eminescu, unde Brătienii, unde Carol I Întemeietorul, unde Iorga, unde sunt gustienii, unde este Spiru Haret, unde sunt Vulcănescu şi Golopenţia, cei ce s-au arătat pregătiţi să primească darul muceniciei pentru ţară şi pentru Biserica lui Hristos, unde-i Nae Ionescu, unde este strălucitoarea generaţie interbelică, unde şi unde?! Să punem cumva în oglinda zilei înşiruirea celor care se cred acum limbă la cumpăna Europei noi şi a culturii, peticături triste, ţucălari cu zurgălăi pe care doar ţicneala îi scoate din anonimat şi o incredibilă închipuire? Las cititorului operaţia unei atari înşiruiri, ca să fie după voie şi nu după nevoie. S-ar putea zăbovi asupra acestui război totalitar, dar sunt prea multe şi prea cunoscute înfrângerile şi despre ele s-a scris câte ceva. Despre războiul pentru românism nu s-a scris la zi, ori, dacă s-a scris, adeseori tonul şi stilul par ale unei epoci revolute. Războiul pentru românism are astăzi mai degrabă un caracter tăcut, anonim, este derulat mai degrabă prin retrageri decât prin înaintări, ceea ce derutează pe oricine nu este antrenat să cerceteze asemenea fenomene. În plus, ştiinţele naturalismului metodologic nici nu zăresc fenomenul, suspectându-i pe cei care-l studiază de sentimentalism, de paseism, de păşunism, de fundamentalism, de reacţionarsim şi de toată gama fenomenelor şi mişcărilor antisistemice etc.

Războiul pentru românism este purtat zilnic, clipă de clipă, aşa cum l-a definit Eminescu prin vocea lui Mircea în dialogul de-o clipă cu Baiazid ruinătorul neamurilor creştine ale sud-estului şi nu numai: „şi de aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul, // mi-e prieten numai mie iară ţie duşman este, // duşmănit vei fi de toate făr-a prinde chiar de veste”. Aceste cuvinte au sintetizat pentru prima dată definiţia războiului identitar pentru apărarea „proprietăţii identitare”, care a devenit astăzi războiul pentru românism. Este prima dată când este ameninţată nu ţara, nu economia, nu statul, nu o armată, ci chiar sufletul, românismul însuşi, ca gen de viaţă colectiv, ca atributiv al tuturor celor ce mişcă-n ţara asta, a celor mobile şi a celor imobile, tangibile şi intangibile, mundane şi supramundane, adică eroi, genii, dar şi sfinţii şi martirii neamului, începând cu sfinţii martiri de la Babadag şi de la Buzău şi continuând cu martirii temniţelor comuniste. Acesta este războiul total sau holotropic şi antrenează energiile sufletului colectiv şi deopotrivă vocaţia sau menirea divină a neamurilor. Primii care au derulat un atare război, la chemarea lui Dumnezeu, au fost evreii. Cartea de la care putem afla totul despre un asemenea război este, aşadar, mai întâi Vechiul Testament şi mai apoi, şi prin incluziune, Noul Testament, adică învăţăturile despre victoria celor fără de sabie înarmaţi doar cu arma cuvântului divin, a blândeţii, a smereniei, a iubirii de vrăjmaş. Nu există încă o carte mai înaltă, un cod mai înalt privitor la războiul cel nevăzut pentru apărarea sufletului din calea ucigaşilor de suflet individual şi colectiv decât Noul Testament. La specia nouă de agresori şi de agresiune, ucigaşii de suflet etnic şi uciderea popoarelor (etnocidul), nu se mai poate răspunde decât pe temeiul acestei mari cărţi, în care este concentrată învăţătura proniatoare a lui Dumnezeu pentru apărarea sufletului năpăstuit şi vânat de ucigaşul de suflete. Înţelegem de ce sunt tot mai des aşa de pline bisericile. Este instinctul popoarelor vânate, indiferent de câte alte slăbiciuni ar vădi cei care le umplu. Ei sunt acolo pentru că au auzit lăuntric chemarea la marele război pentru salvarea sufletească a unui popor.

Clipa, noiembrie 2010

Asociatia Civic Media se alatura demersului NapocaNews pentru cercetarea lui Dan Puric la CNSAS

Asociatia Civic Media sustine demersul NapocaNews, care a cerut, în mod oficial, stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Dan Puric

Ca urmare a declaraţiei actorului Dan Puric, acordată publicaţiei QMagazine în cadrul unui interviu publicat în 1 octombrie 2010, prin care se autodenunţa ca fiind un fost colaborator al Securităţii încă din anul 1976, când a semnat un angajament cu această instituţie, conducerea NapocaNews a cerut Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii stabilirea calităţii de colaborator a dlui. Dan Puric.

Declaraţia exactă a lui Dan Puric, care a stat la baza acestui demers este: “Max Reinhardt a avut o expresie extraordinară: „artistul îşi ia rucsacul copilăriei în spate şi porneşte la drum”. Diferenţa dintre mine şi colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologică. În sensul că el n-a fost utecist, n-a fost membru de partid şi nu i s-a propus să fie informator. Eu când eram prin liceu a venit unul la mine, a zis să semnez o hârtie din aia cum că ajut statul. Nu ştiam ce presupune şi am semnat-o. Pesemne că pe la CNSAS, pe la securiştii ăştia, există şi asta – că Dan Puric a fost securist… M-au şi turnat. Pentru că eu, la 17 ani, îl imitam pe Ceauşescu. Strângeam două clase într-una şi dădeam decoraţii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceză nu a cunoscut lucrurile astea.”

Cererea a fost trimisă către CNSAS joi, 7 octombrie 2010.

Sperăm ca răspunsul oficial al CNSAS să lămurească detaliile autodenunţului lui Dan Puric, cel mai vândut autor din România din ultimii ani, un influent membru al societăţii civile şi membru în consiliul director al Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare, din care mai fac parte Mugur Isărescu, Călin Georgescu, Mircea Maliţa şi Sergiu Celac.

Redacţia

Civic Media a sesizat CNA si CNCD in cazul Parintelui Ilie Lacatusu, batjocorit de Realitatea TV

Asociatia Civic Media

Catre: Consiliul National al Audiovizualului – CNA

Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, ROMÂNIA

Consiliul National pentru Combaterea Dicriminarii

Piata Valter Maracineanu nr 1-3, sector 1, Bucuresti

Sesizare privind postul de televiziune Realitatea TV

In data de 15 august a.c., in ziua in care crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, postul de televiziune patronat de Sorin Ovidiu Vintu a difuzat o pretinsa stire, falsa si jignitoare la adresa crestin-ortodocsilor din Romania si nu numai, nesocotind dreptul la o informare corecta a cetatenilor, distorsionand grav adevarul si insultand fara jena credinciosii romani si familia preotului Ilie Lacatusu, propus pentru canonizare ca sfant al Bisericii Ortodoxe Romane.

Intitulata “Afaceri cu moaşte, la cimitirul Giuleşti: Cum să scoţi bani dintr-o rudă decedată”, asa-zisa stire a fost difuzata la aproape toate jurnalele de stiri de pe parcursul zilei de Sfanta Maria si este disponibila in continuare pe site-ul televiziunii reclamate, la adresa
http://www.realitatea.net/oamenii-se-roaga-la-moastele-nesfintite-ale-unui-preot-din-giulesti_730540.html
.

In comentariul care insoteste imaginile difuzate se afirma ca preotul Ilie Lacatusu, fost detinut politic, deshumat in 1998 si gasit dupa 15 ani de la moarte cu trupul neafectat de trecerea timpului si raspandind o mireasma placut mirositoare, a fost propus spre sanctificare dar “lipsa minunilor din CV a facut ca el sa fie refuzat de Biserica”. Acesta este o prima minciuna grava, facuta cu rea-credinta, care distorsioneaza de la bun inceput perceptia publicului, fiind de altfel repetata pe parcursul “stirii”.

In fapt, dupa cum puteti citi in documentarea pe care o atasam, disponibila si pentru reporterii Realitatii Tv, inclusiv pe Wikipedia, cu ocazia parastasului de un an de la deshumare (29 septembrie 1999), Prea Sfintitul Teodosie Snagoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a tinut o rugaciune arhierească de dezlegare pentru parintele Ilie Lacatusu iar la 6 februarie 2000, Mitropolitul Serafim Joantă al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, a oficiat o slujbă religioasă, însotită de rugăciunile de dezlegare. Trupul a rămas în continuare neputrezit si, ca urmare, Patriarhia i-a deschis părintelui Ilie Lăcătusu un dosar de canonizare, dând binecuvântare pentru a se deschide cripta care adăposteste trupul acestuia si pentru ca simpli credinciosi sa se impartaseasca din aceasta minune. Comentariul jignitor al editorului Realitatea Tv este ca moastele parintelui Lacatusu “sunt expuse ca o marfa de butic”, negandu-se realitatea factuala.

Dosarul se afla inregistrat la Patriarhie din anul 2000 si este luat in considerare spre cercetare alaturi de alte foarte numeroase cazuri de martiraj petrecute in inchisorile comuniste. Pentru orice ziarist de buna credinta si cu o minima pregatire si cultura generala este un lucru binecunoscut ca perioada de canonizare a unui sfant poate dura de la cativa ani, la zeci si chiar secole (Sfantul Stefan cel Mare). Un exemplu mai facil pentru angajatii postului in cauza, prin mediatizarea sa, este cazul fostului Papa, Ioan Paul al II-lea, care a fost propus spre beatificare dupa moartea sa, in urma cu cinci ani, si al carui dosar este inca studiat la Vatican. De asemenea, Biserica Ortodoxa Rusa a trecut in randul martirilor ortodocsi, relativ recent, un numar important de fosti detinuti politici ucisi in Gulagurile sovietice dupa revolutia bolsevica din 1917 iar Biserica Catolica a beatificat de curand soldati morti pentru Hristos in razboiul anticomunist din Spania din anii ’30. Primul detinut politic din Romania care va fi beatificat este episcopul romano-catolic Szilárd Ignác Bogdánffy (1911-1953), episcop auxiliar de Oradea şi Satu Mare, mort la 3 octombrie 1953 în închisoarea de la Aiud. Conform anuntului oficial al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, “el va fi primul martir pentru credinţă al Bisericii Catolice din România, din perioada comunistă, ridicat la cinstea altarelor”. Asadar, este, inca, de asteptat.

Pretinzand ca face mari dezvaluiri, reporterul Realitatea Tv a folosit pana si camera ascunsa pentru a demonstra “frauda” realizata in cimitirul Giulesti de catre un batranel care nu-si declara la fisc donatiile de 1 leu primite de la credinciosi, cu care cumpara apoi lumanari si flori. Pentru a demonstra “afacerea cu moaste nesfintite” reporterul Realitatea Tv isi ia ca expert-consilier un cersetor alcoolic analfabet, care ingaima cu greu si obida ca “se pun bani multi, dom’le – 5000 de lei”. Este evident ca nu este vorba de 5000 de Roni, o suma care l-ar interesa la ora aceasta si pe patronul Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vintu, ca sa isi plateasca reporterii, ci, cel mult, daca ar fi sa dam crezare “sursei” Realitatea TV, de 5000 de lei vechi, adica de o moneda amarata de 5 bani de azi. Dupa aceasta “documentare” temeinica, incalcand dreptul la propria imagine, cu manie proletara, reporterul Realitatii il interogheaza fortat pe batranelul care se ocupa de cripta in care este dispus preotul Ilie Lacatusu, membru al familiei parintelui, asupra “coruptiei” la care se deda si a “profitului” pe care il face, eludand fiscul (!).

Dupa ce prezinta aceeasi sursa decrepita de bautura silabisand cu greu ca sfintenia e “de domeniul fantasticului”, moralizator, pretinsii ziaristi de la Realitatea Tv incheie apoteotic: “Concluzia e clara: pupatul oaselor poate fi o solutie pentru iesirea din criza? Da, cu conditia sa fii proprietarul moastelor”.

Oare n-ar fi fost mai de efect pentru autorii “dezvaluirilor” daca ar fi realizat un reportaj despre coruptie, frauda si crima organizata transfrontaliera, filmat, la fel, cu camera ascunsa, avandu-l ca protagonist pe patronul televiziunii Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vintu?

Dincolo de acestea, realizatorii – reporterul si editorul, si televiziunea care a programat acesta “stire” de Sfanta Maria, se fac vinovati de incalcarea tuturor normelor jurnalistice – vedeti Codurile Deontologice ale Jurnalistului, de la COM si CRP – de difuzarea unei dezinformari crase sub titlul de “investigatie”, de jignirea majoritatii credincioase a romanilor si de prezentarea mincinoasa, tendentioasa si cu rea credinta a adevarului despre cazul fostului detinut politic chinuit in inchisorile comuniste, Ilie Lacatusu, despre ale carui minuni exista numeroase marturii din care atasam cateva mai jos, ale unor sfinti parinti, la randul lor martiri ai temnitelor comuniste.

Va solicitam sa dispuneti sanctionarea postului Realitatea Tv si sa il obligati ca masura luata de dvs sa fie prezentata in acelasi loc cu “reportajul” aflat pe site-ul postului incriminat.

Mai adaug ca exista deja precedente cazuistice ale acestui comportament jignitor fata de crestini practicat de Realitatea TV de sarbatorile mari ale noastre, si dau ca exemplu, fara nici un alt comentariu, un extras dintr-un alt material “jurnalistic” reprezentativ, difuzat cu titlul “Mitul existentei istorice a lui Isus” (cu un “I”) si transmis de aceasta data de Sfintele Pasti, anul acesta:

“Mitul lui Hristos nu are însă suport în cercurile academice din lume, în rândurile cărturarilor biblici şi a istoricilor clasici. Nu este luată în considerare şi este văzută la pseudo-ştiinţă, fiind comparată cu alte teorii considerate ridicole care au apărut de curând: Pământul este totuşi plat, negarea Holocaustului şi falsa aselenizare.”

Cu multumiri,

Victor Roncea

Asociatia Civic Media

20 August 2010


ANEXE